Last news in Fakti

27 Септември, 2023 07:06 4 692 13

Шефът на ЕП: Очаквам приемливо решение за разширяването на Шенген до края на годината

  • роберта мецола-
  • шенген-
  • европейски съюз

Очаквате и заслужавате това от 2011 г., обърна се Роберта Мецола към българите и румънците

Шефът на ЕП: Очаквам приемливо решение за разширяването на Шенген до края на годината - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трябва да се очаква положително решение за разширяването на Шенген с България и Румъния до края на Испанското председателство на Съвета на ЕС (до края на годината). Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в интервю за кореспондентите от Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

Очаквате и заслужавате това от 2011 г., обърна се тя към българите и румънците. Надявам се и очаквам да има "приемливо решение", поясни Мецола.

По нейните думи миграцията е особено чувствителен въпрос и изглежда решенията трябва да се търсят с мнозинство, а не с единодушие. Тя отбеляза, че пет години след внасянето на законопроектите, свързани с миграцията, ЕС не може да намери изход. Трябва да няма блокиращо мнозинство в Съвета на ЕС, уверена съм и съм оптимист, че ще се намери решение на тези въпроси, добави тя.

Поискахме списък на вътрешните гранични проверки в ЕС и се оказа, че са повече от очкваното. Вътрешните граници се затварят, защото политиката за охраната на външните граници не рабати добре, коментира Мецола. Според нея, ако на външните граници се правят необходимите проверки на пътуващите, няма да има нужда да се възстановяват вътрешни граници. Решенията трябва да бъдат законодателни, а не политически, настоя тя.

Мецола заяви, че очаква много трудна кампания за изборите за евродепутати през юни догодина. Тя не бе сигурна дали отново ще има водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Мецола даде висока оценка за работата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Мандатът на Фон дер Лайен не беше лесен, тя е първата жена председател на комисията и се справи много добре, обобщи Мецола.

Тя съобщи, че отново ще се кандидатира за евродепутат и отбеляза, че първото заседание на новоизбрания парламент е насрочено за 17 юли догодина. Мецола предположи, че изборът на следващ председател на ЕК може да се отложи за следващата есен, както е било при преизбирането на Жозе Барозу за ръководител на комисията.

Според Мецола повечето днешни евродепутати ще продължат работата си и в новия мандат. Тя прогнозира, че центристите в бъдещия ЕП отново ще бъдат мнозинство.

Мецола изрази надежда до края на тази година да започнат преговорите за разширяването на ЕС. Ако Украйна и Молдова са готови, преговорите трябва да започнат, настоя председателят на ЕП.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво сеньорита

    15 7 Отговор
    Мястото на България и Румъния е в Шенген, Австрия да не си прави илюстрации, че няма да ни допускат , ако не вето на всичко Австрийски стоки.
  • 2 Някой

    7 1 Отговор
    Това е европейското двуличие. Говориш политкоректно, нищо че не го мислиш наистина.
  • 3 ковид 19

    8 0 Отговор
    "Мецола даде висока оценка за работата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен
    Тия като докопат "сладкия кокал" и започват да се превъзнасят един друг колко са незаменими а че Лайен се оказа една от най корупционните бабички никой няма да каже .
  • 4 Псевдоним

    4 0 Отговор
    Много неприятна жена и българомразка.
  • 5 Минго

    3 3 Отговор
    От влизането ни в Шенген печелят на-много турските транспортни фирми регистрирани в България.
  • 6 Перо

    6 4 Отговор
    Не може да сме в Шенген, при пълното абдикиране от охрана на държавната граница и корупция в Гранична полиция и умишленото назначаване за началници на ръководна позиция, които се нямат понятие от държавна граница! Всеки ден има инциденти с нелегални мигранти във вътрешността на страната! Никой не е длъжен да издържа икономически паразити на обществото, заради неадекватността и корупцията на друга държава! Отказа за Шенген на БГ е в резултат на полицейски разследвания в Австрия и Нидерландия за местата и маршрута на нелегалните имигранти до тяхна територия! Какъв Шенген, какви 5 лв

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Поп Кръстю

    1 5 Отговор
    Защо не питате народа за шенген. Милионерите ще печелят народа няма пари ще губят . Мислите че щеви дадат да сечете Евро във България МАФИЯТА щеси трие ръцете на празно. Всички държави които въведоха евро потънаха и България ще потъне ,само заеми правите 50 милиарда евро дълг има България.
  • 11 Вирус

    0 0 Отговор
    Хахаха нещо се разбързаха "партньорите" що така
  • 12 Пак съм аз

    0 0 Отговор
    А тия, розовите, бившите западняци (вече с арабски имена !) какво да очакват и какво заслужават !?!
  • 13 Редник

    0 0 Отговор
    Това е просто потупване по рамото. Иначе Шенген ще видим на куково лято. Ако няма договорка с Австрия и Холандия, ще си скъсам пагоните.
Новини по държави: