Last news in Fakti

8 Септември, 2023 13:19 33 196 119

Нови инструкции и санкции за шофьорите – преди да се качиш в колата просто се прекръсти

  • катастрофа-
  • глоба-
  • водачи-
  • депутати-
  • промени

Какво ново ще се стовари на главата на водачите, когато промените минат в парламента

Нови инструкции и санкции за шофьорите – преди да се качиш в колата просто се прекръсти - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На първо четене правителството прие четири законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата. Новите инструкции и санкции за шофьорите са – преди да се качиш в колата се прекръсти. Спокойно. Това не е прието. Приемете го като идея на ФАКТИ. С нищо не сте обвързани да го спазвате, просто като напомняне, че сме смъртни. Нищо повече. А с качването ни в колата, оказва се, животът и смъртта вървят ръка за ръка.

Та да се върнем на депутатите и техните нови предложения. Част от тях са внесени от Настимир Ананиев от ПП-ДБ и група народни представители, като сред тях има увеличение в размера на глобите, плащане на глобите онлайн, повече ограничения за младите шофьори и нови принудителни административни наказания. В момента има над 500 000 невръчени наказателни постановления за шофьори. Просто ще припомним, че 26 000 нарушения за две седмици бяха отчетени на контролната камера на столичния булевард "Сливница", която бе поставена след фаталната катастрофа, отнела живота на Ани и Явор. А помните ли, че 517 млн. лева са събраните глоби от КАТ за 4 години назад. Къде са парите? А експериментът на ФАКТИ помните ли! Писахме го в началото на януари. А колко жертви дадохме след това? Няма да ги броим… Ефектът какъв е… Безхаберие.

Сега пак ще променяме закони, ще увеличаваме глобите, ще ограничаваме младите шофьори. Защо пишем всичко това. Ясно го описахме в материала: Защо сме джигити на пътя и се движим с 1080 лева глоби за 3 минути

Депутатите се чудят с какво още да натоварят водачите, защото някой някъде решил да пие и да се качи на колата. Много може да се пише и със сигурност много още ще се говори. Но какво е новото към днешна дата.

По-високи глоби
Според настоящия ЗДвП, който управлява МПС без свидетелство за правоуправление, както и собственик, длъжностно лице или водач, който допуска или предостави управлението на автомобила на неправоспособен водач или на водач след употреба на алкохол или наркотици, се наказва с глоба от 100 до 300 лв. Новата промяна е санкцията да бъде в размер между 1500 и 2000 лв., а при повторно нарушение тя да бъде от 2500 до 3500 лв.
Ограничения за младите шофьори
Друга промяна гласи: нов водач, придобил правоспособност за управление на моторни превозни средства от категория В или В1, за срок от дванайсет месеца от придобиването на правоспособността, да му е забранено да управлява МПС с максимална мощност над 90 kW (120 конски сили); да управлява МПС в часовете от 22:00 до 6:00 часа и да управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Коментар
Тежко и горко на децата на хората с пари, които карат семейни коли над 120 конски сили. Детето им не може да ги кара през първата година???? Това най-вероятно ще претърпи промяна, но ще видим.

Ако в този период на въпросния млад водач му бъде взета шофьорската книжка заради нарушение, след изтичане на наказанието и връщане на свидетелството започва да тече нов „изпитателен“ срок от 12 месеца с по-горе споменати ограничения.

Също така хората, взели току-що своето свидетелство за управление на МПС, ще получат половината от максималния брой контролни точки, а останалите ще бъдат получени едва след 24 месеца стаж като шофьор.

Проверка за глоби и на пътниците
Законопроект, внесен от Александър Ненков от ГЕРБ-СДС и група народни представители, пък предвижда органите на МВР да проверяват не само шофьорската книжка на спрения за проверка водач, но и тези на пътниците. И при наличие на нарушение в системата да им се връчва невръчен електронен фиш.

Парите от камери и връчването на глоби в общините
Разширяват се и правомощията на длъжностни лица от съответната община, определени от кмета на общината, при извършването на административни услуги на гражданите също да могат да връчват електронни фишове за наложени наказания по ЗДвП.
Също така се предвижда определените от кметовете на общини служби за контрол да могат да използват технически средства и системи, заснемащи и записващи датата, мястото, точен час и вида на нарушението, както и регистрационния номер на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението, както и да могат да преместват или да нареждат да бъде преместено паркирано в нарушение пътно превозно средство на отговорно пазене, на предварително публично оповестено място без знанието на неговия собственик или на упълномощения от него водач.
Предвижда се във Фонда за безопасност на движението да постъпват средствата освен от глоби и нарушения, установени с автоматизирани технически средства и системи на МВР, и от тези на общините, с изключение на средствата и глоби за нарушения по Кодекса за застраховането. Също така в законопроекта е залегнало 70% от постъпилите средства от глоби и нарушения, установени с автоматизирани технически средства и системи, собственост на общините, да се предоставят по бюджета на съответната община, чиято собственост са техническите средства или системи.

Без стикери на челното стъкло и онлайн плащане на глоби
Друг законопроект, внесен от Божидар Божанов от ПП-ДБ, предвижда да се премахнат всички стикери от предното стъкло на автомобила и възможността да се плащат глобите онлайн, дори и те да не са връчени присъствено.

По-тежки наказания, ако преминете опасно през ЖП прелез
Димитър Найденов от ПП-ДБ предлага наказанието на водач, който нарушава правилата за преминаване през железопътен прелез, да е лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 12 месеца и глоба 3000 лв., като при повторно нарушение наказанието да е лишаване от право да се управлява МПС за срок от 3 години и глоба 5000 лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КАТеричоците

    148 5 Отговор
    Не шофьорите са виновни, в бг и румънците и турците също карат като изтървани от гората, когато минат границата.

    Коментиран от #29

  • 3 Тома

    217 14 Отговор
    Ненков освен да проверяват и пътниците в колата няма ли да напишеш и закон да ни бъркат и в гащите на всички в колата че поне да сте с пълни ръце

    Коментиран от #6, #9

  • 4 Лост

    211 14 Отговор
    Очаквам скоро да стане задължително носенето на шофьорската книжка.Спират те в парка и ти връчат акт.Колко ли простотии могат да измислят още?

    Коментиран от #56

  • 5 НЕАМ ДРЕБНИ ДА ТИ ВЪРНА😡

    69 2 Отговор
    А СТИКЕРИТЕ С ТАРИФИТЕ НА..🚖,КО.....
  • 6 НЕВЕРНИ

    52 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    ООО ТОГИЗ ЩЕ МИНАВАМ
    НА ВСЯКА СТОП ПАЛКА ЗА...„ПРОВЕРКА”..

    Коментиран от #10

  • 7 Прекръсти се

    68 18 Отговор
    защото не знаеш кой идиот, наркоман и пияница ще убие теб и детето ти.

    Коментиран от #74, #80

  • 8 Дългия

    96 14 Отговор
    При нас всичко е изопачено! В Канада например няма задължителни шофьорски курсове, няма технически прегледи на МПС ,колите на пазара са от 150к.с. на горе! Ама като водачи май са по добри защо ли?!

    Коментиран от #27

  • 9 Ами

    51 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    В гащите ще бъркат ,ама в джобовете

    Коментиран от #47

  • 10 Аууу

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "НЕВЕРНИ":

    Заради дръжката ли
  • 11 Ветеран от Протеста

    24 24 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти блокирай още веднъж булевард Дондуков ,пък ще се убедиш лично дали има Прераждане!!!
  • 12 Шофьор

    129 7 Отговор
    "МВР да проверяват не само шофьорската книжка на спрения за проверка водач, но и тези на пътниците"

    Хайде бе и как ще стане това - аз винаги ще казвам че нямам книжка. Тези от парламента само глупост след глупост измислят - същата глупост като отнемането на превозното средство.
  • 13 А тези

    78 2 Отговор
    Които не могат да карат кво ги правим 90% са опасни за останалите

    Коментиран от #39

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    66 3 Отговор
    Като видиш митничар, катажия, общински служител или други паразити си слагай ръцете в гащите.
  • 16 В. Борисов

    91 8 Отговор
    Глупаците се занимават с глупости, да приемат, каквото си искат, всичките им глупости ще паднат до една година.
    Сбогом слуги!!!
  • 17 Потърпевш

    142 7 Отговор
    С това няма да спрат нито пияните и дрогираните, нито джигитете по пътя - докато може да хвърлиш на полицая някакви пари и да се отървеш от наказание, докато има връзкари които даже и да са им написали акт на пътя им го отменят в КАТ защото си плащат на когото трябва, докато има депутати и политици за които полицаите даже и нямат право да ги спират.

    Оправете пътищата и премахнете всички фалшиви ограничения по тях - не може на 3 км прав път да има ограничение 60 заради малка отбивка на него която никой не ползва или защото някой някога в същия участък е излетял от пътя защото бил мъртво пиян.
  • 18 Охлюв

    98 4 Отговор
    Аз викам ако може да оторизират и тия къде продават билетчета за градския транспорт и бензинджиите по бензиностанциите да връчват фишове.. Те така вече ще има всеобХватност на мЯрките измислени от гумените глави

    Коментиран от #23

  • 19 Умен по цялата глава

    25 60 Отговор
    Изглежда ще е най- добре да се управлява МПС ,като се спазва Закона за движение по Пътищата....
    Спазвай Закона - прибери се в дома си щастлив!!!
    Доживяхме го!!!

    Коментиран от #21

  • 20 Тираджия

    129 2 Отговор
    До като не направят законите да важат за всички нищо няма да се промени - моторист минава със 150 в населеното място а катаджиите само се обръщат с гръб към него. Синчетата на управата, полицията и КАТ си карат пияни и дрогирани ама няма наказани - даже и ги знаят и не ги спират.
  • 21 Антитрол

    71 2 Отговор

    До коментар #19 от "Умен по цялата глава":

    Нищо не си доживял - синчетата на депутатите дали ще спазват закона.

    Коментиран от #34

  • 22 Досега

    96 7 Отговор
    Си мислех че никой не може да надмине неуморните гербави калинки в измислянето на всякакви глоби и такси, но изглежда новите им ортаци от ПОСОЛСТВОТО ще им отнемат първото място.
  • 23 Най

    57 3 Отговор

    До коментар #18 от "Охлюв":

    Добре на касите в супермаркетите,и на входовете на дискотеките
  • 24 Муамед

    28 4 Отговор
    Е аз как да се кръстямай ши трябва да си нося килимчето

    Коментиран от #86

  • 25 Истината

    86 0 Отговор
    Има началници в МВР,които забраняват спирането на определени от тях коли за проверки!С тях кво ПРАЙМ?
  • 26 Никой

    45 17 Отговор
    АВТОМОБИЛА В РЪЦЕТЕ НА ПИЯН ИЛИ НАДРУСАН ДЖИГИТ НА ПЪТЯ Е ОРЪЖИЕ. ОРЪЖИЕ КОЕТО УБИВА,ОСАКАТЯВА ДО ГРОБ.НАНАСЯ ЖЕСТОКИ НЕПОПРАВИМИ МОРАЛНИ И ДУХОВНИ ЩЕТИ НА БЛИЗКИ ,РОДНИНИ ,ПРИЯТЕЛИ,ОБЩЕСТВО. С КАКВО Е ПОЛЕЗЕН НА ОБЩЕСТВОТО ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК В АВТОМОБИЛ,ЧЕ СЕ ОПИТВАТЕ ДА ГО ЗАЩИТИТЕ, факти.
  • 27 Марко

    48 8 Отговор

    До коментар #8 от "Дългия":

    Защо не съобщиш и какви са наказанията, ако в Зона 30 на канадски град убиеш дете с 90, при това с 2 промила в кръвта? Давай, кажи си - условна или два месеца в ареста, а после пак скачаш в колата и газ до ламарината? Така ли е в Канада?

    Коментиран от #32, #90, #109

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ха ха

    60 11 Отговор

    До коментар #2 от "КАТеричоците":

    при тях извън градско е 100 км/ч , а тук като се яви някой заспалец и кара със 70 побърква цялото движение , за 5 минути каране след такъв има поне 20 рискови ситуации , хиляди псувни и тонове похабени нервни клетки

    Коментиран от #36

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 позеленял

    19 1 Отговор

    До коментар #28 от "Никой":

    а комплексираните демократи , какво ? имате издадени патенти от посолството за правото да разпространявате лъжи
  • 32 Така е

    7 30 Отговор

    До коментар #27 от "Марко":

    Само в рушландия и губерниите и
  • 33 Да питам

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Никой":

    Само по коментарите ли и личи,аз ги разпознавам от далеч
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Умен по цялата глава

    45 11 Отговор
    Що ми биете минуси бе..Кво лошо ви написах???
    " Спазвай Закона - прибери се в дома си ЖИВ "
    Ами като е така и не искате да спазваме Закона,аз да не съм по- прост от вас бе...Газ до дупка,пускай Чалгата....Пази сеееее...Ю б р яяяяя...3500 кубика 250 коня...Бягай ,от пешеходната ,че ида???
    Не знам как трябва да е,но и така не трябва да е...!!!!!

    Коментиран от #43

  • 36 отговор

    29 9 Отговор

    До коментар #29 от "ха ха":

    Не съм била в Канада, ама сигурно пътищата им позволлават да се кара със 100.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 ха ха

    15 3 Отговор

    До коментар #36 от "отговор":

    не става реч за канада , а за румъния и турция
  • 38 Кандидат Милионер

    72 12 Отговор

    До коментар #36 от "отговор":

    Ограниченията по пътищата 60 - 80 стоят още от времето на Москвич,Лада,Трабант и ЗАЗ...Скоро пътувах към Прованса след Костинброд само на два участъка от няколко километра можеш да караш със 80 км...На всяка отбивка 60 км...На всяко надолнище 60 км...и накрая викаш Е...л съм му майката и караш според условията на шосето...И БАМ - куката с радар засича при 60 км ограничение - 90 км скорост - Акт и така нататък...Защо бе...скрити в храстчето - доят Кравата....Щом променяте Законите - спешна промяна на Ограниченията на скоростта!!!!

