Last news in Fakti

10 Септември, 2023 07:41 4 081 24

Димитър Куманов пред Фрогнюз: София ще изчезне при дъжд като в Царево

  • димитър куманов-
  • екология-
  • балканка-
  • царево-
  • бедствие

Срещу природата не можем да се борим и не може да предотвратяваме подобни бедствия, заяви представителят на Сдружение "Балканка"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-н Куманов, несъмнено срещу природата трудно може да се бори човек и бедствието, което сполетя Южното ни Черноморие е доказателство за това, но предприела ли е държавата необходимите мерки за предотвратяване на подобни наводнения? Подготвени ли сме за подобни бедствия?

Срещу природата не можем да се борим и не може да предотвратяваме подобни бедствия. Това, което можем да правим е първо да се молим на Господ и второ да взимаме мерки, с които да се намаляват щетите и да няма повече жертви при такива случаи. Това изисква подготовка от страна на държавата и промяна в начина на мислене не само на управляващите, но и на всеки отделен човек, който първото му нещо, ако живее до река, е да отиде и да си изхвърли всички боклуци там.

Ефективен ли е планът за управление на риска от наводнение на държавата?

В момента има действащи планове за управление на риска от наводнения, които от 8 години се търкалят. Мерките, които са предвидени в тях са смешни, от миналия век, като предлагани корекции на реки, нови диги, удълбаване на корита и т.н. Тези стари планове за управление риска от наводнение все още действат, трябваше да имаме нови, които да са в сила от началото на 2022г. , но МОСВ ги възложи на Световната банка, по нареждане на Бойко Борисов и досега няма нищо готово черно на бяло.

На плановете за управление на риска от наводнение скоро ще им изтече общественото обсъждане, те тепърва ще бъдат в момента са подложени на екологична оценка и оценка на съвместимост, но за тях също ще има 6 месеца обществено обсъждане и чак тогава, като се приемат тези оценки от МОСВ и се одобрят, ще може чрез решение на МС да влязат в сила.

Мерките от досега действащите планове, според МОСВ са изпълнени от порядъка на 10%, но реално са изпълнени не повече от 3% от мерките, които ги имаше в досегашните планове.
Новите планове съдържат същите стари мерки от предишните такива, като едно нещо, което се случи е, че имаше нова предварителна оценка на риска от наводнения и на базата на нея имаше определени райони със значителен потенциален риск от наводнения, които частично съвпадат със старите.

Заедно с плановете за речните басейни, новите планове за управление на риска от наводнение струваха 35 млн. лв. на държавата.

Говорите за Световната банка, която взе за плановете ни за управление на риска от наводнение и за управление на речните басейни около 35 млн. лева?

Точно така, освен това качеството на новите планове е много ниско, пълно е с едни скъпоструващи мерки от рода на изграждане на нови диги, нови корекции на реки, удълбаване на реки.

От “Балканка” предложихме превантивни мерки да се намалят сечта в районите с потенциален риск, да се намали забрани сечта на крайбрежна растителност, което е и една от мерките от предишните планове, но те отказаха да ги включат. Мерките, които ние предлагахме, щяха да струват нула лева на данъкоплатеца.

Най-интересното е, че хората, които писаха тези планове, са от хидрофакултета на УАСГ, които са финансово заинтересовани и са в конфликт на интереси, защото те трябваше да ги проектират тези диги, корекции и т.н.

Има внесен законопроект за изменение на Закона за водите, с който се ограничават сечите в санитарно-охранителните и вододайните зони, ще го подкрепят ли депутатите?

Това е много хубав проект на "Продължаваме промяната", който, освен че щеше да пази питейните водоизточници, той щеше да е много полезен и при борбата за намаляване на щетите от наводнения. Той забранява сечи в санитарно- охранителни зони, но този законопроект няма да бъде приет.

Защо?

Защото ДПС и БСП не го харесват, гербаджиите със сигурност и те са против, защото дървената мафия в тази държава са те.

Как стоят нещата със София, Почистват ли се каналите?

От “Балканка” предложихме да се чисти два пъти годишно дъждовната канализация на градовете, там където я има. В София, откакто Йорданка Фандъкова е кмет, дъждовната канализация не е поглеждана. Задръстена е, запушена тотално, тя можеше при наводнение да приема една сериозна част от водите и да ги изкарва от града, сега в момента не поема нищо. Преди 4-5 години имаше едно наводнение в София, което беше на от само 30 л. на кв.м. и София се беше удавила почти. Сега ние говорим за валежи, които са с по 300л. и нагоре. Ако се случи такъв дъжд като по Южното ни Черноморие, София буквално ще изчезне. Ние с планиране и оценяване, не можем да предотвратяваме нищо. Това, което можем е да намаляваме щетите и да търсим начин да няма жертви.

Това, което чухме, че край морето са били засипани и задръстени дерета е престъпление, защото тази вода, която би текла долу в ниското в тези дерета, за да се оттече към морето, тя е била блокирана и е текла по повърхността или се е вляла вливайки се в съседното дере, за да стане два пъти повече в него.

Чухме, че МС е създал комисия за изследване на това, което се е случило, а този, който оглавява комисията заместник-министъраът на околната среда и водите Петър Димитров е идеолог на всичко онова, което се е случило през последните 15 години с реките. Това е човекът, който беше разпоредил да се отхвърлят всички предложени мерки за плановете за управление на риска от наводнение.

Той е човекът, който стои зад, ако си спомняте кражбата на баластрата на река Вит за магистрала “Хемус”, ако си спомняте. Тогава той беше шеф на Басейнова дирекция “Плевен”, организатор на прикриването на тази кражба, сега той сам себе си ще търси, за да намери кой е виновен. Искам да кажа, че от средата на август миналата година досега, се случи кризата за вода в Своге, изцяло от човешка намеса. Получи се наводнението по поречието на река Стряма, само през последния месец в България, в 7 реки всичката риба беше отровена и този човек продължава да е министър с ресор води.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От твоята уста, в …

    26 15 Отговор
    Въпреки, че има и хубави хора в София, ще ги пишем косвени жертви. Нещо като Содом и Гомор, трябва нещо да се случи с това свърталище на разврат, содомия и неолиберализъм …
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 14 Отговор
    Първо си кажи.........колко язовира изпуснахте при .........така неочакваният порой.......После да ти обясня ли,защо в София не може да има такъв дъжд.....Неее ,нее е само защото аз живея тук и имам имоти.......Макар,че в бг където имам имоти катаклизми са невъзможни!!!

    Коментиран от #19

  • 3 Тома

    35 2 Отговор
    Сега чухте ли кой ни управлява.Крадци и мошенници
  • 4 Няма проблем за София. Куманов, Бойко и

    41 6 Отговор
    Даскалицата кметица са предвидили всичко!! Потоп!! Ще тичаме в Украйна да си вземеме някой БТР, защото идиота Тагарев, подари 100бр нови!! Украинците се хвалят, че им подарил и САУ - 100???колко???Мисирките мълчат!! Къде отиде Самолета АН - 30,с предплатен ремонт5-6 мил лв!! Остана и той Подарък на Украйна!! Политици, Мисирки кажете какво стана с този самолет!! Оборудван за Картографски, снимки!!! Изчезна, Мълчание, ние сме много богати и подаряваме???? Престъпници!!
  • 5 Сталин

    9 29 Отговор
    Тоя рано рано се е напил,или не е изтрезнявал от снощи
  • 6 а дано да завали

    21 7 Отговор
    да се молим за дъжд значи !!! няма по-голямо зло за малката ни държавица от това демократично-продажно село!!!
  • 7 Тредстоун

    15 22 Отговор
    Абе както скоро някой попита в ефир защо в другите страни покрай нас огромното количество дъжд е виновно за ситуацията , а в България търсим вината в някой.... Причините са елементарни , българина не застрахова , не плаща данъци и всякак си се мъчи да прекара държавата ... , но в моменти като този почва да реве като магаре как държавата трябва да му помогне , да му построи къща да му купи хладилник телевизор пералня.... , не така не става. Като цяло по добре се справихме , по малко жертви , по малко разрушения ... и от гърците и от турците , да , така че реването е за пари , пари от държавата която се мъчим да прекараме ...
  • 8 Някой

    18 6 Отговор
    Лаладжия.
    Дъждът в Царево не бе нещо кой знае какво. Просто мястото е презастроено. И сухите дерета са засипани.
    София не е равно място. Има хълмове. За сега има и корита на реки и дерета. Все си мисля, че биха поели едни 150 л. на кв.м.

    Коментиран от #23

  • 9 Урюрвкос

    32 0 Отговор
    навремето българина Асан имаше специална тенекиена лопатка и чистеше шахтите от пясък и боклуци. Минаваш сутрин гледаш направил две купчинки отстрани на шахтите, минаваш по обяд вече минал 2км и двайсетина шахти с купчинки. Вечерта минава кола и събира боклука и така два-три пъти годишно. От 10-15год не съм виждал купчинки около шахтите. Няма кой.

    Коментиран от #17

  • 10 Тулупа

    15 7 Отговор
    Горе в Банкя сме на високо и не ни дреме.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 оФчара

    10 2 Отговор
    Леля Слава Сердюкова си го каза преди години в прав текст.....само тези по високото ще оцелеят.Който не вярва има и видео запис.
    "Сичко, що е издумала, нарисувала, начертала Слава, ке се сбъдне." - Ванга.
  • 13 Абе

    16 3 Отговор
    Селяндурите плюят София но живеят тук!! Долни скотове.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Керванджията

    13 1 Отговор
    В София при 300литра дъжд на кв. м. ще се наводнят улици, подлези и коритата ще прелеят, ще има наводнени мазета ама няма да паднат нито блоковете, нито бизнес сградите, нито Цариградско шосе ще се измести а на крадците като тоя корумпиран зам. министър Петър Димитров няма да им потърси никой отговорност. Само на Софиянци ще им е по-гадно.
  • 16 Перо

    21 0 Отговор
    Винаги природата и господ са виновни, а корумпираните кметове и общински съвети са света вода ненапита!
  • 17 Ханко от село Осеня

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Урюрвкос":

    Аааа, не си виждал щото вече асан не си играе на торен бръмбар да прави купчинки , сега има камиони които вкарват вода с високо налягане която вода прави долу всичко на каша и се засмуква от същия камион . Шахтата остава изчистена такака както асан не е мислил че може ...

    Коментиран от #21

  • 18 МОРСКИ ТЮЛЕН🏊

    3 0 Отговор
    МОКРИТЕ СЪНИЩА НА ВСИЧКИ
    ВИЛИДЖ ПИПЪЛ.......
  • 19 безплатно

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Знам отговора,не може да се случи защото дървета са по-малко от бетона,т.е.София е удбанизирана територия,водата се събира в големия язорир Искър и по - нависоко в Рила,магистралния водопровод Рила е пълен,довършен от служебното правителство на Ренета Инджова,за съжаление само едното трасе.С една дума колкото повече магистрални водопроводи има толкова наводненията ще са по-малко,освен при авария.Тия от морето да си направят по-дълги магистрални водопроводи,тръбите преди бяха български,сега трябва да ги внасяме от Сърбия,там са най-евтини :)
  • 20 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    София ли,и тя не е застрахована от опустошителни наводнения и сел.Погледнете подлеза до цум,това е римския град,погребан под метри наноси,така че ,софиянци да си имат едно наум.
  • 21 Патил

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ханко от село Осеня":

    Нищо не чисти по добре от човешката ръка въоръжена с подходящият инструмент. Мога да ти споделя личен пример с една тоалетна в задният двор. Постепенно се задръсти и спря да поема "Нещата" . Виках хора с жило , бъркаха въртяха - нищо. Виках 3 пъти тази машина -фекалката . Първо продухва после , изсмуква - нищо . Двора стана целият в .............................. Труден за рисуване , и обезмирисяване . Хванахме се да копаем . стигнахме до проблемният участък , рязахме тръбата , и повярвай това което видяхме няма как да го продуха нито една машина на света . Подменихме цялата тръба с нова .
  • 22 София

    4 0 Отговор
    София има добра канализация,но е тотално задръстена по причина,че не е чистена много години.Падне ли дъжд като в Царево,София ще е под вода дълго време.
  • 23 М3 голд

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Съгласен с теб. Но все си мисля, че това наводнение не е от един дъжд. И преди е валяло. А засипаните дерета не са от миналата година. Според мен има скъсан или изпуснат язовир и това е породило сериозна вълна, но се крие. Защо не се говори, че МВР и прокуратура извършват проверки и търсят причината? Толкова е просто. Тръгва се във времето срещу водната вълна и се събира инфо как се е породила. Това, което видяхме, не става само от един дъжд, колкото и обилен да е.
  • 24 ганю

    1 0 Отговор
    гербаджиите те са мафия в държавата а останалите много кадърни затова сме така
    и защото интереса клати феса