Last news in Fakti

26 Септември, 2023 12:55 6 418 36

Челен сблъсък! ЕС остава с твърда позиция за търговията с Китай

  • китай-
  • европейски съюз-
  • си дзинпин-
  • валдис домбровскис

Въпреки това Комисията изглежда все по-склонна да разгърне повече от своето търговско оръжие срещу това, което смята за нечестни търговски практики на Пекин

Челен сблъсък! ЕС остава с твърда позиция за търговията с Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Еврокомисарят на ЕС по търговията Валдис Домбровскис дойде в Китай, обещавайки да бъде настоятелен в призивите си към Пекин да даде справедлив шанс на европейския бизнес да правят бизнес там и да затвори зейващия двустранен търговски дефицит, пише Политико.

Но неговият домакин, вицепремиерът Хе Лифенг, даде всичко от себе си, като повтори "силната загриженост и недоволство" на Пекин относно неотдавнашното разследване, започнато от ЕС относно китайските субсидии за електрически превозни средства и, неодобрително, изтърси списък от мерки, които Брюксел е работи за укрепване на търговската защита на Европа.

"Китай се надява, че ЕС ще прояви сдържаност при използването на търговски мерки и ще запази стабилни очакванията за развитието на търговията между ЕС и Китай", каза той на съвместна пресконференция след кръг от преговори на високо ниво относно търговията и икономика в Пекин.

Коментарите на Хе, който е считан за един от най-близките довереници на китайския лидер Си Дзинпин, не предвещават нищо добро за надеждите на Европа за възстановяване на баланса на търговските отношения в момент на задълбочаващо се геополитическо напрежение.

"Загрижени сме за дисбаланса в отношенията ни. ЕС има търговски дефицит с Китай от почти 400 милиарда евро", каза Домбровскис, който е изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия. "Разрешаването на тези опасения ще помогне на Китай да запази капацитета си да привлича и задържа чуждестранни инвестиции."

Суровото настроение в понеделник, третия ден от четиридневното посещение на Домбровскис, показа колко трудно ще бъде за Европа да "намали риска" отношенията си с Китай, които - изпитани от дрънкането на оръжие на Пекин срещу Тайван и снизхождението към войната на Русия през Украйна — рискува да се влоши.

Въпреки това Комисията изглежда все по-склонна да разгърне повече от своето търговско оръжие срещу това, което смята за нечестни търговски практики на Китай.

Докато изпълнителната власт на ЕС досега не се поколеба да наложи мита върху китайската стомана или алуминий, сега тя се взира и в чувствителния сектор на медицинските технологии, където Брюксел твърди, че е отворил пазарите си по-далеч от Китай.

Според трима души, запознати с въпроса, Комисията обмисля започване на разследване съгласно новия инструмент за международни обществени поръчки, който ѝ дава право да изключва компании от държави, които дискриминират блока, от обществени поръчки. Брюксел се ангажира да използва инструмента за първи път през 2023 г.

"Ще е необходима допълнителна работа за подобряване на достъпа до обществени поръчки за европейски медицински изделия", каза Домбровскис пред репортери, като направи ясен намек за възможността за разследване.

Друга потенциална цел за разследване е железопътният пазар: Китай, през който минават 42 000 километра високоскоростни железопътни линии и безброй метростанции, е ефективно затворен за европейски производители на влакове и доставчици на технологии.

След като Домбровскис завърши последния от трите диалога на високо ниво (също относно климата и цифровите технологии) между ЕС и Китай, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, нейният колега от Европейския съвет, трябва да се срещнат със Си и премиера Ли Цян в Китай за среща на върха, която се очаква да се проведе преди края на годината.

Освен промяната в тона, Брюксел е нетърпелив да покаже на страните-членки на ЕС и индустрията, че не отправя празни заплахи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    58 9 Отговор
    Добре, тогава ЕС губи. Няма ресурси, няма доставка на евтини стоки... В ЕС ще си купуват скъпите местни стоки, ако ги има...

    Коментиран от #8, #17

  • 2 ТаУмВзе

    49 5 Отговор
    Улавите със цветни паради, не се усетиха, че са срещу Русия и Китай. Добре е!

    Коментиран от #4

  • 3 ЕСъто нека си чуруликат

    50 4 Отговор
    Но консуматорското общество на Европа няма голям избор, ...а и с тези "санкции" срещу Русия, купонът набира скорост 😁

    Коментиран от #14

  • 4 КОТарАК

    2 37 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    и кво ако и дори да са срещу ПУ и СИ МЕНТЕ МИН ?

    Коментиран от #11, #13

  • 5 Гуам

    45 5 Отговор
    Значи тия европейци ама хич нямат акъл
  • 6 Хихихи..

    38 4 Отговор
    Лай няната Европа е фон дер Лайнер,тоест,престои истинско разплащане за ВСВ и концлагерите.Мъкиии...
  • 7 Европа продължава

    45 2 Отговор
    Достатъчно е Китай да им спре клечките за зъби
  • 8 1944

    9 43 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    дръжте си боклуците на село. пазарите на ес и сащ са жизнено важни за плановата китайска икономика. без тях ше заприличат на жалката ви матушка. рукожопи комунисти.
  • 9 Европа може и

    18 16 Отговор
    да загуби, но по принцип е права. Не бива такава силна зависимост както беше с нефта и газа от Русия, а сега за стоките от Китай. Когато беше Ковид19 се оказа, че маски, салфетки, тоалетна хартия са основно китайски, а лекарствата индийски. ЕС трябва да може да е самостоятелен и независим, да има диверсификация за всички продукти.

    Коментиран от #18, #20

  • 10 европец

    37 3 Отговор
    ес никой не го бръсне за слива
  • 11 ТаУмВзе

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Ще дойде Рамбо от съседния вход и ще те напляска, като си непослушен.
  • 12 Абе

    30 2 Отговор
    Няма да има евтино повече... Няма да има и качествено, демокрация
  • 13 Глей я

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Наща как пише през междучасията вече
  • 14 Ехоо

    1 14 Отговор

    До коментар #3 от "ЕСъто нека си чуруликат":

    Много моля ! Село Чирпан да не ръси тъпизми под всяка статия ! Хващай мотиката - там ти е мястото
  • 15 Естествен Интелект

    26 2 Отговор
    Китай ще ви хапне на закуска. Като се управляваме от комисари - значи ни управляват болшевики. Методите са същите.

    Коментиран от #19

  • 16 Симо

    37 2 Отговор
    Имаш търговски дефицит, искаш достъп до техните пазари и технологии и отиваш с ултиматуми, заплахи и зло отношение??? Странен подход, лишен от всякаква логика. Лудостта е обхванала ЕС и в частност висшите чиновници до такава степен, че вече не е смешно. По-скоро диагнозата е шизофрения!
  • 17 Калпазанин

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Да се чете и разбира, Ес колонията на фащ, затоова е всичката тази дандания
  • 18 Станислав

    36 2 Отговор

    До коментар #9 от "Европа може и":

    То хубаво, че трябва, ама се огледай около себе си! Кое точно те навежда на мисълта, че Европа може да се справя сама? Европа и УСА от десетилетия не правят нищо. Бяха решили, че те като по-умни ще правят нищо и ще получават всичко от простите жълтурковци! За известно време беше така. Ама не може да продължава вечно. А брюкселските чиновници така и не усетиха кога да се кротнат. Изтока иска само едно уважение и ще ни дава всичко от което имаме нужда. Едно напълно заслужени уважение. Нищо повече.

    Коментиран от #21

  • 19 Не може една

    5 23 Отговор

    До коментар #15 от "Естествен Интелект":

    държава за 30г. да стане първа сила в света. Помня как строяха доменни пещи във всяко село за да бият запада по добив на стомана, хунвейбините, избиването на врабчетата защото ядели зърното, позорната загуба от виетнамските опълченски сили 1978г.(виетнамската армия беше в Камбоджа). Китайският бум е съчетание от западни технологии, трудолюбието на китаеца, тоталитарната му експлоатация от режима, лошите условия на труд, ниско заплащане и западните пазари.

    Коментиран от #35

  • 20 Старец

    36 3 Отговор

    До коментар #9 от "Европа може и":

    ЕС е умиращ без ресурсите на Русия и Азия. Благодарение на САЩ и Зеленски цял свят се обръща срещу Европа.
  • 21 Путин помогна

    3 21 Отговор

    До коментар #18 от "Станислав":

    много с тази война. Западът видя грешката си да се демилитаризира след разпада на СССР и да продаде заводите си на Китай възползвайки се от евтината им работна ръка. Дето казваше Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт, сега вече се стресна и рано или късно ще има промяна. Така е било и ВСВ когато от Голямата Депресия 1929г. САЩ става икономически колос за 10-15 години.
  • 22 Китайския бум

    5 16 Отговор
    в икономиката се дължи основно на САЩ и ЕС които си изнесоха заводите в Китай за да използват евтиния, трудолюбив и многоброен китайски народ. Като бяха толкова години с СССР какво направиха? Др. Мао ги караше във всяко село да има доменна пещ за стомана и да избиват врабчетата защото ядели житото. Сега търговията със САЩ и ЕС е 2200млрд.$, а с РФ е 180млрд.$ и то най-вече внос на нефт, газ и дървесина. Руснаците внасят от Китай черна и бяла техника, смартфони и друга електроника.
  • 23 Китай просперираше

    3 18 Отговор
    защото китайчето взима 200$ заплата, а произвежда продукция която се продава на запад за 2000$. Ако Китай се затвори за света, по-точно за западния свят няма къде да си продава стоките на такива цени - къде ще продава, в Индия, ЮАР, Бразилия, Русия ли? Китайчето трябва да взима 2000$ заплата за да може да купи това което е произвело ама няма вече печалба, дори ще е на загуба и затова 300$.

    Коментиран от #32

  • 24 хикс

    25 2 Отговор
    Германците ги стяга чепика , заради авто индустрията ! Ако навлязат масово китайските коли , ще се окаже , че можем да си купим коли със всички екстри за по малко от 15 хил евро
  • 25 Редник

    26 2 Отговор
    Нещо не ми е ясно. Хиляди западни фирми имат предприятия в Китай. Тази стока идва в Европа без мита, акцизи и прочие. А това, че Китай по територия е 2 пъти по голям от ЕС, а по население 3 пъти, какво говори. Тия еврокомисари пак ще ни вкарат в беля и ще народите от ЕС ще продължат да обединяват. То ковид, то Украйна, Русия, сега Китай. А американците пълнят гушките. Може ли толкоз тъпи комисари. То направо комунизъм...
  • 26 интересно

    22 2 Отговор
    Тия къде са тръгнали да се дървят на Китай ? Като нямате какво да изнесете за там , кой ви е виновен за търговския дефицит ?
    Ние самите нямаме ли търговски дефицит спряма ЕС ?
  • 27 балъците свършиха

    24 1 Отговор
    Европейците един телевизор или телефон не могат да произведат ама искат да се конкурират с Китай !
    Е ми какво да внесат от вас - скъпи Мерцедеси и Фолксвагени ли ? Че за какво им са ?
  • 28 санксионна исолазия

    17 2 Отговор
    Сещам се за посещението на ЕК- Урсула в Китай, едновременно с прецедента на Франсия.

    ЕК- Урсула я посрещнаха и изпратиха като най- обикновена туристка.

    Докато прецедента на Франсия го посрещнаха като дързавен глава по дипломатическия протокол.

    Наскоро май африканските Мароко и Тунис отказаха да приемат брюкселЕК-атата на Урсула.
  • 29 Хахаха

    17 2 Отговор
    Европа ще продава влакове на Китай ама вие сериозно ли хахахаха та те си ги произвеждат бе хахахаха а и заплахите за медицинско оборудване е много долно хаха но и на това ще му намерят начина хахахаха
  • 30 Вирус

    15 1 Отговор
    Хахаха тъп гейски съюз и комисия
  • 31 Китай български само ментета и

    3 11 Отговор
    вредни стоки....пълна забрана за вноса от китай
  • 32 Наблюдател

    9 6 Отговор

    До коментар #23 от "Китай просперираше":

    И какъв е смисъла все пак Китай не може да си взема парите от запада защото те ще фалират да не говорим от Европа от едните има да взема 900милярда а от другите 400 ти как мисли дали ще могат да им ги дадът запада взема на версия от Китай даже наскоро бяха да се молят за заем но не им се получи кога ще им се издължат не може така да продължава а и 500т. Злато които са във САЩ и тях трябва да им дадат ама няма от къде
  • 33 Ейро георги

    14 1 Отговор
    Всичко стока е Маде ин Кина !
  • 34 Това безпочвено високомерие

    17 1 Отговор
    ще ни изяде главите в ЕС. Като сте толкова загрижени, защо главатарката Дер Лайен си позволява да нарича китайския лидер "диктатор", дори да е истина? В САЩ пък непрекъснато се повтаря, че всъщност Китай бил голямата заплаха. Е, значи китайците трябва да преглъщат обида след обида и да клякат за всичко пред Запада в противоречие на собствените им интереси? Защо да го правят? Те просто искат да развиват бизнес, струва ми се, а не да слушат лекции за собствената си страна.
  • 35 Добре

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Не може една":

    Не те знам колко помниш ,но да е от 70 год на миналия век ,явно си на доста преклонна възраст. Ако не знаеш светът има развитие ,еди на пред други на зад . Ако случайно си ходил в Китай през 20 г на новото хилядолетие ,щеше да забележиш че е доста красиво чисто и с културно хора. За един 20 мил град койти посетих имаше много красота и значителен технически напредък .Ако ти се отдаде случай подути Град Чен гу или някой друг . Тогава говори и сравнявам.Върни се в Европа или в наш град и направи сравнение с основните неща ,като градска инфраструктура или със супермаркетите или центровете за отдих.
  • 36 Независим

    3 0 Отговор
    Европа иска да продават влакове на Китай. Смях!!! В Германия едно време може да си сравнил часовника с влака, а сега като се качиш не знаеш дали ще успеят да стигнат. Китайците са на светлинни години от ЕС
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания