Last news in Fakti

4 Септември, 2023 10:01 3 657 36

България - страната на неограничените възможности

  • васил божков-
  • алексей петров-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • румен радев

В България се наблюдава зрелищно смесване и взаимно проникване между делова дейност, престъпност, политика, държавни учреждения, служби за сигурност, журналистика, че и спорт дори

България - страната на неограничените възможности - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо в България става умно да си тъп, тъпо да си умен, грозно да си красив и препоръчително да си роден в село Бабинци, Тетевенско, а не около жълтите павета. Анализ на Иво Беров.

"Голям праз, като е академик", казва за българския министър-председател не някой махленски многознайник, а прочута българска журналистка, която води цяло радио. И това "голям праз, като е академик" го казва по радиото си. Пак там нарича водачите на ПП "Кирчо и Кокорчо". Същата прочута журналистка присъства на всички правителствени пресконференции, като ги превръща в зрелище, от което никой няма никаква полза, освен самата тя.

И няма кой да се изненада или да се възмути от подобно поведение. Може би защото, ако го направи, ще бъде обвинен, че накърнява свободата на словото.

Така простащината става част от свободата на словото, точно както отявлената пропаганда и лъжите в полза на военнопрестъпника Путин по БНР стават гледна точка, а председателят на СЕМ не само не ги възпира, но дори ги подкрепя, с "прозрението", че "лъжата също има право на живот".

И също като в книгата на Оруел истината става лъжа, войната става мир и "специална военна операция", простащината и пропагандата минават за журналистика.

Шеметният път на Трактора и Черепа

Става умно да си тъп (за да се разбираш с хората), тъпо да си умен (губиш доверие и влияние), грозно да си красив и препоръчително да си роден в село Бабинци, Тетевенско, а не около жълтите павета. И по-добре да не си академик ("голям праз, ако си"), а да си завършил средно милиционерско училище като Алексей Петров.

Смесването и объркването на ценности и понятия не е само в журналистиката. То е в цялостния ни политически и обществен живот и това по достатъчно ярък начин си личи от шеметния житейския път на наскоро убития Алексей Петров - Трактора например.

Същият е бил секретен сътрудник на контраразузнаването и щатен служител на Държавна сигурност (няма как без това), после става обвиняем като водач на престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудване. В същото време е бизнесмен, член на Надзорния съвет на НОИ, президент на Националната спортна федерация, експерт към Съюза за стопанска инициатива на гражданите и нещо, което не може да изненада когото и да било - кандидат-президент. Животоописание, което би прилягало на някой енциклопедист от времената на Възраждането и Просвещението.

А всъщност Алексей Петров - Трактора е завършил само средно милиционерско училище. Това обаче никак не му пречи да бъде преподавател в УНСС, защитил докторска дисертация.

Извод - Трактора е гений. Много странно, че не е бил и журналист, но пък навремето си имаше вестник и оправен журналист, които всеотдайно го обслужваха.

И още един показателен житейски път: на Васил Божков - Черепа. Той е прочут бизнесмен, чийто възход започва с продажбата на валута по време на социализма. След промените е собственик на казино и банка, става строителен предприемач, като натрупва милиарди (не без помощта на държавата). Основател е на Федерацията на българските индустриалци, на бизнес клуб "Възраждане", създател е на "Еврофутбол", председател е на Българската агенция по спортна стрелба, бил е председател на Българската федерация по шахмат, а също и собственик на футболен клуб. Колекционира старини. Въобще "уважаван и заслужил човек". В същото време прокуратурата повдига срещу него седем обвинения - едно от които е за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления. При всички тези дадености Божков няма как да не бъде и председател на политическа партия ("Българско лято").

"Тънката" разлика между престъпност и политика

Но освен незаконните, полузаконните и дори законни дейности има и нещо друго, което свързва Трактора и Черепа. Приятелството им, а след това и враждата с най-дълго управлявалия България политик след 1990-та година - Бойко Борисов. Борисов, също като Трактора и Черепа, е агент на държавна силова служба, неговият възход също тръгва от съмнителен бизнес. Но пък Борисов, с присъщата си хитроватост, реши да отклони вниманието на медиите от отношенията си с Трактора, като заговори за връзки на Алексей Петров с бащата на Кирил Петков.

Така в България се наблюдава зрелищно смесване и взаимно проникване между делова дейност, престъпност, политика, държавни учреждения, служби за сигурност, журналистика, че и спорт дори.

Затова прочистването и преобразуването на държавните учреждения и служби не е нещо страшно и възмутително, както го определи президентът Радев, а необходимост, и то належаща. Защото именно тези служби за сигурност, с бюджет от стотици милиони, на закрито заседание на Народното събрание "осведомиха" депутатите, че Русия няма да нападне Украйна само седмица преди това да стане. Докато имаше журналисти с бюджет от нула стотинки, които още преди години предупреждаваха, че Русия ще нахлуе в Украйна, и че това е неизбежно.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инхи

    38 14 Отговор
    Защо дойче веле, което се финансира от ФАЩ, само пише за България а не Ислямска република Германия?

    Коментиран от #6

  • 2 Допълнение

    41 9 Отговор
    България - страната на неограничените възможности за посолстваТА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Исторически парк

    25 10 Отговор
    Такива като тоя шоросоид беров са за белене!
  • 5 Ивелин Михайлов

    26 4 Отговор
    Журналисти с бюджет нула стотинки и хиляди долари 😉
  • 6 Територианец

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "инхи":

    Идиoтас булгарикус.
    Доче веле се финансира от германската държава колкото и да не ти се вярва.
    Не че съм изненадан от поредната qпейклвска лъжа.

    Коментиран от #9

  • 7 някой си

    11 2 Отговор
    понеже списвачите не са от българия ще ги поправя : страната на неограничените НЕвъзможности..!!!
  • 8 Абсурдистан

    18 0 Отговор
    България - страна на абсурдите!
  • 9 леко не си незапознат

    17 5 Отговор

    До коментар #6 от "Територианец":

    германия е ционистка собственост от всв насам …!така че да сащ плащат и най-вече сорос

    Коментиран от #10

  • 10 Територианец

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от "леко не си незапознат":

    Леле мале каква каша ти е в главата. На околните не им е лесно с теб.

    Коментиран от #30

  • 11 дедо

    13 4 Отговор
    Права е жената "голям праз като е академик" след като се излага като "кифладжия" да не се обиждат пекарите такъв е израза а академика има много по малко качества от пекарите.
  • 12 2+2=4

    19 2 Отговор
    Беров така е омешал истина с лъжа, че се е получила долнопробна пропаганда... А можеше пряко да си каже, че мафията в България си има държава. И Оруел ряпа да яде пред творчеството на домораслите властотворци...
  • 13 ДРТ ПРЧ

    7 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ПОЛОЖЕНИЕТО СТАНА "ГЛУХИЯ Е-АЛ НЕМИЯ, А СЛЕПИЯ БИЛ СВИДЕТЕЛ"
  • 14 замислен

    16 1 Отговор
    Само не мога да разбера какво предимство ти дава ако си роден на жълтите павета? Сигурно имаш нещо като благородническа титла и независимо от това колко си тъп си нещо над другите? Много хора от селца и паланки доказаха че на жълтите павета не е точно аристокрацията а по-скоро разни сноби от които нищо не става.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 българка

    9 1 Отговор
    Правдиво и трагично, няма какво да се каже повече! Няма нужда някой да ни напада, ние сами се самоунищожаваме!
  • 17 Беро Ивов

    7 2 Отговор
    По какво се разбира, че анализът е поръчков? За Алексей Петров горе-долу добре, но след това трябваше да продължиш с един бивш министър-председател, който е прочел само една книга през живота си. Ти обаче избра Васил Божков. Хубаво, ама защо подмина неговото образование? Защото не се връзва с тезата ти. Иначе е ясно - натрупал е състоянието си като всички останали. Макар че могат да се добавят някои подробности. Например че по едно време беше толкова зле, че ходеше в Гърция да бере портокали, а след това го викаха в следствието на "м-р Векилски". Но някъде там "другарите" разбраха, че този човек има достатъчно интелект да му се повери куфарче. В началото на 90-те пък нарушаваше югоембаргото с изнасяне на горива и когато веднъж спряха на Калотина влакова композиция с цистерни, той заяви, че това било карбамид, който, разбира се, няма нищо общо с черната субстанция около капака на някои цистерни.
  • 18 !!!

    5 0 Отговор
    Кое не ви устройва, че божков по време на социализма забранено от закона се е занимавал с обмен на валута, с тая разлика, че не са го пипали и е бил защитен от законите на НРБ, а младите занимавсщи се с тази дейност бяха вкарвани по затворите и след 1989 закона е бил променен, защо го зная, чистачката идваше в стаята на фирмата и кълнеше съдията, реших в ония години да го попитам и му кажа.. А той или тя. Аз нямам вина, закона бе такъв, но бе променен след 1989. Същото е и от 35 г, 12 години, тия които бяха 12 години на власт убиваха антикомунистите, оставяхи ги без работа, а били, какяо са били, мафиоти, отмъстителни хора горе до вчера, даваха земи от общини за дребни пари, а като им кажеш, иди ей горе има земи, но струват 50 000 и над 50 000, всучко си върви по план русия в Бг от 35 години, или от 78. Навързани са всички като свински черва в крадене, връзки, с предимство навсякъде, за евтини жилища без ред по цживков, сега купува с кредит, не може да изплаща, ЧСИ му конфискува жилището и го дава уж с комисия близки от комисията на ниски цени. И така те станаха богати, купиха си мвр на децата, в центъра от ЧСИ и разни комисии от селата, а старите граждани не им даваха работа, не е нужно да си умен, а да си се родил с фуста в точното време и без диолома да ви изстрелят по върховете. А за Алексей, къде бяхте, защо и кой го е издигал от живково до кончината, нали има данс, кой, но и данс врътки, тати гаражи и мвр без пари обслужва им колите, но си безселин п
  • 19 Аааааа

    2 0 Отговор
    То и с мама пеевски нима тото от 49 по живково не е, но кой казва истина му пускат куче да го обезобрази, но бог помага. Законите са за тях комунистите, а антикомунисти, кулаци, зози от богаташки родове, никога не са били от от 78 години. Безсмислено да се коси човек. Те са много и ти говорят на инат, да ви умътртвят да ви вземат и малкото, което имате кгб дс бкп
  • 20 Само в България и Русия

    7 0 Отговор
    "Прехода" протече по идентичен начин за разлика от другите бивши соцстрани. Тотален грабеж на клетият български народец.
    Това е доказателство, че сме братски народи.
  • 21 Оракула от Делфи

    6 3 Отговор
    Да сравниш "Трактора" със Васил Божков е нещо съвсем различно, не може човек, който е
    с висше образование , владее математиката отлично, със доста добра бизнес биография,
    и със законен бизнес не тормозещ обществото лично ,
    да се сравнява с един обикновен милиционер!
    Противоречива сама по себе си статия, пак писана ,по някой си адрес от" Кой"!
    Явно е че и Дойче веле се обърка в цялата тази патъклама!!

    Да Васил Божков е "по бръснача" в един от бизнесите си ,
    засекретения фалит на строителната му фирма относно поръчката на магистралата ,
    преди 15 години ,
    , но проблема и там не е негов, а на тези , които са му искали и от тази "баница" и той,
    им показа среден пръст , веднага защото отказа да даде рушвета за тази "тлъста баница",
    за която незнайно защо, дори и "Сандъка -менте", мълчи като пукал!
    Кой може да му е искал и тогава подкуп, за 850 000 000 лева с които изгоряха една купчина народ???
    Относно хазарта , там нещата са от ясни по ясни , политическа ОПГ с пълния и арсенал ,да работи ,
    в името на рушветите , ще разберем дали са 67 милиона или 50 милиона лева!
    Аз като гражданин правя разлика , дали да си купя билетче от лотарията , на Божков ,без да бъда бит,
    или да се застраховам с побой до безсъзнание в "Тракторските" застрахователски фирми!
    Но и в двата случая е имало Ореола на" Каратиста" шампион на България!
  • 22 Васил Божков беше пред "Магура"

    4 2 Отговор
    Често го виждах. Държеше всички измамници наоколо. Мамиха хиляди хора с така наречената и забравена вече "Кукла".
  • 23 Помните ли "тука има, тука нема" ?

    3 1 Отговор
    Държеше всички цигани с тази далавера.С това започна Черепа. После псевдо банката " Антинари"
  • 24 Дейвид

    5 1 Отговор
    Колкото Трактора е доцент, толкова и премиера е академик. Ломоносов е академик; Менделеев е академик. Нашият какво научно откритие е направил, че да е академик???? Навремето знаехме как се ставаше доцент, професор, че и академик...по "научен комунизъм".
  • 25 ХихиКак

    2 0 Отговор
    Божков, не си светец, поне знаем на морето, младите работещи без пари преди 20 г може би. Много по умни има, но честни доктори, юристи. Трябваше от соца да почне гинеколога, юриста, но пуста честност, но ги съжалявам, защото тия които крадоха по живково, продължават и до днес, виж ги всеки след борисов, иска да е богат след него, да си уреди любовниците, децата, луробаджанащина е, в народното събрание са цели фамилия, жената мъжа децата, а утре и внуците им, те поне да са умни, но са с купени дипломи. Знаем им далаверите. Утре и те ще пукнат, но съсипаха много човешки съдби всички до днес, и тоя от бсп баджанак с гърди като жена и с повдигната вежда го държат, а лекари, това е нервен човек, с вдигнати вежди хора, тикове. На бою комунистите. И туркинята депутати, те пред народа лъжат, а зад народа се смеят и си пият кафето заедно
  • 26 Анонимен

    2 0 Отговор
    Парите на Божков са крадени от залъка на народа. Крадени пари лесно се харчат софиянски. Убихте преди 20,25 години народа с вашите големи кражби и 60% именно затова не гласуват, а сега с Асан, Алексей, ако са честни изборите от не гласуващите може да е цяла родопа планина, а те са над 85%.хубав ден. Помним божков, как твоите управители рекетираха младите завършили висше и на ваканциите на морето в ония години. Старчета с жени с 18 г маце се сгадаха, а момчето крадоха двамата, а тя с управитела 18 г и с младото. Така, че бой ядат сега, защото младите су лягат и с приятеля на майка си, с бративчед си и кой ли не, а ако ги видите на хора не месят и не бихте допуснали, защото са незабележими и дебели и ниски и всякакви, не бият на очи. Черепа си е изиграл картите, като го гледам, отпуснат и болнав ми се видяихихи. Кой ще им върне младостта на дедо еконт, черепа и разни халюцинации с връзки без висше, учили недоучули, и книжка не прочели. Бабаитите успяха
  • 27 Анонимен

    1 0 Отговор
    Щом е купувал и продавал долари черепа васил не ми го хвалете. Закона бе, ефективно, затвор по социализма. Липно от юрист го зная, а след лично за васко явно е променен, за да може да крата той и неговите пидчунени в обменни бюра на морето. Отиде им младостта на децата ни с вашите кражби, а ясяха със сребърни лъжици, днес всеки ги подиграва, кои бедняци, днес българи с коли скъпи. Но кои бкп дс комунягите. Нищо от 78 не се е променило. Щом и лили петрова, дядото, георги Димитров подарил на дедо и в центъра къщата си, всичко е кгб ссср цк на бкпдсдпсгербсп, никакви Европейци не са, а Балканаки хора и по вероятно Бг да е с Путина, натам вървят с радев,е смени борисов, радев партия 3 Март, да бе поне рожденната дата Март на доган, по е неговите построиха нова Бг, борисов На мястото на радев Президент.
  • 28 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    кОЙ Я НАПРАВИ ТАКАВА БЕ,ДЖАНЪМ,страната на победилия бандитизъм,на десарско-ченгеджийската мафия,страната на разплутите чиновници и всевластно дерибействащи?Не са ли янките,които набараха тука благодатна почва за корумпиране,започвайки от най-висшите етажи на властта,след всичките им безобразия е чудно че все още има тук-таме камък върху камък и случайно оцелели нормални хора,та са решили с война да ни доизтребят,било в украйна ,било в гражданска война,за тях е безразлично.
  • 29 Майка му

    1 2 Отговор
    Иво Беров е роден на жълтите павета! Той е умен и красив! Аз, да не съм някоя селянка че да раждам в село Бабинци!
  • 30 Рамщаин

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Територианец":

    Запознат съм! Германия е окупирана страна! Познай къде е най-голямата база на САЩ в Европа?!:) Познай още колко бази имат САЩ там?! Познай дали имат разположено ядрено оръжие там?! Познай дали за военнослужещите там действат германските закони?!:)
  • 31 Искащ промяна

    1 0 Отговор
    Абе тролчета и разни коментатори има ме ли нужда от прочистване и промяна на мисленето и съществуването си като светска и православна държава ? Докато Бойковци ,Деляновци ,Руменовци , Догановци разни БСпари и Израждащи се наричащи се патриоти само че с руска финансова подкрепа и прокарващи руски интереси трудно ще се промени нашето бъдеще на Европейска държава
  • 32 Циник

    1 1 Отговор
    Иво Беров докато такова жена си сигурно пак само за Путин си мисли. Как успя да го набута в тая статия, и то в самото начало, не знам. Евала, голем журналист.
  • 33 РАНКО

    1 0 Отговор
    СЛЕД 34 ГОДИШЕН КРИМИНАЛЕН ПРЕХОД ОТНОВО НИ УПРАВЛЯВАТ БАНДИТИ И РАЗБОЙНИЦИ И НАРОДА ГЛАСУВА И ПАЛИ СВЕЩИ ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!
  • 34 ганю

    1 0 Отговор
    В бг от 33г управлява мафията и задкулицието
    вие не сте европейци ами баламурници
    затова няма шенген не сте достойни и не сте свърпили нищо
    нямате един европейски закон приет както се полага и приложен без корупция
    шуроба-джанащиуна и нагласия
    вие сте срам за Европа като Бою шкафа
  • 35 ,у,уеиш

    0 0 Отговор
    Иво Беро в е едно голямо америчко л@йно
  • 36 Реконтра

    0 0 Отговор
    Като знам как д-р Mитко Mитев стана доцент с преписан Научен труд......
    Голям праз като този е Академик....
    За 6месеца репчене по телевизора и Мутафчийски стана академик и за него голям праз...