Last news in Fakti

7 Септември, 2023 09:04 4 494 6

Спасено ли е Боянското блато от застрояване, след като бе признато за воден обект? Адвокат Веселин Тончев пред ФАКТИ

  • боянско блато-
  • спасено-
  • воден обект-
  • столична община-
  • план-
  • промяна

Сега е ред на Столична община да стартира процедура за промяна на устройствените планове на територията, казва юристът

Спасено ли е Боянското блато от застрояване, след като бе признато за воден обект? Адвокат Веселин Тончев пред ФАКТИ - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Директорът на Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) – Плевен, издаде заповед преди около месец, с която се определят границите на воден обект „Боянско блато“ в местността „Гърдова глава“, район Витоша, Столична община. Заповедта за установяване границите на водния обект е издадена на основание на Закона за водите, след постъпило в БДДР искане от Направление „Архитектура и благоустройство“ на Столична община и във връзка с решение на Общинския експертен съвет по устройство на територията от юни 2022 г. Воден обект „Боянско блато“ попада в граници на недвижими имоти, които представляват частна собственост. Границите на водния обект са определени въз основа на предоставените от Столична община хидроложки изследвания и хидравлични изчисления и при посочените в тях условия, без да се засяга правото на собственост на заинтересованите лица, без да се установяват тежести върху имотите им или пречки за упражняване на собствеността. Какво ще последва… Пред ФАКТИ говори адвокат Веселин Тончев.

- Адвокат Тончев, статутът на Боянското блато, за което писахме преди време във ФАКТИ, вече е променен. Разкажете повече какво се случва и какво означава това?
- Преди около две години беше стартирана процедура, която да доведе до промяна на предназначението на статута на Боянското блато, защото в момента статутът е за жилищно строителство. Нашата цел бе да се промени този статут и блатото да се ползва за градски парк. Вече е направена първата стъпка от тази процедура, защото Боянското блато вече се призна за воден обект. През миналия месец Басейнова дирекция Дунавски район постанови, че Боянското блато е воден обект и определи неговите граници, а това нещо беше документално оформено.

Спасено ли е Боянското блато от застрояване, след като бе признато за воден обект? Адвокат Веселин Тончев пред ФАКТИ
Снимка: Личен архив

Адвокат Веселин Тончев

- В предишния материал публикувахме една снимка, на която ясно се виждаше как една голяма част от територията на Боянското блато беше засипана с пръст, а целта бе да се строи. Към момента какво се случва и каква е ситуацията…
- Част от тази част от тази територията, която бе засипана, блатото си я върна чрез естествени процеси. Другата част, която не бе засипана, си остана така, като беше. Блатото започна да се озеленява само по естествен път със саморасла растителност.

- Можем ли да смятаме, че това решение на Басейнова дирекция слага край на тази сага около Боянското блато и че то е воден обект. Респективно тава как ще повлияе на частните интереси, които бяха застъпени там?
- Тази заповед на Басейнова дирекция слага началото на целия процес, защото тепърва трябва да се промени предназначението на територията, на която се намира Боянското блато. Тази заповед, сама по себе си, пряко не води до промяна на предназначението. Тя установява, че има воден обект на тази територия, а статутът на мястото се определя от устройствените планове. Сега е ред на Столична община, която на база тази информация, която имат от Басейнова дирекция, да стартира процедура за промяна на устройствените планове на територията. Следващата стъпка е собствениците на земята в Боянското блато да получат обезщетение, ако има засегнати интереси, защото към момента земята продължава да бъде в техни ръце като собственици.

Спасено ли е Боянското блато от застрояване, след като бе признато за воден обект? Адвокат Веселин Тончев пред ФАКТИ
Снимка: Факти.бг/Архив


- Какво означава това предвид предстоящите местни избори, които идват. Да очакваме ли дълъг период на безвремие…
- Не е задължително да бъде безвремие, ако Столична община в момента предприеме необходимите мерки за промяна на устройствените планове и процедурата стартира и си върви. Да, има технологично време тя да се осъществи, но въпросът е да стартира, а не да се бави пак с години.

- А такива намерения има ли в Столична община?
- Трудно ми е аз да говоря на този въпрос, защото само от общината могат да кажат какви намерения имат. Ние сме внесли искане за промяна на предназначението на устройствения план още преди две години. В началото на тази година бях на заседание на столичния Общински съвет, на което поддържах същото искане. Сега е ред на общината да изпълни задълженията си по закон. Трудно ми да прогнозирам какво ще стане, но ще се борим това нещо да се случи. Важно е в този целия казус да се каже и още нещо. Че една от природните функции на блатото е да задържа водите, които слизат от Витоша при валежи. При по-обилни валежи сградите в тези високо разположени квартали се наводняват, получават се водопади и буйни реки. Та блатото, ако не се застрои, има и изпълнява точно тази функция - да задържа тези води на своята територия, при което пази гражданите на София. Хората в тази квартали около него трябва да разберат и тази негова функция, защото ако то бъде застроено, тези води от планината ще слизат надолу към всички имоти северно от Боянското блато.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехо

    5 0 Отговор
    Какво общо има дунавския район и Плевен с Боянското блато!?
  • 2 Винкело

    3 0 Отговор
    Е, не може плевенчани да са началници на софийските блата! Виждате ли какви сакатлъци стават...
  • 3 Анонимен

    3 2 Отговор
    Пеевски да отвърже откраднатото и да ги видя без пари или с 700 лева, как без дипломи се живее и управлява България от некадърници от 18 годишен Бълфария 35 години. Съсипахте я тая красива природа, страна, вие крадци на едро.
  • 4 Аватар

    5 0 Отговор
    Всъщност колко е останало от Боянското блато,след като преди около 22 години започна застрояването му?
  • 5 Романтичка

    2 2 Отговор
    Винаги съм си мечтала да живея в блато!:) Но, още повече си мечтая да стане парк и там да разхождам децата!:) Жуженето на комарите , забавните им ухапвания, квакането на жабите , змиите които са навсякъде!:) Като падне дъжд всяко придвижване отпада!:) Толкова е романтично!:)
  • 6 ру БЛАТА

    2 4 Отговор
    Боянското не знам ама за рашкото няма спасение 🪆💣💥