Last news in Fakti

11 Септември, 2023 16:00 5 917 56

Борисов няма да се върне на власт. Даже при друга „сглобка“

  • бойко борисов-
  • герб-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната-
  • николай денков

Все повече хора осъзнават, че България отдавна не е имала толкова образован, възпитан, добронамерен, но и твърд министър-председател като Николай Денков

Борисов няма да се върне на власт. Даже при друга „сглобка“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисов успешно клати лодката на властта, но при цялата си опитност, хитрост и способност да се нагажда към обстоятелствата, той явно е неспособен да съобрази нещо важно. Дори и друга "сглобка" няма да му помогне.

Има един начин, чрез който Бойко Борисов би могъл да накара умните хора да забравят простоватите му хитрости, неуместните му приказки и първичното му политиканстване. Да мълчи. Това е начинът.

И действително, той напоследък се възползва от тази възможност, а умението му да се възползва от възможностите и да се приспособява към обстоятелствата е съществена част от обаянието му. (Освен ако мълчанието му не се дължи на притеснение заради показанията на Божков).

Мъжкото му сърце, обаче, не изтрая докрай. След едно относително затишие, при което недоверието и съмненията между ГЕРБ и ПП-ДБ само тихо клокочеха, Борисов реши отново да ги раздвижи, като подхвана приказка за близостта между бащата на Кирил Петков и покойния вече Алексей Петров, който бил осигурил събирането на водачите на партии за съставяне на правителство.

Успешна уловка за медиите

Би могло да се предположи, че след тези негови приказки доста хора - и най-вече журналистите - ще си припомнят за чудноватите му и продължителни приятелско-враждебни отношения със същия този Петров. Но явно Борисов е преценил добре онези, които преди време нарече "мисирки", защото връзките му с Алексей Петров като цяло бяха подминати от медиите, които в по-голямата си част се хванаха на иначе простоватата му уловка и внушиха, че Петров вероятно е участвал по някакъв начин в съставянето на сегашното правителство.

Като всякакви възражения, опровержения и доводи срещу такова подозрение не могат да заличат от съзнанието на хората съмнението, че "колкото и да отричат тия горе, явно е имало нещо такова", а това, че правителството беше съставено пред очите на цялото общество, след продължителни усилия и преговори, си остана без особено значение.

Очакват се и други хитрини

Няма съмнение, че преди местните избори, пък и след тях, Борисов ще приложи и други подобни хитрини с една лесно разгадаема цел - да се урони доверието към сегашното управление на ПП и ДБ, за може след уговорената ротация, а защо не и преди нея, ако така се стекат обстоятелствата, ГЕРБ да се върне на власт, вече с много по-голямо мнозинство.

Така че подмолното съперничество между ГЕРБ и ПП-ДБ ще става все по-ожесточено, без обаче да се стигне до парламентарни избори, от които никоя партия, освен „Възраждане“, не би имала полза.

Има обаче едно обстоятелство, което би му попречило и то е възможният успех на днешното управление, пък бил този успех и относителен или частичен. А това управление, поне засега, се справя добре със задачите си, въпреки всички нападки не само на опозицията, а и на президента - в повечето случаи необосновани, а донякъде и противоконституционни.

Мрачните пророкувания не се сбъднаха

Няма ги разрухата и финансовият крах, пророкувани от бившите му министри, постигнат е очакваният стопански растеж, чуждестранните инвестиции са се увеличили с близо 90 процента спрямо миналата година, инфлацията е овладяна, а след наводненията по Черноморието, правителството показа, че може да се справя добре и при извънредни обстоятелства.

Освен това все повече хора осъзнават, че България отдавна не е имала толкова образован, възпитан, добронамерен, но и твърд министър-председател като Николай Денков. Тук всяко сравнение с Бойко Борисов е опустошително за тоя последния.

Но може би най-добрата страна на днешната ни политическа действителност е, че при взаимния надзор не само между партии и институции, но и вътре в самите партии, особено в коалицията между ПП и ДБ, повечето корупционни действия стават почти невъзможни, особено при обществените поръчки - нещо, което е изключително важно с очакваните по Плана за възстановяване и устойчивост пари и средства. Така че, като цяло сегашното управление е добро за страната, още повече, като се знае какви биха били алтернативите му.

Едно противоречие, което трябва да се реши в съда

Но съвсем справедливият укор, че ПП и ДБ се съюзиха с човека, обявен от самите тях за символ на корупцията в България, си остава. Това противоречие може да бъде разрешено единствено чрез такава прокуратура, главен прокурор и съдопроизводство, които се ползват с доверието на обществото ни, и които биха стигнали докрай при разследването на Голямата корупция. Скоро ще разберем какво ще последва от показанията на Васил Божков.

А иначе политическият сговор между ГЕРБ и ПП и ДБ наистина "изпира" образа на Борисов в политическо отношение, но не бива да се забравя, че същинското "изпиране", извършиха хората, които отново избраха ГЕРБ за първа политическа сила, въпреки многобройните подозрения в корупция, и въпреки че при управлението на ГЕРБ България остана на последно място по всички показатели.

Борисов няма да се върне на власт

А що се отнася до Борисов, при цялата си опитност, хитрост и способност да се нагажда към обстоятелствата, той явно е неспособен да съобрази, че няма как да се върне на власт, дори и при друга "сглобка", защото у нас избирателни настроения от рода на "може би сбъркахме, като не гласувахме за Бойко, но ще поправим грешката си" просто са невъзможни - показва го нашият политически и обществен опит. А онова с подаването на оставката преди време си е похват от друго естество.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахахаха

    72 19 Отговор
    Чета и рева вие луди ли сте бе или това е България от друго измерение
    Щот в това чекмеджан си е на власт а премиера ние еталон за послушко и шушумига

    Коментиран от #32, #39

  • 2 Сталин

    48 14 Отговор
    Тулуп даваме ви право да си изберете как да бъдете екзекутирани -с брадва,с въже или куршума.Туй дпс-мпс,пепета,дебета и гърбави направо за храна на прасетата,народа е готов за въстание,чакаме само малко помощ от Вагнер
  • 3 Това

    35 12 Отговор
    е ясно като бял ден ! И шайката му и тя е аут !
  • 4 да де

    38 13 Отговор
    Баце ги врътка с 200 и, ако не е Магнитски отдавна да ги е отсвирил.
  • 5 честен ционист

    27 12 Отговор
    Асфалтът все още е по 5см. Нищо не се е променило. Баце е Царь Батюшката. След него застъпва унукът и така като в Нигер - 56 год.
  • 6 Ще гледа

    25 13 Отговор
    небето на решетки !
  • 7 Тома

    16 7 Отговор
    А в клатещата лодка дали е взел и кмета на симитли бати бойко
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 7 Отговор
    Буци извикА тримата тенори от Варна да им каже кой ще е кмет ❗
    Те му казаха " Ши Бай се с 200!"

    🥸🥸🥸🥸
  • 9 Как

    35 10 Отговор
    може такъв нагъл престъпник , даже и с международна кариера , изобщо да се мисли да се връща на власт в държавата , направил я най - бедната и корумпираната в ЕС и на първо място в света по намаляване на населението ?

    Коментиран от #55

  • 10 Каква промисъл

    28 22 Отговор
    Редовната поръчкова статия на БГ редакцията на Дойче пусната от медиен олигарх който не гони корупцията,а обгрижва свои хора за свои цели в правителството.Борисов колкото и да го плюят ,не могат да му се мерят на малкия пръст.Пускат дребни изказвания,а не към свършеното от него..Вече 3 г.от много "умни и образовани" сме по зле и всичко е блокирано.То не бяха комисионни ,олигарси и не идва ред за обществените интереси .

    Коментиран от #51

  • 11 Българин

    27 7 Отговор
    Zелвто явно живее в няква паталелна вселета. Тиквоча си е яко на власт, а умнокрасивите ги врътка с 200 и накрая ще операт пешкира. Кво ги плещите въпбще?
  • 12 патето Яки

    22 8 Отговор
    Пъ Пъ без сглобка отичат в канала
  • 13 О. Ч. З

    15 3 Отговор
    Това е интересна статия много добре написана за промиване на мозъци
    Зад сегашното управление седят миналото
    Като направят рутацията със властта зад Мария ще е ББ
    На и сегашният премиер и следващият няма да направят нищо без свойте шефове те като им кажат скачайте няма да питат защо а колко високо
    А иначе народът наистина е виновен че изпира боклуците но това е така защото като се направи и протест тия същите викат така не е демократично и си гласуват нови заплати

    Коментиран от #48

  • 14 горски

    25 6 Отговор
    Пак внушения...но само за балами.В момента в сглобката всички лапат като за последно.Боко си е мафиот,но Денков в статията го изкараха ангел,а си е проводник на предателска политика т.е плъх...
    Ако си мислят че различията в тъмносивото ,ще направят някой бял са в дълбока грешка.Това си е пропаганда за отвеяни...под дъгата.
  • 15 Верно ли ?

    12 3 Отговор
    Три Папи са му галили кратуната и Божо Димитров го ръси с вода от Плиска.Тиквата и безсмъртен айдук,защото в кочината болшинството са такива - айдуци !
  • 16 Матей преображенски

    16 5 Отговор
    Какво пък ще попречи на боко отново да се възцари,от козяк го контролират чрез черепа,спойката и направо заварката ще я направят с дпс и божковата нова партия ,новото ПП, и продължават напред към нови сияйни висоти на антибългаризма.
  • 17 ВЯРНО БЕ

    22 11 Отговор
    БЕНЗИНА 3ЛВ НАФТАТА 3ЛВ.-ГОЛЯМ КЕФ НА ВИ СЕГА ПРОМЯНАТА ПЪЛНИ ШАРЛАТАНИ

    Коментиран от #25

  • 18 Гришо

    0 0 Отговор
    И дано не е късмет!
  • 19 истина е

    22 9 Отговор
    Денков удари и Плевнелиев по глупост !!
  • 20 Павел пенев

    17 5 Отговор
    DW много добре знаят, че на Борисов не му трябва власт, а задкулисни възможности и желание да не бъде осъден и вкаран в затвора. Цялата партия ГЕРБ - СДС работи в тази насока, а ПП ДБ имат указания от посолството да му съдействат в тази посока. Престъпници.

    Коментиран от #33

  • 21 Гост

    6 0 Отговор
    Вече само ще харчи "заработеното"
  • 22 ПО ТОЧНО

    12 5 Отговор
    .......ТИКввЕНИКА И СЕГА СИ Е НА ВЛАСТ , ЗА НЕГО ШУШУМИГИТЕ ОТ ППДБ СА НАЙ УДОБНИ ЗА ЕффАНЕ НЕ С 200 , А С 300...........
  • 23 оня с коня

    7 5 Отговор
    Дойче Веле е сключила сделка с ПП да ги ХВАЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ.Лошо няма,въпросът е ЗАЩО прибягват до изтъркания похват "Наще по-добри няма как да станат,ама като натиснем другите надолу в блатото,Наще ще останат отгоре"?Ето ги и сега - захванали са се с ББ и твърдят че няма да управлява.Ама нали БАШ според споразумението с ПП за Ротационен принцип не след дълго ГЕРБ ще поеме Властта от ПП,която пък ще бъде длъжна да ги подкрепя както кега е подкрепяна от ГЕРБ?Та обяснява ДВ че Политическият Сговор ПП/ГЕРБ "изпирал" Борисов след което СЕ ОТМЯТА от думите си и вече "сафирясала"се обявява че Реалното "Изпиране" на ББ се извършва от "Огромната част от хората които ОТНОВО избраха ГЕРБ за първа Полит. Сила"!Но нека изчакаме Местните Избори които най-точно ще покажан "Кой - Кум,Кой- Сват" и кой нямало "никога да управлява".
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 мале

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "ВЯРНО БЕ":

    ОО я чакай Боце нали каза че с лев ще смъкне ако е на власт, е нали е !!! Аре у лево
  • 26 Хехе

    8 1 Отговор
    Автора, автора! Името на този коментатор е част от голямата редица от знайни и незнайни критици, които не се умориха да обсъждат Борисов толкова години! А кервана си върви, докато някои по-интересни фигури от него, преминаха в по-добрия свят! Затова си имаме ДВ(Дайте Вяра)...на всичко което съчиняваме за вас!
  • 27 Тити

    2 3 Отговор
    Почна да ми липсва стоящият хуморист може трябва да си направи шоу като Рачков.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Трандафор

    10 5 Отговор
    Този облизващ некои части на Денко Физика /според Лена/ е написан от Иво Беров! Мога да разкажа кой е този Иво Беров, но ме е гнус!
  • 30 У бре

    10 3 Отговор
    Коментарът показва зле прикрити нервност и яд! Явно е, че Борисов яко пързаля всички аматьори,влезли в политиката. Ако можеха или разполагаха с козове срещу него,досега щяха да са му "взели мярката"! ДА,ама НЕ!!!
  • 31 Интелект

    7 6 Отговор
    Чекмеджан да не забравя, че офиициално е обявен за лъжец от собствената си държава и то цели два пъти!
  • 32 цитат ли

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахахаха":

    образован през комунизма, възпитан в интриги, добронамерен към въшни сили...твърд, твърдо предложи като назначат свои хора и да разпуснат правителството въьможно най-скоро, твърдо няма да има ротация..
  • 33 Стършел

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Павел пенев":

    Прав си в първата част, че съпартийците му го пазят(няма как да действат по друг начин-нали е бащицата), но дали ще го опазят е друг въпрос! А ПП нямат друг полезен ход, защото цялата лапаческа прослойка е против тях-и то си е естествено, защото им посягат на хлебеца. Ако тая прослойка не ги приобщи към тях, то България и българите имаме шанс за нещо положително.
  • 34 бай ставри

    10 0 Отговор
    пази боже да ни управляват синове дъшери и внуци на бившата ДС това са харварите комунизма се реставрира в българия какви демократи са синове на комунисти като христя а и прокурор при живково време като танасчо
  • 35 добро

    6 2 Отговор
    Да твърдиш, че Борисов няма да се върне на власт, когато всички социологически проучвания показват, че ГЕРБ продължават неуклонно да са първа политическа сила, е леко несериозно! Явно, на автора много му се иска, ПП ДБ да победят в предстоящите избори, но със статии, като тая, той по скоро им вади очи, от колкото да им изписва вежди! Не може Бойко да отстъпва правото си да управлява на К. Петков, а той на всеослушание да критикува главният прокурор за това, че не е осъдил Бойко за чекмеджетата! Ами много ясно, че Бойко ще му го върне с баща му, и още как! Не хапете ръката, която ви храни, защото още нямате зъби за това! А те ще ви пораснат, когато оправдаете очакванията ни, от вас!
  • 36 ежко

    4 3 Отговор
    Ехааа...."образован, възпитан, добронамерен, но и твърд министър-председател като Николай Денков".Твърд,твърд...колко да е твърд?!?Имаше един такъв като него.И той не ставаше за премиер.Казваше се Виденов.Образован, възпитан, добронамерен, ама за премиер не става.Кръгла нула.За разлика от Денков беше честен.

    Коментиран от #43

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Да замълчим, пред ред фактите.

    5 2 Отговор
    Уронвате на доверието в ПП,ДБ могат самите те, да постигнат. Със своята некомпетентност. Накрая ще изплуват като мазни петна всичките им безобразия, както вече се е случвало.
    ПП,ДБ управляват само и единствено, заради подкрепата на най-голямата политическа сила ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов. Факт.
  • 39 Черепа и неговата ДС

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахахаха":

    Пачките и чекмеджетата, Барселонагейт, са нескопосана намещалка на черепа и неговата ДС. За отмъщение, че единствено ГЕРБ се осмелил, да обвини червената мутра Васил Божков черепа, който не плащаше такси, данъци, пееше руски пари и разплака не една майка в държавата.
  • 40 Здрасти

    3 0 Отговор
    Тази статия А някакви малоумници ли е писана?
  • 41 ганю

    1 0 Отговор
    Май..й ша става патакламата
  • 42 Цъки

    3 1 Отговор
    Ако беше Боко, Хемус, Марица, и Монтана-Видин щеше да реже лентичките. Вие си говорете колкото щете.
  • 43 Дообре

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "ежко":

    Виденов "честния" фалира Бълтария бе, КАУН
  • 44 Пффф

    5 0 Отговор
    Чекмеджан, Барселонян.... Станишев -имение зя 16 млн франка в CH, МилиЙончева- два палата на Витоша, и дузина къщи за гости!! Нищо не казвате, защо??
  • 45 Реалист

    3 3 Отговор
    Големият губещ не е Борисов, а Българите. Като доверие Герб, Дпс Другото е кал.

    Коментиран от #50

  • 46 бай Васил

    1 2 Отговор
    По-голям послушко и ака дими к от този минисяр-присидятел БЪЛГАРИЯ не е имала.Пълен търмък
  • 47 Неутрален

    2 2 Отговор
    По-голяма шушумига от академика не сме имали, може би Плевню да го засенчва!
  • 48 За промити мозъци ;)

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "О. Ч. З":

    Яка реклама .... ;)
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Келеме

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Реалист":

    ЯВНО СИ НА ТЕЖКИ ТРАНКВИЛАНТИ ЧОВЕЧЕ
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Васил Николов

    3 1 Отговор
    DW. Борисов е Корумпирана мутра, крадец и лъцжец!! ДЕНКОВ Е ПЛАЗМОДИЙ С ТИТЛА!! Тагарев е Българомразец, долен предател и Меркантил!! РАЗПРОДАВА И ПОДАРЯВА НЕЩО КОЕТО Е ПЛАТЕНО С ТРУДА НА НАШИТЕ РОДИТЕЛИ!! ЕДНА Банда Мерзавци са Сглобката (това Правителство)
  • 53 Поп

    1 1 Отговор
    Боже, колко сте жалки с тая долна пропхаганда
  • 54 някой

    0 1 Отговор
    И кой е автора на тази ода?
    Дойче Веле не дава и една лоша дума да се каже срещу правителството на сглобката.
    Защо ли е така?Дали защото защитава чуждите интереси, а не българските?
  • 55 Една

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Как":

    В БГ всичко е възможно. Щом го избираха толкова години що да не може....
  • 56 Една

    1 0 Отговор
    В БГ всичко е възможно. Щом го избираха толкова години що да не може....