Last news in Fakti

2 Септември, 2023 23:00 2 717 24

Инфлацията в еврозоната забавя ход. А в България?

  • инфлация-
  • българия-
  • ес-
  • еврозона-
  • евро-
  • икономика-
  • пари-
  • испания-
  • стагнация

Еврозоната продължава да се бори с високата инфлация, но в отделните страни се наблюдават съществени разлики

Инфлацията в еврозоната забавя ход. А в България? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Еврозоната продължава да се бори с висока инфлация. През август средната ѝ стойност остава 5,3 процента, при очаквания на анализаторите за 5,1 процента. Между 20-те страни в паричния съюз има и осезаеми разлики. Така например в Нидерландия поскъпването през миналия месец е било едва 3,4%, докато в Германия ръстът на инфлацията е почти двойно по-висок - 6,4 процента.

През юли инфлацията в Нидерландия е била 5,3%, съобщава АРД, позовавайки се на данни на Евростат. Най-високата ѝ стойност в страната е регистрирана през септември 2022 г., когато тя е достигнала 17,1% заради войната в Украйна. През август тази година обаче цените на енергията в Нидерландия са спаднали с цели 28,6% на годишна база. Стойността на храните в същото време са се увеличили с 10 процента.

За сравнение: в Германия енергийните цени са се повишили с 8,3% през август спрямо същия период на 2022 година. Това е ръст и на месечна база спрямо юли тази година, когато те скочиха с 5,7 процента. Хранителните продукти в страната са поскъпнали с 9 процента, сочат данните на Федералната статистическа служба на Германия.

"Инфлацията в Нидерландия спада по-бързо, защото енергийните цени падат по-бързо, отколкото в Германия", обяснява Карстен Бржески, главен икономист на банка ING. "Това, разбира се, е свързано със собствените газови резерви на страната, както и с по-гъвкавите договори", допълва експертът, цитиран от АРД.

Иберийският отличник по ниска инфлация

Но почти никъде в еврозоната инфлацията не е толкова ниска, колкото в Испания - 2,4 % през август. Подобно на Нидерландия и в иберийската страна основната причина е понижението на цените на енергията. Това ниво почти съответства на целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за инфлация от 2 процента.

От известно време Испания изкупува нефт и газ от цял свят заради комбинацията от исторически високото вътрешно търсене и лошата свързаност на енергийната ѝ инфраструктура с останалата част на Европа. Ако през 2019 г. ЕС внасяше средно почти една трета (32,6%) от енергията си от Русия, за Испания тази цифра беше 6,8%, според данни на Централната банка на страната. По-диверсифицираният избор позволява на Испания да внася на средно по-ниски цени от тези, на които купуват останалите страни от ЕС.

Призракът на стагнацията

Инфлацията в Словакия през август е нараснала с 9,6% на годишна база, в Австрия стойността ѝ също остава висока - 7,6 процента. "Високите цени на енергията в еврозоната попречиха на очаквания спад на инфлацията през август", коментира тенденциите Кристоф Вайл, икономист в "Комерцбанк". При други продукти обаче темпът на нарастване на цените продължава да отслабва. Храните и луксозните стоки са се повишили с 9,8% спрямо 2022 г., но и при тях има забавяне на тенденцията за поскъпване. Цените на промишлените стоки и услугите също не са се повишили през август толкова, колкото през юли.

Инфлацията в България остава висока

Последните данни на Евростат за инфлацията в България са за месец юли - 7,8 процента. Това е лек ръст на месечна база спрямо юни, когато тя е била 7,5 процента.

Същевременно темпът на поскъпването се понижава чувствително на годишна база спрямо юли 2022 г., когато инфлацията е била 14,9 процента. През месеците февруари, март и април 2023 г. България отново отчете двуцифрена инфлация - съответно 13,7, 12,1 и 10,3%. През юли тя е спаднала до 7,8 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    30 1 Отговор
    Чакаме увеличение на тока и бензина.Ако мислите,че няма да има инфлация имате проблеми с логичното мислене.А ако си въобразявате,че няма никаква инфлация е България незабавно потърсете лекарска помощ.

    Коментиран от #18

  • 2 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    21 1 Отговор
    Споко. Зимата иде! Спествайте за сметките за парното ,и тока! Благодаря.
  • 3 Последния Софиянец

    23 2 Отговор
    Ходих в Гърция и на Черно море.Оказа се че на Созопол е два пъти по скъпо от Гърция.А заплатите на работещите са еднакви.

