Last news in Fakti

13 Април, 2024 19:01 1 882 13

Германия и престъпността: какво стои зад данните

  • престъпност-
  • германия-
  • статистика-
  • престъпници-
  • полиция-
  • интеграция-
  • мигранти

Училищата играят много важна роля за постигането на истинска интеграция

Германия и престъпността: какво стои зад данните - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По официални данни през 2023-а година в Германия са извършени почти шест милиона престъпления, установени от полицията. В сравнение с 2022 броят им се е увеличил с 5,5 на сто. Свързаната с насилие престъпност също е нараснала – с 8,6 процента. Според криминолога Клаус Бьорс обаче тези данни като цяло не са тревожни – тъй като през последните 20 години във всички западни държави престъпността спада. Той казва пред АРД, че в момента е достигнато нивото от 2017 година.

"Повече хора, повече престъпност"

Пред германската обществено-правна медия експертът изтъква, че само през последната година в Германия са дошли един милион души, а колкото повече са хората, толкова по-голяма е престъпността. Същевременно Бьорс отбелязва, че към чужденците като потенциални извършители на престъпления се отправят повече подозрения, отколкото към германците. Но и от статистиката става ясно, че сред заподозряните делът на негерманците е два пъти от голям от този на германците.

Експертът обръща внимание на факта, че извършителите обичайно са млади мъже, които не са социално интегрирани, а германците с този профил също извършват повече престъпления. Бьорс не смята, че миграцията е проблем сама по себе си – ако например пристигналите в Германия са от скандинавските страни или ако са от заможните среди в Източна Азия. "Проблемът е в престъпността, мотивирана от бедност – когато хората са от ощетени социални слоеве."

Важната роля на училищата

"По отношение на интеграцията научихме много", подчертава Бьорс пред АРД, като повтаря, че проблемът е в големия брой новодошли в Германия. Поради това социалната интеграция е на ръба на възможностите си, като това засяга в най-голяма степен училището. "Трябва да имаме предвид, че е регистриран ръст в престъпленията, извършвани от деца." Експертът допълва, че сега очевидно децата по-често биват посочвани като извършители. А като се има предвид, че има класове, в които се говори на осем-девет езика, с ученици от различни култури, тогава това е голямо предизвикателство, обобщава пред АРД Бьорс.

Той изтъква важността на интеграционния потенциал, който трябва да имат училищата. Именно там учениците между 12 и 19 години – важна от криминологическа гледна точка възраст, се запознават с решаващите норми и ценности, т.е. просоциалните нагласи и справянето с конфликти. "В този план училищата имат много сериозна задача и ако не могат да я изпълнят, ще се сблъскаме с проблем." Според криминолога сега трябва новите данни да се подложат на анализ и да се идентифицират проблемите. А що се отнася до възползването на някои групи от тази информация, това не е нищо ново, смята Бьорс. "Данните за престъпността винаги се политизират", казва експертът пред АРД.

Биляна Михайлова (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    35 1 Отговор
    ПО СТРАШНОТО ,
    БИХ КАЗАЛ ПАГУБНО ЗА ГЕРМАНИЯ Е ЧЕ
    СПОРЕД СТАТИСТИКАТА 75 % ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА В ГЕРМАНИЯ СА ИЗВЪРШЕНИ ОТ ХОРА БЕЗ ГЕРМАНСКИ КОРЕНИ
    .... А ТЕХНИТЕ ДЕЦА СА 50% ОТ УЧЕНИЦИТЕ В ГЕРМАНИЯ :)))
    ..... ИДВА КРАЯ НА ЗАПАДНАЛИТЕ КОЧИНИ
  • 3 Иван

    35 0 Отговор
    Дойче Веле, сами си го направихте! Защо ревете сега? Или пак ни правите на мало Умници както винаги! Ще сърбате попарата до Откат.
  • 4 хххх

    28 0 Отговор
    Германистан.

    Коментиран от #8

  • 5 Анонимен

    31 0 Отговор
    Вкарай ти плевели и паразити в градината си и чакай интеграция. А това обяснение че се дължало на по-големият брой хора е направо плачевно.
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    16 0 Отговор
    ПРОБЛЕМА Е СЪС ЗАПАДНИЯ МОДЕЛ - ДА СТАНЕШ БОГАТ АКО ЩЕ ЗАРАДИ ТОВА ДА ГАЗИШ ПРЕЗ ТРУПОВЕТЕ НА СВОИ И ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ
    ....
    Е , КАТО ДОЙДЕ ЕДИН БЕДЕН И НЕОБРАЗОВАН ЧОВЕК В ЗАПАДНИЯ СВЯТ , ТОЙ СЛЕДВА ТОЧНО ИДЕАЛИТЕ И
    " ЗАПАДНАТА МЕЧТА" .. КОЕТО ПРЕДПОЛАГА ДА ИЗВЪРШВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ :))
  • 7 НИКО

    8 2 Отговор
    ЕДНА УСТАНОВКА ПЕИТРИЪТ ДА ОТБИЯТ НОМЕРА, БАНДЕРИТЕ СИ ЗАМИНАВАТ ЩЕ ИМА УКРАИНА НО БЕЗ НАЦИСТИ
  • 8 ЖЕКО

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "хххх":

    А ГЕРМАНЦИТЕ КОИ ЩЕ ГИ СПАСЯВА ОТ АРАБИТЕ
  • 9 късно чадо,стягайте се за халифат натам

    11 0 Отговор
    Германия и престъпността: какво стои зад данните
  • 10 Благой от СОФстрой

    6 2 Отговор
    Германия e станала свърталище на източно eвропейски бaндюги и южни подобни както и на муслемско арабелckи дом, за това cпечелените от Путин "Алтернатива за Германия" печелят!
  • 11 Къде отиваш

    12 0 Отговор
    България си е супер в сравнение с Германия, Швеция, Холандия, Белгия и Франция в това отношение. От десетилетия пътувам и то често, виждам как се променят нещата. Не ми харесва какво става. Да не забравяме: Кой каквото сам си направи…Да не забравяме: с масовото популяризиране на либерастката политика, демокрацията умря.

    Коментиран от #12

  • 12 Вече не познавам човек,

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Къде отиваш":

    който да мисли да емигрира в Европа. Трима познати по работа ходиха до Германия в последната половин година - хората се хващат за главата как деградират и накъде вървят, пропадането е таковa, че само за месеци се вижда как потъват. По този начин до пет години там наистина ще има някаква микро гражданска война, социалните фондове на тази страна се изпаряват, а те не спират да приемат още и още мигранти, масово фирмите се изнасят от Германия, а нямат средства за поддръжка на инфраструктурата.

    Коментиран от #13

  • 13 Да........

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Вече не познавам човек,":

    Една Меркел е не по-малък престъпник от Путин. Дори мисля, че престъпленията на Меркел са много по-страшни. Унищожи една цяла цивилизация.