Last news in Fakti

19 Декември, 2023 07:21 4 128 23

Все по-нагли наркобанди в Германия

  • наркотици-
  • германия-
  • наркобанди-
  • европа-
  • кокаин-
  • престъпност-
  • хамбург

Проучват кои служители по пристанищата имат финансови проблеми и им предлагат много пари

Все по-нагли наркобанди в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ролята на пристанището в Хамбург в световната контрабанда на кокаин нараства. Поне това сочат статистическите данни от разследванията на митниците и полицията: в Германия тази година вече са конфискувани над 35 тона кокаин, повечето от които в пристанището на Хамбург. Според германската обществена медия NDR е възможно количеството да е дори по-голямо - над 40 тона, тъй като все още не всички данни са въведени в статистиките.

Все повече кокаин стига до Европа

Само преди няколко години подобни количества бяха смятани за невероятни за Германия. Сега обаче очевидно престъпните банди купуват все повече кокаин от Латинска Америка и го продават в Германия с надценка.

Ръстът на конфискуваните наркотици притеснява властите, пише АРД. Според органите на реда това е знак, че все повече кокаин достига до Европа. От митническата полиция предполагат, че зад всеки килограм кокаин, който откриват, се крият по още девет килограма кокаин, който не бива открит и достига до европейския черен пазар безпрепятствено.

Печалбите от разпространението на кокаин са огромни и пълнят касите на организираната престъпност в Европа, отбелязва АРД. В някои градове като Ротердам и Антверпен сблъсъците между агресивните наркотрафиканти взимат и жертви. В Хамбург също имаше редица престрелки, за които се твърди, че са свързани с престъпни банди, които разпространяват наркотици.

Кристиан Хопе от Федералната криминална служба в Германия подчертава, че пристанището в Хамбург е станало по-привлекателно за наркотрафикантите. По думите му това навярно се дължи на засилените мерки за сигурност от митниците и полицията в Ротердам и Антверпен, пише АРД.

Големият проблем е, че организираната наркопрестъпност сега настъпва конкретно по германските пристанища. Хора, работещи на пристанищата в Бремерхафен или Хамбург редовно получават предложения от престъпните банди. "Опитват се да установят кои хора имат финансови проблеми, за да ги подкупят и да им помогнат при изваждането на кокаина от пристанището", обяснява Тино Игелман от германската митническа служба.

Наркобандите предлагат много пари за дребни задачи

Според информацията на NDR престъпните банди в Хамбург плащат за най-обикновени задачи по 10 000 евро. Например за местенето на даден контейнер.

Адвокатът Роберт Каин в момента защитава 36-годишна жена, която работела на пристанището в Хамбург, разказва АРД. През лятото на 2020 година тя се съгласила да помогне на свой колега с изкарването на един контейнер от пристанището незабелязано. Жената предположила, че нещо не е наред и че може би става дума за нещо незаконно, вероятно кокаин. Не знаела обаче че всъщност в контейнера е имало цял тон кокаин, на стойност от над 30 милиона евро. Въпреки че опитът да се премести контейнера е бил неуспешен, на жената са изпратени 20 000 евро, а заради това сега я съдят. Възможната присъда е три години затвор.

Полицията, ръководствата на пристанищата и митническият контрол работят по нова програма, която трябва да направи пристанищата на Германия по-безопасни. Идеята е да се проведе информационна кампания относно заплахите от организираната престъпност за хората, които работят в сферата на логистиката. В същото време да бъдат идентифицирани онези, които помагат на престъпниците отвътре.

Следователите от митническата полиция в Хамбург вече арестуваха петима предполагаеми извършители през изминалата седмица, пише АРД. Конфискувани бяха както луксозни автомобили, така и оръжия. По информация на NDR има и още двама задържани. Твърди се също, че служител на пристанището в Хамбург е помагал на престъпната група. А цялата операция е свързана с разследване на Щутгартската митническа полиция. Във връзка с него са задържани големи количества кокаин в различни европейски градове.

Автор: Бенедикт Щрунц ард


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 факуса

    35 2 Отговор
    ами тез умни авропци що го използват,нали са велики и по тях се равняваме,нали и учениците им са по умни и грамотни,не знаят ли,че е вредно
  • 3 Не пипайте

    39 3 Отговор
    Стоката на зиленски !

    Нали поддържате укръйнъ ?
  • 4 Коко

    45 4 Отговор
    В полската преса има статия, че от както са приели украинците се е увеличила престъпността, внасяне на наркотици, превоз на нелегални, побоища, убийства. Вече имало осъдени украинци

    Коментиран от #9, #17

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    35 3 Отговор
    ИЗКЛЮЧВАЙТЕ ГЕРМАНСКИЯ ХАЛИФАТ ОТ ШЕНГЕН ЗАЕДНО С ХОЛАНДЦИТЕ И ФРАНСЕТАТА
    ЧЕ НАВОДНИХА ШЕНГЕНЯ С НАРКОТИЦИ
  • 6 ФЕН

    25 5 Отговор
    Джермания е ЧАО! Благодарение и на соросоията на ДВ! Лошото за нас е, че имаме много бизнес с швабия. Доброто е, че сме по - близо до Турция и Русия.
  • 7 Майна

    45 1 Отговор
    Що не пишете, че вчера 10 000 трактора блокираха само Берлин!
    Да не говорим колко бяха излезнали в цяла Германия!
    С плакати ,,Политиката умря,,
    Не ,на тази ,,Политика,,
    Що ли Шолц се карантинира ,а ?!
  • 8 Ден

    31 1 Отговор
    И нито един участник в бандите не е германец,благодарение на зелените и меркел!
  • 9 Зеленски

    30 3 Отговор

    До коментар #4 от "Коко":

    Как така, осъдени украинци! Това е намеса във войната! Украинците и евреите са висшите раси, тоест, винаги прави, никога виновни!

    Коментиран от #12

  • 10 Майна

    26 1 Отговор
    Един след друг вчера ,,министри,, се ,,обясняват,, по телевизиите, ха ха ха..
    Германия ще ги издуха скоро ..всичките
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Коко

    18 3 Отговор

    До коментар #9 от "Зеленски":

    Пан Зеленски да се разправя с пан Дуда. Както се целуват, така и си правят сечено. Ще се наиграят.
  • 13 Майна

    27 1 Отговор
    Друго от протеста в Германия- заявиха , че щом ,,политиката,, е такава фермерите( бизнеса) искат да се дотира от ДЪРЖАВАТА половината от цената на горивото! Половината! И ако не се изпълни се ВРЪЩАТ ЯНУАРИ! БЛОКАДА! При този дефицит в бюджета, който причиниха тези глобални мишки, май спасение за тях - НЯМА!
  • 14 Артилерист

    31 0 Отговор
    Германия, една просперираща държава до преди 2 години, в момента затъва в дълбока криза във всички сфери на обществения живот. Само от отказа от руски енергоносители и санкциите срещу Русия тя е на загуба от 1,5 ТРИЛИОНА ЕВРО. Германия, чрез есесовския наследник Шолц, послушно изпълняваше указанията на американците и е на път да се деиндустриализира и да срине социалната си система. Това ще се отрази и на другите европейски държави. Само братовчедите САЩ и Великобритания печелят от конфронтацията с Русия...

    Коментиран от #15

  • 15 любител

    21 0 Отговор

    До коментар #14 от "Артилерист":

    не е само шолцето забравяш и най върлия пративник на русия ФОНДЕРЛАЙНЕНОТО. хахаха
  • 16 Сулю

    7 0 Отговор
    Дайте им плюшени играчки
  • 17 любител

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коко":

    няма какво да се увърта и шикалкави откакто започна подръжката на укрите и санкции срещу великата рус европа е в пълен колабс и рецесия и стана това което искаха краварите слаба послушна и зависима от тях европа за всичко петрол газ суровини и какво ли не което те си взимат от русия и ще им го препродават по скъпо заради тъпите надупени управляващи към коита спадат и нашите предатели.
  • 18 Ван Дал

    11 0 Отговор
    На черния пазар се оценявала пратката на 30 мил евро!? Не, това си е бял пазар с толкова много бяло! 40 тона кокаин- два тира годишно потребление е ужасяваща действителност. В Джибути толкова хлебно брашно не потребяват.
  • 19 Здрасти

    2 5 Отговор
    Колбас имаш предвид, а, неграмотен копейчо!?
  • 20 Доктори и архитекти

    12 0 Отговор
    Тия нагли банди сигурно са все от гостите, доктори и инженери. Иначе в Германистан редовно громят по някоя "крайно дясна" организация. Демек хора пуснали пост у фейса, че им е писнало вече от наглото поведение на гостите доктори и инженери. Те и затова ще ни пуснат във въздушния Шенген, да приемем ние докторите тука и поне малко да закърпят положението в Германистан
  • 21 Русоробскu фронт

    1 3 Отговор
    Имам чувството че пишещите тук са кукувци и никога не са ходили в тези държави.
  • 22 Бай Благой

    3 0 Отговор
    Правете го легален, както и тревата....и проблема се решава.
    Да се продава само с рецепта примерно...и с някакво ограничение на човек..както лекарствата в аптеката.
    Каква е разликата между алкохола, наркотиците, хазарта, марихуаната, цигарите....порното дори...
    Ами към всяко едно от изброените може да се пристрастиш....само че някои са легални...
  • 23 Лампе

    1 1 Отговор
    Вие май че никога не сте били в аГерманя и САЩ дрънкате само глупости!Потледнете във Вашиядвор на какво прилича България и колко са наркоманите при Вас! При Вас нищо не е в ред ,в Германия има демокрация и стачките са разрешени. Съмнява ме че правителството ще падне!Това нееБългария където о години сред е могат да изберат правителство!Погледнете на какво приличат градовете в България,каквисаВи пътищата,какво е здраво опазването,каква корупция има, не си мислете че кого сте ела и на Запад!Дрънкате само простотии!Първо си оправете собствената държава!Руснаците винаги са Ви обирали и скубали !Очаква Ви същото робство!
Новини по държави: