Last news in Fakti

2 Септември, 2023 19:00 6 123 34

Западна Африка се тресе от преврати. Какво общо има Франция?

  • африка-
  • габон-
  • преврат-
  • франция-
  • чад-
  • буркина фасо-
  • мали-
  • сахел-
  • гвинея

На никой друг континент няма толкова преврати, колкото в Африка. Каква е причината?

Западна Африка се тресе от преврати. Какво общо има Франция? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Страните от Централна и Западна Африка са обхванати от военни преврати. Последният случай е от 30 август в Габон - там няколко дни след изборите военните свалиха правителството на Али Бонго.

Пучистите нарекоха изборите несправедливи - не съответствали на условията на прозрачното, заслужаващо доверие гласуване, на което се надявал народът на Габон. Действащите органи на държавната власт бяха разпуснати, границите бяха временно затворени.

Сваленият президент Али Бонго бе на власт 14 години, а семейството му управлява страната почти от 60. Изборите преминаха при изключен интернет и без присъствието на наблюдатели.

Африка - световен шампион по преврати

Африка изпреварва всички други континенти по брой на опитите за военен преврат. Американските учени Джонатан Пауъл и Клейтон Тайн са установили, че от 1950-те години досега на континента е имало 200 опита за преврат, почти половината от които са били успешни. Средно превратите са били по четири на година.

От началото на 21-и век опитите за насилствена смяна на властта намаляват, но напоследък в тях отново се забелязва ръст. Пучът в Габон е осмият в Западна и Централна Африка за последните три години. Само няколко месеца по-рано военните свалиха демократично избрания президент в Нигер.

Преди това преврати имаше в Чад, в Гвинея и по два пъти в Мали и Буркина Фасо - все държави, които са бивши френски колонии. Поради това на Париж все по-често му се налага да се замисля не само за икономическите, но и за репутационните си загуби в Централна и Западна Африка и за бъдещите взаимоотношения с бившите си колонии. Но дали наистина запазеното влияние на Франция е един от факторите за превратите?

Недоволство от Франция

Жителите на много държави от френскоезична Африка имат чувството, че Франция е била и остава препятствие за по-нататъшното развитие на бившите си колонии. Някои от страните, в които напоследък имаше преврати, разполагат с огромни природни богатства: в Габон има гори, нефт и газ, в Нигер - уран, в Гвинея - най-големите в световен мащаб запаси на боксити. Към Франция се отправят обвиненията, че експлоатира природните ресурси на Африка, а местното население живее в нищета.

На фона на постоянния ръст на цените и общия спад на жизненото равнище много жители на тези страни смятат, че елитите се обогатяват благодарение на корупцията и на поддръжката на някогашната колониална държава. "Във френскоезичните африкански държави е много разпространено мнението, че французите винаги са заемали страната на местните правителства - независимо от нивото на тяхната популярност и отношението им към собственото им население", казва пред ДВ сенегалският юрист Ибрахим Кане. По неговите думи, недоволството е отправено и към демократично избраните правителства - като например в Нигер.

Защо демокрацията от западен тип се провали в Сахел

Според нигерийския експерт Овигве Егугу демократично избраните лидери в бившите френски колонии не са направили почти нищо за подобряването на живота на своите съотечественици. "Ако хората не виждат плюсовете на едно демократично избрано правителство, то няма да се ползва с голяма поддръжка във времена на криза. Именно поради това се дава подкрепа на тези популистки преврати. За хората това е начин да шокират системата и да видят дали това няма да доведе до подобряване на жизненото равнище", обяснява той.

Нидерландският журналист Брем Постумус, работил в Африка повече от 30 години, е още по-директен: "Тези последователни преврати съвсем ясно показват, че в Сахел експериментът с демокрацията от западен тип се провали тотално". Той отбелязва, че в условията на огромна бедност и растящо разочарование жителите на Централна и Западна Африка често губят доверието си към демократичните процеси. "Демокрацията не решава нито един от проблемите, с които се сблъскват африканците - като насилие, бедност и липса на икономически възможности. А военните хунти много ловко карат хората да им повярват, че ще решат тези проблеми. Но това не е така", констатира Постумус.

Антифренски настроения или отсъствие на гражданско общество?

Сенегалският правозащитник Ибрахим Кане е на мнението, че от 2020-а година насам превратите в Буркина Фасо, Гвинея, Мали и наскоро в Нигер са били извършени под влияние на антифренските настроения. "Французите винаги са ни смятали за хора второ качество. А Западна Африка иска тази ситуация да се промени", убеден е той.

Експертът от регионалния съюз на държавите от Западна Африка ECOWAS Емануел Бенса обаче не е съгласен, че импулс за увеличаването на броя на превратите в региона са станали антиколониалните настроения. "В Западна Африка освен Франция е господствала и Великобритания. А държавите, които са бивши британски колонии, не организират преврати и не свалят правителствата с оръжие в ръце", посочва той.

Страните от френскоезична Африка имат и още един общ проблем освен бедността и ниските икономически показатели: недостатъчното развитие на гражданското общество, казва Емануел Бенса. Това, наред с отсъствието на преспективи и растящата бедност на местното население, се оказва благоприятна почва за военни преврати. "Ако погледнем англоезичните африкански страни като Гана, Нигерия, Гамбия, Либерия, Сиера Леоне, ще видим, че там въпреки бедността има активно гражданско общество и енергични медии", обяснява експертът. По неговите думи, проблемът на бившите френски колонии винаги се е състоял в това, че "ситуацията в тези страни дълго време е била контролирана от Франция, което не е позволявало на местното гражданско общество да се развива".

Автор: Исаак Каледжи


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ето защо

    86 2 Отговор
    Франция няма златни мини, но има 2 436 т. злато, бившата й колония Мали има 14 златни мини, но няма злато.

    Коментиран от #20, #22

  • 2 Кррупционерите

    40 3 Отговор
    Ни трессе и в Африка. Само в Европа сме добре.
  • 3 Алфа херинга

    99 2 Отговор
    Интересен парадокс. Когато някой диктатор в африканска държава, спечели изборите, то това е демократично. Без значение, че им е спрян интернет, въведен е комендантски час и не са допуснати странични наблюдатели. Обаче, като се проведе референдумът в Крим, където нямаше такива аномалии, то той беше заклеймен като недемократичен и подправен. Когато се проведоха изборите и в Сирия, на които Асад спечели единодушно, отново това беше заклеймено като недемократично и манипулирано. Сега, ясно че нормален човек би се объркал от тези двойни стандарти, обаче за демократите явно всичко е наред.
  • 4 какво да се каже

    74 4 Отговор
    Макрон много го е грижа за Нигер: Оттам Франция взима 1/3 от необходимия ѝ уран, а 290 деца умират от глад всеки ден .
    От години Франция контролира валутата на Нигер, осигурява си 1/3 от необходимия й уран оттам, тъй като французите са най-зависима от ядрена енергетика страна в света (72% дял). Нигер е основният доставчик на уран за Европа и най-вече ЕС, следвана от Русия и Казахстан.

    Въпреки това Нигер е седмата най-бедна страна в света, 290 деца всеки ден умират от недохранване, 40% от децата са много под нормалното тегло, над 35% от населението е с остър недостиг на храна. Няма особено желание да се покаже смъртността от минното дело и заплатите там, но хей, французите са по-важни за нас, дали са ни кроасаните и мухлясалите сирена.

    Коментиран от #19

  • 5 франсетата да си ходят

    62 2 Отговор
    Когато се разбунтуват хората в Нигер, французите услужливо се намесват и спасяват законната там управляваща послушна каста, като нарича бунтовниците с епитети като "терористи" и "хунта". Винаги се появяват и ислямисти отнякъде. Въпреки, че основната цел на бунтовниците е да изгонят ислямисти и французи, французите също твърдят, че се борили срещу появилите се изневиделица ислямисти от Боко Харам например, и спасяват Нигер от тях. И винаги ислямистите се появяват, когато има бунтове.

    Французите имат цяла мрежа от военни бази в тези 14 страни, ползващи африканския франк за валута, и когато някоя от тях се разбунтува, Франция кара васалите им от всички останали страни да скочат срещу нея.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 шааа

    51 1 Отговор
    Малко по малко всички културно или финансово поробени народи се откъсват от оковите...
  • 11 ШМЪРКАН

    40 2 Отговор
    Общо е ОТСВИРЕНА Франция и от САЩ и от Русия и Китай.
  • 12 а уж са много демократични европейците

    49 2 Отговор
    Франция няма нито една действаща златна мина. Независимо от това, тази бивша колониална сила има четвъртите по големина златни резерви в света – 2 436 тона. Бившата френска колония Мали притежава точно 0 тона злато, въпреки че има няколко десетки мини (14 официални) в страната, където се добиват цели 70 тона злато годишно.

    От приходите от почти 60 тона злато, добито от 600 000 деца в бившата френска колония Буркина Фасо, само 10% отиват в страната, но 90% отиват в мултинационални корпорации за добив на злато.
  • 13 ГЕО МИЛЕВ ПИШЕ

    38 2 Отговор
    ...............И ВЪЗКЪРЪСНА ВЕКОВНАТА З ЛОБА НА РОБА......!
  • 14 истината

    31 1 Отговор
    Около една четвърт от вноса на уран в Европа и една трета от вноса на уран във Франция идва от западноафриканската страна Нигер. Франция с 56 атомни електроцентрали заема челна позиция сред световните износители на ядрена енергия.

    Основното им гориво се доставя от държавния ядрен гигант Orano, който притежава най-високата гранитна сграда сред небостъргачите на парижкия столичен квартал La Défense, в тайни договори, например от Нигер, където компанията е конфискувала три огромни уранови мини, както и мажоритарния дял в държавната компания за преработка на уран в Нигер .
  • 15 евробандити

    37 3 Отговор
    Бившата френска колония Нигер има най-висококачествените уранови руди в Африка и е седмият по големина производител на уран в света, но според Световната банка 81,4% от нейните граждани дори не са свързани към електропреносната мрежа. 40% живеят под прага на бедността, една трета от децата са с поднормено тегло, а нивото на неграмотност е 63%. Само половината от населението има достъп до чиста питейна вода, а само 16% са свързани с адекватна канализация.

    Общият държавен бюджет на Нигер, страна с три пъти по-голяма площ от Германия, е около 4,5 милиарда евро, не по-голям от годишния оборот на френската ядрена компания. Въпреки залежите си на уран и злато Нигер наскоро се класира на 189-о място от 191 изследвани страни в индекса на развитие.
  • 16 Турчин

    18 17 Отговор
    С френките е свършено в Африка. Идват турците, защото турците НЕ експлоатират и убиват като кръвожадните западни колонисти.
  • 17 за много неща научаваме чак сега

    29 2 Отговор
    В хода на деколонизацията от 1960-те години на миналия век Франция освободи бившите си колонии, като им даде формална независимост, но им остави държавни и правни системи, които – както в колониалната епоха – бяха предназначени да контролират населението с възможно най-малко усилия, от една страна, и да изнасят колкото се може повече суровини, от друга.

    Франция не само продължи да си осигурява правото на всички природни ресурси и привилегирован достъп до държавни договори чрез така наречения колониален пакт във Франсафрик, но и оттогава налага безумната си колониална валута – CFA франк (сефа франк), на държавите, което прави всяка автономна парична, икономическа или социална политика на формално суверенните държави трайно невъзможна. Не само, че четиринадесетте страни, ползващи CFA франк, са приковани към еврото чрез фиксиран обменен курс, определен единствено от потомците на френските колониални месионери (което им спечели 1994% обезценяване), но също така са загубили всякакъв достъп до 85% от валутните си резерви, които са принудени да депозират в Agence France Trésor.
  • 18 и ние сме бананова държава

    44 3 Отговор
    Всички страни, използващи CFA франк, са изключително богати на ресурси и силно задлъжнели. Буркина Фасо, Мали и Нигер са сред най-бедните страни в света, въпреки огромните си природни ресурси. „Моето поколение не разбира това“, каза преди дни 35-годишният държавен глава на Буркина Фасо Ибрахим Траоре. – „Как може Африка, която има толкова много богатства, да стане най-бедния континент в света?“

    Съвсем просто, казва американският политолог Майкъл Паренти. Бедните страни не са „слабо развити, а свръхексплоатирани“.
  • 19 Калпазанин

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "какво да се каже":

    Дааааа точно, ама преврата е недомократичен. Колко умират за франсетата не е важно. Лицемери
  • 20 Боряна войвода

    49 1 Отговор

    До коментар #1 от "ето защо":

    А златната българска мина "Асарел" я източва уж канадска фирма, която оставя 5% от печалбата за България. Значи сме горе-долу като Мали.
  • 21 ЕВРОФЕН

    37 1 Отговор
    А в България грабят от концесията на софийска вода дето усмихнатия софиянски им а подари.

    Коментиран от #24

  • 22 Гост

    3 15 Отговор

    До коментар #1 от "ето защо":

    И аз нямам златна мина но имам злато ? Ти да видиш .

    Коментиран от #23, #25

  • 23 КЛОШАР

    15 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Имаш дрънци дрънци
  • 24 НИТО ЕДНА КОНЦЕСИЯ В БЪЛГАРИЯ

    29 1 Отговор

    До коментар #21 от "ЕВРОФЕН":

    Не е изгодна за страната
  • 25 Скептик

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Значи и ти като франсетата си го прибарал отнякъде. Я глей ти!
  • 26 Как какво общо?

    22 2 Отговор
    Общото е че всички мразят Франциа и с основание.
  • 27 Кико

    9 1 Отговор
    В Демократична република Конго(Заир),ООН,казва,че има нарушение на човешките права,от страна на многото рудодобив ни компании които са канадски, австралийски,американски и прочие плюс несправедливи договори.Но световната банка,която е кредитор на тези компании,твърди ,че ООН преувеличава
  • 28 Фантомас

    17 1 Отговор
    Щях да напиша много неща но прочетох коментарите и излишно да напиша нещо подобно което е вече споменато и съм ви благодарен на тези хора които са написали истината
    Ние сме все едно че сме в африканска държава канадците крадат златото американците ни работят със скъпия ток защото те продават най-скъпо ще ти дам пример българската атомна електроцентрала продава по 60 лв американските централи в Стара Загора продават по 180 лв
    Но вече се промениха нещата от приблизително от две години и нещата вървят все по-нагоре с електричеството
    Сега ще продадем реакторите които са в Белене и после ще купим от американците за много много по-скъпи реактори
    Случаят с бронираните машини които дадохме на Украйна А сега държавата иска да купи от съединените щати за 1 милиард и 500 хиляди долара
    БТР
    Ние отдавна сме си колония на западните страни и най-вече на САЩ и всички знаете записите които излязоха че ние сме командвани от посолството на съединените щати
    Ами какво чакаме не знам военен преврат няма да направим но можем да протестираме законно да си търсим правата
    Или национална стачка цяла България да спре да работи докато не се махнат тези предатели на българската история и език
  • 29 Байо

    15 1 Отговор
    Африканците са по умни от нас.И нас ни доят и скубят но ние си търпим
  • 30 😂🤣😁😆

    2 8 Отговор
    Да им се чуди човек на африканците, защо избират да имигрират в страните от ЕС и САЩ?! И защо никой африканец не е пожелал досега да имигрират в руския "рай"
  • 31 Българин

    2 10 Отговор
    Където има МРЪСОТИЯ - там в нея винаги стои РУСИЯ

    Коментиран от #33

  • 32 Тон

    7 0 Отговор
    Омръзна им да ги ограбват,затова ги държат в това мизерно състояние, а ние се натискаме да бъдем ограбени!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.