Last news in Fakti

25 Януари, 2024 16:00 1 651 27

Евгений Кънев: Ще имаме съвсем друга Европа

  • европейски парламент-
  • депутати-
  • мерки

Има вероятност, макар и не толкова голяма ЕНП да направи следващата комисия не с центристки, а с крайно десни партии

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейско изследване показва подем почти в цяла Европа на крайно десните партии, които отнемат гласове най-вече от основните център-дясно и ляво партии.

За България също се предвижда управляващата ПП-ДБ да вкара едва трима евродепутати - толкова, колкото и Възраждане. Като свои евродепутати се очакват да имат също и популистките ИТН и Левицата. Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Има вероятност, макар и не толкова голяма ЕНП да направи следващата комисия не с центристки, а с крайно десни партии. И тогава ще имаме съвсем друга Европа - на отечествата. Което преведено на кремълски език означава силно желан разграден двор за всякакви диверсии, целящи пълното унищожаване на Европейския съюз.

С какво печелят гласове крайнодесните?

С радикален език по основната:

(1) вътрешна тема - имиграцията и предложения за засилен граничен контрол (т.е край на Шенген) и депортация на имигранти. Виждаме го на практика във Великобритания, а и в Австрия, която затова не ни допусна в сухопътния Шенген.

(2) външната тема - помощта за Украйна, където под предлог парите да се ползват за вътрешни нужди на практика се поднася Украйна (само тя засега) на Путин на тепсия.

Огромният проблем за центристките партии е, че не могат да защитят убедително своите ценности и политики. Примерно, да обяснят защо европейците само заедно могат да се справят с имиграцията и да се защитят срещу Путин като помогнат на Украйна.

По-лошо - както показва случаят Австрия - дясноцентристите почват да копират слоганите и дори мерките на своите противници от крайно дясно, уплашени от първото им място в проучванията преди изборите. Крайната десница има силни позиции в Италия (на власт), Нидерландия, Франция, Германия, дори в Скандинавия - т.е. в сърцето на Европа.

На този фон, България е рядко щастливо изключение. Въпреки че охулването на всеки съвместен акт на ПП-ДБ с ББ и ДП са единственото занимание на прогресивния демократариат - на практика имаме конституционно мнозинство от центристки партии на власт. Независимо какво си мислим за ББ и ДП, то със сигурност гласуващите за тях около 1 млн души не си падат по радикалните послания на крайната десница, особено тези в услуга на Кремъл и изповядвани у нас от Радев и Копейкин.

Почти цялата история на третото българско царство е белязана от политическите битки между консерватори/ народняци и проевропейски либерали - които през различни демократични цикли са се сменяли във властта.

Обаче това се променя с идването на Мусолини и след това на Хитлер на власт.

През 1931 г се образува съвместно правителство на земеделци (народняци) и демократи (либерали) в исторически компромис. Само декада по-рано премиерът на новото правителство Александър Малинов е хвърлен в затвора от Стамболийски, който пък самия лежи по-рано в затвора. А бунтът при Владая, който той насърчава след пускането му от затвора е потушен от МВР министъра Михаил Такев - министър и в легендарното правителство на Малинов, което обявява независимостта.

Такев пък - избегнал по чудо покушението, в което вместо него е убит Алеко - все пак е убит при третия опит от земеделци по време на изборите през 1920 г.

Виждате ли как след толкова кървава вражда се обединяват врагове, за да спасят демокрацията? Но които са свалени на 19.5.1934 г с военен преврат, начело с Кимон Георгиев - същият, който ще оглави правителството на ОФ с преврата на 9.9.1944 г.

Та и сега имаме настъпващ фашизъм, вдъхновяван от Кремъл и генерал за президент. И може би шанс, че тези, които се хвърляха в затвора едни други са все пак заедно в кабинет, който путиноидите начело с бившия военен се опитаха да НЕ допуснат, а след това да го махнат.

С неуспех - но само засега.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    45 1 Отговор
    Евгениййййй сменая платната, ветеро задуа от друга посока
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    47 2 Отговор
    ЗНАЧИ ЩОМ ДЪРЖАВИТЕ ИМАТ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ СА КРЕМАЛСКИ А СЕГА КАКВО Е ФА ШИ ЗЪМ И ЛИ ТОТАЛИТАРИЗЪМ
  • 3 Пак

    29 1 Отговор
    гадаене !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Случаен

    47 4 Отговор
    Народите не са прости и се усетиха какво им готвят псевдо елитите. Масово европеецът не е доволен от общественият договор с марионетните управници от Брюксел, изпълняващи поръчките на кликата наречена Господарите на света. Банките искат да наложат пълен контрол на личността по Оруел. Затова кучета престанете да лаете!!! Очаква се голяма революция в ЕС.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гориил

    33 4 Отговор
    Полша ще трябва да плати за ученията на НАТО на своя територия. Москва следи внимателно това. Всички руски ударни и стратегически сили са в бойна готовност и са насочени към Европа. Всичко, което е необходимо, е малко искра. Всички мечти за комфортен живот и просперитет свършват тук. Шенген става без значение. Толпы людей в поисках пищи, воды и топлива смогут свободно пересекать границы европейских стран.
  • 9 Някой

    38 3 Отговор
    И слава Богу!
    Щото с тази, днешната, Европа, видяхме до къде стигнахме. Не само ние, а почти всички страни от ЕС.
    Затова, трябва си национално отговорни сили. Не ни трябва наратив, натрапен от безмозъчни назначени политици, ръководени на конци от задокеанския елит. Трябват ни политици с топки. Които да отстояват нашите интереси (не че ще получум такива, де...).
  • 10 Някой

    34 2 Отговор
    Интересно. Нима Дайнов нарича Великобритания и Австрия пропутински държави? Щото, от написаното може да се направи този извод...
    Крайноденсите партии ще превърнат Европа в Европа на нациите. Това е пропутинско, т.е. Путин харесва това. Тази нова Европа ще зяпочне да експулсира мигранти и да има гранични контроли, като за пример е дадено действието по екстрадация на мигранти от Австрия и Великобритания. Та, явно последните две държави са пропутински.
  • 11 Киро

    38 1 Отговор
    Глупчо не пиши идиотщини, че ( фашизма идвал от Русия), това означава ,че украинските фашисти са миротворци, позор, лъжи !! Европа ,няма да е същата ,сегашните управници недоразумения са американски лакеи ,доведоха света до ръба на световна война!! Дано настъпи спокойствие и МИР!!?
  • 12 Либерастията

    37 1 Отговор
    квичи, или така ми се струва?
  • 13 Хаха

    27 3 Отговор
    ЕС не е Европа.
  • 14 Не разбирам

    32 1 Отговор
    След като има крайни либерасти, защо да няма и крайно десни??
  • 15 ще има изненади

    30 3 Отговор
    евро-атлантиците ще бъдат натикани в миша дупка.
    подлогите на световните терористи САЩ падат в канала
    хората се преситиха от популистки изказвания и помощи
    под формата на ОРЪЖИЕ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 инфо

    24 3 Отговор
    Е. Кънев. Посредствен икономист и набеден финансист. За сметка на това - раболепна и платена подлога. Поредното пасквилче не си заслужава усилията...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ха ха

    16 2 Отговор
    На смяна застъпи проруско-глобалистката па . чав ..ра. Крайоно десните са мръсници, щото гений не може да си вземе сороските сребърници.
  • 21 тц тц

    6 1 Отговор
    явно другата европа ще е радиоактивна
  • 22 Хххххххххх

    19 2 Отговор
    Не Кънев, ще има Европа на народите и такива като теб ще ви бъде търсена отговорност за щети върху всички държави на ЕС.
    Моя съвет е да готвиш защитата си отсега
  • 23 факуса

    14 1 Отговор
    кънефф,недодрусан гайтак,ами ако няма отречества какъв съюз е
  • 24 Бай дан

    18 2 Отговор
    Автора е 100%-тов бок.лик!
  • 25 Питам:

    10 1 Отговор
    ! ЕвгениЙ защо се занимаваш манипулираш историята. Нали си "експерт" по икономика и ако не знаеш при създаването на вселената "в началото бе хаосът" ! А кой създаде хаоса - ИКОНОМИСТИТЕ, ИКОНОМИСТИТЕ отговорил дядо Боже!
  • 26 паси

    9 1 Отговор
    "Което преведено на кремълски език означава силно желан разграден двор за всякакви диверсии, целящи пълното унищожаване на Европейския съюз." Ако защитаваш Националните интереси на страната си излиза ,че си Кремъл ски тоя катър лицемер ли е ? или е пълен глу...пак който пише глупости.
  • 27 Да се свърне

    2 0 Отговор
    Дай Боже Европа а се свърне и осефери към визията на дьо Гол за Европа на нациите и Отечествата. Глобалисти,жендъри и зелени талибани - на бунището.