Last news in Fakti

21 Септември, 2023 16:00 1 293 19

Правителствата на победилия капитализъм създадоха настоящата структура на зърнопроизводството

  • искра баева-
  • селско стопавство-
  • зърнопроизводство

Целта е да бъдат усвоявани възможно най-ефективно от възможно най-малък брой хора значителните евросубсидии за селското стопанство

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И това доживях да чуя – неолибеални политици, гордеещи се главно с това, че преди да станат политици са били успешни бизнесмени и са спечелили много пари, да започнат яростна пропаганда срещу богатството на други хора.

Защото, когато лансираха кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София ПП подчертаваха колко милиони е спечелил и как това го прави подходящ да заеме един от най-значимите управленски постове в България.

А тези дни обаче чухме и видяхме същите хора и техните приближени да отправят остри нападки срещу обявилите се за протести зърнопроизводители, тъй като те били толкова богати, че имали скъпи коли, яхти и какво ли не още. Ако не виждах от кого идват тези нападки, бих предположила, че го правят леви популисти, опитващи се да мобилизират вечния гняв на бедния към богатия, за да печелят дивиденти.

Когато обаче обвиненията идват от богаташите, очевидно трябва да се търсят други мотиви. Най-вече страх от масовите протести срещу собствените им действия: както в парламента, така и в правителството сглобката/некоалицията (ПП-ДП, ГЕРБ-СДС) плюс ДПС гласуваха за безусловно премахване на ограниченията за внос на украински агропродукти. По този начин те доказаха своята „евроатлантическа” ориентация, в името на която България може да понесе жертви. Но не се хареса на онези, които трябва да понесат тези жертви и чиито доходи зависят от реализацията на произведените от тях селскостопански стоки.

Но опорката на българските евроатлантици беше силно изненадваща: че шепа милионери „зърнари” (всъщност латифундисти) бунят обществото с цел още по-големи печалби, за да могат да си закупят по още някой майбах, бентли или яхта, а и защото обслужват руската пропаганда. Затова според тях честните земеделски производители и обикновените граждани трябва да защитят властта от атаките на свръхбогаташите, защото вносът на украинско зърно ще намали цените за всички потребители.

Така описано, положението изглежда убедително, ако не бяха някои несъответствия.

Ето някои от тях:

първо, днес се видя, че на протест излязоха не латифундистите, а хиляди земеделци и то не само зърнопроизводители, а и от много други сектори, така че очевидно проблемът с аграрната политика е по-стар и по-сложен;

второ, оказа се, че има противоречие между интересите на българските производители и политиката на правителството, защитаващо украинското производство;

трето, стана ясно и това, че не става дума за транзитен износ на украинско зърно за гладуващите в Африка (както ни обясни министър Гвоздейков), а за внос именно в България.

Особено важен обаче е един друг въпрос, който умело се избягва в обсъждането на днешния конфликт. И той е: Защо, как и от кого беше създадено латифундисткото зърнопроизводство в България?

В момента градските богаташи атакуват аграрните, но кой създаде система, при която организираното селско стопанство, което наследихме от социализма, беше унищожено и на негово място се роди разпокъсаното на милион парчета земя, благоприятно за изкупуване от едри собственици?

Напомням, че това започна след приемането на Закона за връщане на земята в реални граници от 1992 г., който унищожи аграрния сектор, върна го с десетилетия назад и откри пътя към латифундисткото земеделие. А на забравилите ще припомня, че девизът „земята в реални граници” беше издигнат от първото правителство на СДС на Филип Димитров и реализиран посредством „ликвидационните съвети” във всяко ТКЗС. Това е отговор на въпроса кой създаде условията за латифундиите. Защо беще направено това? По думите на първия демократично избран български президент Желю Желев: За да бъде изкоренен комунизмът от българското село. Тази цел беше постигната, а страничният ефект беше унищожаване на организираното българско земеделие.

Не по-малко интересен е и въпросът как беше създадена сегашната структура на зърнопроизводството? И тук отговорът е лесен: за да бъдат усвоявани възможно най-ефективно от възможно най-малък брой хора значителните евросубсидии за селското стопанство. Това стана вече при правителствата на победилия капитализъм и в хода на присъединяването на България към ЕС и след това. Тогава се създаде феноменът „зърнари”-олигарси, зад който се крият не многобройните зърнопроизводители, а владеещите или обработващите огромни площи, чиято цел е преди всичко получаването на земеделските евросубсидии. И тук вина носят повечето от управляващите през последните 15 години.

Темата може да бъде и разширена с въпроса кои бяха онези, които превърнаха България в държава на хазарта? Защо най-разпространените реклами из цялата страна са за хазарт? Отговорът е същият.

Само за сравнение – Полша, която се противопостави на възстановяването на украинския внос (не и на транзита на украинско зърно), го прави заради своите зърнопроизводители, защото те са много и са гласоподаватели. А са много, защото там не беше допуснато производството да се подчини или замени от евросубсидиите. Потвърди го днес за пореден път и Спасимир Домардски в отговор на въпроса на БНР дали там правителството не се е подчинило на местните аграрни олигарси. Там просто няма такива.

Накрая не мога да не спомена признанието на земеделския министър Кирил Вътев, че проблемите на българското земеделие са се родили от унищожаването на кооперирането, запазено в повечето бивши социалистически страни, и на напоителните системи. С това съм напълно съгласна и дори няма да питам защо стана така, а нещо друго: Кога и какво ще направим, за да върнем кооперативното движение в българското село?

Източник: "Клуб 24 май"


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зърнари -най низша класа са!

    8 4 Отговор
    Зърнарчетата са неуки хора с първични инстимкти за власт и материалното в лукс, тяхното мозъче е закърняло и бедно!!!
  • 2 Измет

    7 5 Отговор
    Кажи му зърнар и той знае че е прос.!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 истината

    11 3 Отговор
    Няма "Украинско зърно " ! Има америкнско зърно произведено в Украйна . Ония умници продадоха земите на на фирмите “Монсанто” и “Дюпонт” .
  • 5 какво да се каже

    9 2 Отговор
    Краварите си искат парите , за това е цялата дандания .
  • 6 отчаян

    9 2 Отговор
    Има ли приведен в действие план за скоростно ликвидиране на българите населяващи "териториалната област", наречена България /засега/?
  • 7 ЯкоШиба

    10 2 Отговор
    Украинското зърно е генномодифицирано тъкмо защото е американско.
    БЕЗМИТНИЯТ внос е АНТИПАЗАРЕН, дъмпингов и незаконен. Това не е свободен пазар и законна конкуренция. Когато купуваха евтино украинско зърно, преработвателите ни продаваха олиото по 5 лв. В наш интерес е забраната да продължи.
  • 8 Никой

    2 3 Отговор
    Розовките муцунки от ПП скоро ще се спихнат, както много други партийни проекти пръкнали се от червената шума. На път са да завлечат и ДБ по скоро ДСБ с малкия човек. Време е да си ходи и да предава ръководството на Радан Кънев или дрег по деен и симпатичен човек. Не коментирам статуквото с многото ресурси. политиката не търпи празно място така ,че очаквам скоро нов политически десен проект да измести ПП.
  • 9 бяла или черна котка

    8 2 Отговор
    Хлябът ще е скъп като токът ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ. Те зърнарите, бягат, като онзи дето избяга в Румъния разкри някой работи, те заводите за хляб може да изкупят и фирми за пилета, но по принцип сега са притиснати от най-голямата мафия световното правителство в сянка и корпорациите собственици на украинската земя. Но май отдавна са притиснати, и ще ги убият ако изкупят заводите за хляба, и да затворят цикълът. Заводите за хляб сигурно са американски. Каквото и да направят ще ядат тоягата, дори ако засеят само рапица. И хлябът ще е скъп като токът от американските ТЕЦ. НИЩО НОВО!!
  • 10 Само питам

    5 3 Отговор
    След като внасяхме пшеница до сега - падна ли цената на хляба ?
    След като внасяхме слънчоглед - падна ли цената на олиото ?
    След като внасяхме царевица от там - падна ли цената на месото и млякото ?
    Всичко е една далавера !

    Коментиран от #18

  • 11 Же суи подлога

    5 2 Отговор
    Може да е американско, може и да е радиоактивно, но е демократично зърно, попило трансатлантически ценности. Американското зърно - най-демократичното зърно!
  • 12 Факти

    6 2 Отговор
    Монсанто официално произвежда само ГМО продукти и иска да въведе политика, според която никой да не може да сее без тяхно знание. И да може да съди производителите, ако не използват техните продукти, включително и държавите. Никой няма да има право да суши семена за големи червени домати, а само ГМО израснали в оранжерии. Затова и повсеместно се унищожава натуралното селското стопанство по цял свят. Целта пълен монопол и контрол на селското стопанство, разбирай продоволствието от първа необходимост. Иначе за украинското, просто друга форма за финансиране на войната в Украйна.
  • 13 Помощ

    1 2 Отговор
    Може ли някой да ми каже какво означава това? "неолибеални политици" - не съм го чувал.
  • 14 Матей преображенски

    6 1 Отговор
    Американците ни наложика като на долнопробна колония най-упадъчната феодална система на арендуване на земята и упадъка ни беше в кърпа вързан,сега се търсят компромисни решения,но упадъка е заложен в самите основи и принципи,пробития вътрешен пазар е другата голяма язва,която ни мори и затрива като нация.
  • 15 Ха ха ха

    1 4 Отговор
    Само като видиш коя червена бабичка е почнала да бръщолеви , и разбираш , че няма нужда да четеш ......

    Коментиран от #17

  • 16 това са прости факти

    1 1 Отговор
    Що е то зърнар - просто зърнен спекулант и нищо повече .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    До 10 ком - иди и виш в магазина другар какво питаш - явно от сайта не излизаш за да плюеш - олиото беше 5.60 лв сега е 2.60 лв
  • 19 гост

    0 1 Отговор
    Български бизнесмен: Зърнарите с бентлитата и вили на Малдивите леко ще го "ду..ат" ! Български бизнесмен договори внос на 300 000 тона украинска пшеница и 200 000 тона слънчоглед. Това съобщи Георги Георгиев в публикация в социалните мрежи.Според бизнесмена, пшеницата ще бъде преработена в олио в румънски рафинерии, а слънчогледът ще бъде складиран във временни силози в Румъния.Бизнесменът вече договаря с голяма верига пласмента на олио и брашно, както и производство на хляб в три големи хлебозавода.

    "Олиото би трябвало да бъде с крайна цена 2,30 - 2,40 лв. с вкл. ДДС и търговска надценка от около 30%", пише бизнесменът. "Брашното ще е на около 0,90 лв., а хляб 600 гр. ще дойде на около левче."
    Бизнесменът изрази надежда, че това ще доведе до поевтиняване на храните в България.
    "Зърнарите с бентлитата и вили на Малдивите леко ще го ду..ат", написа той.