Last news in Fakti

11 Април, 2024 06:00 2 224 27

Ръст на престъпленията в Германия. Защо?

  • престъпност-
  • германия-
  • престъпления-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • полиция-
  • сигурност

Статистиката отчита висок ръст на престъпленията, извършени от мигранти

Ръст на престъпленията в Германия. Защо? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2023 година полицията в Германия е регистрирала най-високия брой криминални деяния от 2016 година насам. През миналата година на територията на цялата страна са извършени около 5,94 милиона престъпления. А това е с 5,5% повече в сравнение с предходната 2022 година. Това гласят част от данните в годишната криминална статистика, представена днес, 9 април, официално в Берлин. Вътрешната министърка Нанси Фейзър подчерта при представянето на данните: "Германия продължава да е една от най-сигурните страни в света."

Полицейската криминална статистика регистрира ръст на престъпленията, свързани с насилие. "Тук за мен категорично важи принципа на нулевата толерантност", каза Фейзър, обяснявайки, че това означава сериозни реакции и мерки от страна на полицията, както и бързи процеси и адекватни наказания.

Същевременно обаче трябва да се засилят и превантивните мерки, обяви Фейзър. "Трябва да се започне още от социалните причини, които се крият зад криминалните прояви и насилието." Сред тях са липсата на образование и липса на перспективи, както и детската бедност. "А това означава, че добрата социална и образователна политика е най-добрата превенция."

Според Федералната криминална служба, основните причини за покачването на броя на престъпленията са три: последиците от пандемията от коронавирус, високата инфлация и силната имиграция за кратък период от време, което може да доведе до по-лоши шансове за интеграция.

Имигрантите и престъпността

Статистиката отчита висок ръст на престъпленията, извършени от мигранти. През 2023 те са със 17,8% повече, отколкото през 2022. Според криминалните експерти причината се крие в по-високия брой новодошли имигранти. Така расте както населението на Германия, така и делът на чужденците в него.

Като рискови фактори експертите посочват условията в бежанските приюти, икономическата несигурност, както и преживяно насилие. Но и тук важи принципа на нулевата толерантност, посочи Фейзър. "А при чуждестранните извършители това означава, че в допълнение към наказателно-правните последици те ще трябва да напускат Германия доста по-бързо, отколкото в подобни случаи досега. Който не се придържа към правилата, трябва да напусне страната", каза Фейзър.

Пандемията и високата инфлация

Освен с високата имиграция, 2023 година ще бъде запомнена и като първата година без пандемични ограничения. По-високата мобилност води и до повече поводи и ситуации, в които се стига до извършването на престъпления. Това важи особено по отношение на младежите, смятат експертите. Според тях тук става дума за наваксване - сега те извършват криминални деяния, за които са нямали възможност по време на пандемията.

Експертите подчертават, че децата и младежите страдаха особено много заради ограниченията по време на пандемията. Липсата на социални контакти и по-големият стрес в някои семейства се отрази зле на подрастващите. Това често водеше до психично натоварване, което "може да се отрази и върху готовността им за криминални прояви".

Високата инфлация и нейните икономически и социални последици вероятно също са били причина за повишилия се брой извършени престъпления. В по-бедните региони броят на престъпленията в статистиката и заподозрените е по-висок.

Полицейската криминална статистика обхваща данни от 16-те криминални служби на Германия. В нея са отразени само регистрираните случаи. Броят на нерегистрираните не е известен. Освен това в статистиката не влизат следните криминални деяния: престъпления, свързани с държавната сигурност, административни нарушения, пътнотранспортни престъпления и престъпления, които не са от компетентността на полицията - като финансови и данъчни престъпления.

Криминологът Мартин Тюне отправя сериозни критики към криминалната статистика. Според него тя не представя правилно общата картина, казва той, цитиран от "Франкфуртер Рундшау". Така например според него данните за престъпленията, извършени от чужденци, са подвеждащи. Защото статистиката обхваща и криминалните деяния, извършени от туристи и преминаващи през страната чужденци.

Мария Илчева (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    46 2 Отговор
    Щото германистан е Халифат, как що.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    50 3 Отговор
    Новото нормално в Германистан ‼️
  • 3 Гост

    50 3 Отговор
    Е мислехте си , че като ги вземете ще си решите проблема търсенето на евтина работна ръка.. пък кво се оказа , че ги мързи да работят пък и престъпления извършват…

    Коментиран от #4

  • 4 ха-ха-ха

    6 31 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Познавам поне десет българи, които лежат,не работят и са на помощи в Германия (от мързел). Познавам десетки мигранти, които нямат и 1 свободен ден. Не работят мързеливите,има ги във всеки етнос.

    Коментиран от #6, #8, #10, #13, #26

  • 5 Гордостта на Тарра

    29 2 Отговор
    Рано рано Дойче зеле.. личи си на къде духа вятърът
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    29 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха-ха-ха":

    Така е но многоооо отиват с тая цел там чули , че в Германия за лежане ти дават пари…
  • 9 Ха ха ха

    43 1 Отговор
    Като една от причините е ниското образование, тогава защо поканихте самоволно и без да питате никой ,толкова много паплач бе бунаци? Нали уж били интелигентни и образовани лекари, специалисти и инженери бе.? Успяхте при третия си опит да съсипете Европа , макар че съм работил в Германия и знам че основно са зомбирани вече от 50-годишната пропаганда на Соросовите храненици и мекерета.Нито предават нито приемат и с празни погледи.Да се видят какви са сложили на власт, за да знаят и още какво ги чака. И нашият мишок Денков заедно с гербавата Габриел ни натресоха отпадъка от отпадъците налазили Австрия и Германия.Няма да им се размине обаче.
  • 10 Механик

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "ха-ха-ха":

    Това "десет" си го изсмука от пръстите, нали?
    Много сте прозрачни. Много.
  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    23 2 Отговор
    Ръст на престъпленията в Германия. Защо?
    Обикновенните немчуря да се оплачат на диипстейта и на техният служител комсомолката СатанМеркел.
  • 12 Ден

    28 1 Отговор
    Свидете ли сме как Европа се самоубива
  • 13 Моарейн

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха-ха-ха":

    Така е, това е просто изключението, което потвърждава правилото. И то го подчертава очеизваждащо дебело. Това ни чака и нас заради продажните ни политици и въздушно-капковия Шенген. Пък вие, "умните" и кресливите си затваряйте очите, колкото си искате. Това няма да промени истината.
  • 14 Вуйчо Вельо

    24 0 Отговор
    Много има да се учудвате на Германия занапред. За 10-те години които прекарах там буквално изтриха морала на хората. Все едно всичко вече беше позволено накрая. Говоря за 2018г преди Ковида. След това колегите като се виждахме като се прибират за кратко в България, една хубава дума вече не казаха. Представете си на живо детрадацията на населението. И всичко идва навсякъде от властта.

    Коментиран от #20

  • 15 българина

    19 0 Отговор
    каквито си ги внесеш, такава ще ти е държавата. Това което се случва в Европа с мигрантите е отмъщението на евреите срещу гоите, от Рим насам....
  • 16 долу ЕС

    21 0 Отговор
    германците са едно тъпо племе, точно като нас. Гласуват за тези, които им го причиняват
  • 17 Eлементарно e

    16 0 Отговор
    Ми всичкото циганин и талибан е там!
  • 18 Хоризонт

    13 0 Отговор
    Либерални са затова искат да ни гинатресат на нас. Амуджите!!!!
  • 19 Иво

    20 0 Отговор
    То сега след новия закон на ЕС мигранти изгонени и извършили престъпления в Европата ще ги пращат у нас и в румъния
  • 20 Стойчо

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "Вуйчо Вельо":

    То упадъка започна още преди 7 години някъде. Системата се срива бавно. От някогашната чиста и подредена Германия почти не е останало
  • 21 да ви е честита баба изперкел…

    14 0 Отговор
    ама това не е нито новина нито нещо странно или неочаквано… всеки българин можеше да ви каже че това ви очаква за напред без да е някакъв си експерт!!! ние просто имаме много от подобна пасмина и знаем как живеят…
  • 22 който не вярва може да провери

    5 0 Отговор
    знам че е банално но пък е реално и го има документирано!!! когато баба ванга казва европа ще се мюсюлманизира!!!

    Коментиран от #23

  • 23 нормално

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "който не вярва може да провери":

    След като не можеш да правиш деца кой ти е виновен. Смей се на циганите, че раждат по 10 деца
  • 24 как няма

    4 1 Отговор
    Много бгмангасарлък се изсипа там.
  • 25 Гост

    2 0 Отговор
    Вкарвайте си още анадолци в Берлин. Ак0шерката каза, че било за хубаво.
  • 26 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха-ха-ха":

    Мързеливци има във всеки етнос, но във свещеният етнос мързелът е традиция.
  • 27 безпартиен

    4 0 Отговор
    Защо,защо?Защото истинските германци и истинската Германия свършиха на 9 май 1945 г.!!!!