Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Септември, 2023 13:25 2 683 83

Полша иска да има най-силната армия в Европа

  • полша-
  • армия-
  • украйна-
  • русия-
  • матеуш маровецки-
  • европа-
  • нато-
  • оръжия-
  • война-
  • сигурност

Франция има най-голямата армия в Европа. Но скоро Полша може да я задмине.

Полша иска да има най-силната армия в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Под натиска на войната в Украйна полските въоръжени сили преживяват истинска революция, пише швейцарското издание "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). В обширна статия по темата се припомня, че военният парад, провел се във Варшава на 15 август, е бил най-големият в страната от десетилетия насам. 103-ата годишнина от "Чудото край Висла" - победата на поляците над Съветския съюз, предостави подходящия символизъм, пише НЦЦ и подчертава: "Варшава желае да изпрати сигнал за сплашване към Русия".

Полша иска да се превърне във водеща военна сила в Европа. Премиерът Матеуш Моравецки потвърди, че мащабното въоръжаване ще продължи дотогава, "докато армията ни не стане толкова силна, че да не ни се налага да се отбраняваме". Само няколко седмици след като Русия нахлу в Украйна през 2022, полският парламент прие удвояването на състава на армията - до 2035 година полската армия трябва да разполага с 300 000 войници, припомня швейцарското издание.

Още новини от Украйна

Ще стане ли Полша новата военна суперсила в Европа

В момента Франция разполага с най-голямата армия в Европа. Нейната численост е 205 000 души. Според официалните данни през миналата година Полша е разполагала със 164 000 военнослужещи. През последните 10 години страната почти изцяло изпълнява целта на НАТО за разходване на поне 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана. А през тази година разходите дори се удвоиха и достигнаха 3,9%. През 2023 Полша смята да похарчи близо 30 милиарда щатски долара за отбрана.

Тези огромни разходи предизвикват скептицизъм у някои наблюдатели. Полският военен експерт Роберт Чулда смята, че заради тях страната ще се изправи пред дилемата "оръжие или хляб". Много вероятно е решението за военните разходи да е задвижвано от "политически популизъм", а не от "истински, цялостен и добре обмислен план за хармонично укрепване на въоръжените сили", пише Чулда в своя статия, цитирана от Евронюз. Военният експерт призовава страната да обмисли тези ходове в дългосрочен план, за да избегне риска от финансово свръхнатоварване, който сега изглежда много висок.

Основите на превъоръжаването в Полша бяха положени през 2019 година от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) с план, предвиждащ ускоряване на замяната на старите оръжия от съветската епоха със западни, информира НЦЦ. "Войната в Украйна след това се превърна в катализатор, тъй като на съседната държава бяха предадени не само изтребителите МиГ-29, но и 260 по-стари танка. Така Полша загуби значителна част от отбранителния си капацитет", посочва швейцарското издание.

В проекта за превъоръжаването на Полша участват предимно американски компании, но също така южнокорейски, британски, израелски и италиански дружества, които често си сътрудничат с полските производители на оръжие. Германия и Франция, които преди управлението на ПиС бяха сериозни доставчици за Полша, днес отстъпват на заден план. Това отразява напрегнатите отношения с ЕС заради спора около върховенството на закона, но и мнението на Варшава, че Европа играе само второстепенна роля като партньор в политиката за сигурност, отбелязва НЦЦ.

Удвояване на заплатите

За укрепването на армията си Полша разчита и на атрактивни заплати. Според данни на Министерството на отбраната основното заплащане на военнослужещите е нараснало почти двойно от 2015 година насам и днес стига до близо 1040 евро.

Финансирането на разходите за отбрана представлява огромна тежест за хазната, коментира швейцарският вестник. Освен това военни експерти посочват, че покупката на оръжейните системи представлява само една част от разходите, свързани с тях. Разноските по поддръжката им са още по-големи.

ПиС използва разширението на армията като предизборен трик и това е очевидно, коментира "Нойе Цюрхер Цайтунг". Геополитическата ситуация позволява на управляващата партия да се представи в кампанията като единствената сила, която цялостно защитава полския суверенитет. Тя се възползва и от факта, че населението изпитва много по-силно доверие към въоръжените сили, отколкото към политиците.

Според швейцарското издание полските действия се приемат добре и в международен план. "Германия например отправя малко критики, тъй като Берлин е щастлив, че съседната страна засилва ролята си на военен буфер срещу Русия. САЩ и НАТО също оценяват силния партньор в геополитически нестабилния регион", пише НЦЦ.

Ще спре ли Полша оръжейните доставки за Украйна?

Впрочем, вчера (20 септември) едно изказване на полския премиер за оръжейните доставки за Киев предизвика спекулации. В интервю за телевизионния канал "Polsat News" Матеуш Моравецки отговори на въпроса дали Полша ще продължи да подкрепя Украйна с оръжейни доставки и хуманитарна помощ въпреки спора за зърното така: "Вече не доставяме оръжие на Украйна, а се снабдяваме с най-модерните оръжия". Моравецки каза още, че Полша е разширила неимоверно поръчките си за оръжие. "Ако не искаш да ти се налага да се защитаваш, трябва да разполагаш с нещо, с което да се защитаваш - ние се придържаме към това правило." Въоръжените сили трябва да бъдат модернизирани, така че Полша да разполага с една от най-силните сухопътни армии в Европа, каза Моравецки.

Думите му бяха интерпретирани по различен начин. Макар че първото му изявление относно оръжията изглежда ясно формулирано, контекстът на интервюто подсказва, че Моравецки няма предвид пълно спиране на полските оръжейни доставки за Киев - по-скоро той вероятно иска да подчертае, че Полша не само доставя оръжия на съседната страна, но и успоредно с това превъоръжава собствената си армия.

Няколко полски новинарски портала обаче интерпретираха изявлението на Моравецки така: Полша ще спре доставките на оръжие за Украйна на фона на конфликта за зърното. Информационна агенция ДПА отправи искане за разяснение от полското правителство, но засега то остава без отговор.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    18 31 Отговор
    Нека! Видя се, че германците и франсетата са станали невероятни лигльовци след ВСВ. Полша е на подходящо място за да възпира орките заедно с Украйна.

    Коментиран от #2, #8, #9, #26, #42, #46

  • 2 Това е безспорен

    11 14 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Факт.
  • 3 Хихихи..

    32 7 Отговор
    Всеки комплексар иска да има най-големият х@й в Европа,но докога всеки ден ще ни занимаване с полските мишки и френските жаби?

    Коментиран от #6

  • 4 хммм

    23 7 Отговор
    Между искам и мога има голяма разлика!
  • 5 Тия

    15 3 Отговор
    Т@...п@...ци ще се набълбукат яко
  • 6 Прав си Къс!

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Хихихи..":

    Като пилона на Рундьо.

    Коментиран от #10

  • 7 Умирам от смях

    19 5 Отговор
    Тези не разбраха, че там където се намират с армия не могат да се опазят.
  • 8 Ми ти бе,сървул?

    10 9 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Кога си виждал война освен на кино,да ти ... ........ страхлива ганьовска? Аре да ни кажеш?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ей,оклук

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Прав си Къс!":

    Кой ти свали феса преди век и половина,помниш ли? Не е търновският помияр Стамболов,да те светна мъничко..
  • 11 факуса

    11 4 Отговор
    хи хи сащисаните кат найсилни по цял свят все се отбраняват,а вие панове кат се порепчите още на русия,никаква няма да имате
  • 12 Някой

    15 1 Отговор
    Между искам и мога има голяма разлика. Ама много голяма.
    Те и през 1939 г. са имали най-модерната и многочислена армия. Дори по-голяма и от немската. Ама това не им пречи да бъдат пребити от нахлуващите германци.

    Коментиран от #16

  • 13 хиената на Европа

    16 1 Отговор
    е противоречива по начало. Вечната й мечта е да победи Русия и притулва конфликтите с Германия, днес Германистан. Не може да не знае всеки що-годе запознат с военния сектор, че броят на войниците в дадена страна не е първостепенния фактор днес. Второ, НАЛИ ПОЛША разчита толкова на нато - защо така бе джанъм, показвате, че не й вярвате много?
  • 14 Анонимен

    8 9 Отговор
    Полша вече храни Европа, утре може и да има най силна армия, а ние може да побием още пилони, да плашшим гарите, а до изхранване на населението хляба е достатъчно на какви цени няма значение.
  • 15 Историк

    14 3 Отговор
    Демек с две думи-парите на полския данъкоплатец потъват в дълбокия джоб на американските оръжейни концерни...оххх,бедна и поробена Европо...

    Коментиран от #28, #43

  • 16 Райнхард

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Ние немците,както и руснаците(в това число слагам и подведените и пожертвани от Зеленски украинци) се раждаме войници!
  • 17 Ихтиандър

    3 5 Отговор
    Защо този коментар се базира на швейцарски източник? Какво общо има Швейцария с полската армия. Това ми напомня как по времето на комунизма нашите вестници цитираха някакви провинциални индийски издания, които били писали неща дето са угодни на СССР. Нали ви е ясно как стават тези неща. Аз плащам на един такъв вестник и тоз разпечатва това, което аз искам! По тоя повод умрях от смях вчера като чета доносите на някакъв наш шпионин от Испания, дето написал столицата на Испания така МадриТ...Нали ви е ясно колко са стрували тези шпиони....
  • 18 смешници

    6 3 Отговор
    Финала на полските авантюри и мераци е добре известен
  • 19 РУСКА 👊🐻👊®

    8 3 Отговор
    И НА ПОЛЯЦИТЕ ИМ СЕ ЯДЕ БОЙ ОТ РУСИЯ

    Коментиран от #29

  • 20 Тези не са добре!

    5 2 Отговор
    Ще имат, но после да не реват пак?
    Всеки път се напъват, правят се на голямата работа и те, както и германците и как свършва това?
    Историята не ги учи.
  • 21 аааа

    2 2 Отговор
    Защо няма новини от Молдова? От няколко часа там се случва нещо и пак научаваме от клипчета в тикток, а нашите медии- нито думичка.
  • 22 ПОЛША НЕКА СИ ПРИПОМНИ ГОРАТА

    3 5 Отговор
    КРАЙ КАТИН , ПЪК ПОСЛЕ ДА ПРАВИ АРМИЯ !

    Коментиран от #27, #44

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 С ПРИЯТЕЛИ КАТО УКРИТЕ ............

    5 4 Отговор
    НЕ ТИ ТРЯБВАТ ВРАГОВЕ ! затова путин ги дреня уземи !
  • 25 Тези са много сродни

    5 2 Отговор
    на т.н. "украинци"! Голяма уста, но малко възможности! И онзи техен в САЩ, Бжежински писа: "Русия без Украйна е слаба и ще се разпадне! Който иска да победи Русия, трябва да я раздели от Украйна, а още по-добре е, да ги накара двете да се самоунищожат..." А това беше писано от този идеолог на "американската доминация в света" още преди години!
    ФАЩ вече виждат, че украинците се свършиха и им трябват други балъци! Та следващото пушечно месо ще са поляци! Само не е ясно, до кога ще бъде тази война само конвенционална? Вече всичко се знае. САЩ участват с разузнаване, с даване на оръжия и пари, имат и "съветници" в Украйна и вече са 100% в тази война! Същото важи и за Западна Европа. Въпрос е само на късмет и на търпението на Русия, че още не са паднали ракети в Европа и в САЩ!

    Коментиран от #82

  • 26 Баце ЕООД

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Глей ся, в Полша сексуалния акт се извършва от жените, което прави мъжете им характер, тип - женски полови органи... Традиционно (в историята) винаги голям пердах ядат кат са наежат много. Юр уелкъм!
  • 27 и Волино

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "ПОЛША НЕКА СИ ПРИПОМНИ ГОРАТА":

    да си припомни Полша.
  • 28 Преторианец

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Историк":

    Напоследък от Южна Корея купуват повече.

    Самолети ,танкове Блек пантер , САУ и други -все големи сделки,много бройки.
    Но и от САЩ де. Ф-35 имат ,близо 500 Хаймарса и други. Радари от САЩ и Израел.

    Коментиран от #30

  • 29 на поляците ПАК

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "РУСКА 👊🐻👊®":

    им се яде бой от Русия. Нещо не си спомнят, че са горди натовци.

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Наблюдател

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Преторианец":

    Последното поколение Пейтриът купуват от САЩ .
  • 31 Българин

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "на поляците ПАК":

    Бой от Русийката ли бе? Я се стегни малко!

    Коментиран от #39

  • 32 Д-р Хаус

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "на поляците ПАК":

    Ти вземи чети малко. За маршал Пилсудски чул ли си и как е драл ватата 1920 г.
    157 000 взима в плен.
    А и Полша има могъщ съюзник , а Мордор -Северна Корея и Иран .
  • 33 🇧🇬🇪🇺💯

    3 1 Отговор
    Да, бившите територии на Руската Империя това са Полша,
    при - балтийските “пинчери” Държави Естония, Латвия, Литва и Държавата Украйна са “гордиевият възел”, “the conundrum“ на Европейският Континент, “ахилесовата пета” на ЕС, НАТО и Русия включително.

    С Войната от 2022 г. Русия разсича този “гордиев възел” и връщане назад няма.

    През Втората Световна политиката Нацистка Германия е била за пълното и тотално унищожаване на Полската Интелигенция и Елит и заличаване Полската Държава, унищожаването на Полските Евреи.

    Разделянето на Полша м/у Германия и СССР.

    Победата на Поляците преди 103 години в битката край Висла и пленяването на над 35/40 000 хиляди Червено Армейци които довчера са били Крепостни и бивши Крепостни Селяни в Руската Империя е в основата на масовото убийство на Полски Офицери 20 000 от Сталин при Катин през Втората Световна Война.

    От пленените десетки хиляди Червено Армейци в Полша преди 103 години близо 22 000 до 30 000 руски войници на Червената Армия намират смърта си от глад, болести и недохранване в Полските Лагери като Военнопленници.

    Коментиран от #37, #40

  • 34 Костадин Костадинов

    1 5 Отговор
    Мой ли някой русофил дъ обясни смисляну,що е русофил? Щото ако си русофили,начи и престаа си няаш от историята на България ,пък дъ ни гуорим зъ история на войнити.Туй узначаа чи тез люде изобщу няаат никвъ притстаа в къф свят живеят и декъ съ нъмирът - ощи ми убясняаат ко хубуу било кът ималу ТКЗС.
  • 35 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    Мечти
  • 36 🇧🇬🇪🇺💯

    1 3 Отговор
    Полша трябва да има най голямата и най добре обурудваната Армия в Европа защото е заобиколена с врагове: Германия, Русия, Украйна.

    Коментиран от #47

  • 37 Костадин Костадинов

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Такиа раута мойти не обичат т.е.истината,и затуй веднага щъ анатемосат и обвиняват,чи си бил в САЩенското посолство. Според тебе мой ли да има по-просту съществуво от русуфиля,че за меня да гласува?
  • 38 Запознат

    4 0 Отговор
    "Полша иска да има най-силната армия в Европа"

    Силна армия имат държави които сами си произвеждат оръжия а не тези които си ги купуват от някъде. В цялата човешка история е било така и продължава да е така - тези които си купуват оръжия от друг освен да фалират нищо друго няма да постигнат.
  • 39 "Русийката" е най-силната

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    страна в света, в сферата на стратегическите оръжия! А, ако се стигне някога до тях, даже и ти, в твойто село с 5 човека ще усетиш, че вече са употребени и няма никакви си САЩ или Европа. Ще продължиш да си ядеш червеи там, но може и да са станали радиоактивни и няма да изкараш много?

    Коментиран от #45, #50

  • 40 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Тва с пленените е голям смях.лично путин го измисли и публикува с идеята да лъже неуките си фенове.убииството на въпросните офицери е отмъщение на сталин за позора до който го докараха поляците 1920.този позор за малко е щял да му струва кариерата и живота обвинен от троцки че е некадърник.това няма нищо общо с някакви убииства на руснаци в плен.веднуб че такива е нямало втори път че на сталин му е било през ...а.
  • 41 Владислав Ягело

    3 2 Отговор
    Полша е била военна суперсила през средновековието, сега нещата са други.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Късо име дълъг Вуйак

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "ПОЛША НЕКА СИ ПРИПОМНИ ГОРАТА":

    С това ли намери да се хвалиш ,КвазиМордор.
  • 45 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от ""Русийката" е най-силната":

    Тва кой ти го каза? Русииката е силна на приказки .количеството не прави качество.войната в украйна го доказва.60. годишните атомни заряди с 50 годишни системи за изстрелване и неотговарящи на действителността прехвалени ракети .това е руската действителност.единственото дето може да направи е да се самовзриви което безспорно ще се отрази на цялата планета.другото са алабала приказки на фенове на путин.

    Коментиран от #49, #51, #55

  • 46 дедови

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ще възпират с 5членаИмадури ще ги превърнат в лунен пейзаш.Нещо си се объркал ако си мислиш че стях ще се лигавят както в Украйна.За да се кротнатНатушките явно момента за някоя държава да се срине до основи.
  • 47 Полша днес е по-слаба

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    даже и от Германия военно. Няма силна военна индустрия, а и уменията на армията й, също не са нещо. Нека се правят на "велики", ще си го получат и те, като укрите! Войната с чужди оръжия не е никак лесна, ако нямаш своя военна индустрия и не можеш да си ремонтираш и поддържаш всичко сам! А полската военна индустрия ??? Смешна работа!

    Коментиран от #52

  • 48 Военен

    3 1 Отговор
    "А и Полша има могъщ съюзник"

    Трябва ти да си могъщ а не съюзника ти - тя и 1939 година Полша също имаше могъщи съюзници в лицето на Британската империя и Франция като само Полша имаше по-голяма армия от Германската да не говорим че Франция и Англия имаха неколкократно по-големи армии от германците. Полша приключи за месец а обединените армии на Франция и Англия ги разбиха за седмица.

    Коментиран от #53

  • 49 Костадин Костадинов

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Еееееее стига де,нямаш никва жал към русуфиляцити - за тях истината е нещо омразно.
  • 50 Цеко

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от ""Русийката" е най-силната":

    Кои бре ? Стружките къде извадиха от Посейдоня . Не леж ти на тая кълка за стратегическите им оръжия. Те са 100 пъти по зле от конвенционалните им. Щото там се е крало до самозабрава вече.
    Имаш си туршийка у мазето та си курназ.
    Ама бункер не знам дали имаш

    Кажи сега и за Цирконя ?

    Коментиран от #54

  • 51 Запознат

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    "60. годишните атомни заряди с 50 годишни системи за изстрелване"

    Ти за американските ли говориш защото преди 60 години нямаше нито Сармат нито Авангард нито Посейдон - виж американците нямат нищо ново.

    Коментиран от #56, #57

  • 52 🇧🇬🇪🇺💯

    1 4 Отговор

    До коментар #47 от "Полша днес е по-слаба":

    Днес Дружина Польска може да прегази Германия точно 5 дена.

    Същото се отнася и директора на Беларуски Крепостнически Колхоз
    to be Диктатор Ликушанко президент на Беларус.

    Поляците са в Минск за 24 часа!

    Само Стратегическата и Тактическата Ядрена Сопа на Путлер държи Поляците мирни.

    Коментиран от #59, #62

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Военен

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Цеко":

    "Стружките къде извадиха от Посейдоня"

    Ти кажи за "великите" американски оръжия от преди 70 години - още са с Минитмъните които бяха "новост" когато ракетите прохождаха.

    Коментиран от #60, #76

  • 55 Да, бе! Точно ти знаеш,

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    колко са стари руските стратегически оръжия!
    Ако мислиш така за руските, то виж същите на САЩ какви са? Техните са разработвани още от немеца Вдернер фон Браун, който е правил немските ракети по време на втората световна война. Те са само балистически, над 50 години са вече. Руските стратегически ракети вече не са балистически. Движат се по произволна и сменяща се траектория. Те си ги модернизираха последните години. Имат и свръхзвукови, бойни глави, "Авангард"! Освен ракети, имат и подводни дронове стратегически (Посейдони). Имат и подводни ракети - Скиф, намират се в океаните и са готови при команда да ударят враговете на Русия. Е, какво може да им противопостави САЩ? Нищо! А пък спътниците на САЩ и Нато? В произволно време Русия може да ги неутрализира, всичките (РЕБ, специални спътници убийци.., ракетите Нудол...)!
    Не сравнявай конвенционална война със стратегическа! Там САЩ и натото са много, много зле. Дано не се стига до такава война, но Западът ще я загуби много бързо!

    Коментиран от #58

  • 56 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Запознат":

    И кво е сармат? Няма ни едно успешно изстрелване.същото като кинжала.уж не сваляема а ни една не стигна целите си.на пеитриетът тва му е най лесната ракета.та вервай другарю посейдони сармати а накрая на границата с украина и ни метър напред.украинците без флот унищожиха руския в черно море.оня ден даже и подводница потопиха на руснаците и то нова такава.та вервай си че ладата ще стане кола а панелката апартамент.лошото е че не си чак толкова наивен и нещеш при умните и смелите.
  • 57 Цеко

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Запознат":

    Сарматя и Авангардя


    🤣🤣🤣🤣🤣

    Много са страшни картинките В САЩ са в тих ужас

    Апропо на Авангард и картинка не можаха да му измислят та крадоха американска
  • 58 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Да, бе! Точно ти знаеш,":

    А кой е правил съветската ракетна прпграма? Американската доктрина другар не е свързана само с ракетни изстрелвания макар че американските ракети са къде къде по точни и невидими от руските.в украйна се вижда нагледно.що се отнася до руските фантасмагории,слушахме ги 45 години придружени с хвалби.накрая се оказаха смешни и жалки лъжи.та вервай им хахахах...

    Коментиран от #61

  • 59 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Прав си но не защото Полша е много силна военно а защото Германия никаква я няма като армия. Те повече ще се озорят с Беларус макар че са 4 пъти по-големи и то ако Путин не им помага което няма как да се случи отколкото с Германия.

    Коментиран от #65

  • 60 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "Военен":

    Така е другар.сега хаймарса обаче нещо не го ловите.интересно що? Влиза директно в хола.за сметка на това всичко руско се лови и е меганеточно.русия изстреля над 5000 ракети към украина и резултата е нула.днес е показателен ден от 43 изстреляни 37 свалени другите улучили един мотел и три блока.от другата страна летището в саки го няма и щаба на руската армия в крим също.

    Коментиран от #64

  • 61 Военен

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "стоян георгиев":

    "макар че американските ракети са къде къде по точни и невидими от руските"

    Нема начин Минитманите да не са точни и невидими - това са им стратегическите ракети на господарите ти. Нищо че са по на 70 години. Ама когато ти са полирали мозъка с пропаганда вярваш във всичко.

    Коментиран от #63

  • 62 Абе стига ми ги хвали!

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Полската армия са едни лигльовци!
    Не ги виждам, как ще прегазят днешна Германия? Нека опитат! Само с милиардите автомобили тука в Германия ще ги прегазим, като бездомни кучета... Немците са кротички, но имат военна индустрия и техника. Райнметал,... за Краус Мафей чувал ли си? А поляците са просто едни надути пуяци! Бивша соц страна, без много мозък! Какво могат да произвеждат, военна техника изобщо? Боклуци!

    Коментиран от #68

  • 63 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Военен":

    Кво няма начин се видя в украина другар.уж много ги знаехте работите а с едни джевелини и едни стингари украинците ви направиха на кайма.сега се вижда още по ясно с хаймарса.двадесет установки обърнаха войната.и са неточни да знаеш...влизат само в хола.хахахаха

    Коментиран от #66, #67

  • 64 Военен

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "стоян георгиев":

    Е според украинската пропаганда е така както казваш - лошото е че истината е друга. Хаймърсите ги ловят и свалят както всичко друго - е някоя се промъква където няма ПВО. Пък за свалените 150% от украинската ПВО ракети знаем - интересно тогава защо ревът постоянно. Знаем и че според укрите руските ракети удрят само детски градини и болници - само не знам що ли гръмна склада с боеприпаси в Лвов - сигурно от страх.
  • 65 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Запознат":

    Точно, Германеца се носи в “облаците” на “розови еднороги” , “био земеделие”, “зелена сделка” и забраната на Ядрената Енергетика, Забрана за Дизелови автомобили в Райха и так далее, не му е до война, армията в Германия представлява нула, и Поляците имат в пъти повече Танкове от Ханс и Фриц в Германският Четвърти Райх?

    Коментиран от #69

  • 66 Военен

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "стоян георгиев":

    Аха значи според теб укрите вече са под Москва и Путин всеки момент ще капитулира, Крим отдавна са си го върнали - така ли?

    На кайма стана цялата укроармия - щели на жени да връчват призовки вече че няма. Според губернатора на Одеса само 10 до 20% са живите от мобилизираните преди "контранаступа". Какво стана със всичките чудо оръжия на запада - защо ли никой не говори за байрактарите, гаубиците, леопардите, брадлитата с които щяхте да разпилявате руснаците.

    Коментиран от #78

  • 67 Като много разбираш,

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "стоян георгиев":

    ще узнаеш истината само, ако някога се стигне до тотално унищожение... САЩ и Натото са пътници!
    Живеят от интриги. Русия не е силна в конвенционалните войни, понеже според доктрината й, тяхната война ще е само отбранителна и само за малко време в началото, да спре началният натиск на натовските страни. А след това, веднага се включват РВСН, атомните подводници, космическата отбрана от чужди спътници и всичките им стратегически оръжия! Русия не се е готвила за конвенционална война, като тази в Укрйна, нито оръжията им са нещо развити, нито управлението за такава война... Но в стратегическата война, няма кой да им каже "гък" в този свят! А я кажи, като много знаеш, защо САЩ се отказаха от война със Северна Корея? Понеже Ким им каза, че ще ги нападне там, на територията на САЩ! И те се изплашиха! А пък Русия е имала най-голямата атомна бомба в света до сега, още 1961-ва година! Около 60 Мегатона мощност! Е, как ги виждаш САЩ, вместо с Корея, да воюват с Русия в атомна война? Жертви са!

    Коментиран от #79

  • 68 🇧🇬🇪🇺💯

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Абе стига ми ги хвали!":

    :) може и да е така но на Фрицовете ще им трябват десет години за да се милитиразират по Германски Образец?

    Коментиран от #70

  • 69 Запознат

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Германеца не се носи в облаците защото крайно десните вече представляват мнозинство но окупаторите им от САЩ така им нареждат да нямат армия а марионетки на власт както при нас изпълняват безпрекословно. Даже и които не са крайно десни са против американците и са за силна армия но кой ги пита.

    Макарончо имаше някакви прозрения преди за излизане от НАТО и създаване на силна европейска армия с европейско въоръжение но и него го хванаха за топките и той мълчи сега.

    Коментиран от #71

  • 70 Аз ти казах!

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Само с милионите автомобили, които са в Германия ще прегазим всичките поляци :)!
    И в Германия днес не живеят само немци, нали? Ще отидем даже и там в тяхната страна и ще им унищожаваме поделенията на място, ако се стигне до война! Дано не се стига до война... Смисъла за нас, нормалните хора е никакъв! Сега страдат, както украинците, така и руснаците, нали?

    Коментиран от #72, #74

  • 71 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Запознат":

    Много отдавна съм разговарял с Немски Приятели и в Крайно Дясното и Крайно Лявото, тоест едните са ЕсЕс Офицери за ГДР а другите са ЕсЕс офицери за Бундес Германия, и десните и левите искат промяна и милитаризация, както вървят нещата още една, две години и ще вземат своето.

    Коментиран от #75

  • 72 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Аз ти казах!":

    Да, това е една безмислена война в Украйна която трябва да приключи колкото се може по рано.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Европеец

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Аз ти казах!":

    "Смисъла за нас, нормалните хора е никакъв! Сега страдат, както украинците, така и руснаците, нали?"

    Така е за нормалните хора няма никакъв смисъл от войни но за хората ВПК това е целия им смисъл на живота. Уви в САЩ те са реалните управляващи и войни ще има докато управляват те. Сега Путин е виновен за някои но когато го нямаше Путин пак имаше войни по света даже и в Европа (Югославия).
  • 75 Запознат

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Докато Европа не се отърве от колониалната си зависимост от САЩ всички ще страдаме - но няма как да се отърве ако не се сближи с Русия - все пак САЩ са голяма ядрена сила и голяма военна сила спрямо Европа и могат да я прегазат за месеци американците - единствения противовес на американците са Русия и Китай които могат да противостоят на американците докато Европа създаде собствена армия. Американците пък ще се мъчат всячески да предотвратят това защото това ще е техния крах - за това е много сложно и има опасност от ТСВ и то ядрена.

    Коментиран от #77

  • 76 Д-р Хаус

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "Военен":

    Да ти кажа ли колко пъти е ъпгрейдван Минитмън и софтуерно и хардуерно. Последния беше при Тръмп и правиха тест на 11 000 км.
    Хич не се заблуждавай че Русия има подобна ракета.
    А да не говорим ,че не това е най страшното оръжие на Америка.
  • 77 Д-р До литър

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "Запознат":

    Намери си видеата на Гари Табах
    Той казва дословно това : Ние ( американците ) им направихме ракетите ( Топол и Топол М )


    И после казва : Знам ли дали ще полетят срещу нас. Може и да не полетят

    Коментиран от #80

  • 78 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Военен":

    Военен когато една нападателна армия мине в защита означава проблеми за нея.учи се във военното училище.и не повтаряй като папагал руските опорки дето руснаците не давали загуби а украинските били огромни а погледай малко военни канали на руските блогери или видеа от бойното поле.много ще се учудиш кво казват руснаците на терен.
  • 79 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #67 от "Като много разбираш,":

    Така така,русия се готвила само за отбрана ама от както е путлер само напада.явно той не ви е чел опорките...ххахаха.тва за руското нападение също го пеете от времето на комунизма .как все някой ще ви напада окупира. Само че другар никой няма подобни амбиции.ако си забелязал ние в европа искаме само мир а сащ пляскат през ръцете само такива отбраняващи дето се чудят къде да ни ударят.за комунягите другар най лошото нещо е да живеят в мир.това е най голямата им наказия.затова никой не напада русия или северна корея.мира е най голямото отмъщение за тях.та гледам че си им фен ,ама йде демонстрирай го конкретно не на приказки
  • 80 Глупости на квадрати!

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Д-р До литър":

    Първо Русия е много по-напред с материяла в ракетната техника от САЩ. Руските Тополи, Сармати, Синеви, Ярсове, Булави и т.н.. са си разработвани от руснаци. Знаеш ли Юрии Соломонов? И като сащ са толкова напред, къде са им хиперзвуковите ракети? Още правят тестове, а вече даже и Китай има такива на въоръжение...
    САЩ даже и техният ХААРП направиха, след СССР. Там този проект се наричаше Сура и вече го закриха. Защо? Имат по-сериозни оръжия от това микровълново.
    Да подсказвам ли? Какво ще стане с една война, ако направиш дори само една секунда изместване на времето на цялата си страна в сравнение с времето на другите на планетата? Примерно, в Русия процесите настъпват с 1 секунда преди всички други на Земята? Е, няма как да ги удариш или победиш с каквото и да е... Ти си просто в друго време, спрямо тях... Примерно ти имаш 12:00 часа, а някой друг 12:01 часа и тази разлика остава постоянно такава? Не можеш да им направиш нищо!
  • 81 КГБ

    0 0 Отговор
    Франция с най голямата армия все още в Европа, ако беше Турция в ЕВропа щеще тя да е най голямата армия, Великобритания има най силната армия без да има голяма армия, Украйна под война де факто е една от първите големи армии а Европейска Русия дефакто е дори супер сила на ЕВрапа , просто в следващите 1000 г няма как една Полша да има най силанат армия в ЕВропа и дори да задмине САЩ и Китай по военни възвожности, много се изхвърлят но има хляб да ядат

    Коментиран от #83

  • 82 Никой няма

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тези са много сродни":

    да напада РФ и да влиза в тази територия. Просто ще бъде изолирана от света, а малките работливи китайчета ще разработят Сибир и ще продават суровини и стоки по цял свят. Руснаците вместо да продават природните си богатства и да живеят добре ще станат роби на китайците. Печелиха по 2млрд$ на ден преди войната, но Западът им давал само хартийки за тези суровини. Сега от страх харизаха Сибир на Китай.
  • 83 Видяхме я

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "КГБ":

    супер силната армия на РФ колко може. Зад една армия трябва да стои силна икономика с добре платени и мотивирани работници и войници, а не конгломерат от народности, в РФ са 84 официално
    признати, руснаците са под 100мил. РФ не е СССР с 6 васални държави свързани със СИВ и Варшавски договор. Дори тогава не си показваха толкова рогата.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания