Last news in Fakti

29 Август, 2023 21:01 6 431 126

За страданието на руската гордост - на крива ракета и Луната ѝ пречи

  • русия-
  • космос-
  • дмитрий рогозин-
  • владимир путин-
  • луна

Руската държавна телевизия приветства Луна-25 като триумфалното влизане на страната в надпреварата, но след катастрофата телевизионните оператори се опитаха да омаловажат загубата на космическия кораб

За страданието на руската гордост - на крива ракета и Луната ѝ пречи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Амбициозен, но неуспешен опит на Русия да се върне на Луната след почти половин век разкри огромните предизвикателства, пред които е изправена някога гордата космическа програма на Москва, пише "Асошиейтед прес".

Унищожаването на роботизираната сонда Луна-25, която се разби на повърхността на Луната през уикенда, отразява ендемичните проблеми, които преследват руската космическа индустрия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Те включват загубата на ключови технологии в постсъветския индустриален срив, тежкото въздействие на скорошните санкции на Запада, огромното изтичане на мозъци и широко разпространената корупция.

Юрий Борисов, ръководителят на контролираната от държавата космическа корпорация Роскосмос, отдаде провала на липсата на експертиза поради дългата пауза в лунните изследвания, последвала последната съветска мисия до Луната през 1976 г.

"Безценният опит, който нашите предшественици натрупаха през 60-70-те години на миналия век, на практика беше загубен", каза Борисов. "Връзката между поколенията е прекъсната."

Докато СССР загуби състезанието със Съединените щати за кацане на хора на Луната, съветската лунна програма имаше повече от дузина успешни пионерски роботизирани мисии, някои от които включваха лунни роувъри и донесоха почвени проби обратно на Земята. Гордата съветска космическа история включва изстрелването на първия сателит в космоса през 1957 г. и първия човек в космоса през 1961 г.

Михаил Маров, 90-годишен учен, който изигра важна роля в планирането на по-ранните лунни мисии и работи по проекта Луна-25, беше хоспитализиран след провала.

"Беше много трудно. Това е работата на целия ми живот", каза Маров в коментари, предадени от руски медии. "За мен това беше последният шанс да видя съживяването на нашата лунна програма."

Борисов каза, че тласкащото устройство на космическия кораб е работило 127 секунди вместо планираните 84 секунди, причинявайки катастрофата му и правителствена комисия ще разследва проблема.

Натан Ейсмонт, водещ изследовател в базирания в Москва Институт за космически изследвания, каза пред държавната агенция РИА Новости, че признаци на проблеми с оборудването са се появили дори преди катастрофата, но космическите служители все пак са дали възможност за кацане.

Виталий Егоров, популярен руски космически блогър, отбеляза, че Роскосмос може да е пренебрегнал предупрежденията, бързайки да кацне първи на южния полюс на Луната преди индийски космически кораб, който обикаля около Луната преди планираното кацане.

"Изглежда, че нещата не вървят по план, но те решиха да не променят графика, за да попречат на индийците да бъдат първи", каза той.

Лунният южен полюс е от особен интерес за учените, които вярват, че постоянно засенчените полярни кратери може да съдържат замръзнала вода в скалите, която бъдещите изследователи биха могли да превърнат във въздух и ракетно гориво.

Основен фактор, изострящ космическите проблеми на Русия, който би могъл да изиграе роля за провала на Луна-25, са санкциите на Запада срещу Москва заради войната ѝ в Украйна. Тези наказания блокираха вноса на микрочипове и други ключови западни компоненти и ограничиха научния обмен.

Докато работи по проекта Луна-25, Роскосмос си партнира с Европейската космическа агенция, която трябваше да предостави камера за улесняване на кацането. ESA спря партньорството скоро след нахлуването през февруари 2022 г. и поиска от Роскосмос да премахне камерата от космическия кораб.

Години по-рано Русия се надяваше да купи основното навигационно устройство за лунната мисия от Airbus, но не успя поради ограничения, блокиращи трансфера на технологии. В крайна сметка разработи собствено оборудване, което забави проекта и тежеше два пъти повече, намалявайки научния полезен товар за космическия кораб, който тежеше 1750 килограма.

Много експерти от индустрията отбелязват, че дори преди последните западни санкции, използването на нестандартни компоненти доведе до провала на амбициозна мисия за изпращане на сонда до спътника на Марс Фобос през 2011 г. Тласкащите устройства на космическия кораб не успяха да го изпратят по пътя към Марс и той изгоря в земната атмосфера - проблем, който изследователите приписват на използването на евтини търговски микрочипове, които не са подходящи за суровите условия в космоса.

Някои наблюдатели спекулират, че използването на евтините компоненти може да произтича от схема за присвояване на държавни средства, а не от внос на специализирано оборудване за космическия кораб Фобос-Грунт, проектирано от НПО Лавочкин, същата компания, която разработи Луна-25.

НПО Лавочкин проектира изтребители по време на Втората световна война и е основният разработчик на съветските роботизирани мисии до Луната, Венера и Марс. Няколко топ мениджъри на Лавочкин бяха арестувани по обвинения в злоупотреба със служебното им положение през последните години.

След провала на Фобос, космически служители говориха за извършване на цялостна ревизия на дизайна на лунния космически кораб, за да се избегне използването на подобни нестандартни компоненти. Не е ясно дали такава работа някога се е случвала.

Руската държавна телевизия приветства Луна-25 като триумфалното влизане на страната в надпреварата, но след катастрофата телевизионните оператори се опитаха да омаловажат загубата на космическия кораб. Някои твърдят, че мисията не е била пълен провал, защото е изпратила обратно снимки на лунната повърхност от орбита и други данни.

Борисов се опита да остане оптимист, твърдейки, че е постигнал важни резултати.

Той настоя, че участието в лунните изследвания "не само означава престиж или постигане на геополитически цели, но е необходимо да се осигури отбранителна способност и технологичен суверенитет".

"Надявам се, че следващите мисии... ще бъдат успешни", каза Борисов и добави, че Роскосмос ще засили работата по бъдещи мисии до Луната, следващата от които е планирана за 2027 г.

"При никакви обстоятелства не трябва да прекъсваме нашата лунна програма. Това би било крайно грешно решение", каза той.

На фона на соченето с пръст някои твърдяха, че провалът може да коства поста на Борисов. Други прогнозираха, че той вероятно ще избегне уволнението, отбелязвайки, че президентът Владимир Путин избягва бързо отстраняване на длъжностни лица в отговор на инциденти.

Борисов, който преди това беше вицепремиер, отговарящ за оръжейната промишленост, стана шеф на Роскосмос преди година, наследявайки Дмитрий Рогозин, който беше широко обвиняван за някои по-ранни космически инциденти. Рогозин, който се присъедини към бойните действия в Украйна като доброволец, не е коментирал неуспешната мисия Луна-25.

При Рогозин Роскосмос претърпя серия от неуспешни изстрелвания на сателити. В съчетание с нарастващата роля на частни компании като SpaceX на Илън Мъск, тези провали струват на Русия нейната някога значителна ниша в доходоносния глобален пазар за космически изстрелвания.

Рогозин беше широко критикуван за това, че не успя да изкорени ендемични подкупи, включително средства, присвоени по време на изграждането на космодрума Восточни в Далечния изток на Русия, който беше използван за стартиране на последната мисия до Луната.

Някои коментатори казаха, че катастрофата на Луна-25 е уронила руския престиж и е повдигнала нови съмнения относно нейната технологична мощ след военните грешки в Украйна.

"Последиците от катастрофата на Луна-25 са огромни", каза прокремълският политически анализатор Сергей Марков.

"Това поражда съмнения относно претенциите на Русия за статут на велика сила в очите на световната общност. Мнозина биха решили, че Русия не може да изпълни амбициите си нито в Украйна, нито на Луната, защото живее не със скромните си настоящи възможности, а по-скоро с фантазии за своето велико минало", каза той. "Хората, както и държавите, искат да застанат на страната на силните, които печелят, а не на слабите, които продължават да се оправдават за своите поражения."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    64 73 Отговор
    То щото ракетите на Мъск още по криви . Какво стана със суперакетата с 33 двигателя и десет вагона пари ?. Даже от земята не се отлепиха .

    Коментиран от #3, #4, #22, #42

  • 2 Бесен-_ Язовец

    55 66 Отговор
    Говедарите на са изстрлвали спътници от 2 години

    Коментиран от #14, #16, #26, #43, #114

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Само да питам

    41 24 Отговор
    Захлебвате ли ккк.у. рвииии НПО?

    Коментиран от #19, #36

  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    62 80 Отговор
    Русия е първата космическа страна! Когато си първи, то е за винаги!

    Коментиран от #21, #100, #116

  • 9 Гост

    37 22 Отговор
    Така е, не е лесно! Ние Чушкопек 4 още не мое на пуштим, опи пада бушоно.

    Коментиран от #25

  • 10 Зеленски - развинтена матрьошка съм

    40 57 Отговор
    А краварите лъжат, та се кинат.
    Има една книга на Бил Кейсинг - "Ние никога не сме били на луната" - и ще разберете що за лъжец е краварина.

    Коментиран от #55

  • 11 Реалист

    27 33 Отговор
    В САЩ има мемориал на изпечените астронавти
  • 12 Тези

    64 36 Отговор
    По земята не ги щАт тръгнали на луната руски мир да правят
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 шааа

    39 46 Отговор
    фракти изпадат в неконтролируем екстаз при всеки материал против русия, може би е някакъв фетиш, знам ли

    Коментиран от #67

  • 16 Нищо не става

    59 30 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    от рашистите Само за пиене си стават

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А50

    24 35 Отговор
    На Мъск ракетите като падаха беше успех и правилни опити, та така бих казал за руския опит да кацнат на Луната след десетилетия прекъсване.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СЛЕД БАЩАТА НА СЪВЕТСКАТА КОСМОНАФТИКА

    63 29 Отговор
    УКРАИНЕЦА- С.КО-РОЛ-ЬОВ,...МАСКАЛСКАТА КОСМОНАВТИКА Е НА НИВО... МОЗАМБИК!
    ЯНКИТЕ ИЗПРАТИХА ТЕЛЕСКОПИ ИЗВЪН НАШАТА ГАЛАКТИКА, АПАРАТИ И РОБОТИ НА МАРС,..ВАТАТА ИЗПРАЩА КОСМИЧЕСКИ СКРАП...😂

    Коментиран от #88

  • 21 Руснаците започнаха да цапат

    51 24 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    и космоса със своята скрап

    Коментиран от #70

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 А50

    20 37 Отговор
    Денес руснаците направиха първи полет с новия пътнически самолет SJ100 изцяло произведен и оборудван с руски компоненти. Този самолет е с руско-френски мотори, следващият се строи в момента и ще е с изцяло руски мотори ПД8

    Коментиран от #28, #31, #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Нло

    39 19 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Видиш ли нещо което лети на високо и носи руски надписи трябва веднага да се скриеш под земята в дупка! На това учат първо малките марсианци в училище
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хъхъхъхъхъхъ

    41 15 Отговор

    До коментар #23 от "А50":

    ТЕ НАПРАВИХА И ..."ДЯДЯ КУЗЯ "...ЕДИНСТВЕНИЯТ В ГАЛАКТИКАТА САМОЛЕТОНОСАЧ НА...КЮМЮР !!🚢
  • 29 Мумията от мавзолея

    47 11 Отговор
    Не се подигравайте, руските другари постигнаха огромен успех. Кой друг е успял да стегне до луната с чипове от крадени украински перални?

    Коментиран от #33

  • 30 Стамате

    45 21 Отговор

    До коментар #27 от "Стамат":

    ходи си при жалките приятели от русия и си сипи един спирт Остави другото на инжинерите в Европа и Сащ

    Коментиран от #34, #44, #79, #82

  • 31 007

    34 15 Отговор

    До коментар #23 от "А50":

    Е с него вече няма начин да не кацнат на луната
    Аварийно!!!!🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Попаднали ушанки!!!Слава Украина!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #35, #56

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хаха

    32 9 Отговор

    До коментар #29 от "Мумията от мавзолея":

    Даже един пиян руски космонавт си разглоби каютата за да си направи отново пералня и успя и да се изпере по пътя към луната
  • 34 Стамат

    14 23 Отговор

    До коментар #30 от "Стамате":

    ЕС е пробит няма енергия само джедар има в ЕС и ФАЩ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мисията се казва Луна 25

    35 8 Отговор

    До коментар #7 от "Само да питам":

    Защото след 25 тия си опит може би Руския шофьор на ракетата ще спре да пие и ще уцели луната този път не буквално
  • 37 Наблюдател

    36 9 Отговор
    От както Балтийските страни и Украйна се освободиха от колониално робство с разпада на СССР, москвичите не са създали и постигнали нищо, абсолютно нищо.
    Извода е ясен кой е бил двигател на СССР.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Кьорчо

    12 29 Отговор

    До коментар #37 от "Наблюдател":

    Окрайна и балтийските страни нещо създали ли са

    Коментиран от #53, #97

  • 40 Феномена

    10 10 Отговор

    До коментар #23 от "А50":

    Честито
    Проблема знаеш ли какъв е че тия новите модели като ги построят и после 20 години ще падат докато им прогонят дефектите..така е при всички самолети не само руските

    Коментиран от #54

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Русия и Космос

    27 12 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Смяхххх Хахахаха

    Коментиран от #51, #65

  • 43 Русия има супер възможности

    36 12 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    да произвежда спирт! Други супер сили Няма освен алкохолни такива
  • 44 Стамат

    7 12 Отговор

    До коментар #30 от "Стамате":

    Да го ... хаш

    Коментиран от #47, #120

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Мда

    12 11 Отговор
    Леле, какъв пасквил. Докъде я докарахте...
  • 47 А ти да го

    8 5 Отговор

    До коментар #44 от "Стамат":

    Лап ...к....ш сладко сладко
  • 48 Каква

    27 8 Отговор
    Каква велика сила, тия са последна дупка на света

    Коментиран от #52

  • 49 Еееее

    29 9 Отговор
    То и уж Гагарин беше летал в космоса, но се оказа, че не е летал

    Коментиран от #62

  • 50 Мда

    11 22 Отговор
    ШаС кога бяха на Луната?
    А вярно, виждали са я на снимка само!
    Иначе лаят!!!!
  • 51 Що бе?!!

    34 9 Отговор

    До коментар #42 от "Русия и Космос":

    Уцелиха Луната.Мислех,че ще я подминат.
  • 52 Последна сила в

    25 11 Отговор

    До коментар #48 от "Каква":

    Света са Русия ---Трагикомедия
  • 53 Каральов

    13 0 Отговор

    До коментар #39 от "Кьорчо":

    Знаеш,ли кой е и какъв е?

    Коментиран от #68

  • 54 А50

    9 17 Отговор

    До коментар #40 от "Феномена":

    SJ10 не е чисто нов самолет, а преработен SSJ100 и с руски компоненти, предишните системи бяха разработвани съвместно със западни фирми. А нови модели самолети не са се отказали да пускат и западняците въпреки че падат после 20г както твърдиш. Аршина ви е двоен, за едните са полезни опити и успех въпреки загубите, а за руснаците безполезни опити при всички положения. Но света си върви и без западните ментори
  • 55 Казва се Луна 25

    20 7 Отговор

    До коментар #10 от "Зеленски - развинтена матрьошка съм":

    защото 25 тия опит може и да се получи
  • 56 А50

    10 20 Отговор

    До коментар #31 от "007":

    Славната Окрайна нито самолети, нито ракети, нито Донбас
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Гост

    9 20 Отговор
    Е, не като краварите, да отложат три пъти един и същи полет до луната.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #49 от "Еееее":

    Верно ли? И как и кога се оказало?

    Коментиран от #66

  • 63 Ъ1ъ2ъ3ъ4

    5 13 Отговор
    А с българската ракета кво става?
  • 64 Кино НАСА

    15 29 Отговор
    Ха,..Русия не можела да изпълни амбициите си нито в Украйна, нито на Луната.. хаха, по тая логика какво да говорим за сащисаните - които ползват руски ракетни двигатели..избягаха от Афганистан и имат повече неуспешни опити от руснаците..

    Коментиран от #77

  • 65 Гост

    14 28 Отговор

    До коментар #42 от "Русия и Космос":

    Първи с изкуствен спътник в света. Първи с живо същество в космоса, в света. Първи с човек в космоса, в света. История е това, не Холивуд.

    Коментиран от #69, #113

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ми то и

    7 3 Отговор

    До коментар #53 от "Каральов":

    Вернер фон Браун не какъвто трябва да е!
  • 69 И стигнаха до

    26 7 Отговор

    До коментар #65 от "Гост":

    100 рублей за един $ .
  • 70 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 16 Отговор

    До коментар #21 от "Руснаците започнаха да цапат":

    Най-ударно цапа илон мъск
  • 71 Французите

    9 14 Отговор
    Не помня кога за последно Франция е изпратила нещо в космоса!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Олигавен Олигарх

    9 22 Отговор
    Слава на Русия !!!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Ожэффж

    10 23 Отговор

    До коментар #30 от "Стамате":

    Е виждаме ги американските инженери, 9 от 10 ракети се взривяват.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Эээф

    12 4 Отговор

    До коментар #30 от "Стамате":

    А ти се научи как се пише. Инженер, а не инжинер.
  • 83 Щирлиц

    9 17 Отговор
    За да стигнеш до Луната,трябва първо да опиташ.Евро.ейските "специалисти" дори и това не могат.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Опитът говори!

    9 4 Отговор
    Проблемът на руската космическа програма се казва НАТАН. Няма как да съвместиш евреи, пари и лоялност!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Край

    10 21 Отговор
    Българите имаме държава защото на Русия и е било изгодно да я създаде. Странно е усърдието с което плюем по Русия и се радваме на неуспеха и. Руснаците са единствения силен народ които искаше да ни има на картата.

    Коментиран от #101

  • 96 Гръч

    5 16 Отговор
    Соросоидните мъки нямат край тежко е за четене
  • 97 Гръч

    2 13 Отговор

    До коментар #39 от "Кьорчо":

    Мисля,че запорожка беше с предна врата.По това време американците произвеждаха талашитени автомобили
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Ал Бунди

    17 5 Отговор
    Днес ще си разказваме вицове ли? Тия нещастници били велика сила....айде бе... ми че на тях и пироните в Китай ги правят бре..малеее...смех голем!!!!
  • 100 Ал Бунди

    20 5 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Лошо, Седларов..лошо! Не бъркай СССР с Русия..Много си грешка..ма толкова много че..абе както и да е .. навремето в рамките на СССР точно Украйна бе водещата и икономически и научно...
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 реру

    29 4 Отговор
    РУСКА космонавтика - много хора говорят за нея, но никой не я е виждал...
  • 108 Българин

    12 3 Отговор
    Руски космически кораб с скоростна кутия от МАЗ или Краз е как да го включиш на скорост
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 бл.134 в Zап. парк

    1 22 Отговор
    Война .Пратете българската армия на фронта .Направете Америка велика

    Коментиран от #123

  • 111 Сър Пичук

    24 4 Отговор
    Русия беше сред водещите в две области - военната и космическата, и се сгромоляса и в двете.
    Империята си отива и това става все по-очевидно с всеки изминал ден.
  • 112 Кольо

    6 5 Отговор
    Тези неща могат да се случат с всеки. Специално в тази област не бива да се злобее.
  • 113 Фактите

    18 3 Отговор

    До коментар #65 от "Гост":

    Не бъркай успехите на СССР с мижавата русия,която дори не е космическа държава и не участва в космоса ! А тея измишльотини от мосфилм дето гагарин летял в космоса видиш ли можеш да си ги въртиш само между вас русофилските предатели
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Гост

    17 3 Отговор
    САЩ имат повече активни спътници от всички държави взети заедно по 5.Русия притежава има-няма стотина спътника.Да не говорим,че руconитеците нямат дори ракета с която могат да изпратят спътник до геостационарна орбита
  • 116 да си знаеш

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Русия и космос? Ти майтапиш ли се.Русия самостоятелно няма никакви заслуги за космоса,нито пък в днешно време участва в изследването му.Роскосмос отдавна не съществува като космическа агенция.Вече започнаха да правят парфюми.

    Коментиран от #118

  • 117 Фанфан

    18 2 Отговор
    Докато се ползваха лампи в електрониката руснаците бяха горе долу на нивото на Запада. След като се започна с транзисторите, руснаците продължиха с лампите и изостанаха доста от Запада. След като интегралните схеми изместиха транзисторите, руснаците изостанаха катастрофално от Запада. След като микропроцесорите се наложиха, руснаците вече не можеха да направят нищо без да внесат от Запад микропроцесори. Това е...Аз се занимавам с електроника от много години и всичко ми е било пред очите през това време.....
  • 118 реру

    26 1 Отговор

    До коментар #116 от "да си знаеш":

    "... Вече започнаха да правят парфюми."


    Парфюми и още нещо...

  • 119 КЕФ

    18 2 Отговор
    Много се кефя, че руснаците мрат във всичко да са първи, я в конкретния каус дори индийците ги задминаха….густо майна….
  • 120 пенсионерът

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Стамат":

    Стамате да го смукн.ш
  • 121 И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО РУСИЯ МОЖЕ ДА ПРАТИ

    3 10 Отговор
    АТОМ В КЪЩАТА НА ВРАГОВЕТЕ СИ АКО И ПОСЕГНАТ , ТАМ НЕ СЕ КАЦА , А СЕ ПУСКА И БУУУУМ !

    Коментиран от #122

  • 122 И Въпреки всичко

    10 1 Отговор

    До коментар #121 от "И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО РУСИЯ МОЖЕ ДА ПРАТИ":

    НАТО също ще пратят Ядрени ракети към Раша .
    И после Буум
  • 123 Пратете

    13 1 Отговор

    До коментар #110 от "бл.134 в Zап. парк":

    Русофилките на фронта .
    Направете Магучая за резил .
    Тя така или иначе вече е пълна Скръб.
  • 124 Александър

    3 4 Отговор
    На всеки може да се случи неусп ех! На една совалка космоса и попречи, но се случи! Никой не е застрахован!

    Коментиран от #125, #126

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Фактите

    9 1 Отговор

    До коментар #124 от "Александър":

    Да де но когато за над 30 години имаш два опита за космическа мисия и двата да са провал,проблема вече си е в теб.А в случая с провала на руския апарат си се и разбра,че проблема е изцяло заради факта,че руснаците са с по две леви ръце.