    Коментиран от #14, #24

  • 4 Пха ха ха ха

    25 6 Отговор
    ЕС ще се разпадне
  • 5 Голям зор

    14 1 Отговор
    Всичко тук е пре.....и другарче.За съжаление никога няма да се управим
  • 6 Бу Бу

    20 5 Отговор
    Щом лятото в Европа инфлацията е висока лошо. Студът идва след един месец. Съответно и покачването на потреблението и цената на енергоизточниците. И започва силно да се усеща ефекта "Чао Газпром"

    Коментиран от #16

  • 7 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    21 3 Отговор
    Купете си евтина американска газ. Всъщност няма значение дали е мексиканска ,важното е да я плащате двойно и тройно. И поръчайте още Ф16 и още Страйкъри. Вие сте силата на чертежите. Пък германците ще спестят още малко енергоносители и ще се къпят с мокри кърпи.
  • 8 Объркано Атлантиче

    23 2 Отговор
    Какво не ви казват:
    Фалитите в ЕС достигнаха най-високото си ниво от началото на регистрацията на общата база данни

    Броят на фирмите, които са подали молби за несъстоятелност през второто тримесечие на 2023 г., се е увеличил с 8,4% спрямо първото тримесечие, подсилен от проблемите в хранителния и жилищния сектор, според официалната статистическа агенция на Евростат.

    Тези цифри означават, че броят на банкрутите нараства за шесто поредно тримесечие, нещо, което не е наблюдавано, откакто Евростат започна да събира данни през 2015 г.
    ..
    "Съвременните роби не са оковани във вериги, а в дългове" - това е Европейският Рай(х)

    Коментиран от #15

  • 9 Да живее ЕС!

    7 10 Отговор
    Да живее Европейска България!
  • 10 Филип

    15 3 Отговор
    Тука е нон стоп инфлация.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Редник

    15 0 Отговор
    Лошо, и все по лошо ще става. Краденето стана евроатлантически спорт. Когото и да погледнеш от вождовете по света все крадци. Не се ли затворят офшорните зони, краденето ще продължи по цял свят.
  • 14 ще става и по зле

    9 15 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Нека си припомним, че Гърция е в Еврозоната,а вие ревете,че не искате Евро.Бългсрия трябва час по-скоро да влезе в Еврозоната и да се възползва от всички средства както правят гърците.
  • 15 ТТТ

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Объркано Атлантиче":

    Ей, я разсипия. Ходи там.
  • 16 ТТТ

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бу Бу":

    И пак претоплени манжи. Айде измислете нещо друго де. Банални сте.
  • 17 Юлия

    11 0 Отговор
    Заплатите на МС , НС и президента се актуализират на 3 месеца , а на заспалия народ- когато се сетят !
  • 18 Калпазанин

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Логиката в бг отдавна я убиха, а лекарите са едни от най богатите бизнесмени досущ като политиците, та спасение няма, единственото спасение е четене в чичко гугъл за самообразоване
  • 19 щщд

    1 2 Отговор
    С Правителството на Провала ще бъде така. Докато народа се събуди, поиска импийчмънт и съд за хайманите от Бандата на Румен.
  • 20 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Глупости!! Инфлацията в България ОСТАВАЛА висока.. Ако там някъде "забавя ход" или просто намалява, у нашенско набира скорост като по АМ Тракия в ход за морето !!
  • 21 Кольо

    2 1 Отговор
    Вмомента съм в Гърция. Тук, с изключение на горивата, цените на храни и др стоки са се повишиливрамките на 10-15% в сравнение с преди войната в Украйна. Вие си правете сметката кой държи цените вБГ да се повишат с 40до 100%л
  • 22 Вирус

    0 0 Отговор
    Хахаха прокиснатото заблуждава
  • 23 Вирус

    1 1 Отговор
    Как културно с памучен ни рекламират еврозоната
  • 24 Стария курортист

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Стга лъжи за българското черноморие. Ходя всяка година. ходих по един път в Турция и Гърция. Гърция -- скъпотия. Турция -- евтина и най-вредна храна в големи количества. Изумен съм на хора, които изтъкват "ядене на корем" в Турция.. Да най-долнопробна храна, сготвена вкусно,... но почивката не е угояване. Изумен съм на чуждопоклониците или обикновени суетници: Турция, та Гърция,... та хвалби, та раздувки. Нашето море ми дава всичко. И свободата в пъти повече и разнообразие достатъчно и общуване на български. И истински хора -- без фалшиви усмивки и преструвки. Ако им е криво -- гледат те накриво, ако им е добре -- гледат те добре, и дори се усмихват -- истинска работа, истински хора - българи. И цените са сносни в нашите курорти - има и скъпи заведения, има и средно скъпи има и такива, с цени на родния ви град. -- въпрос на избор. Тука е рай, суетниците се хвалят че са одили у чужбина и заблуждават и преувеличават "предимствата" -- вътрешно усещат че са се прецакали, но си самонабиват в главите че са постъпили умно, като са ходили в чужбина и зарибяват и заблуждават волно и неволно другите ...