Last news in Fakti

4 Септември, 2023 09:14 5 911 44

Проф. Татяна Дронзина пред ФАКТИ: В момента, в който спря похода към Москва, Пригожин подписа смъртната си присъда

  • татяна-
  • дронзина-
  • путин-
  • пригожин-
  • кадиров-
  • русия-
  • украйна

„Политиката на отворените прозорци“ застигна и шефа на „Вагнер“, но от взривен или свален самолет, казва експертът по разрешаване на конфликти

Проф. Татяна Дронзина пред ФАКТИ: В момента, в който спря похода към Москва, Пригожин подписа смъртната си присъда - 1
Колаж: Факти бг/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бойците от "Вагнер" не се натъкнаха на никакъв сериозен отпор по време на похода си към Москва преди два месеца. Междувременно техният шеф Евгений Пригожин загина при самолетна катастрофа. След края на метежа започнаха дебати за стабилността на Русия. Директорът на Центъра за стратегически комуникации на НАТО в Рига Янис Сартс смята, че маршът към Москва е разтърсил властта в Кремъл. Дали е така... Пред ФАКТИ по темата говори проф. Татяна Дронзина - преподавател в Катедра “Политология” към Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски", експерт по разрешаване на конфликти.

- Професор Дронзина, лидерът на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин тръгна на бунт към Москва, а вече го няма. Това част от „военната операция“ ли е?
-
Не мисля. По-скоро е отклонение от нея. Защо му бе на Путин да се лишава от Пригожин, който създаде медийна империя, фокусирана върху разпространението на дезинформация в Русия и в чужбина. Дезинформация, която никоя държава - дори Русия, не би разпространявала официално? Който изигра значителна роля в Сирия, Мали, Централно африканската република? Нещата се объркаха, след като „Вагнер” се включи във военните действия в Украйна. Участие, съпътствано с множество нападки срещу Сергей Шойгу и Валери Герасимов, а после и срещу самия Путин. Пригожин публично си зададе риторичния въпрос: „Как да спечелим война, когато Дядото е глупак?“ Очевидно визирайки руския президент. И не само това. Той отказа искането на министерството на отбраната да постави всички наемни групи под държавен контрол. Той се осмели да постави под въпрос самите цели на войната. В момента, в който спря похода си към Москва, Пригожин подписа смъртната си присъда - не случайно редица журналисти го нарекоха още тогава - жив мъртвец. След срещата им стана ясно, че Путин няма повече нужда от него. И че руският президент ще приложи и към своя бивш фаворит същата политика, която често иронично наричат „политиката на отворените прозорци“, заради това, че всеки, който беше обявен за враг, някак си падаше от високо – в буквалния смисъл на думата – и губеше живота си по мистериозен начин. И Пригожин падна от високо – от взривен или свален самолет. Поредната проява на мистиката на властта – или просто едно неразкрито престъпление?

- Какъв прочит имате на случилото се с Пригожин?
- Нека направя уговорката, че малко е известно какво наистина се случва в най-близкия кръг на Путин. Убийството на Пригожин, който между другото е плод на същата култура на насилието (известно е, че собственикът на „Вагнер“ нареди екзекуция на дезертьори с ковашки чукове), която в Русия се насажда толкова време, може да е индикатор за доста невидими на пръв поглед процеси.
Най-напред то показа, че Путин няма да допусне никакъв компромис със собствените си властни интереси – допусне ли, той, а не друг, ще стане “живият мъртвец”, защото на руския политически пазар поизбледнели лидери с повяхнала слава не са обект на голямо търсене. Путин с положителност разбира това, защото нареди спецслужбите да се готвят да нов военен бунт - непотвърдена информация, която нищо чудно и да е истина. Второ, стана ясно, че Путин няма да се договаря с никого, дори със собственото си обкръжение, когато се касае за неговата власт и живот. Всяко договаряне, ако такова изобщо се случи, ще бъде просто печелене на време за разплатата, а тя е една.

- Кадиров и неговият “Ахмат” като че ли се държат по умерено… Имат ле вече едно на ум…
- „Ахмат“ са още един мит, който рухна в Украйна. Кадиров беше повече глашатай на тази война, ПР за лоялността на етносите към руския президент и най-стене застрахователната му полица като приятел на всички мюсюлмани. Това изглежда много повече от това да е реален военен фактор. Неговите главорези, способни да избиват цивилни в собствената си страна и извън нея, далeч не бяха толкова ефективни срещу още необръгналите (поне в началото на войната), но с висок боен дух украинци. Чеченците, които днес водят война за Русия в Украйна, са тези, които се обединиха с Москва, за да сломят бунта на собствения си народ по време на Втората чеченска война от 1999 до 2009 г. Те действат под лидерството на Кадиров, често наричан на запад „лудото куче на Путин“, и формират така наречената частна армия, подобна на „Вагнер“. Те бяха кооптирани от Русия и получиха милиони долари и оръжие да се бият в Украйна. Освен че издевателстваха над мирното население, те бяха използвани и за да екзекутират дезертьорите от руската армия. Притежавайки значителен боен опит в сраженията в градски условия, те се биха в Мариупол, Северодонецк и другаде. Смята се, че техният брой е около 9000 – но броят на чеченците, преминали през месомелачката на войната, се оценява на 21 000. Те обаче в никакъв случай не бяха елитни бойни части – един канадски изследовател ги нарече „армия за еднократна употреба“, използвана известно време за пушечно месо – както и да го въртим, по-приемливо за руското обществено мнение е да загине един чеченец, отколкото един етнически руснак. В тази връзка ВВС писа, че убитите от мюсюлманските райони на Русия са 10 пъти повече отколкото убитите московчани. Украинците на бърза ръка се справиха с мита за непобедимите чеченци - мит, поддържан в руската литература и история от мнозина. В това направление на хибридната война Русия претърпя пълен провал. Още повече, че значителен брой чеченци, възприемайки борбата срещу Русия като транснационално дело, днес се сражават в редовете на украинската армия. Накратко, отношенията между „Вагнер“ и „Ахмат“ бяха отношения на сътрудничество и конкуренция. Но с едно наум, че те просто не са борци от една категория.

- Виждаме ли ситуация в Русия, в която властта отслабва, защото войната не върви по план?
- Както се казва, с щиковете може да се прави всичко, само не да се седи върху тях. А властта на Путин почива точно на силата и страха. И такава власт не може да не се пропука – най-вероятно от вътре. Точно такива пукнатини показва фактът, че от бунта на Пригожин до неговото физическо елиминиране минаха повече от два месеца. Но и мъртъв, със своята специфична харизма, той е заплаха. Ако някой от приближените на президента тайно му симпатизира? Руският президент няма как да знае това – както го научи постфактум и с така наречения Генерал Армагедон. Плюс това, Путин май не е в състояние да регулира жестоката конкуренция между вагнеровци - от една страна, и Шойгу, Герасимов, Песков и техните поддръжници, а още по-малко да си осигури лоялността на следващия си фаворит, който и да е той. Най-тъжната констатация обаче е тази, че каквито и опити да бъдат предприети - успешни или не, те ще бъдат дворцови преврати, неподкрепени от руснаците. Дали защото са анестезирани от мистицизма на властта и руското православие, дали защото са обект на успешната интензивната хибридна война на собствения им президент срещу тях, или просто ги е страх – това е тема на друг разговор. Просто искам да кажа, че всеки, който разчита на антивоенно движение в Русия, а още повече на съпротива срещу режима, ще остане жестоко разочарован.

- Как можем да опишем ситуацията в Русия, където Путин се очаква да подпише нов указ за пълна мобилизация?
- Проект на указ на президента Владимир Путин за обявяване на нова вълна от широкомащабна мобилизация може да бъде подписан в следващите седмици. Необходимостта от него е продиктувана от изчерпването на човешките ресурси, включително и на мобилизираните от затворите. Също така Путин цели да върне и мъжете, които емигрираха от Русия. Дълбоко се съмнявам, че това ще се случи. За българската четяща публика този указ следва да покаже едно: случващото се в Украйна не е никаква специална операция, а пълномащабна и с нищо не предизвикана война.

- Българският държавен глава Румен Радев реагира на събитията в Украйна. Видяхме това и при срещата му със Зеленски, а виждаме и различната му позиция по въпроса спрямо тази на управляващите. Защо е това огромно различие…
- Защото Румен Радев провежда руски интереси в България, а управляващите имат евроатлантическа ориентация. Съзнателно или не, той е най-голямото постижение на руската хибридна война срещу нашата страна. Допускам, че той работи искрено за бъдещето на България такова, каквото го разбира – просто не ми се ще да мисля друго. И така да е, това с нищо не укрепва статуса на България като надежден член на ЕС и НАТО. Подобно на Орбан, българският президент апелира към онази част от населението, която вярва, че можем да имаме политика на неутралитет. Това, разбира се, е гигантска илюзия, да не казвам заблуждение, защото неутралитетът в международните отношения не е въпрос на заявление, а на признаване. От уважение към институцията не ми се иска да повтарям всички евтини и плитки наративи, макар че на езика ми е да кажа лъжи, от сорта, че български войници щели да бъдат мобилизирани да се бият в Украйна, че сме щели да станем мишена на Русия и не знам още какво. България, разбира се, трябва да има политика на защита на националните си интереси, но тази политика може и следва да бъде провеждана в рамките на ЕС и НАТО. Защото ние сме НАТО и ЕС. Колко може да продължи тази история с противоречието между институциите? Вероятно до момента, в който избирателите им изпратят сметката. А сметките, както е известно, трябва да се плащат.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Незнам кой

