Last news in Fakti

27 Септември, 2023 11:50 1 985 3

Филипините призовават рибарите: Не напускайте Южнокитайско море

  • скарбъроу-
  • филипини-
  • китай-
  • южнокитайско море

Отговорът на Пекин беше премерен, като външното му министерство посъветва Манила да избягва провокациите и да не създава проблеми

Филипините призовават рибарите: Не напускайте Южнокитайско море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бреговата охрана на Филипините призова рибарите в страната да продължат да работят в оспорваната плитчина Скарбъроу и други места в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс". От органа обещават да засилят патрулите там въпреки внушителното китайско присъствие.

Оттам не са в състояние да поддържат постоянно присъствие, но са се ангажирали да защитават правата на рибарите в изключителната икономическа зона на страната, каза говорителят на бреговата охрана Джей Тариела. "Ще увеличим патрулите в Бахо де Масинлок и други райони, където има филипински рибари", каза той пред радио DZRH, като назова оспорваната плитчината с нейното филипинско име.

В понеделник бреговата охрана сряза 300-метрова плаваща бариера, инсталирана от Китай, която блокира достъпа до плитчината Скарбъроу. Пекин контролира района повече от десетилетие с плавателни съдове на бреговата охрана и флот от големи риболовни кораби.

Отговорът на Китай беше премерен, като външното му министерство посъветва Манила да избягва провокациите и да не създава проблеми.

Министърът на отбраната Гилбърт Теодоро каза, че прерязването на кордона от страна на Филипините не е провокация. "Ние реагираме на техните действия", каза той по време на изслушване в Сената в сряда. "Те започнаха първи, блокираха нашите рибари."

Въпросният регион е мястото на множество дипломатически спорове. И двете страни претендират за суверенитет над плитчината, която е първокласно място за риболов на около 200 км от Филипините и на 850 км от континентален Китай и неговия южен остров Хайнан.

Контролът върху плитчината е стратегически за Пекин, който претендира за суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море. През района минават морски пътища, по които се движи около 3,4 трилиона долара годишна търговия.

Амбициите на китай в района обаче усложняват риболова и офшорните петролни и газови дейности на нейните съседи от Югоизточна Азия.

Тариела обяви, че филипинското рибарско бюро успешно е закотвило кораб само на 300 м от лагуната на плитчината Скарбъроу, най-близката точка до атола, откакто Китай го завзе през 2012 г.

Не е ясно дали използването на бариера от Китай представлява промяна на статуквото, което съществува от 2017 г., при което бреговата охрана на Пекин позволи на филипинците да работят там, макар и в много по-малък мащаб от Китай.

"Пличината Скарбъроу е по-близо до Филипините", коментира местният рибар Пепито Фаброс.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    6 1 Отговор
    Краварите клатет кредиторите. Скоро украйна ще е изтория, ще трябва да се учат нови южноазиатски наименования
  • 2 Местят

    3 1 Отговор
    фокуса към Китай. Украйна онзи ден я отписаха,без 24млрд.долара за есента!
  • 3 Що за извратена логика е

    3 0 Отговор
    да се радвате, че някоя държава се е отказала от евтини суровити на съседна държава и гони на майна си райна по света други, много по-скъпи. На принципа "Я не сакам Я да съм добре, я сакам ВУТЕ да е зле".
    Върховно безумие!