Last news in Fakti

5 Септември, 2023 16:00 1 802 11

Векът на моралния прогрес

  • мартин петрушев-
  • морал-
  • прогрес

В системата на естествен подбор непригодните да приемат социалната еволюция винаги отпадат

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мартин ПЕТРУШЕВ, "Гласове"

Добре дошли в 2073-та година. Tелесната неприкосновеност и мисленето в категориите мъж-жена са преодолени от десетилетия. Трансхуманистични наноботове изпълват предишните човешки тела и правят вътрешноклетъчни операции, за да отстранят в зародиш генетичните аномалии, които могат да предизвикат противопоставяне на моралния прогрес. След множеството погрешни трактовки на ницшеанския свръхчовек, трансхуманизмът откри научното решение на неговите философски визии и заведе новия биологичен вид във фотоволтаичния Едем.

Биогенетичните експерименти и трансплантациите на животински и сглобяеми органи в човешкото тяло започнаха още в началото на века. През 2022-а година на човека Балтимор Бенет беше присадено свинско сърце след експериментална седемчасова операция, а Бенет живя два месеца след трансплантацията. Латентните вируси в свинското сърце се събудиха в човешкото тяло и учените установиха, че подобна операция би могла да бъде успешна,г само ако в сърцето предварително се вкарат филтриращи стентове с микрокамери, които да се направляват от разстояние. Още тук се надигнаха гласове, които се опитаха да възпрепятстват моралния прогрес и да препречат пътя към пълноценната цифровизация на човешките органи.
Широката общественост дълго се затрудняваше да приеме преодоляването на човека като вид, далеч не само заради трансплантациите на животински органи. Наложи се първите мРНК експерименти да се приложат върху широката общественост, без да се дава гласност на предвидимите последствия, тъй като имаше опасност от непокорство и масови размирици. Така разработването на постчовешкия геном постепенно навлезе в коловоза на новото време. Еволюцията на всеки вид изисква част от неговата популация да бъде пожертвана.

Човекът като вид беше суеверен и силно скептичен към най-базови подобрения. Когато през 2021, благодарение на компанията „Нойралинк“ на Илън Мъск, експериментите за вкарване на чип в мозъка на човекоподобно станаха обществено достояние, човеците бяха изумени как маймуна с два чипа в мозъка играе виртуален пинг-понг от разстояние. Някои го приеха като грубо и инвазивно прекрачване на границите на биоетиката, но Мъск ги успокои, че единствената цел е да се вкарат чипове в главите на хора с увреждания, за да може те да работят и общуват чрез компютър.

По същия начин във Викторианската епоха в Англия суеверно са се страхували от електричеството в домакинствата, защото много човеци са умирали от него, но по-късно то става неотменима част от всеки дом. Дори в началото на нашия век човеците отказваха да приемат, че вярата в моралния прогрес изисква физически жертви. Наложи се масовите самоубийства на тийнейджъри, започнали хормонална терапия за смяна на пола, изрично да се разясняват като последствие от обществената несолидарност към прогреса. За по-напредничавите разработчици на биологичната еволюция обаче още тогава беше ясно, че ще оцелеят само цифровизираните, подобрените и безусловно отдадените. Интернет на телата остана единствената опция и имаше необходимост комисиите по биоетика да бъдат убедени или откупени в полза на нашето бъдеще.
През първите десетилетия от века на моралния прогрес вече имаше случаи на доброволно вкарване на метални пластинки в лицето, премахване на носа или разрязване на езика на две, за да може човекът да приеме формата на котка, змия или друг биологичен вид. Най-трудно се оказа възприемането на идеята, че мъж и жена не съществуват биологически, а възрастта и физическата сила са само проекции на ума. За човеците дори беше странно, когато по тогавашен стандарт 53-годишен „мъж в разцвета на силите си“ от Норвегия се определи като възрастна жена в инвалидна количка и заживя своята най-чиста мисловна проекция.

Съпротивлението срещу тези тенденции не само можеше да забави развитието на моралния прогрес, но заплашваше да го възпре. Наложи се манипулативно ускорение на трансхуманистичната етика в общественото съзнание и възможно най-безшумното отстраняване на несъгласните. На помощ се притекоха организираните пандемии и войни от глобален характер, които изолираха хората в дигиталния свят. В него дийп фейк, разработен от изкуствен интелект, канализираше чрез индивидуални програми различията в общественото мнение и постла пътя към технологичната интервенция в психо-физиката. Наградата за одобряването на всяка следващата стъпка от моралния прогрес беше ежемесечен универсален базов доход. Единственото условие за получаването му остана отварянето на тялото за следващото технологично подобрение.

Тези, които се пазеха от екраните и отказаха да преодолеят човека, отпаднаха от социално-кредитната система и им се отказа достъпа до здравеопазване, образование, социални грижи и транспорт. Малкото останали човеци днес са затворени в лабораторни гета, а причудливото им поведение все още представлява интерес за някои по-слабо развити видове изкуствен интелект. В системата на естествен подбор непригодните да приемат социалната еволюция винаги отпадат. Новият вид е по-силен, по-нормиран и морално подобрен. Преодоляването на човека сътвори човека-панел и го свърза в глобален фотоволтаичен парк. Макар и слънцето да е скрито от повече от четири десетилетия, човекът-панел продължава да попива лъчистата енергия на моралния прогрес и да проявява все по-силни признаци на дигитална жизнеспособност.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трифонов

    12 9 Отговор
    Какво невероятно доверие в човешкия разум! И, по същество, пълни фантасмагории, които не през 2073, а и през 2730 няма да са налице. Ако, разбира се, ни има, като вид през 2730. Което изглежда все по-малко вероятно, хах.
  • 3 Хихата

    21 1 Отговор
    Доста зловеща фантастика, но напълно възможна. Статията е предупреждение с голяма доза сарказъм - поздравления!
  • 4 инфо

    21 4 Отговор
    Тази публикация е уникална! Поздравления за автора...
  • 5 Жорж

    20 4 Отговор
    Поздрави за този умен млад човек!Препоръчвам предаването му "Рационална съпротива".
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анонимен

    5 10 Отговор
    Доста наивно.
  • 10 Гост

    11 0 Отговор
    И атомната енергия е била уж за мирни цели, ама знаем за какво друго я използват днес.
    Много са съгласните, да се дават човешки жертви в името на еволюцията, само докато не са те жертвите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.