Last news in Fakti

15 Септември, 2023 19:01 2 578 44

България и наркозависимите: една тъжна история

  • наркотици-
  • дрога-
  • наркозависими-
  • алкохол-
  • испания-
  • българия-
  • закони-
  • престъпление-
  • законодателство

Днес особено актуални са престъпленията на пътя от пияни и дрогирани шофьори

България и наркозависимите: една тъжна история - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Веселина Божилова

Една от дефинициите за психично разстройство е да правиш едно и също и да очакваш различен резултат. Един път, десет пъти, двайсет… В една болезнена и занемарена сфера на социалния ни живот държавата прави точно това. Наказва, наказва, наказва и… резултатът е все един и същ. Лош.

Днес особено актуални са престъпленията на пътя от пияни и дрогирани шофьори. Единственото, което измислят законотворците, са още по-тежки наказания. След последните драстични мерки, твърдят запознати, единствено отнемането на автомобили стряска нарушителите. Само че всяко чудо за три дни, ако не се промени и нещо друго.

Когато говорим за престъпления, извършени от зависими от наркотици и алкохол лица, няма никакви основания да се мисли, че и това чудо ще трае повече от три дни. Докато не се премахне причината на престъплението - зависимостта, диктуваща действия, които в нормално състояние са неприсъщи на извършителя, просто резултатът ще бъде… три дни.

Казано с прости думи - за да не извършват престъпления, свързани със зависимостта си, тези хора трябва да се лекуват. В нашето законодателство, за разлика от други страни, няма и дума за това.

Красноречив пример имаше в Пловдив преди няколко години. Хващат младеж от Сливен с доза хероин, арестуват го, осъждат го, дават му условна присъда и го пускат. След седмица той идва отново в Пловдив, за да плати разни такси в съда и там го претърсват втори път и о, чудо, пак намират хероин. Този път младежът влезе в затвора. Макар и в различни по дължина срокове, същото важи за всички зависими, които законът наказва безапелационно и… нищо друго.

Когато след инцидента не последва лечение

Ето как коментира тази ситуация адвокат Силвия Петкова, специализирала в дела, свързани със зависимости: "По отношение на транспортните престъпления законодателният популизъм датира още от 2015 година, когато за шофиране с концентрация на алкохол над 1,2 на хиляда и след употреба на наркотични вещества или техни аналози се въведе т. нар. специален минимум на наказанието "лишаване от свобода". Това буквално задължи съдилищата да налагат наказания "лишаване от свобода" във всички случаи на подобни престъпления, тъй като предвиждането на специален минимум на наказанието препятства възможността им при изключителни или многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства това наказание да бъде заменено с пробация. Така направеното изменение доведе до рязко повишаване на броя на т.нар. условни присъди. А какво, всъщност, представлява условното осъждане? С него съдът отлага изпълнението на наказанието "лишаване от свобода" за определен изпитателен срок, в рамките на който осъденият има едно единствено задължение - да не извършва друго престъпление под страх, че ще изтърпи и отложеното наказание. Действително, законът позволява при отлагане изпълнението на наказание "лишаване от свобода", което е със срок по-дълъг от 6 месеца, съдът да наложи някоя от предвидените пробационни мерки, но първо, относително рядко размерите на наказанията по този вид престъпления са с такава продължителност и второ, дори и да са, рядко съдилищата се възползват от тази възможност.

Детайлът, който често убягва както на законодателя, така и на прокуратурата и на съда, е това, че зависимостта рядко се изследва, казва още адвокат Силвия Петкова. "А нейното своевременно и компетентно установяване, както и предприемането на своевременни действия за третирането ѝ може да доведе до по-ефективна лична превенция не само по отношение на престъпленията по транспорта, но и по отношение на престъпността, осъществявана от зависими извършители въобще."

Какво правят в други страни?

В много държави, след доказване на зависимост, съществува алтернативата на лишаването от свобода - лечение. На подсъдимия се дава избор, когато става дума за определен вид престъпления, причинени пряко от зависимостта и от необходимостта да си набавят средства за нейното задоволяване. "Такива биха били кражбите на ниска стойност, придобиването и държането на наркотични вещества, отглеждането на наркотични растения, участието в незаконно организирани хазартни игри и други. Това са все престъпления, които не засягат права и свободи на трети лица или, ако го правят, то е на изключително ниска степен. Целта на законодателствата, които предвиждат такива алтернативи, е да отстранят зависимостта като криминогенен фактор и с това да допринесат конкретният извършител да не върши повече престъпления. И това решение е ефективно по една много проста причина - когато не съществува зависимост, отпада нуждата от нейното обслужване, а с нея отпада и необходимостта да се вършат противоправни деяния с тази цел."

В случая не говорим за принудително лечение, а за избор на алтернатива - дали да влезеш в затвора, или да влезеш в програма. Редица държави като САЩ, Германия, Италия, Франция, Гърция, Унгария, Латвия и др. страни предвиждат възможности - било за временно спиране на наказателното производство спрямо зависим, извършил престъпление, обусловено от зависимостта, било временното му прекратяване с цел той да се стимулира да предприеме доброволно лечение, обяснява още адвокат Силвия Петкова. Набляга се на доброволността на избора. Ако подсъдимият се съгласи да започне лечение единствено за да се измъкне от наказанието, в тези страни това просто няма как да стане, защото съдът ще бъде уведомен за отклоняването му от лечение или за неуспешните резултати след него и той ще влезе в затвора да си излежи присъдата.

Темата за алтернативата на наказанието в никакъв случай не бива да се разглежда популистки, но за съжаление в България през всичките тези години на прехода така и не покълна идеята, че зависимостта е болест. А тя е официално регистрирана в класификатора на психиатричните заболявания. Дори и в България. Неразбирането води до прилагане единствено на нови и нови наказания, които в крайна сметка не дават резултат, защото… всяко чудо за три дни. А не е така, защото човек, излекуван от зависимостта си от наркотици и алкохол, вече няма нужда да краде, да мами, няма да седне зад волана в състояние на опиянение, ще има реална преценка. Но в България, не и без мълчаливото съгласие на държавата, това състояние се игнорира и се приема единствено за проява на слаба воля, нисък морал и мързел.

В Испания може, а в България не?

И се стига до абсурди. Преди години момче от Пловдив задига чужд мобилен телефон - още от първите модели, малък, с копчета. Твърди, че размислил и тръгнал да го връща, но по пътя го арестували с него и се образува дело. Момчето казва на следователя, че иска да се отърве от наркотиците и е готов да влезе в комуна. Следователят проявява разбиране и стопира разследването. Момчето отива в Испания, постъпва в комуна, стои там с години, стига до позицията ръководител на програмата. Наркотиците отдавна са зад гърба му. След десетина години се връща в България и… на границата го арестуват и го пращат в затвора. Този пример далеч не е единствен. Друго момче постъпва по същия начин, втора година е в комуна в Мадрид, а в България му издават присъда от 6 месеца, два от които е излежал в ареста. Престъплението е от типичните - кражба с ниска стойност. За да върнат този голям престъпник, четирима от службите са командировани да го издирват цял месец в Мадрид. Какво е имало да му издирват, да питат майка му, ще им каже. След този месец го вадят от комуната и го пращат в затвора за четири месеца.

И какъв смисъл има всичко това?


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    27 5 Отговор
    Наркотиците са незаменима част от демокрацията - нали САЩ гоним по "просперитет" (и наркозависими)
  • 2 Не е точно така

    16 4 Отговор
    Ако знаеш обаче че хванат ли те да караш дрогиранили пиян, влизаш поне за три месеца и ще ти се изреждат тези с тежките присъди, ще се замислиш малко! Това е лечението! Пробвайте и ще видите че ще намалеят драстично нарушителите!

    Коментиран от #11, #12, #30

  • 3 Нямам срам

    11 2 Отговор
    Пушил съм трева два пъти в живота.. Тия които са почнали с тежките незнам с какъв акъл .. предлага ли са ми но един пробвал е до живот .. Всичко е до себеуважение и достойнство
  • 4 Хаха

    17 6 Отговор
    Нима се "възмущавате"! Та наркотиците са важна евроатлантическа "ценност", наред с хазарта с безбройните облъчвания на населението с реклами на всякакви бетове, лгдб "ценностите", неограничените "права" на етнически и извратени Кексуални малцинства, гмо бо.луците, корупцията, престъпността, поканените пришълци и т.н.!

    Коментиран от #14, #16

  • 5 Опаааа

    3 0 Отговор
    Дали има някой тука да е лежал 4 месеца зад решетките.Аз съм,и смело мога да ви кажа,че вътре никак,ама никак не е розово.Опитайте да помагате на хората с общественополезен труд с минимално заплащане.Е,ако искате да им помогнете,ако само си говориме ,време да мине,е друг въпрос.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Исторически парк

    14 0 Отговор
    Във филипините, ако те хванат надрусан дори и без кола следва разстрел по закона на Дутерте
  • 9 Ивелин Михайлов

    13 3 Отговор
    През комунизма има регистрирани 632 наркомана всичките деца на посланици в запада 😉
  • 10 Артилерист

    8 2 Отговор
    Днес Дойче веле оповести, че образованието в България произвежда полуграмотни хора. Това е основната причина. Втората е, използването на полуграмотните хора от агитките за политически цели-спомнете си случаят "Белия автобус", щурмът на парламента и заплахата да убият скритите в парламента депутати..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Търновец

    8 0 Отговор
    Преди години едно периодично Американско списание четено в Конгреса на САЩ публикува изследване за БМБ - "Съюзниците на Буш във войната с тероризма" и даже статията беше преведена и публикувана у нас - има я при търсене - и се споменава фирма Ипон като подизпълнител на СИК и след това периода когато Баце беше главен секретар в МВР - общо около 180 криминални убийства на наркотрафиканти и нито едно разкрито. БМБ е бил разследван от FBI и други Американски и Европейски служби, но някой в МВР е потуляш. Друго - как Брендо беше оставен да напусне България и защо Украйна не го връща?

    Коментиран от #22

  • 14 БСП на Бунището

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Точно тези,които зарибиха поколения Българи с дрога,сега искат да ги вкарват в затвора...Ми нали Куките в патрулки пазят дилърите до училища и дискотеки бе...Нали парите от каналите за дрога се разпределят чак до Политически партии..Че от кво мислите са Милионите на Мутри и Групировки???Кой от вас е бил на Хаус парти??На Дискотека??
    Наркозависимите са болни.Те са Зависими.Няма как да ги съдиш,ако са зад волана,защото те не могат да живеят без Дрога.Трябвят спешни законодателни мерки - създаване на Нарко комуни за лечение на Зависими..Съвсем различен законодателен подход към Зависими от Алкохол и Наркотици,който да им помогне да се Излекуват от тази страшна Напаст днес...Утре ще е късно!!
    Да Наказваш един Наркозависим,ще е дрогиран,е все едно да Наказваш някой,че диша...Спасете децата и бъдещето им!!!
  • 15 Ей ломски

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "ТУРЧИНА 90":

    Пак си предрусал!
  • 16 Търновец

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    За Пригожим се твърдеше че е наркобарона на Петербург. А исторически най голям производител на дрога беше Индия - Афганистан, там първо беше Венецианския търговец Марко Поло - сигурно е пробвал и взел мостри за другите във Венеция - и след това банкерите инвестират в морски кораби за топъл маршрут до Индия - това че Колумб е пратен да докара подправки е само за митниците аз допускам че истинската задача на Колумб е била да докара дрога от Индия - от дрогата сигурно се печели повече отколкото от подправки за ядене.

    Коментиран от #20

  • 17 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    Дрогата не Прощава
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Има Филм Пропиляни Тинейджърски ДНИ
    и Песен на
    Бтр
    Спасение
  • 19 Лом Маги

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТУРЧИНА 90":

    Десиславе не си оригинален стой си там в махалата на Десния Бряг на Река Лом Град Лом Квартал кален поток
  • 20 Вие

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Търновец":

    Вие Мартин Петков ли сте

    Коментиран от #21

  • 21 Търновец

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Вие":

    Кой е той? Аз съм обикновен безработен но с Английски и Немски, с наркотиците идват с беднотията - не случайно Афганистан и Индия да големи производители, в СССР много наркотици дойдоха от афганистан още през войната преди 40 години
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кой разбрал, разбрал...

    7 1 Отговор
    Защо има толкова много дрогирани и в какви среди се формират и виреят такива? Е то цялото общество е дрогирано и се държи като такова. Непрекъснато недоволно и иска промени, а на избори не ходи да гласува. Гласуват едни и същи и естествено резултата е един и същ. Това упражнение го играхме пет пъти за по малко от три години и още не сме приключили. Всеки се фука, че не му пука, пълна безотговорност, а големи претенции, че нямало държава, че това не е демокрация, че няма контрол, че никой не мисли за народа, а той сам не мисли за себе си, не защитава личните си интереси, а тези на различни партии, не упражнява контрол върху политиците, а само се оплаква, че крадат, а на него не дават. Преди имаше партия-държава, която вземаше всичко, контролираше всичко, а даваше каквото сама реши. Сега народа е държавата, но не контролира нищо, не гласува, не търси отговорности за действията на назначените от него политици, не иска да носи отговорности и на никого не му пука за обществото като цяло, а не харесва съществуващото положение и непрекъснато иска промени, но някой друг да му ги направи и то такива, че да са в негов интерес, а не на този който ги прави. Демокрацията не дава на готово, а трябва сам да водиш борба за да го постигнеш и непрестанно да защитаваш постигнатото. Иначе веднага ще се намери кой да ти го отнеме. На много може да не им харесва, когато няма партия-държава която "да дава", но колелото на историята се върти само напред и никога обратно.

    Коментиран от #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Умен по цялата глава

    6 2 Отговор
    След тези тотални проверки за Наркотици започна да се показва Мащаба на разпространението на Наркотици и Наркозависимите в България....Може би трябва Армията и Военна Прокуратура да се захване със Проблема за разпространение на Наркотици..всички са замесени в каналите за Наркотици през България и разпространението им...Разберете го!!Осъзнайте го!!Това е Края на България...

    Коментиран от #29

  • 26 ........

    4 2 Отговор
    Миналата година в 8 часа сутринта по телевизията един професор обясняваше колко е готин райския газ,а и безвреден.Създадохте макашита,а сега разпространявате клипчета с момичета от Русе как припадат от балони.
    От укро пропагандата преди няколко месеца ни убеждаваха как е по-добре да се дрогираш отколкото да пиеш .После се чудите защо карат дрогирани и пияни.Ами ще карат...от сутринта рано по медиите ги навиват и се подхилкват тайнствено.Идеята е да станем безмозъчни и да ни пратят на фронта,за да не си цапат ръцете сащисаните.От дрогата мозъка става на пихтия и после е по-лесно да ни манипулират.Безмозъчните макашита са опасни и за самите себе си.От дрогата развиват психични заболявания,подобни на шизофренията.

    Коментиран от #28

  • 27 Роза

    7 1 Отговор
    Истината е,че проблемът с наркоманите дойде с новите времена-след 89 г.Взехме най-лошото от капитализма!Не взехме културата,науката,новаторския дух,а взехме най-лошото-пороците на западния начин на живот.Много млади хора изгоряха по този начин.Хубаво е ,че можем да се изказваме свободно,но няма голяма полза!Всичко си остава същото!

    Коментиран от #31

  • 28 Вземи

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "........":

    Се образовай по темата, тия емоционални изблици показват единствено липса на култура.
  • 29 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Умен по цялата глава":

    Кой ги разпостранява според теб? Освен че няма закон който да позволява на армията подобно нещо.. Ся реално, армията полицията ли ще гони??
  • 30 Още един

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Не е точно така":

    Дет знае кой затворник къде е... В тоя сайт само роми, ученици, безработни и пенсионери коментират. Капацитети!

    Коментиран от #42

  • 31 Да, ама не...

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "Роза":

    В България имаше център за лечение на наркозависими още преди 1973 г., но се пазеше в тайна и никой никъде не коментираше такава информация. Това, че по голямата част от народа не бяха запознати с тези проблеми тогава съвсем не означава, че не съществуваха.

    Коментиран от #41

  • 32 Циник

    6 0 Отговор
    А за тези, които продават наркотици нещо да кажете? В много азиатски държави за разпространение на дрога разстрелват. Не случайно, това са едни от най-безопасните страни в света.
  • 33 Локо-Сф

    5 0 Отговор
    До 23! Подскажи една партия или човек достоен за доверие и ще гласувам!Такава пародия и цинизъм няма никъде!
  • 34 Адам Хилтън

    1 2 Отговор
    Козара и той заминава при готвача и крайцера.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Перо

    1 0 Отговор
    Къде е Смилов да коментира, колко сме добре в ЕС?
  • 38 Некой си

    5 0 Отговор
    Лечението е само с търнокопа.Самата държава генерира престъпност.Като се почне от безконтролната продажба на дрога,та се стигне до магазините,където всеки по всяко време може да си закупи алкохол ! Ето там е заровено кучето !
  • 39 Търновец

    1 0 Отговор
    Преди години незнайно как в Американската преса излязоха съобщения за тогава новия президент Барак Хасан Обама че на младини е бил доказано наркоман и може би още е и се задаваше риторичен въпрос може ли той да е главнокомандуващ и с достъп до червения бутон. Също FBI съобщи че все по често наркомафията праща млади Латиноамериканци на работа в граничната полиция на САЩ, и че един уличен пласьор в някои предградия на Чикаго месечно си докарва чисто 42000 долара а то е повече от годишната заплата на районен полицай. Едно от нещата да се намалят наркотиците е да се разбере как наркобароните перат нарко милиарди - не са ли крипто валутите перачница
  • 40 Баце,

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кой разбрал, разбрал...":

    Бъркаш, ако все още мислиш, че ние (имам предвид народът) избираме управляващите. Няма как и да промениш нещо с този начин на мислене. И това не е само в България, а практически на цялата планета. От поне петдесет години вече.
    За да го осъзнаеш това трябва образование. Четене на книги, разбирането им, способност да се възприема и осмисля реалността. ЖЕЛАНИЕ да четеш и мислиш! Поне минимална ФУНКЦИОНАЛНА ГРАМОТНОСТ! Затова и качеството на образованието копае дъното, при това практически навсякъде, не само в България. За телевизия и изобщо средства за масова информация, включително интернет, няма да отварям дума въобще.
    Та така...
  • 41 Баце,

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Да, ама не...":

    Едно е да съществува проблем, който засяга под 0,1% от населението, друго е същия проблем да засяга 10% от населението. Или 20%. Или дявол знае колко.
    Та опитът за внушение, че сега няма проблем защото, видите ли, имало е скриван такъв проблем от преди години е меко казано гнусотия. Или тъпотия? Може би платена тъпотия?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гошо тъпото

    1 0 Отговор
    Ами тази ситуация ще се изостри и в България ще се разбере защо дрогата е наистина опасна.. насилието ражда само насилие..
  • 44 Сем

    1 0 Отговор
    Майки, възпитайте дъщерите си, направете хора от тях! Бащи, възпитайте синовете си! Съжалявам, че днес всичко им се дава на готово, не познават труда, средите им стават все по-лоши, а на възрастните не им пука.