Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Септември, 2023 06:00 4 427 70

Как Русия иска да сложи ръка върху богатствата на Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • богатства-
  • литий-
  • зърно-
  • владимир путин

Това очевидно е една от целите на Русия в нападателната ѝ война

Как Русия иска да сложи ръка върху богатствата на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да сложи ръка върху големите природни богатства - очевидно това е една от целите на Русия в нападателната ѝ война срещу Украйна. При това вече става дума не толкова за традиционните изкопаеми: желязна руда, въглища, нефт и газ. Става дума за лития, за титана и за други метали, в това число и редки метали. Всички те са изключително нужни на западните страни за декарбонизация на техните икономики. А контролът на суровините, без които "зеленият преход" би бил невъзможен, ще разшири възможностите на Русия да оказва натиск върху Запада.

Богатствата на Украйна и тяхното стратегическо значение

До този извод стига научната статия "Полезните изкопаеми на Украйна и тяхното стратегическо значение", публикувана в германското издание "Сириус", специализирано по теми, свързани с международните отношения и политиката за сигурност. Авторите на статията, изготвена под ръководството на проф. Улрих Блум, ръководител на Германския институт за лития, подчертават, че Украйна е изключително богата на енергоизточници и други природни ресурси. Още по съветско време важна стратегическа роля играят украинските залежи на уран и титан. "Там са и едни от най-големите световни залежи на манганова, желязна и живачна руда. Шистовият газ също е много важен, особено в преходния период. Той ще намира приложение и в бъдеще в сектори като производството на торове например", четем в доклада. Авторите подчертават и големите златни залежи под почвата на Украйна, но най-голямо внимание обръщат все пак на литиевите находища в страната. Според тях добиването и преработването на литий е един от най-перспективните отрасли на украинската икономика.

По-нататък авторите уточняват, че големият икономически потенциал на Украйна не е свързан само с полезните изкопаеми. Те припомнят, че в страната се произвеждат ракетни двигатели и турбини, че Украйна разполага с мощна електроенергийна промишленост и с обширна мрежа от тръбопроводи, по които в бъдеще може да потече водород. Голямо е и значението на река Днепър - както за транспорта, така и за енергетиката, а черноморските пристанища са важни за износа на продуктите на едно високо развито селско стопанство. В отделна глава авторите на доклада описват капацитета на Украйна да участва успешно и в производството на зелени енергии, защото в страната има много слънце и най-вече вятър.

В доклада се казва още, че една независима Украйна може да се превърне в сериозен конкурент на Русия на пазара на суровини и минерали. А ако се присъедини към ЕС, Украйна може да стане важен стратегически партньор в системата на западните икономики.

Като пример авторите посочват магнезия, който е много важен за легирането на алуминиеви сплави. Днес около 80% от магнезия идва от Китай. "Ако тези доставки бъдат прекратени поради конфликт, голяма част от алуминиевата промишленост, а оттам и автомобилната индустрия, много бързо ще прекратят дейността си." Русия се води втори по важност производител на магнезий, но конкуренцията на Украйна застрашава нейните позиции - не само икономически, но и политически.

"Това усили желанието на Путин да нахлуе в една мирна страна"

Руското ръководство със сигурност следи световната тенденция към декарбонизация и осъзнава, че стойността на руските енергоносители ще спада - за сметка на други суровини. "Ето защо може да се предположи, че нападението срещу Украйна е било мотивирано не само от желанието за укрепване на властта, но и за да се получи достъп до украинските полезни изкопаеми и ресурси. Ценните полезни изкопаеми в близост до западната граница на Русия усилиха желанието на Путин да нахлуе в една мирна страна, която разполага със значителни ресурси за зелена енергия и чиито ценни залежи като литий, кобалт, никел и редки метали тепърва ще бъдат подробно проучвани", четем още в доклада.

Въз основа на своя анализ на географското разпределение на украинските ресурси германските учени стигат и до един недвусмислен политически и военен извод: "В момента окупираните от Русия региони в Украйна представляват много повече от определен процент от територията на страната: те са неразделна част от Украйна и незаменима база за нейното индустриално и икономическо възстановяване след войната".

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    82 35 Отговор
    Украйна е област от руската федерация!

    Коментиран от #2, #22, #37

  • 2 оня с коня

    32 63 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    БЕШЕ,ама вече не е и НИКОГА няма да бъде.
  • 3 Зелен терорист

    79 27 Отговор
    Украйна вече няма "богатства", а само огромни дългове, които ще плащат тъпите еврогейци като вас. Дори англичаните кешираха и излязоха от ЕС.
  • 4 Бам Бам

    73 11 Отговор
    Доколкото знам,Байдън младши,вършее в Украйна.

    Коментиран от #60

  • 5 да де

    57 11 Отговор
    Много интересно цивилизования запад с какво се занимава в цял свят правейки цветни революции.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Как

    60 13 Отговор
    Сащ сложи ръка върху богатствата на целия свят.

    Коментиран от #8

  • 8 Дааа

    28 4 Отговор

    До коментар #7 от "Как":

    Ама мисирки, пишете защо не пишете за тия работи?
  • 9 Ленин

    46 13 Отговор
    Мдаа, много работи ще ви станат ясни....По добре руско-украинските олигарси отколкото Блякрок и синчето на Байдън...
  • 10 БАНко

    19 28 Отговор
    ЦЕЛТА Е МНОГО ПО ГОЛЯМА - ПЪЛНОТО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ХЕРСОН , ЗАПОРОЖКА , ЛУГАНСКА , ДОНЕЦКА ОБЛАСТИ И ПОЛУОСТРОВ КРИМ !!!
  • 11 един

    27 55 Отговор
    Има ли някой който не е разбрал,че целта на Русия е да граби чужди богатства и територии,и не е само Украйна!45 ограбваше цяла Източна Европа,повече от 70години бившите републики в СССР,за България да не говорим,Радой Ралин го е казал точно в стихотворението си за танкиста Ваня!

    Коментиран от #23

  • 12 Просийските фашистки крадци

    18 33 Отговор
    скоро ще са изтикани обратно в блатная, най-паче като ГняZ200 - вече275+к.

    Айде хайрлия да е!
  • 13 Христо

    15 6 Отговор
    Аха, ресурсите им харесват. А хората, оказали се там през последното хилядолетие там, са излишни, пращат ги на утилизиране
  • 14 Как

    41 8 Отговор
    може руснаците да пречат на американците да сложат ръка върху богатствата на Украйна? Нима те не знаят, че тези богатства са елемент от сигурността на САЩ и тя ще ги отстоява без да брои украинските и руските жертви и загуби.

    Коментиран от #25

  • 15 АМЕРИКАНСКИ

    39 10 Отговор
    големи корпорации са изкупили земеделската земя на УКрайна и я засяват с Г М О продукти . Торят ги със забранени в ЕС торова , постигат ОГРОМНИ добиви и сега търсят коридор и пазар от името на Украйна . К О Й ограбва Украйна ? ТАКа е и с ЕНЕРГЕТИКАТА на Украйна . Нашите реактори се купуват не от Украйна а от американци - байдънови фирми .
  • 16 Христо

    32 8 Отговор
    Ако Русия не присъедини тези територии, Украйна ще ги загуби заради заемите си.

    И сега по-голямата част от обработваемата земя е на американски компании, 16 000 000 хектара, и малко на френски и арабски

    Тази пшеница, за която ореваха света, да не би да е на украинската държава? Парите от нея в чий джоб влизат?

    Коментиран от #32

  • 17 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    33 9 Отговор
    Няколко пъти в статията се споменава Украйна като "мирна страна",
    а то не е точно така - никак не стоят мирно.
    Ако не тормозеха руското население на страната си през последните 30 години,
    със сигурност щеше да се избегне тази война...

    Коментиран от #68

  • 18 Ха-ха-ха

    30 6 Отговор
    Русия си има всичко, ама е видно как янките и еврогейоветв искат да сложат ръка на руските богатства.
  • 19 Майдана

    4 2 Отговор
    Така ще да е.
  • 20 интересно

    30 11 Отговор
    Тя тая територия си е била Руска . Руснаците са воювали за нея с Монголи ,Литовци ,Поляци ,Шведи ,Австро Унгарци , с Хитлер и Наполеон ....
    Ама кравалирите и пуделите какво дирите там . Прилапахте 40% от земята , а руснаците ламтели за богатства .

    Коментиран от #21, #27

  • 21 И Аляска била руска

    8 10 Отговор

    До коментар #20 от "интересно":

    Дали ще я нападнат орките?
  • 22 Мммммм

    9 10 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Украйна беше част от СССР, а не от РФ.

    Коментиран от #38

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Янките ВЪН от България

    34 6 Отговор
    Русия или САЩ ?
    Я се поправете.
    Нещо за бизнеса на сина на Мумията бай бай Дън ?
    Що ни залъгвате с глупости ?
    Кой точи нефт от Сирия под предлог, че се бори с талибаните ?
    Защо ви плащат пари да ръсите глупости и дезинформация ?
  • 25 Мммммм

    10 21 Отговор

    До коментар #14 от "Как":

    Украинския народ иска да върви със запада други! Вие като искате с Русия, лек път за Русия. Украйна избра Европа. Ъъъъ там където сте и вие между другото. Защото не ви виждам да сте в Русия.
  • 26 Демократ

    10 25 Отговор
    Този анализ дава много точен отговор какво зло за света е империята на злото. Освен бруталното насилие с което иска да граби и унищожава, тя иска да се наложи на света като основна пречка за развитието на новите технологии и енергийни източници. За варварите развитие значи грабеж и убийства на хората, тъй като не могат да създадат никакъв напредък, искат да върнат света в миналото на войните за господство. Сега обаче е 21 век на технологиите и за жалост цената за запазване на цивилизацията е огромна и я плаща свободолюбивия и героичен украински народ, но светът ще върви напред без Русия.
  • 27 Хахахаха

    10 19 Отговор

    До коментар #20 от "интересно":

    Че те руснаците освен да правят войни, друго могат ли?

    Коментиран от #33

  • 28 007

    10 22 Отговор
    Рашия е завоевателна империя още от времето на златната орда!!! Сама няма да се откаже да граби и убива! Трябва сериозно да се подходи за да бъде разбита и поне 15-20 години да не заплашва съседите си!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 29 Мим

    20 8 Отговор
    Било някога,а вече е каквото било,било.От сега нататък всичко това ще е Руско и на Русия.Точка по въпроса.Кой каквото иска да си признава..
  • 30 един

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Дан":

    Аз по-ясно не мога да го кажа,това че не си разбрал си е твой проблем!
  • 31 Центокопачи

    21 6 Отговор
    Няма нищо такова по точно казано Русия попречи на запада да сложи ръка на богатствата на Украйна и последните вият на умряло
  • 32 Лъжата

    11 17 Отговор

    До коментар #16 от "Христо":

    Когато лъжата се настани в главите на едноклетъчните, там нищо друго не може да влезе. Украйна е била винаги житницата на Европа още в началото на миналия век, затова Сталин през 1932 г. въвежда свирепия гладомор, за да я унищожи и да унищожи с глад и другите държави, които тя е изхранване. Ти, умнико ,какво хубаво видя от присъствието на Русия в България, дали Русия разреши да използваме природните си ресурси, та да сме независими от нея или ни управляват все нейни продажни слуги, които крадат цял народ чрез енергетиката?

    Коментиран от #36, #45

  • 33 свирчо

    9 5 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    Там им е силата и за това по добре не ги закачай. Ама сега западняците седнаха на таралежа . ха ха ха
  • 34 Геша

    10 2 Отговор
    Евреинът Блум лъже като дърто Моше. Нямам думи.
  • 35 Нима америка и нато

    11 2 Отговор
    искат нещо друго?
  • 36 разбирач

    10 4 Отговор

    До коментар #32 от "Лъжата":

    Украйна са били четири държави .
    Украинска народна република, Хетманат, Западноукраинска народна република, Украинска съветска република.
    Руснаците ги правят една държава .
    Кога е била житница на Европа ?
  • 37 Човек

    10 15 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Московията е издънка на Киевска Рус и през 1723 г. с указ на Петър Първи си присвоява името й, а след това и историята й. Днешната "Русия" е една голяма лъжа. Тя е на три века без традиции в държавното дело. Затова може да съществува само чрез размножаване и затрупване на противниците с труповете на войниците си. Иначе по качество на живот винаги е била най-много във втория свят с много епизоди на масов глад, какъвто и в Африка не са виждали. Преди 100 години там е имало трупоедство и людоедство. Московитите са присвоили огромни територии и ресурси с убийства и жестокости, но не притежават интелекта да ги използват и са неспособни да произвеждат иновации и добавена стойност. Това им е наследство от дивата Златна орда, на която са били подчинени 3 века. Московията обяви себе си за наследник на Римската Империя, но реално е наследник на Монголската Империята - както по ареал на обитание, така и по нрав. Тя не може да създава благоденствие посредством интелект, защото не притежава такъв. Тя само може да се разширява със сила и така да усвоява нови ресурси. Индустриалната революция, изобретена от Запада, и дойде добре, защото това осигури пазар за ресурсите й. Но същият този Запад сега ще направи нова революция и ще изхвърли нефта и газа от играта, а с тях и Московията, която ще се върне в средновековието където й е мястото.

    Коментиран от #39, #67

  • 38 историята

    10 5 Отговор

    До коментар #22 от "Мммммм":

    Украйна е била в състава на Руската империя . Дори при гражданската война Поляците успяват да откъснат част от нея . През ВСВ Сталин връща на украинците територията им . А го обвиняват че бил нападнал Полша . Те просто си взеха това което Поляците владяха едните 20 години само .
  • 39 бе готин

    13 8 Отговор

    До коментар #37 от "Човек":

    Искаш да кажеш че Руснаците произхождат от украинците ли бе ? Ха ха ха .......Бе то сегашните украинци нямат нищо общо с Украйна . Тия са наследниците на Жечпосполита . Една хунта от западна украйна взе бластта и като квартална банда хвърли в терор цялата държава .
  • 40 а ние с гайдите

    12 6 Отговор
    България ще помага за лихвите по еврозаеми за Украйна
    Става въпрос за 13.7 млн. евро, които страната ни ще предостави на вноски от 2024 г. до 2027 г.

    А вие събирайте капачки за болните деца .
  • 41 778

    8 3 Отговор
    Авторът не е в ред.
  • 42 сащ и васалите му от нато

    11 5 Отговор
    играят същата мръсна игра в която обвиняват Русия. Ква “демокрация”, кви пет лева? Няма ли келепир никой не си мърда и кутрето на левия крак, мамини сладки. Да не би америка да дава милиарди за нищо? А? Я разтягайте малко локуми за добрата америка…
  • 43 Момчил

    14 8 Отговор
    Русия има 100 пъти повече ресурси от Украйна. Тази война не е за природни богатства. Много плоска статия от зельовците.
  • 44 МаДа

    1 0 Отговор
    Добрутро
  • 45 А другото?

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Лъжата":

    Житница или не, какво ще кажете за гръцките колонии по Черноморието? За последвалите ги Генуезци дори по нашето преди падането под турско? Не са били на плаж, нали? А са присъствали военно за да контролират търговията със зърнени храни по море (включително и за техните страни). Щото Житницата на Римската империя - Северна Африка, поради климатични промени отдавна я няма.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Сър Пичук

    6 7 Отговор
    Това е историята на Русия.
    Тя живее от войни и за войни. Грабежи, грабежи, грабежи!
    И в момента съществува единствено благодарение на природните ресурси на завладени от нея държави. Чиста колониална държава.
    За толкова години от съществуването си, Русия така и не успя да изгради собствена наука, собствена промишленост, собствена стабилна икономика и да се възползва напълно от несметните си природни богатства. Има някакви отделни постижения, но те са предимно във военното и ракетното дело и в сравнение с потенциала им са направо незначителни.
    След ВСВ от Германия са изнесени цели заводи с оборудването, документацията, суровините, дори и специалистите.
    От България са взели първо съдържанието на банките, после розовото масло и другите етерични масла, а след това всичкото годно производство.
    За войната в Украйна се знае, че основната причина е желанието и да влезе в ЕС, при което Русия няма да може да се възползва от икономиката и. Затова и се опитва да отцепи Луганск и Донецк, както и да и отреже достъпа до Черно море. А всички приказки за НАТО, "нацизъм" и бла-бла се опорки за да оправдаят завоевателната си война.

    Коментиран от #55

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хайл 14/88

    2 1 Отговор
    Дружно да s.e p.е.м фо.стата на прод.ажника-лъ жец гурков андрей
  • 54 мммм

    2 1 Отговор
    Доколкото знам в укопираните от Русия райони живеят 10 милиона руснаци ! Ако е била толко ценна тази територия, защо дадоха преди 30 години независимост на Украйна в тези граници? Можело е да задържат Донбас , след като е толко богат на природни ресурси
  • 55 Тайба вглавътъ

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "Сър Пичук":

    Голяма простотия написа👏👏👏👏

    Коментиран от #57, #66

  • 56 Поговорка

    4 0 Отговор
    Лакомо дупе, кръв с е р е!
  • 57 Истината

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Тайба вглавътъ":

    Ако истината е простотия, тогава си прав.
  • 58 Човек с памет

    3 1 Отговор
    Нова порция лъжи от DW.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Унуфри

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бам Бам":

    Мдааааа,и оня скелотоподобния пъргавелник баща му няма как да го преглътне още това.
    А Украйна с тоя продажен президент стигна сама до тук,жалко за хората само
  • 61 Килчо

    1 0 Отговор
    Колеги, като хвалите Запада и САЩ защо не кажете освен масово крадене какво друго правиха? А, простете, то било помощи, моя грешка. САЩ подкопава почвата, създава изкуствено конфликти, после се юрва да помага и накрая пълни "кошницата". Малко ми е тъжно, че все повече афро-американци си заминават от това. Журналистите от тук освен да преписват(превеждат) каквото Запада каже или ще има съкратени, нищо друго не правят. Журналистите трябва да са безпристрастни или не е вече журналистика. Какъв щеше да е отговора на САЩ, ако имаше руски бази в Мексико?

    Коментиран от #64

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 зяпач

    1 0 Отговор
    Путинските памперси от редакцията с активно действие. Измет съветска
  • 64 Сър Пичук

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Килчо":

    Има руска база в Куба. Тя е там от много, много години и е все още действаща. Навремето от там започна "Кубинската криза" когато на косъм се разминахме от ядрена война.
    А отскоро има и във Венецуела, Мадуро им даде цял остров.
    И тук не включвам редовните полети на руски стратегически бомбардировачи с ядрено оръжие покрай въздушното пространство на САЩ.
    Опираме пак до "услужливите " журналисти, които удобно пропускат някои информации, а охотно пишат за други.
  • 65 Ам чи

    0 1 Отговор
    БОГАТСТВАТА СА РУСКИ И НЯМА ШАНС АМЕРИКА ДА СЛОЖИ РЪКА ВЪРХУ ТЯХ ТЕ ЗА ТОВА Е ВОЙНАТА
  • 66 Косиш ли се ?

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Тайба вглавътъ":

    Някакви факти да имаш да добавяш, или тяхното обсъждане, щото в последният ти пост са само общи приказки, кухи фрази и вещерски комунистически решителни клетви и заклинания ?

    - Повече не можеш ли ?
  • 67 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Човек":

    Великолепен коментар. Браво !
  • 68 ПРАВОТО НА ИЗМАМНИКА

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Русия прилага двоен стандарт .

    Чеченците през 90-те год. поискаха независимост . Мордор ги нарече терористи и руските орди нахлуха в Чечения . В две войни срещу чеченския народ рашистите избиха над 200 000 мирни граждани и унищожиха , сравнявайки с земята чеченските градове и села .

    Рашистите оправдаваха жестокия си военен отговор срещу чеченците, казвайки , че чеченците нямали право на независимост , защото след Договора за разпадането на СССР това била международна призната руска територия, а не чеченска .

    Украйна, нейната суверинитет и територия също бяха признати с Договора за разпадане на СССР, като при това, то с Будапещенския меморандум от 94 г. срещу предаването от Украйна на Русия на третия в света по сила свой ракетно-термоядрен потенциал , Русия се задължи да бъде гарант за украинския суверинитет и територия .

    Е, добре де, ама като руските сепаратисти в източна Украйна станаха терористи , започвайки с оръжие в ръка да отцепват територии от Украйна и украинците, защитавайки държавата си, целостта и суверинитета си , се защитиха срещу руските терористи също с оръжие, то Рашистия запя друга песен .

    Т.е. веднага се отрече от същите тези договори, по силата, на които самата територия на Русия бе определена с тях, отрече се, че неруските народи в Русия нямали право с оръжие в ръка да обявяват своята независимост. Е, ами той така отвори кутията на Пандора в самата Русия и тя ще се разпадне на съставните си народи /части .
  • 69 ОТКОГА ПЪК УКРИЯ ИМА БОГАТСТВА

    1 0 Отговор
    И ОТКЪДЕ ГИ ВЗЕ ? ..... ПИШЕТЕ ВСЕ ГЛУПОСТИ !
  • 70 УКРАЙНА НЕ СЪЩЕСТВУВА КАТО ДЪРЖАВА !

    0 1 Отговор
    НЕ Е РЕГИСТРИРАНА В ООН - ПОКАЖЕТЕ ДОКУМЕНТ ЧЕ НЕ Е ТАКА ! УКРАЙНА Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ !