Last news in Fakti

21 Септември, 2023 12:30 1 999 12

Бисквитки и бонбонки с канабис – да се радваш или да плачеш, това е въпросът?

  • наркотик-
  • дрога-
  • канабис-
  • закон-
  • hhc -
  • хексахидроканабинол -
  • синтетично вещество

HHC или хексахидроканабинол е синтетично вещество, подобно на канабиса. Хексахидроканабинолът е открит в Европа през 2022 г. Предлага се още и като бисквити, кексове или бонбони

Бисквитки и бонбонки с канабис – да се радваш или да плачеш, това е въпросът? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като отворим сутрин фейсбука, защото всички го отваряме вече автоматично и задължително, ни зариват безброй реклами на какво ли не. Платили са хората, сложили са ги. Но напоследък он-лайн на очи се набива нов вид наркотик – рекламират го като легална алтернатива на канабиса. За сега е легален, уж се очаквало да го включат в списъка с наркотични вещества, ама дали ще го включат не се знае...Някой отново печели яко за сметка на човешката психика, здраве и живот. На кой му пука, нали върви и никой не го спира. Дърпаш, сядаш зад волана и си караш на където ти видят очите, ако изобщо ти виждат очите.

Новата дрога се рекламира като легална алтернатива на канабиса, продава се свободно онлайн, съобщита бТВ. Търговците го рекламират като безвредно и законно – макар че не е. Онлайн има стотици обяви за продажба на вейп с така нареченото HHC или хексахидроканабинол – синтетично вещество, подобно на канабиса.

Повечето негативни ефекти, които присъстват при тревата, тук ги няма. Не те "трупясваш", можеш да вършиш всичките си задължения, разказаха гласовете от екрана. А дали е така – кой ще ни каже? Влезе ли в действие химията, не ме убеждавайте, че е безвредно! Анаболите и стероидите също се продават свободно и убеждават синовете ни, че са безвредни, а на практика не само, че са изключително вредни, но водят до неконтролируема депресия или агресия, най-вече при културистите. Но това е друга тема за размисъл. Сега да се фокусираме върху новата „безвредна“ дрога. „Има твърде малко проучвания, за да се каже какво е влиянието върху човешкия организъм. Съобщава се за отпадналост, абсцеси в гърлото, болки в гърдите. Рисковете идват най-вече от това какви са примесите, когато е синтетичен наркотик“, казва пред бТВ Александър Панайотов от Национален фокусен център по наркомании. „Хексахидроканабинолът въздейства върху централната нервна система, гастросистемата, мастната тъкан и черния дроб. В централната нервна система води до когнитивни прояви. Може да има и кратковременна загуба на памет. Нарушена концентрация, ориентация. Тези хора, които употребяват това вещество, са опасни за пътищата. Има вреда определено“, обясни д-р Ангелова в ефира на бТВ.

От здравното министерство пък коментираха, че през март Съветът по наркотичните вещества е приел субстанцията да влезе в списъка с наркотични вещества. Дотогава – да се разглежда като аналог на тетрахидроканабинола – основното психоактивно вещество в марихуаната. Някои от рекламите дори обещават, че тестовете за наркотици не могат да го уловят. В тестовете ли е проблемът или в закона? За аналозите се прилагат уж същите мерки за контрол, каквито са и за наркотичните вещества, напомнят от Министерството на здравеопазването. Тогава къде е проблемът? Защо тази синтетична дрога се продава он-лайн свободно като балсамите за изправяне на коса, от които косата ти се къдри и обувките, в които кракът ти не влиза?

Хексахидроканабинолът е открит в Европа през 2022 г. Предлага се още и като бисквити или бонбони. В някои страни дори се предлагат кексчета с канабис.

Хапнеш едно на закуска и целият ти ден е слънчев, само дето слънцето е розово, ако хапнеш две кексчета – слънцето става бенбяно! Изобретателни личности предлагат и шоколад с канабис, и локум и близалки!

Ние даже изоставаме. Какво си мислите, хората на запад не си хабят времето да ядат, да пият, да пушат и да се дрогират отделно. Защо е това „разделно хранене“, като може всичко в едно! Хапнеш парче шоколад и си „горе на черешата“!

И тук си спомних моето безгрижно детство, когато играехме на „ластик“, „пиян морков“ и „народна топка“ на улиците, където не ни прегазваха колите. Дъвчехме дъвка „Идеал“, а вкусните бонбони „Карамел Му“ ни се залепваха по зъбите, бъркахме с мръсните ръце в устата да ги отлепим и нито „ковид“ ни хващаше нито депресия! А помните ли лилавите бонбони - „Виолетките“! Как де не ги помните! По няколко наведнъж слагахме в устата за да ни се боядиса езикът лилав и се плезихме! Цял ден издържахме на една филия намазана с лютеница или поръсена с чубрица, и никой не ни е предлагал бисквити с канабис.

Бяхме много щастливи! Нямахме мобилни телефони, по цял ден не се прибирахме докато навън се стъмни. Изяждахме по някой пердах, че не сме чули как бабите и майките ни викат да се приберем. Така беше....И бяхме щастливи! Защо сега младите не са? Защо търсят утеха в тъмните защорени стаи пред компютрите, в он-лайн общуването с непознати аватари и в бисквитите и бонбоните с канабис? Защо? Какво им липсва? Навремето имаше много по-малко разнообразия и много повече щастие. Сега има изобилие от всичко – и минимум щастие?

Къде е сгрешена формулата на щастието?

Автор : Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    11 17 Отговор
    А помниш ли с майка ти, текезесарката, и с баща ти, нубийския принц как прекопавахте картофите и плевехте пипера на село..... ЗАЩОТО ИМАШЕ СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО
  • 2 Българин

    16 3 Отговор
    Само за сведение: алгоритъма на Фейсбук е така направен, че да ти показва това, от което ВЕЧЕ си се интересувал, та, какво говори ако когато някой си отвори Фейсбука му показва реклами на такива "продукти" ..... Не знам, не знам. ....

    Коментиран от #4, #5

  • 3 АБВ

    12 5 Отговор
    Всичко да стане легално
  • 4 Сила

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ха, ха, ха....... така е, обаче в Първомай още не са го осъзнали...... ТКЗС то не прощава
  • 5 Вярно и

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    алгоритмите на браузърите са същите .
  • 6 Роза

    15 5 Отговор
    Прекрасен анализ! Браво Оля! Тегли им една майна на хейтърите, те от това се хранят. Страхотна статия, за пореден път - БРАВО!

    Коментиран от #12

  • 7 Знаещ

    16 5 Отговор
    По ясен и конкретен анализ по темата и бТВ-то не надоха! Браво на авторката! С кеф я четем цялото семейство! И аз съм съгласен, че статията е много добра, съдържателна и показателна. Жал ми е за нашите деца и внуци...

    Коментиран от #11

  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 3 Отговор
    Оля ме върна в детството. През светлата част на деня играехме навън. А какви щуротии с колелото, късмет, че не съм се пребил! И вътре вкъщи имаше какво да се прави - конструктори с метални елементи развиваха фантазията, руска детска енциклопедия беше като океан от информация. От там знам това, което днес, въпреки научнопопулярните канали, децата нищо не знаят. Още преди 1970 г. знаех за динозаврите, има чудесни илюстрации в енциклопедията. Днес внучетата ми гледат само филмчета като Пейс патрул - измислени рисувани глупости. Не знаят почти нищо за живата природа. Сякаш са завладяни от съвременните средства за информация, но получават от тях най-тъпото и баналното, въпреки, че могат да научават много интересни знания.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сила

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    А гуменките, ония сините, от 2 лева...... ООООООХ, КЕФ...... НАЙК, КОНВЪРС И АДИДАС империалистически агенти........ Боже, заличи завинаги ТЕКЕЗЕСАРСКИЯ ПАСТОРАЛ...... МОЛЯ ТЕ....
  • 11 Сила

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Знаещ":

    И ние с КЕФ, в Рибново и Борино, цялото семейство...... даже ходиме в обора и на козите, и на тях им четем и плачем от умиление..... ООООООХ, КЕФ
  • 12 Сила

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Роза":

    Браво Гюл, права си, аз с това се храня...... вече гоня къде 120 оки живо тегло....... БРАВО