Last news in Fakti

10 Май, 2024 19:07 2 500 23

Забравете Рафах! Израелската армия тренира за война с Ливан

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • ливан-
  • хизбула-
  • бенямин нетаняху

От началото на продължаващата вече повече от седем месеца война в ивицата Газа на границата между Израел и Ливан всекидневно се стига до военни сблъсъци между израелската армия и бойци на ислямисткото движение "Хизбула"

Забравете Рафах! Израелската армия тренира за война с Ливан  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелската армия се подготвя за евентуална мащабна война със северната си съседка Ливан, предаде ДПА, позовавайки се на изявление на израелските военни, пише БТА.

През седмицата резервисти от една бригада са провели различни видове учения, за да "ускорят готовността си за операция на този терен", се казва в изявлението. Целта на маневрите е била постигането на оперативна готовност и подготовка "за различни бойни сценарии в северната част на страната", съобщиха военните.

Обучението, проведено в Галилея в северната част на страната, е симулирало бойни ситуации в Ливан.

Пехотата и танковите войски се обучаваха заедно с войници от логистичните и комуникационните части, за да работят по-добре заедно при операции kd пресечен терен. Други войници тренираха с военновъздушните сили, за да "се подготвят за сценарий за бързо снабдяване от въздуха на сухопътните войски, действащи на вражеска територия", се казва в изявлението.

От началото на продължаващата вече повече от седем месеца война в ивицата Газа на границата между Израел и Ливан всекидневно се стига до военни сблъсъци между израелската армия и бойци на ливанското ислямистко движение "Хизбула". Проиранската шиитска групировка обстрелва с ракети, артилерийски и противотанкови снаряди северната част на Израел от 8 октомври насам.

Израел използва въздушни и артилерийски атаки, за да противодейства на разположените по границата позиции на "Хизбула". Съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН позициите на проиранската групировка не трябва да бъдат толкова близо до границата.

И от двете страни има множество жертви. Взаимният обстрел е причинил сериозни разрушения в градовете от двете страни на границата, което е довело до евакуацията или напускането на зоната на конфликта на около 150 000 души.

Целта е била оперативна готовност и подготовка "за различни бойни сценарии в северната част на страната".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 9 Отговор
    Нека се затрепат роднините тарамбуки, ще е много добре според мен!
  • 2 Нали писал вече

    32 12 Отговор
    Че израелските изроди ще нападнат Ливан ? Този израелски тумор няма до Газа да спре
  • 3 Пилотът Гошу

    20 7 Отговор
    Забравиха как през 2006 меркавите горяха, а уж бяха недосегаеми....
  • 4 Добро утро

    13 2 Отговор
    Израелската армия се подготвя за евентуална мащабна война със северната си съседка Ливан,
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Израелските нацисти

    27 9 Отговор
    Нямат разум. Те са завършени нацистки кретени. Но ще си намерят майстора със и без съучастника САЩ
  • 8 Гнустият фашистки Израел

    30 10 Отговор
    Няма аналог в света . Това са най големите и долни нацистки боклуци в света ! Трябва да бъдат подложени на 100 годишна изолация и нито един ционистки изрод от дупката им не трябва да бъде позволено да излезе от там .... Израел са тумора на съвременният свят
  • 9 Всеки атентат срещу ционистки Израел

    29 7 Отговор
    Хората ще го приемат като борба срещу нацизма и фашизма вече. Сигурен съм в това. Не познавам нито един нормален човек който да подкрепя нацизма и геноцида извършван от престъпната държава Израел.
  • 10 Войната може да е Кървав Бизнес пич

    13 6 Отговор

    До коментар #5 от "Град Козлодуй":

    Но убийството на хиляди жени, деца ,старци, журналисти, медицински и медийни работници, интелектуалци и адвокати защитници на граждански права, писатели и интелектуалци ......... Е престъпление срещу човечеството и лично аз бих изпълнил с удоволствие присъдите на международният съд саморъчно
  • 11 Евро Пейка

    17 6 Отговор
    Демократичната западна общественост носителка на евроатлантически ценности ще бойкотира ли Израел за участието му в Евовизия и олимпиадата ? Ще налагат ли санкции и ще издадат ли международна заповед от Хага за арестуването на Нетаняху за военни престъпления и геноцид срещу палестинците ?
    Или пак ще мерим с двойни аршин и ще си играем на наши и ваши ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вечен календар

    3 2 Отговор
    Писано е от пророците ,,кръвопрлитията в юдея ще спрът,когато юница затъне в кръв,,
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вечен календар

    7 5 Отговор
    Бог избра юдейте за Свой народ,но те Го предадоха,и Той ги наказа,, йерусалиме няма да остане камък върху камък,докато не се изпълни Божия промисъл.,,евангелие от апостол Йоан.Четете Библията.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 12345678

    12 6 Отговор
    143 държави подкрепиха членството на Палестина в ООН.
    А толкова драскачи пишеха имало ли е такава държава?
  • 18 Много ясно че

    11 7 Отговор
    Нацистката държава ще нападне и Ливан. Сега ли го разбрахте ?
  • 19 Всеки разумен човек

    10 9 Отговор
    Трябва да се изплюе поне веднъж върху знамето на нацистки Израел ! Вече 18 милиона души са го направили в тик .....
  • 20 Ало журналята, ало мисирките малоумни

    17 6 Отговор
    Престъпната държава Израел убива десетки хиляди жени, деца ,старци.....мълчите......, убиват над 171 журналисти и медийни работници мълчите....., убиват над 1280 лекари и медицински работници и мълчите , убиват интелектуалци и адвокати защитници на граждански права и мълчите.....,убиват писатели и интелектуалци и пак мълчите ......... А че е категорично е престъпление срещу човечеството пак мълчите .....заплашват със смърт прокурори, съдии и семействата им на служителите в международният съд и пак мълчите ..... Що за сган сте малоумна и неморална бре ? Малко поне морал не ви ли остана продажни гнусни мисирки а?
  • 21 Как излязат от Израел, в мъки ще умират

    12 4 Отговор
    със десетилетия поне мисля ще е.... Много риба Фуго ще изядат ..... много ще измрат. Този геноцид не вярвам някой разумен човек да вярва, че ще им се размине ...... Съд във Хага, съд във ООН и Израел за престъпна държава извършваща геноцид да бъде обявена. Всички до един около лудият Хитлеряху съд ! Без прошка, без милост за всички тези нацисти ....
  • 22 Лумпен

    6 2 Отговор
    Време е да гризнат дървото мошетата
  • 23 Коментар

    5 2 Отговор
    Очакваше се.В Газа си беше чиста война за територия,а не религиозна.Усладило им се е и искат още.