    Коментиран от #57

  • 39 Точно

    49 6 Отговор

    До коментар #13 от "А тези":

    За мен и предполагам за повечето тук е ясно че глоба за шофиране без книжка е пълна подигравка - шофирането без книжка трябва да се наказва с ефективна присъда поне от 1 година, а не с глоба

    Коментиран от #52

  • 40 Българин

    50 8 Отговор
    ФАКТ е, че извън магистралата карам с 90 и ме изпреварва всичко живо. През селата при ограничаване 40 след мене става колона. По- кротко, пичове ! Тоя бързак по "Гурко", докъде стигна ?!
  • 41 Шрек

    34 4 Отговор
    Да , когато си некадърен и смотан ,и не можеш да свършиш нищо правилно и в полза на населението се захващаш с пътната безопасност .
  • 42 факт е че

    65 5 Отговор
    огромният брой невръчени актове не са на пияни или дрогирани... това са нормални хора попаднали на хранилката... камера поставена там където е ясно, че няма никаква опасност но за сметка на това е пълначка за бюджета... пътя за Маказа - две ленти в посока - ограничение 60 и камерка ... пътя за Калотина, на излизане от София две ленти в посока и ограничение 50 ... и камерка, през Кресненското дефиле - 50, е що така, нали има колчета и не се изпреварва, какъв е проблема да си караш с 90 като на нормално извънградско??? там където наистина трябва да се следи за движението в населените места, няма никой...

    Коментиран от #69

  • 43 позеленял

    28 6 Отговор

    До коментар #35 от "Умен по цялата глава":

    ами закона е за движение по пътищата , а написаното от родните законотворци е за поклон на мутро милиционеризма
  • 44 Груйчо

    30 0 Отговор
    При убийство от пиян или дрогиран водач да влезе направо в затвора за обществено полезен труд!
  • 45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    29 3 Отговор
    Сега от РАЗМЕРА на глобите,разбрах......хората в бг,в огромната с част са Мулти-милионери......
  • 46 Шофьор

    49 6 Отговор
    Вчера 07.09., двойното, старото от Бургас до преди Поморие. Строено е при Тато, от преди мен сигурно, а съм на 54. Та там на 4ри ленти с разделителна има едни ограничения 50 (???!!!) пак от времето на Тато. В посока север в храстите се намират разни черни сокаци към некви почивни станции. Пак от Тато. В посока юг има неква винарна само, до преди летището. Та вчера по обяд върви си трафика лежерно 90 - 100, вече не е и толкова натоварено и баш, след въпросната винарна, стожерите на демокрацията, пазителите на реда, осъществителите на пътната "превенция" се поскатали лееекинко според топографията. Набичили климатика в патрулката и щракалката на предното стъкло щрака ли щрака?! Що бе г - да полицаи? Защо го играете на милиционери, а като съвестни полицаи на подканите АПИ да си събере безумните 100 годишни знаци?! Замислихте ли се въобще що скачания в/у спирачките причинихте с възможност за евентуални верижни ПТПта. И на това му казват превенция или пък да питаме министерството на Кокорчо за ново определение на това действие?! Преди седмица на Балчик - идентично изпълнение, само където ограничението е 60, а на два от трите входо-изхода от Балчик на ден се срещат по 5 коли. Но бяха още "по-смъртоносни" - с тринога!

    Коментиран от #55

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Елена

    56 5 Отговор
    Абсолютни глупости.Единствената им цел е да пълнят бюджет и собствените си джобове.Пет пари не дават за безопасност,ако беше така нямаше да има рецидивисти по пътя и те го знаят.Знаят,че и ние го знаем и пак не им пука.Вече не ни се и смеят, защото знаят,че могат да си правят каквото си поискат безнаказано.Рибата се вмирисвала откъм главата.Собствените им деца,самите те и родата им до девето коляно"ти знаеш ли кой съм аз или родителите ми или тн"са най-редовните и големи нарушители.Крадецът вика "дръжте крадеца".
  • 49 Любо Питен

    43 1 Отговор
    абе някой да е чул за глобен по закона за пътищата ДуПЕтат или роднина, че аз не съм... Ще е голяма новина ако някой от тия 240 главанаци покаже връчена му и платена глоба за пътно нарушение
  • 50 Мамул

    32 8 Отговор
    Глобите трябва да са процент от доходите. Не може на заплата 1500 лева и с доход по 1500 на ден да имат еднакъв респект от глобите.

    Коментиран от #65, #76

  • 51 Тити

    34 2 Отговор
    Така се взимат високи държавни заплати от дойната крава наречена население на България.

    Коментиран от #118

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Стикерите ги отказах отдавна

    14 2 Отговор
    Писна ми да почиствам след отлепянето им. Сега има стикер само за ГТП, но той е високо и не го забелязвам. Нямам против и него да разкарам.
  • 54 8778

    22 4 Отговор
    Ей, какви са тия скорости дето казвате. Заспаляци били тия дето карат със 70 км/ч. Колона ставала през селата при 40 км/ч. Брей, значи що не дойдете да покарате из селата на северозапада да видя дали няма да сте и вие заспаляци. Из селата каруци с малолетни излизат неочаквано. Сега когато се прибира реколтата и посред нощ можеш да видиш само как святкат на коня очите и нищо друго. Елате покарайте при нас.

    Коментиран от #61

  • 55 Не и не

    32 2 Отговор

    До коментар #46 от "Шофьор":

    Ми щото са милиционери - ти сам си отговори! И защото тяхната задача НИКОГА, ама НИКОГА не е била превенция, а само и единствено да пълнят бездънната дупка, наречена Бюджет, от засада! Неслучайно на КАТ им викат НАП-2!!

    Коментиран от #119

  • 56 Кост

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "Лост":

    Не е необходима шофьорска книжка, за да ти връчат наказателно постановление. Необходима е лична карта.
  • 57 Пръц

    19 3 Отговор

    До коментар #38 от "Кандидат Милионер":

    Има едни знаци В34 ,които с забити по пътя,но кой да ги гледа?
    Но трябва да се въведе минимална скорост за движение по пътя за да не стават колони

    Коментиран от #91

  • 58 Кую

    26 4 Отговор
    Аз предлагам да татуираме на челата си ЕГН, номер на обувките, пол, така че всеки кавал със униформа да се гаври със нас.
  • 59 Заключение

    19 12 Отговор
    От прочетеното дотук заключавам, че значителна част от нас трябва наново да преминат през шофьорски курс и изпит. Мен това лично не ме притеснява.
  • 60 Пежо

    30 3 Отговор
    Става все по-голяма далавера човек да е професионален шофьор.Само трябва да предвиди поне по 300-500 лв за глоби, за 1 месец...И най-съвестният водач ще направи нарушения - организацията на движение е идиотска.Най-малкото винаги могат да те глобят за минаване на червено.Не знам какви реакции трябва да има човек, за да може да спре за 3-4 метра, а и жълто свети с различна продължителност, а броячи на секундите няма...
  • 61 СТАМАТ

    8 11 Отговор

    До коментар #54 от "8778":

    нА КОНЯ ОЧИТЕ НЕ СВЕТЯТ,неуважаеми селянино

    Коментиран от #71

  • 62 По точно

    15 1 Отговор

    До коментар #52 от "Минго":

    за такива които изобщо нямат или им е отнета става въпрос, няма значение по кой закон ще бъдат съдени и дали са малолетни или не пълнолетни - в този случай освен глоба трябва да има задължително ефективна присъда
  • 63 Дучеф

    16 0 Отговор

    До коментар #52 от "Минго":

    С проверка по лична карта може да се установи дали имаш книжка или не, а ако и нея си я забравил може да се наложи да отидеш до РПУ то за справка
  • 64 Шофьор

    19 2 Отговор
    Вземат да махнат личните карти паспортите и всички само с шофьорски книжки за да може да връчват актовете и в автобуса също,а идеята за проверка в гащите и ако не стане глоба дамата се опъва пак глоба.Срам Смехория
  • 65 Процент

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "Мамул":

    От норвежките доходи.
  • 66 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор
    ВИЕ СТЕ ЕДИН ТЪПАНАРСКИ САЙТ И СПРЕТЕ ДА ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИ ПОНЕ МАЛКО УВАЖЕНИЕ ДА ИМА ВАШИЯ ЧИТАТЕЛ , РЕКЛАМИТЕ ВИ НИКОГА НЯМА ДА ГИ ДОПУСНА МРЕТЕ ГЛАДНИ
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Диана

    31 2 Отговор
    Защо мислите че сложиха решетки на вратите на народното събрание защото се страхуват че народа може може да влезе вътре и да им потърси сметка това го направи ПП ДБ страхуват се от народа
    А те не могат да разберат че тези решетки въобще няма да им помогнат ако решат гражданите да влязат вътре никой няма да ги спре освен само войска но съм сигурен че нито един войник няма да се съгласи с тях защото и те са пострадали като нас обикновените граждани
    Тези партии са най-крадливите най-наглите най-никадърните
    Писна ми от тези некадърници това са продажниците не са управници те са продажници нагли долни продажници
  • 69 Факт е

    4 7 Отговор

    До коментар #42 от "факт е че":

    Че докато има такива празноглави , дървени философи като теб, положението, не само по пътищата, а и в цялата държава, няма да се оправи.
  • 70 познавам един младеж

    37 0 Отговор
    Т.е. - беше младеж, сега е на 35. Взе книжка на 18 годишна възраст, но поради различни обстоятелства няма кола и не е шофирал изобщо досега. Той в коя категория ще бъде, когато си купи кола. Смятате ли, че е млад шофьор, след като е шофирал само с инструктора. И никога сам. Кой и как ще определи неговия статут на шофьор.
  • 71 8778

    13 2 Отговор

    До коментар #61 от "СТАМАТ":

    Знам, че не светят, уважаеми гражданино, не са като на овцата, но това е единственото нещо което проблясва и дано не ти се случи да видиш този проблясък много близо.
  • 72 Ха ха ха

    17 1 Отговор
    Поредните малоумноскроени набързо промени , а истината е , че просто няма ефективен контрол по пътищата от съответните органи и че на съответните органи изобщо не им се иска да си развалят спокойствието и да събират глоби . Проблема както винаги е не в самите закони , а в липсата на хора които да ги прилагат .
  • 73 Таквоз с 200

    29 1 Отговор
    Законите са си добри, но няма кой да ги прилага. Големият проблем е, че в държавата не останаха и хора. Остана башибозук. Пораженията нанесени на популацията за 30 години са необратими. Повсеместно беззаконие и развала на нравите. Гнус!

    Коментиран от #77

  • 74 Ония с Фордо

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Прекръсти се":

    Не е задължително пиян или дрогира ( не дай Боже) да убие детето ти. Може да е някоя кифла забляла се в телефона си или някой лигльо разучаващ бордкомпютъра в движение.
  • 75 Какво правим?

    13 0 Отговор
    Сина ми си купи хибрид бензин, 90 к. с. бензиновия двигател, плюс 60 ка електрическия, общо 150, книжката му е от 2 месеца????. В талона пише 90.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 факуса

    20 0 Отговор

    До коментар #73 от "Таквоз с 200":

    зам.военния министър го доказа в пирогов,едни все са по равни от останалите за тях нищо не се отнася
  • 78 Чоко

    7 17 Отговор
    Само да попитам- кое е лошото в предложените мерки? Ако се налагат санкциите то със сигурност и нарушенията ще намалеят.

    Коментиран от #79, #94, #106

  • 79 Що ли питаш

    9 6 Отговор

    До коментар #78 от "Чоко":

    Ганьо не иска да живее по правилата, а иска другите да ги спазват.

    Коментиран от #81

  • 80 Стилииян

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "Прекръсти се":

    Само вие имате деца,само вашите деца ще убиват.
    На тази земя живеят най-глупавите законотворци.
    Един съвет към младите
    Напускайте България завинаги.
    Да оставим тази сган да си пише закони

    Коментиран от #89, #100

  • 81 Шрек

    18 2 Отговор

    До коментар #79 от "Що ли питаш":

    Кои правила ? С тези които ни ограбват за да ти напълнят джоба ? Ще изразиш ли отношение към автомобилите с пропуски , заели всички паркоместа пред учреждения и болници ? За табели под знаци за кой се отнася и за кой не важи закона ? Сеете омраза и пак ще държите знамето наполовина .
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Радо

    15 0 Отговор
    Е добре , но аз не виждам никакви мерки срещу тези които карат пияни ,или дрогирани , и които превишават много пъти над допустимата скорост ? Пак май всичко е свързано с пълненето на бюджета , то и затова всичко ще си продължи по старо му ! Пияна или дрогирана глава глоби не я плашат !

    Коментиран от #92, #93

  • 86 медията е българска

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Муамед":

    закона е български и най-вече държавата е българска а тук сме християни ти след каъо искаш да си гост няма проблем но не си налагай решигията просто се съобразявай с домакина и това е …
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Късия

    18 3 Отговор

    До коментар #27 от "Марко":

    Като живял в Канада 25 години, ще ти кажа. В училищна "зона" с ограничение от 30кмч, ако минеш с 90кмч и си с 2 промила и те хванат, в зависимост от това в коя провинция живееш, от конфискация на автомобила плюс пандиз плюс други, до само пандиз плюс отнемане на книжката до живот.
    Ако убиеш дете при по-горе казаните обстоятелства, ще излезеш от пандиза най-рано след 20 години и никога повече няма да видиш книжка и кола.

    Коментиран от #96

  • 91 Умен по цялата глава

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Пръц":

    Пътен знак В34 – Край на забраните, въведени с пътни знаци.
    Използва се само в случаите, когато се отменят едновременно две или повече забрани, въведени с пътни знаци В24, В25 или В26....
    Едновременно две или повече Забрани,ама кой да чете кво пише...Има да си го търсиш знак В34...Хахах
  • 92 Късия

    9 3 Отговор

    До коментар #85 от "Радо":

    Някакъв бюджет няма да напълнят, ссичко това е безсмислен труд.
    Трябват ефективни присъди.
  • 93 Късия

    8 4 Отговор

    До коментар #85 от "Радо":

    Някакъв бюджет няма да напълнят, ссичко това е безсмислен труд.
    Трябват ефективни присъди.

    Коментиран от #105

  • 94 Да, да, ама не

    18 2 Отговор

    До коментар #78 от "Чоко":

    Досега като са вдигали глобите, да не би да са намалели нарушенията?
  • 95 Иван

    7 8 Отговор
    Българския водач не иска да бъде натоварван от депутати с нови закони той иска да прави каквото си иска да кара пиян да мачка който му падне и най важното да не влиза в затвора условно най вече това го искат всички българи защо тогава като убият някой на пътя такава истерия незнам

    Коментиран от #97

  • 96 позеленял

    1 3 Отговор

    До коментар #90 от "Късия":

    ръсиш идиотии , за да крадеш по лесно ? никога не си бил в канада
  • 97 ха ха

    14 0 Отговор

    До коментар #95 от "Иван":

    българския водач е наясно с принципите на пътния грабеж , както и със ;законите ; писани само за параван но със съвсем друга насоченост , колкото до истериите , питай кой ги организира и какво цели с тях
  • 98 Макси

    16 0 Отговор
    Криптомир да ми каже как така немски гражданин с турски корени карат като луди през цяла България до като стигнат капитан адреево няма глоби няма нищо , иначе преди време за Българите имаше плащат глоба и напускаш страната .криптомир да каже с нексо какво се случва за пътна бесопастност няма капацитет няма за крадене
  • 99 123

    14 0 Отговор
    Некадърници отвсякъде.
    Предложение:който говори глупости в парламента да се глоби с един мандат;който готви противонародни закони да му се отнеме едната глава ,
  • 100 Ахмедов

    11 0 Отговор

    До коментар #80 от "Стилииян":

    Много сте прав, но родината не трябва току така да се изоставя, именно това целят, всички да се изселим, което е в полза на чужди държави. Имат ни за аборигени. Щом сме преживели първата криза от преди 16 години, значи и тази не може да ни сломи. Смехориите на управляващите са си техни, а народа трябва да се държи. Живи и здрави бъдете

    Коментиран от #102

  • 101 Само

    17 0 Отговор
    да попитам ,полицейските стикери от предното стъкло на личните автомобили ще премахнете ли? Кога ще видиме полицаи в патрулка с колани и запалени фарове?
  • 102 Ахмедов

    2 0 Отговор

    До коментар #100 от "Ахмедов":

    Пардон, не 16, а 26 години
  • 103 Шофьор

    7 6 Отговор
    Малко ли са жертвите по пътя, че имате наглостта да се подигравате с новите закони. Навсякъде в цивилизацията глобите са големи. В съседна Гърция започват от 1000 евро и всички спазват правилата.

    Коментиран от #104

  • 104 Ахмедов

    10 1 Отговор

    До коментар #103 от "Шофьор":

    Колега, работата е там, че ние с глоби няма да се оправим, щом има равни и по-равни. Народопсихологията ни е много изкривена по отношение на тези най - важни аспекти. Докато сами не осъзнаем кое е редно и не се усмирим, все същата ще е
  • 105 БСП на Бунището

    9 2 Отговор

    До коментар #93 от "Късия":

    И стигаш пак до Съда,където съдията е взел решение,че му е за първи път и една Присъда трябва да Възпитава,а не да наказва - пуска го в Пробация и утре е пак на пътя дрогиран и пил....А Съдията е Недосегем,нали се сещаш..И само си говорим тука..
  • 106 ТеслАта

    8 1 Отговор

    До коментар #78 от "Чоко":

    Всичко. Не размера на наказанието, а неговата НЕИЗБЕЖНОСТ са важни. Това е основният принцип. Принципа е основен за всякакви нарушения на законите ,не само за нарушенията на пътя. ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО-500 000 невръчени наказателни постановления, а копко неиздадени( на депутати, полицаи/военни, прокурори, мутри и т.н.)има.
  • 107 Полюцай

    6 3 Отговор
    Раята да трае че голямото стригане започва !
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Драйвър

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Марко":

    Не знам как имаш самочувствието да пишеш този коментар като очевадно си нямаш никаква идея от наказанията и присъдите в България...
  • 110 Уса

    2 2 Отговор
    Водач съм в САЩ а в България само пешеходец свободен човек и наблюдател на пародията.Обичам колоезденето,трамваите и метрото.Автобус "Чавдар"направо ме кефи,но отдавна го няма затова се задоволявам и с каквото има.Имам парите да си купя нов автомобил какъвто си пожелая,но никога не съм мечтал да имам БМВ или Мерцедес.Не си падам по колите.За мен автомобила е купчина ламарини с двигател и да е здрав,за да ме закара до определено място,където да изкарам пари.Ако ми посегнат на свободата докато шофирам слизам от автомобила и им е..вам ма...та
  • 111 Сашко

    6 1 Отговор
    И после тези така наречени депутаты ще искат да гласуваме за тях???- ха ,ха
  • 112 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Уважаемият г-н Д.Найденов не знае какво ми се случи на 28.08.2023 в Гр.Русе. Точно на Дълбокия път , под високия хотел "Рига".
    Беше някъде по обяд. Бариерите /автоматични, вече няма кантонери/ на ЖП линията бяха спуснати. Изведнъж се вдигнаха. Почти веднага се зададе някакъв локомотив с няколко товарни вагона. Влака отмина и бариерите отново ....паднаха !? Като човек израстнал на голяма ЖП гара останах ошашавен. Ако бях тръгнал и влакът ме бе помлял, щеше ли г-.н Найденов да заплачее за мен и дветее ми внучета ????
    После! Като се издава такъв закон с такива наказания, зададен ли е на ЖП-ейците закон, колко минути или часове преди да премине влакът през съответния прелез да се спускат бариерите ?? Защото съм чакал по-вече от половин час на прелеза с.Царево -на пътя за с.Житница , Варненска губерния. Влакът ,може би, не беше още влязъл в гара Провадия !? ДЕСЕТ МИНУТИ преди да премине влак за всеки прелез са предостатъчни. Ако са по-вече е просто икономическо престъпление !!
    Адвокатите в Партийното събрание създават работа на колегите си извън тъй наречения Парламент !!
  • 113 Гост

    1 3 Отговор
    Никакво кръстене.
    В момента на отключване на колата и хоп в затвора за 10 г. Ако успееш да седнеш на шофьорската седалка, още 10 и плащаш колата.
  • 114 Животът

    1 0 Отговор
    Човешкият живот е най важното, че има много джигити хора които не могат да мислят трезво и нямат право да управляват МПС затова законите се радвам че стават все по строги големи глоби това е правилната посока успех!
  • 115 Животът

    1 0 Отговор
    Човешкият живот е най важното, че има много джигити хора които не могат да мислят трезво и нямат право да управляват МПС затова законите се радвам че стават все по строги големи глоби това е правилната посока успех!
  • 116 Коментатор

    2 0 Отговор
    Каквито и промени да приемат народните избанници няма как да намалеят смъртните случаи в града - по пешеходни пътеки и всякакви улици и сокаци докато не се приемат някакви ограничения и за негово величество пешеходеца.
    Всички ограничения и забрани са в тази връзка, а някой дали се замисля за:
    1. Колко неекологично е спирането и тръгването дори само на един автомобил защото негово величество пешеходеца трябва да пресече точно в този миг, колко фини прахови частици се отделят от феродото на спирачките.
    2. Водача робот ли е, колко неща е принуден да следи докато шофира, като започнем с хилядите знаци маркировка, продължим с пътната обстановка и останалите участници (визирам ППС) в движението, състоянието на автомобила и много други и след цялото това напрежение и негово величество пешеходеца който трябва да пресече пътя точно в този миг дори с риск за живота си.
  • 117 Нашенец

    2 0 Отговор
    Аз не разбрах, защо всички политици се правят на глупаци и не виждат основния проблем в Бг за тежките катастрофи, а именно липсата на годни пътища! Не може 35 години уж пътища правим, а 300 км ги пътувам 5 часа, защото АПИ няма дупе да затвори и обяви пътя за негоден, къде са магистралите в Северна Бг, няма ги, в джобовете на нашите избраници явно. Срамота за 35 години трябваше само магистрали да има, а не тясни пътища с дупки.
  • 118 Абсолютно

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Тити":

    Си прав,точно
  • 119 Точно това е

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Не и не":

    Целта да се дои и мачка народа