Last news in Fakti

31 Август, 2023 16:00 1 568 20

Адв. Емил Василев: България е шарена държава. През 50 км. се сменят обичаите, носиите, фолклорът, диалектите

  • българия-
  • турци-
  • българи-
  • нургюл салимова

Единни в многообразието - това е характерно за българската нация

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е шарена държава. През 50 км. се сменят обичаите, носиите, фолклорът, диалектите.

Това припомня във "Фейсбук" адв. Емил Василев.

На едно място пърлят прасето, на друго го дерат, а на трето изобщо не го ядат. Всички обаче пият ракия, даже тези, дето уж Коранът им го забранява. Всяко село се гордее със собствен вид ракия - та гроздова ли не щеш, та сливова ли, та плодова, билкова и пр. - всяка със собствен специфичен градус и аромат.

Та думата ми е за село Крепча /родното място на Нургюл/. То е едно доста специално село. Хората там се определят като етнически турци /изцяло уважавам тяхното самоопределение/, но местните легенди говорят, че до 17-ти век то е било чисто българско село, вероятно потурчено при една от поредните кампании, провеждани от османските власти. Там се е намирала важна крепост от времето на Цар Иван Шишман, а на близо се намира и православен скален манастир.

Тъй че самите местни жители определят себе си като турци, ама не съвсем... Не случайно при посрещането на Нургюл не видяхме никакви шалвари, фереджета и пр., които масово се носят в съседни села. Та наште турци са баш като българите - всяко село си е само за себе си - едни говорят турски, но са православни, други са сунити, трети шиити, четвърти говорят български, но се смятат за турци, пети не говорят български, но се смятат за преки наследници на кан Аспарух... и т. н. и т. н.

Единни в многообразието - това е характерно за българската нация. И е крайно време всички да почнем да го разбираме, а не да се делим по пишманпатреотарски подбуди.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 11 Отговор
    Великата Българска цивилизация се простира от Адриатика до Аляска.Корените и са от преди 50 000 години от преди потопа в Черно море.Черноморската цивилизация е майката на всички древни цивилизации.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 пламен

    12 24 Отговор
    Няма българска нация. Има територия населена от хора с различен манталитет и интереси. Има европейски българи, рашистки, ориенталски и ромски
  • 3 провинциалист

    8 4 Отговор
    Точно така. До статията за убития от еднообразноединните от с. Прилеп.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хасан

    3 7 Отговор
    боико е наж саригуспудар ше одим наизбори на исин
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Браво на Нургюл

    10 2 Отговор
    България пропита от зло не е, щом Нургюл, е родена в нея!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    3 0 Отговор
    Крайно време е да спрем да се делим, но откак се появиха едни неетнически партии, нацията ни е разделена и докато ги има тия партии, няма как да сме единни.
  • 11 Любопитно

    5 0 Отговор
    но местните легенди говорят,
    Значи фактите които са на лице не са верни, но легендите да?
    Пишман адвокат ...

    Коментиран от #12

  • 12 По интересно

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Любопитно":

    Какъв е коренът на Булгара?
    Виж руски историци говорят в YouTubeза произхода. Хората са казали погледни се първо ти и после говори за други ...но уви тука в Булгар всеки знае и разбира от всичко даже и да е легенда

    Коментиран от #19

  • 13 Лицемери и двуличници

    1 1 Отговор
    Единни в многообразито? Защо ли това стана съмнителене и лицемерене израз? С разнобразието си, народите в източна Европа и бивша Югославия живяхя в мир десетилетия, но сега вече не. Нан имаше мир и добпи отношения толкова години? Някой им посочи как да не са "единни"? Или да, преди са били не-свободни, а сега са свободни да се делят и воюват?
  • 14 нее

    2 0 Отговор
    В България нямат мярка за нищо. Рабрахме за победите на Нюргюл, всички го отчетоха. По стар българо-дивашки обичай, това беше повод на скарвания, обвинения и ехидност. "Вие къде бяхте, вие какво направихте?" Всички са си били където им е мястото и всичко е наред. Но сега, Нюргюл ли стана новата снимка за всяка статия? Тя е е новата икона Новия морализатор и вдъхновител, това уморява, трябва мярка!
  • 15 историческо

    1 1 Отговор
    На всяка снимка Нюргюл. Нейното село се оказва митично, мистериозно, героично и победоносно. Да се впуснем в средновековието, да се разходим до Балдуиновата кула и прославим Нюргюл!
  • 16 През 50км?

    2 1 Отговор
    През 50 километра се сменяли диалекта и обичаите? Наистина ли? На толкова често? Колко "единно" в разнообразието, колко коректно, колко "правилно" според евро теориите и термините за модерно общество. И лицемерно.
  • 17 Бамби

    1 1 Отговор
    Голям напън Дани изкарат многетническа държава, в която българите са само за цвят!
  • 18 Просто

    0 0 Отговор
    Нургюл
  • 19 Айде бе,

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "По интересно":

    Тъй както гледам, ти май най много разбираш. Щом се учиш от руски източници, че чак и от YouTube, няма нужда изобщо да коментираме знанията ти.
  • 20 Читател

    0 0 Отговор
    Какъв е този самозванец? На всяка манджа - мерудия?
    Откога започна адвокат и от диалекти да разбира? А пък и от носии?
    Какви ги говори и по повод убийството на Божанов, че и заплахи сипе. Много непрофесионално поведение за адвокат.