Last news in Fakti

2 Септември, 2023 10:00 2 481 37

България: за "наивниците" и "хитреците" в политиката

  • герб-
  • бойко борисов-
  • корнелия нинова-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната

В българската политика има една основна разделителна линия, която се налага през последното десетилетие

България: за "наивниците" и "хитреците" в политиката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската политика е с хитроват привкус - в нея доминират "хитреците", които обявяват едни цели, а преследват други, пише Даниел Смилов.

В българската политика има една основна разделителна линия, която се налага през последното десетилетие. Това е разломът между "хитреци" и "наивници" в съдържателен и структурен политически смисъл. "Наивниците" са тези, които дефинират целите си открито и ги следват, доколкото могат. "Хитреците" дефинират публично едни цели, но всъщност преследват други. Съотношението между "хитреци" и "наивници" сред парламентарно представените партии към момента е нещо като 2:1. Това придава много хитроват привкус на българската политика: изглежда, че хитреците доминират.

"Хитрец" и "наивник" тук не се употребяват във всекидневното им пейоративно значение. Като технически термини тези понятия отразяват отношението на политическите представители (най-вече на партиите, но и на президента) към основните приоритети на обществото. България има два водещи приоритета през последните десетилетия: първо, изравняване на страната с останалите европейски народи, което като цяло минава през по-задълбочена интеграция в ЕС и други наднационални структури; второ, елиминиране или поне ограничаване на корупцията по високите етажи на властта. И зад двата приоритета стоят солидни мнозинства от избиратели, които на моменти достигат две трети и повече. Войната в Украйна и позицията на президента Радев ерозира част от подкрепата за "европейския вектор", но така или иначе около 70 процента от хората не биха поставили членството на страната в ЕС под въпрос.

Видове "наивници" и видове "хитреци"

По отношение на двата вектора на обществените нагласи политическите играчи се разделят така:

"Наивници”: ПП и ДБ, които ясно и открито се заявяват в подкрепа на двете основни цели.

"Геополитически хитреци”: В тази група са президентът Радев, БСП и "Възраждане". Номинално и в различна степен те уж подкрепят проевропейската ориентация на страната, но по повечето въпроси и особено по отношение на енергийната политика и войната в Украйна те де факто заемат проруски позиции. Така всъщност работят против по-задълбочената интеграция на България в евроатлантическите структури и подпомагат имперските амбиции на Русия за собствена зона на влияние и влизането на България в нея.

Тук не е важно с каква мотивация геополитическите хитреци водят тази политика: някои от тях поне може и да са убедени, че тя отговаря на българските интереси. От гледна точка на анализа важното е, че при тях има същностно разминаване между декларирани и реални цели, което е конститутивно за позициите им. "Възраждане" са най-близо до открита дефиниция на своите истински геополитически цели, но дори те все още не са развяли открито путинисткото знаме, а го правят чрез подкрепа за путинистки политики (например законодателството за "чуждестранните агенти"). При президента Радев и БСП хитроватото разминаване между официални декларации и реални действия е много по-значимо и в този смисъл те са централният казус на "геополитическия хитрец".

"Антикорупционните хитреци”: Тук са ГЕРБ, ДПС, ИТН - партии, които формално заявяват, че водят борба с корупцията по високите етажи, но всъщност реалната им цел е по-скоро запазването на статуквото (което по всеобщо мнение е доста корупционно). Най-одиозният пример е ИТН, които "изчегъртваха" ГЕРБ и ДПС в няколко парламента, но всъщност подкрепяха тези две партии в повечето им политики и създадени схеми, като тази в строителството на пътищата например. Въпреки възможностите за съставяне на правителство, ИТН разтуриха два парламента, за да не се състои управляващо мнозинство без ГЕРБ-ДПС. В третия парламент за кратко участваха в такова мнозинство (правителството "Петков"), но изглежда само с идеята да го торпилират в удобен за ГЕРБ момент.

Основните "антикорупционни хитреци" обаче са ГЕРБ и ДПС. Тяхната антикорупционна дейност дотук може да бъде сведена до максимата "как да променим нещата радикално, за да си остане всичко същото". Смяната на Иван Гешев с дясната му ръка Борислав Сарафов е една скорошна илюстрация на проблема. И не става дума само за персоналния избор на магистрати, а за това, че по политическа команда от ГЕРБ-ДПС ВСС моментално извърши промени, които преди това за него бяха анатема. Това политическо влияние в съдебната система е еманация на "структурна корупция".

На "хитреците" им е по-лесно

В междупартийната надпревара "хитреците" са в изначално по-добра позиция по следната причина: те могат да се коалират с всекиго, докато "наивниците" могат да се коалират само помежду си, ако не искат да платят висока цена. Това е така, защото по дефиниция "хитреците" имат скрити цели и за тях е присъщо да правят съдържателни компромиси. Те по същността си говорят едно, а имат предвид друго; защитават една позиция, а целят обратното на нея.

От тази гледна точка за избирателите им не е изненада, когато цяла кампания са говорили против дадена партия, а след изборите се коалират с нея, както направиха ГЕРБ с ПП-ДБ. Нещо повече, те дори когато са в коалиция с ПП-ДБ могат да се държат като опозиционери и критици на властта. За избирателите на ГЕРБ това е висш пилотаж, висша хитрина, чрез която запазваш властта и същевременно громиш "наивниците".

"Наивниците" пък трябва да се обясняват непрекъснато, ако направят компромис и се коалират с някого от "хитреците" (поради липса на други възможности). Когато друг избор няма (българската ситуация), "наивниците" изглеждат обречени. Правителството "Петков" се обясняваше за коалирането с "геополитическия хитрец" БСП, а пък правителството "Денков" е под непрестанни атаки защо е допуснало да се коалира с архи-хитреците от ГЕРБ и ДПС. По перверзно неписано правило подобни коалиции се тълкуват като успех на "хитреците" и проблем за "наивниците".

Второто предимство на хитреците в политическата надпревара се състои в това, че те могат да мимикрират като "наивници" и да обвиняват истинските наивници, че всъщност са "хитреци". "Геополитическите хитреци" например никога няма да признаят, че тласкат България в руска орбита, а се представят като "истински европейци", загрижени за "българския национален интерес", с който стават и лягат. "Антикорупционните хитреци" пък няма да твърдят, че не са корумпирани (на което малцина ще повярват), а че и другите са като тях.

Хитростта има място в политиката, но носи големи рискове

Международната политика също дава вдъхновяващи примери на родните "хитреци". Когато тези примери идват от утвърдени демокрации под формата на Доналд Тръмп или Борис Джонсън, родните "хитреци" постигат политически климакс. Джонсън във Великобритания подкрепи Брекзит, защото се надяваше, че вотът няма да мине, а той ще използва натрупания капитал, за да стане лидер на консерваторите. След като референдумът за Брекзит мина, Джонсън по необходимост стана негов най-твърд защитник и успя в крайна сметка да се добере до премиерския пост. Но всъщност неговото постижение беше засенчено от Доналд Тръмп в САЩ, който и до ден-днешен не е ясно дали и доколко подкрепя либералната демокрация, както и стратегическите ангажименти на САЩ по света (включително Украйна и НАТО). Като цяло, Тръмп е политик, който съзнателно печели от това, че хитрува с разминаването между заявените му цели и конкретните му действия. Разминаването между цели и действия му дава стратегическа свобода за маневри и му отваря врати към избиратели, които харесват или целите, или действията му.

Възходът на "хитреците" в международната политика и доминацията им в българската е проблем за стандатния модел за демокрация, в който партиите рационализират политическия процес, като представят ясен и аргументиран избор на избирателите. "Хитреците" не правят нито едно от двете - нито дават ясен избор, нито аргументите им са автентични. Но те разчитат на вградената във фолклора симпатия към Иванушка Глупака, Хитър Петър и Настрадин Ходжа, които с простовати, но ефектни хитрини успяват да надлъжат опонентите си.

Фолклорната обживяност на "хитреците" се противопоставя на абстрактната извисеност на идеалите на "наивниците" за рационализирана, делиберативна демокрация, в която откритостта и по-добрият аргумент би трябвало да спечелят.

В крайна сметка, хитростта има своето място в политиката. Фолклорът стъпва на многовековен опит и трябва да бъде уважаван. Проблемът на България не е в това, че в политиката има "хитреци", а че те се оказват мнозинството. Дори във фолклора ролята на хитреца е просто коригираща - когато има някаква властова неправда, той се измъква от нея с повратливостта на ума си и липсата на предвидимо поведение. Държавата обаче не може да се управлява с уйдурми и индивидуални измъквания от закона , а доминацията на "хитреците" в българската политика създава големи управленски рискове точно в тази посока.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха, ха,

    13 13 Отговор
    Разбрахте ли сега кои са „наивниците“ в нашата политика?!? Смилов, Смилов, вместо да изпишеш вежди, май очи вадиш,а?!?

    Коментиран от #25

  • 2 АЙДЕ ГЪЧ

    19 11 Отговор
    ВСИЧКИ ЗНАЕМ "МНЕНИЕТО" НА СМИЛОВ ОТ КЪДЕ И С КАКВО Е .....ПОДПЛАТЕНО..........!!!!
  • 3 Българка

    25 3 Отговор
    "Хитреците" са си откровени измамници, лъжци, които като назоват едно събитие или етекират някого, следва да се знае, че е точно обратното. А наивниците от ПП е редно се завърнат към предизборните си обещания и исканията на протестите от 2020 г. за справедливо правосъдие, което справедливо да конфискува ограбените десетки милиарди и вкара престъпниците в затвора, а не препрани във властта.
  • 4 провинциалист

    24 8 Отговор
    Очаквах дойчевкиснатите да изкарат Тиквун наивник, но не успяха. Иначе опитът за "изпиране" на безродниците е ясен, дежурен и безинтересен.

    Коментиран от #37

  • 5 провинциалист

    23 6 Отговор
    За автора - Даниел Смилов е програмен директор на НПО Центъра за либерални стратегии.
  • 6 Гост

    23 6 Отговор
    Хитреци ли са, наивници ли са, не знам, знам, само че всички са предатели, продажници с външни господари, крадци и лъжци. Това са всички български политици. Всички слугуват на някой друг....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 тука е така

    14 3 Отговор
    Не знам дали хитреци и наивници са избраните за политици, но със сигурност са избирателите, които реално би трябвало направят подбора така щото да няма хитреци и наивници между избраниците им, а съвестни и такива които са способни да носят отговорност. Всичко това се дължи на дата дяла избиратели. Едните упорито отказват да гласуват и наивно се надяват да окажат влияние на политическите шарлатани да се откажат в бъдеще да се кандидатират, а останалата част от подкупни и корпоративни избиратели хитро си избират пак същите шмекери защото ако ги сменят ще загубят подкупите и привилегиите.
  • 10 Всъщност,

    11 12 Отговор
    На всички е ясно, че хитреците в момента са на власт и управляват. Техните предизборни цели бяха съдебната реформа, еврозоната и Шенген. В деиствителност обаче приоритетите бързо се промениха на: 1) Всичко за фронта, всичко за победата на Украйна. По-активно участие в тази война; 2) Борба срещу разделението на властите. Подчиняване на съдебните и силови структури на волята на парламентарното мнозинство. Масирано отнемане на правомощията на Президентската институция; 3) Елиминиране на всякаква зависимост от Русия в енергийния сектор, което практически означава ликвидиране на ядрената енергетика нефтохимическата индустрия. 4) Смяна на националния празник, рутене на паметници и подобни

    Коментиран от #11

  • 11 И още

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Всъщност,":

    5) Сега, хитреците се захванаха с разследване на Турски поток, като основната цел е да се спре газоподаването към непокорните Сърбия и Унгария. Окъде-накъде тази руска газ минава през България? Срам
  • 12 Кирил

    15 7 Отговор
    Няма по лесно манипулирием и по прост от бг избирателят. Всеки може да го преметне, дърт татуиран чалгар, варненски ром възрожденец, харманлийски цървул, банкянски толуп и т.н.
    За такива не гласуват даже в измислени държави като Косово и Северна Македония
  • 13 Ани

    13 7 Отговор
    Една статия написана от хитрец в политиката. Всъщност, когато Валери Симеонов повдигна въпроса за билетчетата които се продават на местата където пенсионерите си получават пенсията възникнаха няколко ясно видими феномена. Първо стана ясно че Божков не плаща данъци съгласно поправака в закона внесена от БСП. След като това беше отстранено, Корнелия Нинова започна да крещи в НС че "се краде". Всъщност беше дръпната хранилката на БСП. Божков си отмъсти на Симеонов чрез Системата ни убива на Мая Манолова. Мая, едно момиче на повикване остана на хранилка при Божков и след като той отлетя за Дубай. Намеси се и пРезидента Радев. Той, като съучастник на заподозрения в 20 престъпления стана говорител на беглеца в Дубай. Говорителя на беглеца в Дубай инсталира Макс и Мориц в политиката. Засега народа плаща сметката. Хитростта им си има граници. Време е да им потърсим сметка.

    Коментиран от #14

  • 14 ани, пиленце,

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ани":

    поправка или закон се приема от мнозинство, а не от този който ги внася! да ти напомним ли кой управляваше тогава?!? или така казват умнокрасивите?!?
  • 15 Кой е "Хитрец" и "наивник" ?

    16 2 Отговор
    След 18 години членство в НАТО България е в нова национална катастрофа
    "За 18 години членство в НАТО сме давали по една вноска на година – 1 милиард долара, или общо – 18 милиарда.
    Четири американски бази, всяка по 250 милиона на година – пропуснати ползи, равно на 1 милиард. По 18 години – прави още 18 милиарда.
    2 милиарда за самолетите на бандита от Банкя. Парите отдавна са дадени, самолети няма да има. 2 милиарда – откраднати.
    По заповед на САЩ (НАТО) опростихме на Ирак – 2 милиарда.
    По заповед на САЩ бяха унищожени – оръжия, техника, военна инфраструктура и боеприпаси за около 60 милиарда. Хиляди самолети, вертолети, танкове, бронемашини, автомобили, складове, казарми.
    Или, за 18 години дадохме на НАТО – 100 милиарда! Остана ни военна техника за около 5-6 милиарда.
    Какво получихме в замяна – нова национална катастрофа.
    Насаденият ни режим след 1990 г. е антибългарски, геноциден, антинароден, антинационален, арогантен, просташки и бандитски в политиката, икономиката, образованието, отбраната, науката, здравеопазването, културата, спорта, медиите.
    На върха на мафиотската пирамида се докопаха неграмотни простаци и местни и вносни бандити.
    Само за 30 години един древен народ и държава бяха превърнати в черната дупка на Европа и в дрипата на европейската цивилизация.
    България стигна до задънената улица на своето историческо развитие по всички параметри.
    Властта и обществото са пропити от корупция, държавният апарат не изпълнява никакви социални

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Кой е "Хитрец" и "наивник" ?

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кой е "Хитрец" и "наивник" ?":

    Властта и обществото са пропити от корупция, държавният апарат не изпълнява никакви социални и национални функции. Всичко е злокачествено болно.
    Извършено бе преразпределение на националното богатство в мащаб, който е безпрецедентен в Европа.
    Приватизацията беше разграбване на създаденото от четири-пет поколения българи национално богатство, милиарди и милиарди левове.
    Днес България е колония, която вече не представлява никакъв интерес за никого и е оставена на самоунищожение.
    Досега България излизаше от всички войни с национални катастрофи. Сега влиза в новата голяма война с национална катастрофа."
  • 17 Реалност

    5 0 Отговор
    Кое не е така ?

    Коментиран от #26, #28, #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тихият преврат на Радев

    3 7 Отговор
    Над 7000 души от държавната администрация и изпълнителната власт са били сменени от Румен Радев.
    Това са 7% от всички държавни служители. Освен това всички ръководни длъжности в сектов сигурност са назначения на Радев.
    2700 уволнени в транспортното министерство и прилежащите му структури, над 400 в НАП (включително в централно управление и в териториалните дирекции).
    Министерство на земеделието – 1000 души. Над 500 са кадровите промени в звената към Министерството на регионалното развитие,
    около 600 в Младежта и спорта, а в дирекциите към Министерство на околната среда и водите уволнените служители са около 350.
    Властта, назначена от Радев, не се е поколебала да посегне и на Министерство на образованието, където над 200 души са били заменени по време на служебната власт.
    В МВР 1793 души са били уволнени от август 2022 г. до юни 2023 г.
    Голяма част от сменените са хора на ръководно ниво, разпоредителите с бюджет и други ключови фигури по места и в централните държавни структури.
    Всичко това може да се разглежда като подсигуряване с еднолична власт, без да има контрол от законодателния орган – парламента.

    Всички назначения на националния предател Радев да се ревизират !
    Всички служби за сигурност да преминат детектор на лъжата и тест за лоялност към България !
  • 20 инж. Ганчо Илков

    4 6 Отговор
    България 45 години установяваше Диктатура на Пролетариата. Диктатура, чрез Изтребване на българската Интелигенция, на българските Предприемачи и техните последователи. Чрез Национализация върху Средствата за Производство и ограничаване на Образователната Система, чрез привелигироване на децата на Активни Борци против Фашизма. Диктатурата породи разделението между "Наивници" и "Хитреци". Чрез Диктатурата Българският Народ бе поставен в състояние на Кома. В Учебните Заведения се наблягаше на Манипулирана Теоретична Подготовка без необходимата Материално Техническа База. На всички Управленчески Нива до съответния Директор, стоеше Партийния Секретар.В Армията - ЗКПЧ. Агентите на ДС слухтяха и пишеха доноси за всеки член на конкретен Колектив. Хитреците се увеличиха с Приемането на Живковската Конституция. Всеки от тях, влиза в Партията преди всичко за Килепир, без да влага усилие за професионален Труд. Много от Комунистите Идеалисти бяха изключени от Партията -Държава. Хитреците, вече като членове на Партията, преследваха комерсиалните си цели и чрез фалшиви Доноси и Клевети. Сега, Разделението "Хитреци" "Наивници" стигна до там, че Политическите Партии, без реална членска маса се преобразуваха в ОПС (представени от "хитреци") а Парламента се превърна в Комерсиален Бизнес. Народа е разединен, Медиите преследват тесни Комерсиални цели и предоставят на Анонимните Тролове да плюват каквото им падне под формата на Коментари. Криво разбрано Понятие - "Свобода на Сл
  • 21 инфо

    9 2 Отговор
    Поредния пасквил от храненика на НПО и Посолството. Внушения и манипулации, предназначени за неграмотни инфантили с "промити" мозъци. Той толкова и може - овъртолен в нескопосан опит да оправдае неадекватното поведение на ПП и дългогодишния инфантилизъм на ДБ. Той, Смилова и такива като тях, ще продадат и майките си за дребни стотинки, в интерес на кураторите...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тия две кратуни

    2 2 Отговор
    Развалят живота на българите
  • 24 ТтТ

    5 0 Отговор
    Свободно съчинение на наивен хитрец!
  • 25 ТтТ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ха, ха,":

    Свободно съчинение на наивен хитрец!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Граовец

    4 1 Отговор
    Радев наруши конституцията за да назначи Киро Тъпото за министър. След това бандата се сдавиха. Аз възприемам статията и породилите я събития като поредно доказателство че Радев няма достатйчно авторитет в бандата и в момента тече процес на прегрупиране.
    Нито Киро, нито Асен могат да мобилизират достатъчно авторитет. Колкото до Радев, той се компрометира достатъчно когато стана говорител на Божков. Според мен бандата е със затихващи функции и ДС няма да успеят да осъществят реставрацията за която копнеят.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ани

    3 0 Отговор
    Е, хитрините на Радев с колажите не минаха. След първоначално настъпилото объркване, бандата се разпиля поради липса на водач, както и на някаква разумна дългосрочна цел. Вземането на властта, просто за да се вземе се оказа самоцелно. Всеки ден влизайки в магазините хората стават свидетели на ПореднияПравал на тази измислена партия и този измислен Финансов министър. Кой е разумен с дългосрочни цели и кой е хитрия? За мен хитреците са Радев и печално създадената му банда.
  • 31 Ха ХихиКак

    0 0 Отговор
    Хитреци и измамници са интриганти, лъжци. Да дойдат с тия набедените нещастни болни хора бойко от вас радевци и всякакви мързеливци на дуел, на работа, да видим колко струвате. Не думи, а работа е при пазарната, затова Западните държави са богати, защото се рабори, а вие вместо да съкратите бюрокрацията е надухте и всички в НС сте пенсионери и на държавна хранилка в НС, бил специалист, като си до кога да те държат бе дръгарю. Добре, че живков на бедните ви подаде ръка, изучи ви по пансиони, помогна ви и на тати детето борисов, кво ревете. Или с ковчези да ви изкарват от НС и мвр ли искате, без масраф. Всичко в пенсионна вън. След или Костов, Царя, Тройната абвдпс, Герб изхвърлуха народа на улицата по на 46,50 години, а сега пенсия, 20 заплати и оставени да работят, и това е бетвр Анадола. Свръх бедни, и богати. То поне да бяха някои умни, всеки знае в квартала, колко им са умствените възможности, но богати ги направиха 12 г им управление двете или трите партии, знае ли човек, но поне ни бе казал 2007,2009,2011,един директор на банка. Не мога, отгоре ми пускат човека и кмета ми го води. От мен директора на банка нищо не зависи, а сега в банка са с купени дипломи за средно и с задочно учителски, или учули за друго, но мъже им са не християни, нищо общо със специалността, но кой никой не иска в банка, всеки иска завършил на запад и върнал се в бг айти психология у мвр, но бочо едва ли ще ви допусне, дпс ги прие преди 15 г в банки, но живееха а мюмюна. Ще се о
  • 32 1234

    0 0 Отговор
    Бойко радеви и тези против човека. Идвайте, ако можете да се качите на 20 г огромно дърво, на 50 метра височина без предпазни пожарникарски стълби, ще ви дам лично аз 200 килограмов стълб да носите на ръце 5 километра, ще ви призная, че сте без връзки назначавани и не слушайте хора зли милиционери накарващи склерозите срещу тях, време е да се изметат, но няма как, като вие комунистите сте мързеливи бойко, колкото и да ни крадат вашите бедняци толкова не биха стигнали моят човек, ако имаш в банкя пращай някоя дъска останала да ви закове мозъците на вашите мързеливи долу и крадливи комунисти. Да, аз не ставам, но който става ще умрат от завист и набеждаване. Днес сме тук, утре ни няма, но лошите тежки думи набедени остават. Къде са правата на хората трудолюбиви, без значение на етност, толкова живее народа ок, че идват от блоковете да търсят дърва изостанали с плод и младото с баба си да пълни чантите. А са на моя набедения, те са в Америка и земята не е продадена, много декари. Казвал на моя, преди години за 90 хил, но били много а серфей петеов иска без пари, взе земи на българи и умряха, а куои с ореха земя от българи без пари и турчина от ореха на българи 20 г пълнеше 6 чувала орехи и на пазарчето жена му продаваше. Едни се избиват за един два три ореха, за джанка, круша, а други не ум стигат милиини, милиарди и скъпи коли, а Бг била бедна, бедна за честни хора, но не и за тях кгб бкп дс ссср. Къде са правата на гражданите. За една джанка биха ви убили.
  • 33 тнвм

    0 0 Отговор
    Тия горе са силни на думи, но не и на дела. Всвки може бойче лицеви, но ела, да се пробваш с болният от рак и инфаркт, ако се качиш на над 50 метра и с прът тежал над много кила бих искал браво. Пожарникари силни но ти с фустата ги убихте силните страни. Кухи сте. Извинявай за обидите, но учените са мързел, цял ден се чудят, на кого да навредят работохолик болен от тежко заболявания и като отиде да се лекуват ни крадат, и мълчим, защото пак и пак няма да спрем да се трудил. Рядко мъж би издържал с тия заболявания, но не се предава. А злосторниците дай им да лъжат при твоите, и го боли, за да увредят на децата им, вие комунистите. Мързела ще ви убие, всичко им съхне, от какво, от мързел, но взеха за да ги препродават след години, а на човека нищо изкачващ и най добрият боец на младини и старини, но старчета, кой те е направил пожарникар, и като вижда, какво прави, никой на тия години не може и да иска, от 2 г сирак е научен на всичко, макар и момче с роккичка, защото са само едно малко и 8 женски с майката. Бъдете добри. Крадете, но не набеждайте невинните
  • 34 Съдията Дред

    0 0 Отговор
    Що за некадърна пропаганда? ПуПуДейБъ изнудиха Баце с помощта на Посолството, купиха ДС, пардон, ДПС, и с гласовете на 7 % от българските граждани управляват като феодални велможи, пък били наивници? То пак е с Н - Наглеци!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Анонимен

    0 0 Отговор
    Единият родител на Х хора пичинаха преди 53,а др преди 20 в един гроб положени, и за 20 г гробилният парк е с километри увеличен и ромите, още малко и отиваме у езерото. Извода за 20 г, за вас. Може да отидете и се уверите, с градските хора погребани в градските гробища, и ако прибавим още две са, едното до пиделението, другото до македонската махала в бкизост до отец паисий училището, но нейси, по важно е 240 да са ок, а народа да мре и умря и след години може само вие да останете и вашите внуци
  • 37 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "провинциалист":

    Ами отрочетата на кауна какви може да са / като автора скрити русофили / Щом не могат 10 месеца да останат на власт -пълни некъдърници С 37 депутата държава не се управлява / освен ако са мошеници