Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 19:01 9 526 88

Дали Китай не опря до границите на възможното

  • китай-
  • си дзинпин-
  • китайска комунистическа партия-
  • пандемия

За китайското ръководство ще е истинско предизвикателство да продължи да направлява икономиката по досегашния начин

Дали Китай не опря до границите на възможното  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Летища, гари, улици, дори цели градове - в Китай от години залагат на мащабни проекти и строят с огромен размах. Но много от големите инфраструктурни обекти днес пустеят. Какви предизвикателства създава това.

Този, който пътува с китайския високоскоростен влак „Фуксинг“ от Шанхай до Пекин, се движи със скорост от 350 км/ч. Пътуването е преминава плавно и се пристига почти винаги навреме. Отсечката между двете метрополии винаги е натоварена, но – покрай нивите, полетата и множеството градове се виждат и готови нови сгради, които са наполовина празни. Минава се и покрай гари с много перони, на които няма никакви пътници. Става дума само за повърхностен поглед, но професорът по икономика от университета в Пекин Майкъл Петис потвърждава наблюденията: Китай вече е стигнал до границите на растежа.

Строят твърде бързо и твърде много

Най-яркият пример за това развитие е относително бедният регион Гуейджоу в Южен Китай. Там хората имат ниски доходи. Въпреки това в планинските местности се строят много мостове и пътища. „Проблемът на разрастващите се общества често е, че те твърде бързо строят твърде много. Оттам нататък разполагат с фантастична инфраструктура, но не успяват да генерират приходите за нейната поддръжка“, обяснява професор Петис пред АРД.

Експертът посочва също, че в Китай се движат 70% от високоскоростните влакове в света. Но БВП на страната е само 17 процента от световния. Въпреки това в следващите пет години Китай иска да произведе толкова нови високоскоростни влакове, с колкото разполагат Германия, Испания, Франция и Япония, взети заедно.

Дали в такъв случай китайското ръководство не е избрало грешна посока? Професор Петис казва следното: „Инвестициите сами по себе си не носят благосъстояние - липсва устойчивост. Затова не е невероятно китайското ръководство да редуцира строителните планове, но пък как при това положение ще поддържа развитието на икономиката? Заплатите трябва да се повишат, но не толкова много, че да се загубят работни места.“

Ако държавата намали строителството, ще се наложи да бъдат уволнени строителни работници, което ще доведе до ръст в безработицата. А хората ще трябва да продължат да харчат, за да поддържат конюнктурата, отбелязва Майкъл Петис. Той казва, че при това положение ще се необходими повече държавни субсидии, а те и сега са твърде високи. Затова прогнозата на експерта е, че икономическият растеж ще спадне значително, защото Китай вече не може да инвестира в същите мащаби, както досега.

Ще може ли да се продължи по същия начин

За китайското ръководство ще е истинско предизвикателство да продължи да направлява икономиката по досегашния начин. В историята почти не е имало друга национална икономика, която да расте едновременно толкова силно и толкова бързо. Затова сега ще ѝ се наложи да овладее последствията.

Актуалните статистически данни показват, че за година е отбелязан ръст от 4,5 процента в потреблението и в промишлената продукция. До момента властите винаги са изпитвали гордост от подобни успехи, но е спорно дали това ще остане така.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ханс

    40 22 Отговор
    Пак глупости
  • 2 да де

    46 20 Отговор
    Хехе в случая DW са като Вуте "я не сакам аз да съм добре, а на Нане да му е зле".

    Коментиран от #75

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гориил

    28 11 Отговор
    Китайски компании строят хиляди съоръжения в Русия. Например по Байкало-Амурската магистрала и Транссибирската железница. Там няма нито един жив човек на хиляди километри, но строителните проекти се завършват предсрочно и изглеждат празни.

    Коментиран от #6, #27

  • 5 Милен

    44 13 Отговор
    Големи умозаключения 😂 елементарната логика счи, че колкото по-силна е една икономика толкова по-малък потенциал има за растеж и обратното. Китайската икономика достигна такова ниво, че няма как да подържа същите темпове на растеж но това не означава, че няма да продължи да се развива.
  • 6 разбира се

    16 19 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Независимо че вече няколко високопоставени лидери от ККП изчезват безследно и останалите се държат все едно не са съществували никога.

    Коментиран от #7

  • 7 Гориил

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "разбира се":

    Китай инвестира милиарди юани в Северния морски път.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 аха

    13 20 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    Затова ли изчезна безследно дори и Министъра на Външните работи на Китай? Или това го нямаш в лишчету?

    Коментиран от #46

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сигура

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    Ама как ледоразбивач ли строят?? Щото нали се сещаш че сибирско пристанище е пак на такова разстояние от западна Русия колкото и Китай
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Прогноза

    15 10 Отговор
    Икономическия гърмеж на Китай ще продължи докато не стигнат 70-80 процента от западните заплати
    От там нататък ще трябва да развиват собствени технологии за да са в конкуренция със западните компании само че на запад фирмите нямат задължение да създават бройка работни места докато в Китай нещата стоят друго яче

    Коментиран от #76

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Калпазанин

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "ще ти кажа едно":

    Ко ко речи, я пак. Почети по образовай се

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 по-добре ти се образовай

    10 10 Отговор

    До коментар #16 от "Калпазанин":

    Посочи ми датата и мястото на което е създаден БРИКС, и кои страни са подписали учредителния документ. И къде да го видим този документ.

    Коментиран от #31

  • 19 Лъки

    7 8 Отговор
    Кво гледате Китай а не САЩ или германия

    Коментиран от #23, #77

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 дрон

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лъки":

    п..е..д..а..л
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ами

    14 13 Отговор
    КИТАЙ Е НАСТОЯЩИЯ СВЯТ. ВЪВ 2/3 ОТ СВЕТА СЕ РАБОТИ И ПОЛЗВАТ КИТАЙСКИ ПРОДУКТИ. КАТО ГЛЕДАМ И ТУК ВЪВ БГ СИГУРНО 90% ОТ ВНОСА Е КИТАЙСКИ. ПРЕДИМНО ЕЛЕКТРОНИКА.

    Коментиран от #28, #80

  • 26 Айде де

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "китайското трудолюбие е робство":

    СИГУРНО И ГОСПОД СИ ВИДЯЛ ТАМ ГОРЕ.
  • 27 Някой си

    9 13 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Че какво се учудваш..Китай си подготвя инфраструктура за времето когато си прибере Сибир и Далекоизточните територии.. а това време идва с висока скорост. Дори на китайските карти е отбелязано че високо на Север Китай и Норвегия имат обща граница..а до там трябва да се стига бързо, евтино и комфортно....НАЛИ?
  • 28 ползват китайски чушки

    7 7 Отговор

    До коментар #25 от "Ами":

    Китайския икономически балон се спука преди повече от 15 години, когато започнаха да се появяват евтините китайски ментета на западните стоки. От тогава западните фирми започнаха да си изтеглят фабриките и производствата от Китай. Сега просто започва много да си личи.
  • 29 Някой си

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "ще ти кажа едно":

    Така е..Китай води доста дистанцирана политика с тоя БРИКС. Явно усещат, че останалите искат да цоцат китайската икономика. В случая ножицата в тоя смешен БРИКС е твърде широко отворена..БВП на Китай е около 15-17% от световния , докато сумарно на всички останали я има 4-5%, я не... не са толкова глупави китайчетата, че да накачулят една камара маймуни на клона на своята икономика и да ги хранят, докато останалите го раздават айляк..така де!!
  • 30 Българските турци

    7 5 Отговор
    Кой знае кое е и къде е "границата на възможното" ?...Пирамидите в Египет ?...Високопланинската инфраструктура на инките или архитектурата на маите и ацтеките ?...Останките с легендата за Вавилон с кулата на народите или паметникът на свободата в Ню Йорк, или пък айфеловата кула е "границата на възможното" ?!... А граница на невъзможното дали съществува ?!...Дали има някой,който да е допрял и до там ?...

    Коментиран от #32, #43

  • 31 Някой си

    14 6 Отговор

    До коментар #18 от "по-добре ти се образовай":

    Устойчив политико-икономически съюз, какъвто искат да е БРИКС, е възможен само между що-годе равностойни партньори..а не виждам такива в БРИКС. За това са ни риба, ни рак....даже жаба не са.. само локуми, срещи по веднаж годишно колкото да апнат и пийнат и после който от където е..
  • 32 Някой си

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "Българските турци":

    Ти па на къде отцепи..нерде БРИКС, нерде пирамиди или Велики стени... След тоя БРИКС нищо няма да остане барем за спомен..една картичка или пък някоя нумизматична ценност

    Коментиран от #33

  • 33 Българските турци

    4 6 Отговор

    До коментар #32 от "Някой си":

    Ти си станал и БРИКСофоб !...Филофобството е типична българска национална специфика !

    Коментиран от #35, #41, #48

  • 34 Китай са булонката на САЩ и Англия

    8 6 Отговор
    Те строят разни катакомби некачествени комунистически измишльотини,плащат на работниците купа ориз на месец
  • 35 Най-големите БРИКСофоби

    9 4 Отговор

    До коментар #33 от "Българските турци":

    са страните от БРИКС. Надяват се Китай да им даде кокалче, както едно време ги хранеше СИВ. Не получается.

    Коментиран от #39

  • 36 Цървулан

    11 3 Отговор

    До коментар #24 от "Българските турци":

    Китай е бил превзема не един път. Давам два примера - Монголците и Манджурците. Друго, през голяма част от историята си, Китай не е бил обединен. Ту е бил една държава, ту се разпадал на много и различни държавички. Опиумните войни, унижават Китай, а японците направо ги размазват. Така че полека с изказванията.

    Коментиран от #37

  • 37 Единствената

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Цървулан":

    Китай е единствената империя погълнала,асимилирала и цивилизовала всички дофтасали варвари на територията и.

    Коментиран от #40

  • 38 Тия не си научиха урока

    2 1 Отговор
    Зеле, какво да правят друго - строят! Нямат КАНЦЛЕР АКТ!
  • 39 Някой си

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Най-големите БРИКСофоби":

    Щом по такъв начин възприемаш света около себе си- така да е ..твой проблем. Но светът е много по-сложен, отколкото си го обясняваш ти..
  • 40 Някой си

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Единствената":

    Ами бе..да си чувал за уйгурите на днешно време...за Тибетския проблем...асимилирали са ми крачолите на ватенката..уйгур и китаец..абе, тази вечер вицове ли ще си разправяме..?

    Коментиран от #59

  • 41 Да питам...

    6 8 Отговор

    До коментар #33 от "Българските турци":

    ..само един факт- от 2000 та година, откакто Путин седна на престола на Русия, е отстъпил под една или друга форма на Китай над 280 000кв/км (двеста и осемдест хиляди) руски територии на Китай..повече от две и половина Българии..знаеше ли този факт?
  • 42 Жунжибау

    5 0 Отговор
    Това да анализираш Китай от твоята скъсана позиция е голямо самочувствие. А, да предречеш бъдещи процеси, сигурно си спал с изкуствен интелект!?

    Коментиран от #82

  • 43 Естествен Интелект

    6 6 Отговор

    До коментар #30 от "Българските турци":

    Всичко има граници, само глупостта на западняка е безгранична, приятел....

    Коментиран от #83

  • 44 АХАААААА

    7 6 Отговор
    СЕГА РАЗБРАХ ИМАЛИ СА ПАРИ ДА ГО ПОСТРОЯТ НО НЯМА ДА ИМАТ ПАРИ ДА МУ ЗАБЪРСВАТ ПРАХА СХВАНАХ АМИ ЩЕ ГО САБОРЯТ И ШЕ ГО ПОСТРОЯТ НА НОВО ЗА ДА НЕ МУ БЪРШАТ ПРАХА КО ШИ КАЙШ
    АБЕ ЩО НЕ СИ ГЛЕДАТЕ БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ ТОЕСТ ЗАЕМИТЕ ДЕТ НЕ МОЖЕТЕ ДА ВЪРНЕТЕ А СТЕ СЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА КИТАЙ АМ ЧИ КЪВ МУ Е БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ НА КИТАЙ БЕ МАМИНИ СЛАДКИ МИСИРКИ ИЛИ Е ОГРОМЕН ИЗЛИШЪК
    МАЛЕЕЕЕЕ НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС ОБЛОГЛАВИ ПИНГВИНИ

    Коментиран от #81

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Липсва ли ти?

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "аха":

    Не му ли е малък за твоята хралупа?
  • 47 Име

    2 1 Отговор
    Живеят доста достойно, не е за пренебрегване и това. При нас - в момента е малко - бедно, не е съвсем богато.

    Не е ясно впрочем, но - няма никаква мисъл в българското развитие, както и да е - все е едно.
  • 48 АУУУУУ

    11 4 Отговор

    До коментар #33 от "Българските турци":

    БРИКС ще превземе световната икономика и ще детронира долара и еврото. Там ще се намира 2/3 от световното население, когато още държави се присъединят, викат копейките. Ами не, няма и причината за това е много проста.

    Знаете ли защо Русия не изнася велосипеди? Защото нямат залежи на велосипеди. Освен експоатацията на природни ресурси, страната не произвежда почти нищо друго.

    Знаете ли защо Китай е само фабрика? Защото почти всички високи технологии и патентите за тях са на западняците, а не на китайците. Може би това е и основната причина почти цялата икономика на Китай да е експортно насочена към ЕС и САЩ. С други думи без техните $ и €, китайската икономика приключва на следващия ден.

    Индия - колцентърът на света. Имат огромен потенциал, но за сега едва 20% от жените в трудоспособна възраст работят. Икономиката им е по-малка от тази на Япония, въпреки огромното им население.

    Бразилия - Изсичането на Амазония е топ приоритет на последните 5 правителства. Успех с превземането на световната икономика.

    Южна Африка - По-добре пръв на село, отколкото 20ти в града! Организираната престъпност е основна част от икономиката.

    Коментиран от #54, #55, #58

  • 49 Китай

    6 3 Отговор
    Е един огромен бутафорен real estate балон. В много голяма част от небостъргачите никога няма да живеят хора поради простата причина че строителството е бурафорно, като във филмово студио. Да разкарваш влак стрела с празни вагони не носи никакви приходи. Китай ще си остане фабриката на света, но със затихващи функции, защото в Азия се напълни с фабрички за всякакви джунджурии от пластмаса, полиуретан и текстил.

    Коментиран от #52

  • 50 САТЪРА НА ХАНА

    5 7 Отговор
    Този, който пътува с китайския високоскоростен влак „Фуксинг“ от Шанхай до Пекин, се движи със скорост от 350 км/ч. Пътуването е преминава плавно и се пристига почти винаги навреме.
    ...
    А В ЕС И ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ САМО РУШАТ ФАШЯГИТЕ ... ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ СОФИЯ - БУРГАС ЗА ПОД ЧАС ... И ЗАЩО ВИ Е ТОГАВА КОЛА ??

    Коментиран от #53, #85

  • 51 Защо

    4 4 Отговор
    Китайците строят всяка година приблизително 1800 километра магистрали А ние не можем и 18 км да направим
    При това те нямат европейско финансиране

    Коментиран от #70

  • 52 Какво

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Китай":

    Да кажа за твоя пост освен че са измислици и мечти
  • 53 Ако си прав

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не само кола но и самолет няма да ползваме
  • 54 Осведомен

    6 5 Отговор

    До коментар #48 от "АУУУУУ":

    Русия не изнася велосипеди но аз съм карал руски велосипед юност
    Русия изнася космически технологии в руска космическа орбитална станция доста време гостуваха американски астронавти
    Китай започна с западни технологии но в момента Китай разполага с 28 милиона инженери които влагат своя ум в иновации
    Преди няколко години Китай изпрати без чужда помощ на луната самоходен автомобил наречен нефритеният заек
    Няма да продължавам....

    Коментиран от #56, #63

  • 55 БАУУУУУ

    4 5 Отговор

    До коментар #48 от "АУУУУУ":

    МНОО УБАВО АМА ЩО ТАКА ТИЯ УМНИТЕ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИТЕ РАЗВИТИТЕ СА ЗАТЪНАЛИ В БОРЧОВЕ СРЕДНО 100% ОТ ТОВА КОЕТО МОГАТ ДА ПРОИЗВЕДАТ ЗА ГОДИНА А НАЙ УМНИТЕ ОТ ТЯХ САЩ ----ДВОЙНО НАЛИ ПРОИЗВЕЖДАТ СЕ МНОО СКЪПИ И ВАЖНИ НЕЩА Е ДЕКА СА ПАРИТЕ ТА МОЙ НАЛИ СХВАЩАШ КВИ ГЛУПОСТИ ДРЪНКАШ ТА ЩОМ СЕВЕРНА КОРЕЯ МОЖЕ БЕЗ САЩ КВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА КИТАЙ АМА ДАЛИ САЩ МОЖЕ БЕЗ КИТАЙ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ДА СИ ПОИСКА КИНТИТЕ ТА МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАШ ДА СЕ ПРАЙШ НА ЛУД ЩОМ ТОВА ТЕ КЕФИ ТА РУСИЯ НЕ ИЗНАСЯ ВЕЛОСИПЕДИ ЩОТО ИЗНАСЯ ТАНКОВЕ ИЗМЕСТВАЙКИ ЛЕОПАРДИТЕ И ЧЕЛИНДЖЪРИТЕ ОТ ПАЗАРА ЩОТО ЛЕСНО СЕ ПАЛЕЛИ КАТО ШЪРМАНИТЕ ПРЕДИ 70 ГОДИНИ / НЕМЦИТЕ ИМ ВИКАЛИ ФОЕРЦОЙГ Т Е ЗАПАЛКА/
  • 56 Глей сига

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "Осведомен":

    НЕ ХЯЪРЛЯЙ БИСЕРИ НА ПРАСЕТАТА СВИКНАЛИ СА НА СОРОСОПОМИЙКА
  • 57 За протокола

    6 5 Отговор
    Проблемите на Китай тепърва предстоят.
    Най-общо казано, там основното противоречие е между съществуването на пазарна икономика и липсата на демокрация. Това състояние е неустойчиво и тъй като управляващата ККП няма да допусне загуба на властта и истинска демокрация, то ще загуби икономиката, която ще започне да запада. Което и виждаме.
  • 58 Българските турци

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "АУУУУУ":

    Кой строи модерни АЕЦ по света ?... Колко космодрума имат на територията си ?!...Експлоатация на природни ресурси как се прави ... с лопати и пълнене на чували ли ?!...Изкарайте си главите от подцинкованите тенекии на пропагандата и се огледайте наоколо си !...Жалки исти- бисти и филофоби .....
  • 59 Българските турци

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Някой си":

    Може всичко тук да ви звучи и като виц , и като приказки от 1001 нощ , но истините за Китай и многонационалните империи в историята, не са нито парадокс , нито футуризъм, а са чиста реалност, която е доказана през изминалите две хилядолетия !... Тази планета не е обречена нито на ламтежа на кръвожадни агресори и колонизатори , нито на наплива на ошашавените лузери търчащи подир зеленикавите примамки заложени от ловците на роби и човешка нищета ! На тази планета все още има разум и разумни хора !... Задайте си въпроси :
    - Нуждае ли се светът от икономически,финансови , енергийни и военни хегемони ?...
    - Дали наистина земната цивилизация все още е толкова примитивна ,че трябва да дели своите жители на раси , на бедни и богати,на интелектуално развити и духовно и културно изостанали ?!...
    - А неможе ли пакт като НАТО да се разшири до такава степен ,че да стане гарантът на световния мир и пазител на реда и дисциплината и военния и политическият етикет на цялата ни ЦИВИЛИЗАЦИЯ ?!..
    - Не можем ли да превърнем ООН във висша политическа платформа на международно управление без досегашната сеизмична основа на дискриминация и експлоатация ,а изградена върху здрав и реалистичен и равноправен фундамент от принципни правила и закони , които няма да позволяват идеологични , икономически и религиозни манипулации и измами върху земното население ??!....
    Колкото въпроси успеете да зададете ще видите, че още толкова ще се офрмят и ще очакват да бъдат задавани !?...

    Коментиран от #61

  • 60 Влади

    0 0 Отговор
    За тях невъзможни неща няма
  • 61 За протокола

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Българските турци":

    Всичко може да стане ако има желание от страна на политиците. Такова обаче няма, защото всички политици в момента служат на две от най-низките човешки страсти - алчността за пари и власт. Като двете са свързани, тъй като с парите се постига власт, а чрез властта се правят пари. Политиците, обаче са само инструмента на могъщи финансови, оръжейни, корпоративни и какви ли още не лобита, и дори на мафията. И оттук вече тръгва всичко. Трябва ни нов ред с нови приоритети, с нова ценностна система, което трудно би станало с днешните политици на т.нар. "Велики сили". Те просто трябва да бъдат принудени някак си. Иначе хората нямат нищо против едни други, независимо от етнос, цвят на кожата, раса, религия или език. Работил съм в смесени екипи с такива хора и всичко е било прекрасно.

    Коментиран от #64, #73

  • 62 Реалист

    6 3 Отговор
    Путин греши! Светът не става многополюсен а двуполюсен. И в двата русия не присъства. русия ще е васална територия на Китай. Източник на евтини ресурси за китайската индустрия. Една бензиностанция регистрирана като държава!
  • 63 Истински Осведомен

    4 4 Отговор

    До коментар #54 от "Осведомен":

    Да русия изнася космически технологии за...северна корея!

    😁🤭😂🤣
  • 64 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "За протокола":

    А няма ли умни , разумни , интелигентни и богати хора , които могат да спрат този делириум ?!... Или всички сме едно сборище от нихилисти , които се уповават на утопични идеали и измислени богове в своята робска безпомощност ?!...

    Коментиран от #69

  • 65 ХАХАХА

    4 2 Отговор
    Единственото което могат да правят руснаците добре е да...пият!

    😁🥴
  • 66 Жоро

    4 3 Отговор
    Капитализма и комунизма не се съчетават...Това е проблема на дръпнатите....И близките "сношения" с Владолф Пу...лер :D :D

    Коментиран от #68

  • 67 Грух

    0 1 Отговор
    Хехе гнилото зеле се размириса !
  • 68 Грух

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Жоро":

    Човече, би ли обяснил какво написа, неясно е ?
  • 69 За протокола

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "Българските турци":

    Има много умни хора, но те нямат достъп до лостовете на властта и голямата политика, Просто такива не ги допускат. Виж кои са кандидатите за Президент на САЩ - те ли са най-умните? Виж и в други страни. Виж и у нас. Умните се занимават с наука, бизнес, и т.н.
    А идеологиите са като религията - за омайване на хората и манипулирането им. Вождовете ги използват като параван зад който да си правят каквото искат. Защо не успя социализма? Защото идеалистите ги избиха и на тяхно място дойдоха хора от гората, без образование, култура и морал, но "верни на партията". А партията си беше едно ОПГ което третираше държавата като лична собственост. Каквито са и днешните партии. Идеалистите не биха допуснали извращенията и глупостите. У нас след 10 Ноември истинските дисиденти бяха дискредитирани и изхвърлени от политиката. И останаха агенти, пребоядисани комунисти, нагаждачи, псевдодемократи и всякаква мръсна пяна. Комунягите смениха идеологията и името на партията си, но останаха верни на нея. Защото това е една организация като Камората и Коза Ностра. И станаха едни от първите милионери. Единици напуснаха и то предимно по лични причини, не идеологически. И т.н. и т.н.
  • 70 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Защо":

    Магистрали по които хвърчат велосипеди!
  • 71 ТрампЛин

    0 2 Отговор
    “Защо не успя социализма? Защото идеалистите ги избиха и на тяхно място дойдоха хора от гората, без образование, култура и морал, но "верни на партията". А партията си беше едно ОПГ което третираше държавата като лична собственост.”

    Е как? Вчера тук ни се обясняваше, че по бай Тошово време е имало ред и дисциплина, че не се крадяло, че сме били на 26 място в Света по Благоденствие…..

    Коментиран от #72, #84

  • 72 Сър Пичук

    4 3 Отговор

    До коментар #71 от "ТрампЛин":

    Ред имаше, защото всеки втори докладваше на милицията и ДС.
    Благоденствието беше за номенклатурата и разните келнери, плочкаджии, автомонтьори, таксиметраджии и някои други, като шофьори в градския транспорт, ватмани, бачкатори по Националните обекти. Другите духаха в празните пликове.
    Колкото до престъпността, имахме си всичко, макар, че за откраднати 10 000лв разстрелваха. . Имахме си и кражби и убийства и грабежи и изнасилвания. Имахме си и наркомани. А бе всичко!
  • 73 Някой си

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "За протокола":

    По принцип съм съгласен с теб..ама да ти кажа..всичко което си изредил е една лъжа..една утопия. ЗАЩО ЛИ? Ами защото човекът 3000 години не е мръднал крачка напред в духовното си развитие..защото светът се движи от два много мощни инстинкта- СТРАХ И АЛЧНОСТ. И защото все още живее по законите на Римското право..;а римската империя отдавна..много отдавна изчезна..и защото няма такова нещо като ИСТИНА..ПРОСТО НЯМА..Има моята истина, която за теб е лъжа и твоята истина, която за мен е лъжа..Антагонизъм, пиле..антагонизъм му викат ма това ..

    Коментиран от #74

  • 74 За протокола

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Някой си":

    Така е!
    Ако се абстрахираме от разните "украшения", всичко се свежда до старите "Разделяй и владей", "Хляб и зрелища" и "Победителите не ги съдят".
    Учудваща е човешката немощ да измисли нещо по-добро и по-креативно вече толкова много години.
    Според мен проблемът е в това, че през всичкото това време не са се променили нито целите на човешкото съществуване (пари и власт), нито начините за постигането им - чрез сила.
    Единици са тези, които са се издигнали над тези неща и които биха могли да променят света към по-добро ако им се дадеше възможност, но те никога няма да я получат.
    "Революциите се замислят от идеалисти, осъществяват се от луди глави и от тях се възползват мерзавците". Това е моята версия на мисълта на Томас Карлайл.
  • 75 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    И от кога червените РУСОФИЛИ заобичаха китайците.А комунистите са грандомански и след това рухват
  • 76 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Прогноза":

    Абе не се знае колко ще просъществува експеримента китайски държавен капитализъм.Мже би колкото експеримента комунизм
  • 77 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лъки":

    Защото голям процент от китайската икономика се формира от производство и инвестиции на чужди фирми.Да си представим че нямаше глобализация и запада се беше заградили какво щеше да е на изток.Най вероятно щяхме да сме в каменната ера.Това червените кратуни не могат да го асимилирани.Погледнете китай преди .погледнете китай преди трийсетина години в ютуб как си карат с каруците в мизерията в мизерията.Сега обаче ги е обхванала грандоманията
  • 78 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българските турци":

    Ти нима не знаеш че китай заедно със с.корея и руско оръжие пилоти и самолети нападат ю.корея да налагат комунизъм.После китай напада ссср, после китай напада виетнам.Ограмоти се преди да ръсиш бисери.Ха кажи кой изкара турция от мизерията и как това стана

    Коментиран от #86, #87

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ами":

    Ти колко китайски продукта си виждал.Ама не от едната страна да пише maybe in china,а от от другата някоя световна фирма.Това че е сглобено в китай прави ли го китайската технология бе умник
  • 81 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "АХАААААА":

    Абе червенушко икономисти говорят че китайския държавен дълг е около 28трл.А може и по вече ама при еднопартеийна диктатура всичко се прикрива
  • 82 ЦУН КАЙ ГО

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Жунжибау":

    Китайския държавен капитализъм е експеримент който вероятно ще е като експеримента комунизъм и като него ще приключи
  • 83 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Естествен Интелект":

    Да западняка най после разбра какво е да помагаш на комунистически страни с червена идеология
  • 84 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "ТрампЛин":

    Комунизма дойде насилствено от изостанала феодална страна и логично се срути.А маркс е прогнозирал че комунизма ще дойде в страна преминала индустриалната революция.Това нашите комундета го премълчават срамежливо.За съжаление маркс не е познал
  • 85 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И този скоростен влак е технология на сименс или алстом.Абсолютни всички фундаментални съвременни открития са от европейци.Как до преди да влязът западните фирми в Китай , китайците не откриха нищо та сега се скъсаха да откриват
  • 86 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #78 от "Роко":

    Възможно ли е да съществуват все още хора, които вярват в това ,че някой от милосърдие и благородни чувства ще избавя турците и Турция от мизерия ?... Откакто ни има в историята на планетата се мъчат да ни унищожават и затрият от лицето на земята !...Това е факт, който е известен на всеки, който се е самоопределил като турчин в днешното ни настояще и в очакващото ни бъдеще Драги !...Кой знае кое е и къде е "границата на възможното" ?...А граница на невъзможното дали съществува ?!...Дали има някой,който да е допрял и до там ?...
    "Най големите банкери евреи" най ги е бъз от непокорните !...Когато те са малко на брой , те се справят с всизвестните си сатанични методи с тях !...Но Ердоган е "заразна болест" и доктрината му " Светът е по голям от ПЕТ !" разнася вируса на непокорството и броят на непокорните расте всеки ден ! Скоро всички като се обидинят , двукопитните опашати банкери ще свият опашка ! Те вият от Ватерлоо до днес и вече прегракват и имат броени дни !... Идва отново ерата на древните Източни цивилизации !...
  • 87 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #78 от "Роко":

    Ние сме участвали в корейската война с 5453 турски Аскера ! Дали сме 741 жертви , имаме 2068 ранени, все още безследно изчезнали 163 и 244 са попаднали в плен ! Там воюваха Северна и Южна Корея , а не Китай , СССР или Сащ и Британия !...
  • 88 Българските турци

    3 0 Отговор
    Роко ти знаеш ли кой е открил барута , а хартията...и прочие !... Даваш ли си сметка как твоите колонизатори, които ги възхваляваш тук, са се добрали до всичките открития и постижения на световните култури и цивилизации ?...Знаеш ли що невинна кръв са проляли за да можете ти и такива като теб да ги въэхвалявате от тук и да се опитвате да ни подхвърляте пак "огледалца и дрънкулки "за да заблуждавате и мамите ?!...