    45 33 Отговор
    Ама я най-добре си затварай устата...И си вади кирливите пари на гърба на някой друг!!!!
  • 2 ТаУмВзе

    43 25 Отговор
    Много ме кефи, когато Комундета станат Соросоидния пишман експертчета! Z
  • 3 КОТарАК

    33 39 Отговор
    чудя се за русофилите кой е по-голям герой. Пригожин или Путин , който го уби

    Коментиран от #5, #35

  • 4 Ъхъ

    28 12 Отговор
    Ако навални не беше в затвора и той щеше да е пътник! Сега го пазят! С кучета! Трябва да благодари на съдебната система, че е в затвора и е жив!
    Аре много поздрави като го видите! Хахахаха 😂😂😂🤣😋
  • 5 Копейка

    26 15 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ние не знаем за кого да викаме.
    Не са ни казали.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шинел/бг

    44 20 Отговор
    Още един измислен експерт,а може би просто платен.Истинският експерт добре знае че тази личност в момента е нужна на Русия,за запазване на влиянието в Африка ,така че Путин няма как да се лиши от него точно сега!Единствено запада и най вече Франция имат интерес от такова покушение,особено след засилване на контингента "Вагнер",в две от наи оспорваните държави,Франция губи позиции,губи войници така че е ясно кой стои зад атентата.Други въпроси сигурно ще намерят отговор с времето,както и този дали Пригожин е мърав или си върши работата в Африка.

    Коментиран от #10

  • 10 Почти не

    14 33 Отговор

    До коментар #9 от "Шинел/бг":

    В руската глутница на водача му се клатят краката и ако на Пригожин не му се случи нещо значи че Путин е уплашен и силно зависим..много военни се бунтуват
    просто Русия не е стабилна държава и такива неща ще се случват и занапред

    Коментиран от #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бгг

    28 9 Отговор
    Тая баба да я вземат в министерството на отбраната. Още една жена няма да е влоши нещата за женската ни армия.
  • 13 Лендлийз

    20 5 Отговор
    ГрешкаІ Не като спря я подписа, а като тръгна.
    Друг е въпроса, че почерка на Москва е различен и не е много сигурно кой го отстрани.
  • 14 Умирам от смях

    23 5 Отговор
    Много обичам да започвам седмицата с постна пропаганда на незнайни грантояди.
  • 15 ПРИГОЖИН Е ЖИВ

    10 5 Отговор
    И си ,ПОЧИВА някъде в ЮЖНА АМЕРИКА!!!!!!!

    Коментиран от #17

  • 16 Духа на Пирожкин ☹️

    7 3 Отговор
    Ще ми се да мога да върна времето назад
  • 17 Е да де ама

    9 15 Отговор

    До коментар #15 от "ПРИГОЖИН Е ЖИВ":

    💡Като имидж на блатната пропагандата е МЪРТЪВ и няма как това да е ДОБРЕ 💡

    П.С. рашка феодалия върви към разпад това беша само началото на започналия процес на ПРОМЯНАТА
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Даа

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Цирк балшой":

    "Вчера албанския президент разказа виц пред препълнена зала"...
    Албанският президент си е виц сам по себе си.
  • 20 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    14 4 Отговор
    А според мен, без да съм професор, той си е подписал смъртната присъда
    още като си е помислил да се бунтува...
  • 21 Хахах

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    "То не бяха оправдания с "калния терен" и с "буйната растителност", то не бяха закани с патриоти и брадлита..".
    И това три месеца в суха степ, гола като тепсия...
  • 22 Урюрвкос

    11 3 Отговор
    тая ни преразказа западните вестници, нищо ново под Слънцето, димната завеса става все по гъста
  • 23 дедо

    17 4 Отговор
    Само дето украинския мобилен оператор се изпусна и каза че са изчезнали 400 000 хиляди номера по време на войната,а пък кадировци били пушечно месо....да му мислят украинските управници като свърши войната и им потърсят сметка за стотиците хиляди жертви.

    Коментиран от #32

  • 24 Дрън Дрън, Бла Бла!!

