Last news in Fakti

2 Септември, 2023 13:53 1 849 23

Нов приоритет! Индия се прицели в Слънцето

  • индия-
  • слънце-
  • луна-
  • слънчева система

Учените се надяват да научат повече за ефекта на слънчевата радиация върху хилядите спътници в орбита, чийто брой нараства с успеха на начинания като комуникационната мрежа Starlink на SpaceX на Илон Мъск

Нов приоритет! Индия се прицели в Слънцето - 1
Снимка: Shutterstock

Следвайки успеха от кацането си на Луната, космическата агенция на Индия изстреля ракета в събота, за да изследва Слънцето в първата си слънчева мисия, предава Ройтерс.

Предаването беше гледано от повече от 860 000 зрители, докато хиляди се събраха в галерия близо до мястото за изстрелване, за да видят излитането на сондата, която ще има за цел да изследва слънчевите ветрове, причиняващи смущения на Земята. Те се виждат като полярни сияния.

Носейки думата на хинди за Слънцето, космическият кораб Aditya-L1 излетя едва седмица след като Индия стана първата страна, кацнала на южния полюс на Луната. Докато Русия разполагаше с по-мощна ракета, но не успя да кацне на Луната, индийската Chandrayaan-3 извърши кацане като по учебник.

"Това ще ни позволи да разберем слънцето, неговата динамика, както и вътрешната хелиосфера, която е важен елемент за съвременните технологии, както и аспектите на космическото време", добави той.

Aditya-L1 е проектиран да измине 1,5 милиона километра за четири месеца, далеч от слънцето, което е на 150 милиона километра от земята. Той трябва да спре пътуването си в един вид паркинг в Космоса, наречен "Точка на Лагранж", където обектите могат да останат на място поради балансиране на гравитационните сили, намалявайки консумацията на гориво за космическия кораб.

Мисията има капацитета да направи "голям взрив от гледна точка на науката", каза Сомак Рейчаудхури, който е участвал в разработването на някои компоненти на обсерваторията, добавяйки, че енергийните частици, излъчвани от слънцето, могат да ударят сателити, които контролират комуникациите на земята.

"Имаше епизоди, когато основните комуникации са прекъсвали, защото сателит е бил ударен от голяма емисия на коронарна енергия. Сателитите в ниска земна орбита са основният фокус на глобалните частни космически играчи, което прави мисията Aditya-L1 много важен проект," той каза.

Учените се надяват да научат повече за ефекта на слънчевата радиация върху хилядите спътници в орбита, чийто брой нараства с успеха на начинания като комуникационната мрежа Starlink на SpaceX на Илон Мъск.

"Ниската околоземна орбита е силно замърсена поради частно участие, така че разбирането как да се предпазят сателитите там ще има особено значение в днешната космическа среда", каза Рама Рао Нидаманури, ръководител на отдела за земни и космически науки в Индийския институт за Космическа наука и технологии.

В по-дългосрочен план данните от мисията биха могли да помогнат за по-доброто разбиране на въздействието на слънцето върху климатичните модели на Земята и произхода на слънчевия вятър, потокът от частици, които текат от слънцето през слънчевата система, казаха учени от ISRO.

Подтикната от Моди, Индия приватизира изстрелванията в космоса и се стреми да отвори сектора за чуждестранни инвестиции, тъй като си поставя за цел петкратно увеличение на дела си на световния пазар за изстрелвания през следващото десетилетие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Острото

    3 2 Отговор
    Кога ще кацнат там?

    Коментиран от #19

  • 2 Мите пижольо

    4 3 Отговор
    Да им осигурим 5-600 000 космонавти от тяхната боя ако им трябват?
  • 3 НАСА

    8 4 Отговор
    Ние в Холивуд вече кацнахме на Сириус.

    Коментиран от #8

  • 4 Русофил

    8 5 Отговор
    Индия се прицели в Слънцето, руснаците пък уцелиха Луната !

    Коментиран от #9

  • 5 Мдаа

    8 2 Отговор
    Лилавите в Индия не са като лилавите на социални помощи разпръснати по цял свят...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ром от Лом

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Ром":

    Навремето Източна Ромелия е принадлежала на ромите-както името подсказва..Един ден ще си я върнем обратно и ще я обявим за независима република!
  • 8 Роскосмос

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "НАСА":

    Това е добре,защото ние пък нямаме дори един телескоп с който можем да видим Сириус.За сметка на това се радваме на успехите на космическите държави САЩ,Китай и Индия.
  • 9 де факто

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Русия е некосмическа държава и този опит за мисия беше обречен на провал така или иначе.Руснаците през голяма част от времето дори не са имали връзка с модула,защото нямат нужните средства за комуникация на Земята.
  • 10 Аспарух

    6 5 Отговор
    Индия кацна на Луната, а руската Луна се сгромоляса. За това пък успешно се прицели в самольота на Готвача.Кой кВо си може
  • 11 Кац

    3 0 Отговор
    Ще кацат през нощта.
  • 12 М3 голд

    3 4 Отговор
    Слънцето е изкуствено тяло. Направено е от неизвестна цивилизация. Преди години гледах клип, където се отваряше огромна врата(проход) и през нея в него влизаше огромно космическо тяло. Сега вече нищо не вълнува никого

    Коментиран от #14, #20

  • 13 Малкото Слънце

    3 0 Отговор
    На Луково лето, ще кацнете на Слънцето! ☀️😁😁🤭
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да де ама руснаците

    3 0 Отговор
    Още не могат да улучат луната, вражеска територия
  • 16 Розкосмоз

    2 0 Отговор
    Ние пък направихме дупка в лунната повърхност, ураааа
  • 17 Умен и красив

    2 0 Отговор
    Ние умно-красивите вярваме в науката, а индийците са върха на бауката вНю Нормал щото са по-мургави, демек по-развити!
    От Ковид чумата ни спасиха двойка турци, що пък двойка тъмни шведи да не кацнат на Слънцето, имат ли тен и бустер ще оцелеят, няма и да изгорят!
  • 18 555555

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ром":

    А вие руските роми служите на Монголския Цар ПутаранПуткаНеПоръбена.
  • 19 Бачо Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Острото":

    Само нощем естествено...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 незнайко

    3 3 Отговор
    860 000 зрители от 1 400 000 000 население ! 1/1628 съотношение ! По добре да не бяхте споменавали тези цифри ! Дали наистина Индия е тази която го прави или е съвмесна дейност с Русия ?

    Коментиран от #23

  • 22 Македон

    0 0 Отговор
    Ехеееееее! Моят дето ми кажуваше, че дедото на неговият дедо е кацал на слънцето преди илядо години.
  • 23 факти

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "незнайко":

    Индия вече е доста по-развита държава в сферата на космоса от колкото е Русия.Ако има някой който да се нуждае от съвместна работа,това е именно Русия.Руснаците например за последните 30 години имат 2 опита за космически мисии,като и двата са провал.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания