Last news in Fakti

11 Септември, 2023 21:01 4 370 31

След Путин, как ще се издъни Си Дзинпин?

  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайван-
  • китайска комунистическа партия

Си вече няма авторитет около себе си, способен да проповядва умереност

След Путин, как ще се издъни Си Дзинпин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на август 2023 г. Китай публикува много любопитна географска карта. Тя включва в територията на Китай индийския щат Аруначал Прадеш (североизточно от Индийския съюз), както и планинското плато Аксай Чин. Това провокира възмутен протест от страна на правителството в Делхи, което Пекин помоли да не "реагира прекалено"... На 31 август 2023 г. правителствата на Малайзия и Филипините също излязоха с протест срещу китайските претенции да монополизират, в тази официална карта, почти цялото Южнокитайско море като своя ИИЗ (изключителна икономическа зона). Индийската реакция предизвика решението на китайския президент Си Дзинпин да не пътува до Индия за срещата на Г-20 на 9-10 септември. Това пише в свой анализ на страниците на френския вестник Le Figaro международният анализатор и военен кореспондент Рено Жирар.

Джо Байдън изрази съжаление за това решение на китайския си колега, с когото възнамеряваше да проведе индивидуален разговор, какъвто имаше през ноември 2022 г., по време на Г-20 в Бали. В продължение на шест месеца администрацията на Байдън посвети много усилия, за да се опита да спре плъзгането към ада на китайско-американските отношения. В стратегията на всемогъщия китайски император обаче има едно противоречие. От една страна, той иска да поеме лидерството на БРИКС в тяхното противопоставяне на "неоколониалното" иго, което Западът иска да поддържа в Африка и Азия, но от друга, той се отнася най-безцеремонно, меко казано, с Индия, която все пак е основен стълб на БРИКС. Действайки по този начин, Си успя за по-малко от десет дни да прекъсне безспорната инерция, която движението на БРИКС успя да набере по време на срещата на върха в Йоханесбург на 22 август.

При Си Дзинпин Китай премина за десет години от авторитарен режим с общо ръководство до лична диктатура, склонна към тоталитаризъм. В китайските региони, общини, предприятия, университети и медии вече не съществува и най-малката възможност да се оспорва партийната линия. Лидерът винаги е прав, защото е лидер. Дори шофьорите на автобуси са задължени да следват идеите на Си Дзинпин. Опасно е да критикуваш правителството с приятели в WeChat, защото полицията шпионира частни разговори. Международното втвърдяване на китайския диктатор се случва паралелно с вътрешно втвърдяване. Одържавяването, централизацията и контролът придобиха такива измерения, че сега потискат енергията на младите китайски предприемачи и ръководители. Лудото управление на Ковид от Комунистическата партия подкопа общественото доверие. Много млади таланти са предпочели да емигрират. Що се отнася до тези, които вече са успели в Китай, те мечтаят, без да го казват, само за едно нещо: австралийски паспорт за себе си и семействата си.

Китайският елит, който има висше образование, все още е много патриотично настроен. Той се гордее със своята цивилизация, най-старата в човешката история. Той споделя целта на партията за връщане на остров Тайван. Но в ежедневието започва да се задъхва под управлението на Си. Историята ни е научила, че диктаторите, които са отговорни само пред себе си, винаги се оказват заключени в своите мании и след това се подхлъзват. За Мусолини това е било ненужното обявяване на война на Франция и Англия през юни 1940 г. Ако беше останал неутрален, той щеше да започне следвоенния период като привилегирован партньор на англосаксонците, които "го ценяха". За Владимир Путин грешката беше неуспешният военен преврат срещу Киев в края на февруари 2022 г. Когато оръжията млъкнат по бреговете на Днепър, Русия ще излезе икономически отслабена, с много влошено влияние в славянския свят. Когато си спомним начина, по който Путин публично порица шефа на външното си разузнаване Наришкин на 21 февруари 2022 г., разбираме, че господарят на Кремъл вече не желае да чуе и най-малкото различно мнение.

Как ще се подхлъзне Си? Внезапна атака срещу остров Формоза? Торпедо срещу японски военен кораб в Китайско море? Офанзива на китайско-индийската граница? Рискът не е нулев от такова външно подхлъзване, с надеждата да си възвърне плама на китайското мнение. Си вече няма авторитет около себе си, способен да проповядва умереност. Западните демокрации не могат да претендират за монопол върху здравия разум в международните отношения, както показаха техните катастрофални военни експедиции в Ирак (2003) и Либия (2011). Но техните системи за "проверки и баланси" (проверки и баланси между изпълнителната, законодателната, съдебната и медийната власти) все още остават най-полезните устройства срещу подхлъзване.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Оу Боже

    69 17 Отговор
    а какъв невероятен авторитет блика от мИкрон, че го отсвириха африканците, Le Figaro тръгнал сметка на Си да търси. Смех.
  • 3 Павел пенев

    57 10 Отговор
    Можете ли да видите издънките на Макарона? Ако не ги виждате,защо се занимавате с Путин и Си?
  • 4 Не, Ким не се излага.

    19 42 Отговор
    Путин се излага. До степен на самоунижение. Направо да ти е жал за комплексарчето. Ким ще го изтръска яко от джобовете, срещу малко бомбички.

    Коментиран от #29

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Извинявайте

    7 40 Отговор
    ама къде ще се срещнат с параноидния мишок от бункера. Там, или ще му предлоцат и на него двойник? Ким няма да се хване, ще се обиди и ядоса. И тогава..............на Русия.
  • 7 Адик Художник

    21 3 Отговор
    Ще се издъни както Сталинив Берлин с изостанала феодална техника. Боли.
  • 8 ха ха

    46 16 Отговор
    Че кога Путин се е издьнил вьв нещо.Никога не се е дьнил а просто прави това което трябва.
  • 9 БСП на Бунището

    13 27 Отговор
    Комунистическата Идеология е конгломерат от Държавен Феодализъм с Диктатура на Комунистическата Партия..Генералния секретар на тази Партия чрез Силите за сигурност създава Тоталитаризма чрез Репресии над Народа...Същото важи и за Русия в момента...На прага сме на кофти 21 век...

    Коментиран от #25

  • 10 правилният въпрос

    27 3 Отговор
    е как ще ви го надъни..... из одзадзе
  • 11 ма разбира се

    38 7 Отговор
    от 1991 г. цялата американската икономика е спекулативна и се дължи на въздух. само през 90-те финансовите спекулации се равняват на 1,29 трлн. долара на ден, което e равно на сумата на валутните резерви на всички страни по света и пет пъти повече от сумата на всички междувалутни транзакции извършвани за ден. към днешна дата тези 1.29 трлн. са се умножили десетократно. така, че по-леко като помпрехласването оо пазарни капитализации и прочие финансов боклук. и още нешо интересно - близо 80% от всички доларес напечатани от САЩ за цялата им история са напечатани в последните ... три години.

    Коментиран от #19

  • 12 Само питам

    30 3 Отговор
    Какво направи Китай така, че Apple да загуби $200 милиарда за два дни ???
    Тази седмица Apple отбеляза най-големия си спад от повече от месец. Компанията загуби около 200 милиарда долара за два дни, а акциите й в момента са най-зле представящите се в Dow Jones Industrial Average, съобщи CNN.
    Китай е най-големият външен пазар за продуктите на компанията, а продажбите в Китай представляват около 1/5 от общите приходи на компанията през миналата година.
  • 13 Матей преображенски

    30 2 Отговор
    Брех,мари божке,намерили някаква схематична карта в мащаб едно към гьотюря и видяха китайски претенции и към индийски и към руски територии,междусъюзническа война ли им се привижда!?

    Коментиран от #15

  • 14 ваксиниран веган

    26 8 Отговор
    Новия Huawei P60 pro бие всички Samsung-и и IPhone-и в рейтингите на Dxomark, при това е по-евтин. Въпреки всички санкции, които му удрят реднеците. А новия Huawei Nova 60 pro вероятно ще е още по-добър. Едно време китайците копираха Samsung и IPhone, а сега е обратното и Samsung и IPhone се движат с 1-2 години закъснение от китайците. Заради проблема с чиповете Huawei продават телефони с чипове за 5G само на вътрешния пазар, а за навън - само 4G. Когато китайците започнат да си правят и чиповете, което не е много далеч във времето, това ще е краят на либерасткото смартфоностроене. Купуването на IPhone сега е чисто имиджово или казано по нашенски - гъзария, а скоро ще е ретро.
  • 15 жендъре

    21 2 Отговор

    До коментар #13 от "Матей преображенски":

    Тия карти са ги качили май други - не са китайците .
  • 16 Уникална медия. Сте

    23 3 Отговор
    Цитирате само хумористични издания 🤣🤣🤣
  • 17 Сандо

    24 7 Отговор
    Европейските медии е най-добре да се занимават с европата и нейните нефелни управляващи,защото всички независими експерти открито пишат и говорят,че европата ще бъде най-големия губещ в света,при това някои си позволяват да предупредят,че тя,европата,никога вече няма да се възстанови.А Китай и Русия ще се разберат,тях ги чакат велики дела при управлението на света след изритването на хегемона от престола му.
  • 18 Комунизмът е най-голямото зло

    12 22 Отговор
    Китайският балон спихва! Бетона не върви и фалират най-големите компании, на ред са банките и спестяванията на китайците, след това остава един гол шовинизъм и диктаторски мокри сънища за величие. Пусьо се понесе на тази и г виждаме как свършва.

    Коментиран от #26

  • 19 Бегай

    8 12 Отговор

    До коментар #11 от "ма разбира се":

    Нищо не се разбира.Пишеш глупости.Ако това е вярно,инфлацията в САЩ ,трябва да е по -голяма и от страните вСредна Африка.
  • 20 Край

    13 4 Отговор
    В продължение на шест месеца администрацията на Байдън посвети много усилия, за да се опита да спре плъзгането към ада на китайско-американските отношения. Да бе Верно ли??? Та Байдън нарече Си диктатор.
  • 21 Кую

    2 2 Отговор
    Издънено мнение на издънка.
  • 22 Българин

    13 3 Отговор
    Другарите Путин и Си, затапиха с огромна анална тапа държавите от ЛГБТ коалицията!
    Тотален дипломатически успех! Украйна приключи като политически субект!!! Следва разпад на НАТО , гейсъюз и САЩ!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Да знайш

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "БСП на Бунището":

    Вова разказа играта на краварите. Ограбването свършва. Затова е целият пропаганден рев!
  • 26 Да знайш

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "Комунизмът е най-голямото зло":

    Комунизмът е най-справедливият обществен строй, но хората още не са дорасли за него. А иначе сороските глашатай си защитават диктатурата на капитализма!

    Коментиран от #31

  • 27 Хахах

    9 0 Отговор
    "как ще се издъни Си Дзинпин?"
    Има един издън - бай Издън.
  • 28 Иванушка-Умника

    11 1 Отговор
    "Когато оръжията млъкнат по бреговете на Днепър, Русия ще излезе икономически отслабена, с много влошено влияние в славянския свят." Le Figaro не се е научил, че победителите не ги съдят и създават новия световен ред след война. Но това е характерно за французите и италианците - мислят се за голяма работа, ама са гола вода. Държави с големи ресурси (хора и технологии като Китай, природни като Русия, особено заедно с териториите на Украйна) никога няма да бъдат слаби. За съжаление на западните / американските неоколониалисти те са бъдещето на света. Критерий - на която страна (като коалиция) е застанала България (сга САЩ и Запада), тази страна винаги е била губеща (за наше съжаление).
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.