    12 5 Отговор
    Глупости на такалета, Маниполации и внушения!!
  • 25 Торанага

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Почти не":

    Бе то ясно , че франсетата туриха бомбата на самолета, ама е странно за каква стабилност говориш?!
    Русия - страна ката страна от над 1000 години, живеят си както те си знаят. По твойта логика САЩ са най-нестабилната държава с най-много изтрепани президенти.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 като чета експертите

    14 1 Отговор
    ми е ясно що сме на това дередже!
  • 28 любител

    17 3 Отговор
    професорке не знам кой ти е дал титлата или си си я купила ама като те гледам на снимката ставаш само за трал за обезвреждане на мини в полето. хахаха.
  • 29 Точен

    13 3 Отговор
    Слава Богу, че българският народ осъзна, че не телевизорът, а хладилникът казва истината. Дронзина е поредната фейк спецка.
  • 30 Свилен

    15 2 Отговор
    Много пишман професори, много нещо! Явно Сорос дълбоко се е бръкнал!
  • 31 Щирлиц

    6 5 Отговор
    Бавно и полека орките отстъпват към Мордор .На всички ,освен ба путин,е ясно как ще свърши.
  • 32 Питащ

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "дедо":

    А какво трябваше да направят украинците?Да свалят гащите и да кажат-вземете колкото територия искате.Мислиш ли ,че онези нямаше да вземат всичко плюс Молдова.И това като начало.
  • 33 не може да бъде

    8 3 Отговор
    Не знам що за професор и експерт е тази госпожа ,но слепотата която демонстрира е шокираща и създава подозрение за поръчково изказване подобни изказвания нанасят сериозни вреди -искам да кажа на тези които не са разбрали за това ..Вече написах едно мнение че рейтингите и финасите на СНН драстично са пропаднали именно заради лъжливи и поръчкови програми ,които просто са отблъснали или предизвикали неприязън у публиката .и затова там сменят трети президент за 1,5 г!?Разбирам пропагандата не може без лъжи и манипулации,но трябва да се лъже умерено и красиво!А госпожата или лъже твърде недодялано и грубо,или проявява пълно неразбиране!
  • 34 Май още роните сълзи...

    7 2 Отговор
    ...,че така нареченият ,,метеж срещу Путин" не успя...!
    А така се радвахте...
  • 35 И двамата...

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    ...сега си пият шампанското и се смеят над вашите коментари и анализи...
  • 36 Аййййй

    4 2 Отговор
    БЛЯ БЛЯ БЛЯ БЛЯ 😜
  • 37 Със съжаление

    4 3 Отговор
    Умопомрачение! Тази не е добре, но такива са днешните "професори". Всяка теза на тази специалистка е трагична, невярна, повърхностна, взаимно противоречаща, но най-вече угодническа. Дълго време си мислех, че всичко се прави нарочно за да се следва линията, но вече е ясно, че става дума за неграмотност и типично нашенското ниво....
  • 38 Дълго_Име

    3 2 Отговор
    Ако с такава "логика" тази дебелана е Професор, горко за професорското и звание. И ако не беше спрял "похода си към Москва" (чисто западно джурналлистическо внушение !), какво щеше да стане? Съдбата му беше решена не заради похода, а за своеволието му по всреме на СВО. Или си войник за страната, или си предател по време на война! Няма средно положение. Още повече да вдигаш акциите си за сметка на други. Просто - съдбата го споходи!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Артилерист

    2 2 Отговор
    Злостен антируски пасквил. Обръщам внимание с каква ЯРОСТ се нахвърля г-жата върху Путин и президента Радев. Президентът Путин е повече от 20 години начело на Русия и има отчайващо за американската пропаганда висок рейтинг на одобрение от руското общество-над 80%. Президентът Радев е единствения действащ висш български политик, който неотклонно се ръководи от интересите на страната. Г-жа професорката спекулира с това, че сме в НАТО и по тази причина трябва за всичко да слушаме американците и непременно да се допитваме до посолствоТО им. Никой не е питал българския народ дали иска България да стане член на агресивната и милитаристична американска военна организация НАТО. България беше ВКЛЮЧЕНА в НАТО от американците-нашите колониални господари-които в прав текст заявиха, че сме победени в Студената война и ще правим, каквото ни наредят. Един тънък пласт платени атлантически нагаждачи, съвместно с окупираните национални медии, съдействаха това да се случи и задимиха ефира с тази лъжа...

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Пеяме

    1 2 Отговор
    Тук е пълно с гнусни руски тролове!
  • 43 Патриот

    1 1 Отговор
    Абе умрял ли е, не е ли? Никой не знае. След хипотетичната му смърт излезе видео с него, на което казва "Намирам се в Африка. Почивните дни от втората половина на август... За тези, които се вълнуват дали съм изчезнал или не, как е работата...".
    За това си мисля, че може да е жив. Неофициално разбера се. До колкото знам умира не за пръв път, така както на Русия 5 пъти и свършва ракетите по времето на конфликта в Украйна.
  • 44 Ама много бе

    0 0 Отговор
    Ма много дИбела тая прУфесорка веее?