Last news in Fakti

11 Септември, 2023 10:01 3 292 36

Превратът в Чили: Бруталните сцени, които разтърсиха света

  • история-
  • чили-
  • преврат-
  • пиночет-
  • репресии

Превратът в Чили на 11 септември 1973 шокира света и се запечата в съзнанието на милиони хора

Превратът в Чили: Бруталните сцени, които разтърсиха света - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Превратът от 11 септември 1973 срещу законния президент на Чили Салвадор Алиенде се вряза в съзнанието на милиони хора. Това се дължи не на последно място на присъствието на медиите, убедена е историчката Каролин Моан, професор по политическа и културна история в университета във Версай, Франция.

Сцените са запечатани в колективната памет

"Този преврат не е извършен на тъмно и тайно, а пред телевизионните камери. Там имаше много журналисти, така че кадрите бързо се завъртяха по екраните, дори в чужбина", казва тя в интервю за ДВ. Вероятно заговорниците са искали тъкмо това, подозира Моан: "Военните искаха хората да видят какво се случва. Те искаха да впечатлят не само опонентите си, но и поддръжниците си в страната и извън нея". Сцените са запечатани в колективната памет.

Снимките на бомбардирания президентския дворец "Ла Монеда" обиколиха света – също както и снимката на Пиночет, на която той е в униформа, с тъмни очила и безизразно лице, обкръжен от хората си.

За Жоан дел Алкасар, професор по съвременна история в университета на Валенсия, той символизира пълната противоположност на сваления президент – лекаря Салвадор Алиенде. "Фигурата на възпитания, любезен и съпричастен лекар – един безспорно привлекателен човек, е в пълен контраст с отвратителния образ на един много неприятен, авторитарен, деспотичен, а и престъпен военен", казва той пред ДВ.

Левите интелектуалци

Ако разгледаме събитията в Чили в контекста на Студената война, те придобиват измерение, което надхвърля границите на страната. "В Западна Германия и в Европа Алиенде беше важна фигура, защото символизираше демократичния път към социализма; той беше фигура със силно символно значение за много леви интелектуалци", казва пред ДВ Ласе Ласен, историк и изследовател в университета във Вюрцбург. "Когато беше свален, и то по крайно брутален начин - след бомбардировка на правителствения дворец и самоубийството му - той се превърна в светъл образ за левицата в цяла Западна Европа. А Пиночет олицетворяваше образа на врага."

Според Каролин Моан ретроспективният поглед към ситуацията в тогавашна Европа сочи наличието на множество разбити илюзии. "Имаше опит, например във Франция и Италия, да се обединят комунистическите и социалистическите сили. Точно по примера на "Unidad Popular" - предизборния съюз на левите чилийски партии, воден от Алиенде. Това, което се случи там, беше модел за много европейци и породи големи надежди. Превратът сложи край на този проект и унищожи тези надежди", казва Моан. Независимо от това, комунистическата партия, но и социалистическата партия в Чили много бързо след преврата на Пиночет подеха мащабна международна кампания срещу превратаджиите.

Това не само превърна Пиночет в олицетворение на злото, но и въздигна на пиедестал неговия опонент: сваления президент. "Алиенде беше този, който искаше да защити демокрацията в Чили и умря за нея. И в Европа идеята за героите, които са готови да умрат за идеите си, е силно емоционално заредена", казва френската историчка. Все пак, според нея различните партии в рамките на "Unidad Popular” не винаги са били изцяло единни. "Но винаги се е казвало, че Алиенде и редовната власт в Чили са станали жертва на диктатурата; никога не се е говорило публично за вътрешни напрежения. Съществуваше един вид мит."

Брутални репресии

Това, което шокира не само левицата в Европа и света, бе невероятната бруталност на превратаджиите в Чили. "Този военен преврат се отличава със своята бруталност, с изключителната си жестокост", казва Жоан дел Алкасар. Историкът Ласе Ласен смята, че кадрите от преврата на Пиночет в Чили и информациите за драстичните нарушения на човешките права там са запечатали особено живо в съзнанието на хората от Запада - включително и заради силната политизация на Европа в годините на Студената война.

Автор: Емилия Рохас


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    38 9 Отговор
    Нещо за дългата ръка на ЦРУ или там фашагите сами решиха да направят "демократичния" преврат.

    Коментиран от #6

  • 2 Сандо

    21 4 Отговор
    И тук става същото като с атомните бомбардировки в Япония - първо ще говорят за преврата без да казват с каква цел е направен,после ще премълчат кой го е организирал,а накрая ще го припишат на този,който им е изгоден.Елементарна технология,но съчетана с елементарното образование на стадото им върши работа.

    Коментиран от #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 3 Отговор
    И нито дума
    за "вдъхновителите"
    и " ударна сила"
    на преврата ❗❗❗

    Коментиран от #23

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Чили - US.райна 1:1❗
    Нищо старо не са забравили,
    Нищо ново не са научили❗
  • 7 Казуар

    22 24 Отговор
    Генерал Пиночет научи чилийците на дисциплина, на първо място в света са по ваксинирането срещу ковид. Икономиката на Чили в момента е най добра и стабилна в Южна Америка, иначе щеше да бъде като в Никарагуа, Куба, Венецуела.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мишел

    10 2 Отговор
    Помни Чили, мисли за Украйна!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 123456

    18 5 Отговор
    Ами ние загубихме това което беше изградено в държавата ни ! Евроатлантиците ни излъгаха и за 30 години съсипаха и окрадоха всичко.
  • 12 патето Яки

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "Казуар":

    разрива между бедни и богати в Чили е драстичен и това е страна - рекордьор по неравенства
  • 13 Свободен

    9 3 Отговор
    От малкото случаи, когато съчувствам на комунистите!
    Днес обаче Чили е равностойна по брутен продукт на Русия.
    Все пак Пиночет трябваше да бъде закован.

    Коментиран от #16

  • 14 отговор

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    Основния подстрекател на преврата, беше ЦРУ, финансирането осигурано от американската компания АйТиТи и др., чиито интереси бяха засегнати от мерките на правителството на Алиенде. Освен неговата смърт, бяха избити без съд и присъда хиляди прогресивно мислещи хора, а и такива случайно озовали се в подземията и по стадионите. Не само разстреляни, а убити чрез нечовешки мъчения. За всичко това знам, не само от пресата, а от личните разкази на много мои приятели чилийци, спасили се по чудо зад граница. Разказите им бяха потресаващи. Абсолютно отгорая на действителността книгата и фирмът "Къщата на духовете" по отношение на праврата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 отговор

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Свободен":

    Да, но на Пиночет нищо не му се случил Умря си спокойно на преклонна възраст на 90 + години.

    Коментиран от #21

  • 17 Истината е една!

    16 16 Отговор
    Борбата с Червената чума иска крайни мерки!
    Да, прекалено жестоко е било.
    А нашите комуняги какви са били - 30 000 (трийсет хиляди) убити без съд и присъда, още 3000 (три хиляди) убити от т.н. "Народен съд".
    И какво казаха след 10.11.89г - такива бяха времената, необходими бяха крайни мерки!
    И затова - борбата с Червената чума иска крайни мерки!

    Коментиран от #24, #26

  • 18 6454

    15 4 Отговор
    В България също дойде англосаксонска компания да ни извлича златото, но няма никаква съпротива срещу нея защото сме с робски манталитет. идвайте и взимайте, ние ще се оправяме поединично
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Слава на Пиночет

    10 9 Отговор
    Така се действа срещу червената чума.
  • 21 Казуар

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "отговор":

    Правителства след Пиночет се опитваха да го съдят, но се страхуваха от армията..
  • 22 Вива

    5 7 Отговор
    Генерал Аугусто Пиночет!
    Патриа о муерте!
  • 23 Търновец

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Главен вдъхновител на преврата беше професор Микрон Фрийдман от Чикаго който представляваше интересите на много богати инвеститори от САЩ - интересуваха се от богатите медни рудници на Чили, Микрон искаше Алиенде да намали социалните плащания и да редуцира данъците пред чуждите инвеститори. Около 200000 левичари бяха репресирани от силите на Пиночет а след преврата Пиночет и Милтон Фрийдман - Еврей- празнуваха заедно. Фрийдман и Буш бяха приятели. Първия опит за преврат от генерал Валдес беше потушен от верни на генерал Рене Шнайдер - етнически Немец - военни части Пиночет репресира също и живеещи в Чили Европейци

    Коментиран от #25

  • 24 Търновец

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Истината е една!":

    Приятелю Салвадор Алиенде дойде на власт след преки избори и беше признат за законен президент и беше на страната на хората. Инвеститори от САЩ искаха намаляване на данъците - в Швеция те достигат 60% за богати и Алиенде отказа на Милтон Фрийдман да редуцира данъците и след това последва първия опит за преврат но тогава потушен от генерал Шнайдер. Луис Корвалан - секретар на комунистите в Чили предложи на Алиенде формирането на специални сили за защита на правителството но Алиенде отказа
  • 25 Тъкмо щях да го напиша

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Търновец":

    Но ти много подробно си го описал, който иска да чете!С две думи за тея мрачни години и хиляди разбити живота са виновни само ФАЩ!!!

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Aлфа Bълкът

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Тъкмо щях да го напиша":

    Ама толкова добре го е описал, сякаш е бил там или си го е копирал от някъде?

    Коментиран от #29

  • 28 Политолог

    2 1 Отговор
    Алиенде е масон и първата година след изборите подържа връзка с масонската ложа. После прекъсва връзктите си с нея. Два месеца преди преврата Великата ложа го дезавуира. Това е ясен сигнал за по- нататъшната му съдба. Освен това е притиснат и сменя главнокомамдващия генерал Карлос Пратс, който му е лоялен с генерал Пиночет, човек, който умело създава впечатление, че му е лоялен. По- нататък е известно.
  • 29 Търновец

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Aлфа Bълкът":

    В България т.н. Отворено Общество и една чужда фондация лобират за чужди интереси на богаташи дето искат да купят евтино. Салвадорец Аленде беше убеден левичар който не се поддаде на натиска на Милтон Фрийдман и до край служеше на хората които гласуваха за него. ЦРУ изпълняват заповеди, а не са вдъхновители - такъв беше Милтон Фрийдман и след преврата те празнуваха на специално парти с генерал Пиночет в Вашингтон. Ако Аленде беше приел за военен съюз с комунистите на Корвалан то в Чили щеше да има гражданска война. С Аленде Чили щеше да стане Швеция на Латинска Америка. Светла му памет на Салвадорец.
  • 30 ТрампЛин

    10 4 Отговор
    Срещу червената и кафявата чума трябва да се действа решително! Затова днес Чили е това което е-първа икономика в Латинска Америка, а не Венецуела примерно! Затова и ние не сме Швейцария на Балканите, защото позволихме на Червената чума да се нагоди към новите реалности които настъпиха след като Съветския социализъм се провали с гръм и трясък, и да ни управлява още 33 години след онези 48!!!
  • 31 Емилиано

    1 5 Отговор
    За всички трябва да е ясно, че КОМ==ФАШ. ГДР бе пълна с комун бежанци от Чили, //Пиночет бе отворил границите- на който не му харесва тука, моля, живейте другаде//. А накрая сам Хонекер/ много велик човек/, отиде при омразния му Пиночет в изгнание, където и си отиде от този свят.
  • 32 ИДИЛ

    6 3 Отговор
    Чили 1973, Украйна 2014, методите та ЦРУ не са се променили много.

    Коментиран от #33

  • 33 ТрампЛин

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "ИДИЛ":

    То и методите на ГРУ и КГБ не са се променили кой знае колко!
  • 34 пенко

    2 1 Отговор
    В БЛИЗКОТО ВРЕМЕ ЦИОНИСТКАТА БРИТАНСКО- САЩ-- "СВЕТОВНА ГАДОСТ"- НЕ УСПЯ ДА НАПРАВИ "ЧИЛИ" - ОТ ИРАК; СИРИЯ;АВГАНИСТАН; СУДАН; ВЕНЕЦУЕЛА; КАЗАХСТАН -БРИТИ С БАНДИ; ЛИБИЯ; ТУНИС; МАЛИ И ЦЯЛА ЦЕНТРАЛНА АФРИКА ; ДЕИР АЗ ЗОР + ; И ТЪПАТА ИМ БИТКА Е ДА ОТКЪСНАТ -ИНДИЯ ОТ БРИКС !?!?!?!?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Професор

    5 2 Отговор
    Да е жива паметта за генерал Пиночет, човекът спасил Чили от социалистическата гадост и мизерия и извел родината си от най-ниския до най-високия доход на глава от населението в цяла Латинска Америка! Господ да даде подобни държавници на всяка страна обхваната от социалистическа зараза!