Last news in Fakti

29 Септември, 2023 14:55 7 464 52

Добре дошли, доносници!

  • бюджет-
  • 9%ддс-
  • донос-бонус

Искам да ви запозная и с най-новата народна поговорка: „Морал къща не храни“

Добре дошли, доносници! - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди години бях в Германия и ме предупредиха да внимавам къде паркирам колата дори и за малко. Полицията поощрявала доносничеството и всеки порядъчен гражданин можел да те изпорти. Нямам представа колко здраво е било германското общество тогава, но като тъмен балкански субект намирах професионалното доносничество за нещо ненормално. Радвах се, че у нас сме такива неевропейци.

От гореописаната история минаха двадесет години. И ето ни – честито!

Доносничеството в България вече не е срамно. Ценност е. За да се утвърди като ценност ще е необходимо да се пуснат няколко напълно малоумни телевизионни клипа, в които да се обяснява, че като доносничиш помагаш на всички. Няколко хомункулуса в костюми, които да подъвчат няколко заучени тъпотии и всичко ще се приеме на ура.

Вече доносниците не само няма да са порицани, но ще бъдат материално стимулирани. Това е държавна политика. Аз от държавни политики не разбирам, но такава национална политика вероятно е резултат на острата ни национална липса на доносници. (Съмнявам се) Защото да си доносник не е като да си лекар или инженер. За доносник не се учи във ВУЗ. Доносникът се възпитава от бебешката люлка. А знаем, че възпитанието е трудоемка дейност. Затова доносниците са вид национално богатство. Нещо като природен ресурс. Няма как – ще трябва да ги пазим.

Колкото до морала - майната му на морала. Вашия морал е остарял. Скърца. Навъртял си е километража и става само за скрап. Запознайте се с новото морално - доносничеството. То е като електричка с вечна батерия, но без кормило. Но на кой му трябва кормило, при положение, че колата върви на автопилот. На кой му пука за посоката при положение, че колелата се въртят? Нали така?

Искам да ви запозная и с най-новата народна поговорка: „Морал къща не храни.“ (Може да се използва и като основа на бъдещата рекламна кампания.) Поговорката е изтръгната директно от живота и е минала през фактчек проверка. И е така – моралът не храни. Затова не говорете за морал. Не мислете за морал. Няма държавна политика за печелене на пари от морал.

Сега за новодоносниците. Честито момчета, момичета и други. Клепайте си другарчетата, защото това вече е хубаво, а и вие другарчета и без това нямате. Поне някой лев да има. А когато умрете и ако добре сте си вършили работата може на ваше име да кръстят някоя улица. Да кажем някоя тъпа улица без изход.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 103 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    79 9 Отговор
    Авторе, внимавай, че ще те издам на Кокорчо, хаха
  • 2 Сатана Z

    117 18 Отговор
    В България доносниците ги наричат “будни граждани”,които са предимно симпатизанти и членове на Доносническа България и Киропиците от ПП.
    С доносничество към евроатлантизъм.

    Коментиран от #11, #19

  • 3 да де

    50 4 Отговор
    Е па при доносниците който стане по-рано и отиде където трябва да си изтръска ушите той печели като бонус ще се брои и някое записче на GSM-ма.
  • 4 всички ще се топим по 5-10 пъти .

    32 4 Отговор
    пък нап да си обикаля да проверява . Германците са ни като Русия едно време . Резултатът е друг . Няма медали , Все стачки, банди агитки или по 3 по 2 обикалят да гракат . Хванали сме се и гледаме , там в фрг същото . е малко по скъпо , заплатата е разликата с бг , а оттам пенсия и бюджет - е това са лъжливци . Като бойко преди вземе 30 милярда - даде путищари, за метрото, абе на който няма и ги похатчи . После нямал за пенсии, нямал за паркинги и детска болница и градини .
  • 5 ЛОВЪТ НА ВЕЩИЦИ НЕ МОЖЕ

    44 4 Отговор
    БЕЗ ДОНОСНИЦИ. ЧРЕЗ ТЯХ КОЛИЧЕСТВОТО ЗАЛОВЕНИ ВЕЩИЦИ СЕ УВЕЛИЧАВА. ЗАПЛАТИТЕ НА БУХАЛКИТЕ ТРЯА ДА СЕ ОПРАВДАЯТ.... ДОНОСНИЦИ ТЕ И ПРОДАЖНИ И ТЕ СА НАРАВНО ПО ДРЕВНОСТ С НАЙ СТАРАТА ПРОФЕСИЯ НА ЖЕНИТЕ....
  • 6 123

    61 22 Отговор
    Нещо се обърка обаче. Това не е доносничество. Това е отговорност и справедливост. В германия ако си хвърлиш фаса или пласмасовата бутилка от колата или ако спреш на тревните площи, съвестни хора, които искат да им е чисто и подредено ще извикат органите на реда за да те санкционират, защото не е редно и като отнесешглобата, другия път няма да го парвиш. Затова там е като картинка за разлика от свинщината тук, където всеки си прави каквото си иска. И да ако си тарикат и заобикаляш закона, а аз си плащам днъците чинно, няма да имам проблем да те "изпортя" че криеш данъци, защото не е справедливо. И вече е време да се научите, че тарикатлъка вече приключва. Аман от тарикати, които искат да живеят на чужд гръб. Ама аз искам да живея и да съм с равни права с всички, а не ти като гъзар да минаваш в задръстването по бус лентата например и да не искаш никой да те глобява или снима, клепа на полицията. Аман от селянд.ри

    Коментиран от #18, #32, #36, #37, #42

  • 7 кръгът зелиски и сина на бадан разпредел

    4 25 Отговор
    и доста пари . сега ще има ИМПИЙЧМЪНТ . После и за Радев сигурно .
  • 8 Сандо

    53 8 Отговор
    Авторът /който впрочем ми е направил много добро впечатление с текстовете си/ защо не споменава за факела на демокрацията САЩ?За оная дъщеря,която гордо разказваше по телевизиите им как е разпознала майка си при щурма на Капитолия и веднага я издала на властите?Иначе политкоректната преса ни продъниха тъпанчетата с Павлик Морозов!

    Коментиран от #13

  • 9 Мераклийски

    19 32 Отговор
    Това е много хубаво,че хората могат да съобщават неиздаването на документ за направена услуга.
    Мога да посоча поне десетина автомивка,които не издават документ. да не говорим за фризьори,бръснари,минаване на автомобилен преглед , мазачи,плочкаджии, зидари и много други..
    Щом не издават документ,това е кражба от нашите пари!
    Браво на правителството

    Коментиран от #16, #23, #24

  • 10 Никой

    10 36 Отговор
    Поредния манипулативен пасквил.
  • 11 Българин

    33 9 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Тц.
    Будни граждани се наричаха доносниците на ДС, които клепаха съседите и колегите си, че слушат западни радиостанции и разказват вицове против Замфир Яшаров Живков!
  • 12 Първо

    38 5 Отговор
    Си издигат за кмет потомствен доносник, от тези най-долните доносници, а после искат да направят доносничеството национален спорт. Ей такива жалкари ни управляват, без чест и достойнство.
  • 13 Румен Решетников

    13 21 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    Сещам се за арестувана двойка руснаци в ресторант, говорили против войната в Украйна!
    Будни руски граждани ги докладвали на милицията!
    Автора, някакъв коментар по този казус? 😂

    Коментиран от #31

  • 14 Сталин

    61 2 Отговор
    "Толерантността ще достигне такова ниво ,че на интелигентните хора ще им се забрани да мислят,за да не обиждат малоумниците."

    -Фьодор Михайлович Достоевски
  • 15 Стършел

    11 26 Отговор
    За мошениците това е доносничеството, за честните хора, това е морална отговорност и задължение.🙂🙃🙂
  • 16 Аааааа....

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мераклийски":

    Частни уроци?
  • 17 .....

    31 2 Отговор
    То не трябва да се стимулира доносниците, ами държавните органи в случай НАП като видят голяма луксозна къща или кола да се започне разследване от къде средства. Защото не може всеки току тъй да изкара 100000€ и хоп купува от как наследство ако ок, ако ли не със заплата която е около средната или даже повече няма как. Между другото в Италия икономическа полиция на пътя който с по луксозна кола го разследват от къде ги има тези средства да я купи
  • 18 Бово

    32 2 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Сега,ако накараш и ромите да работят ще цъфнем.
  • 19 Румен Решетников

    7 25 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Напънал си се да изпълниш лозунга "Петилетката за три години " ,а? 😂
    Дерзай, вата!
    Току-виж те наградили с орден "Ленин " от Пасьолството на Рассия!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сещам се

    27 1 Отговор
    Сещам се за героя на Кръстьо Лафазанов от "Столичани вповече",който от кмет стана охранител и като хвана едни да крадат нафта,те му предложиха една туба и на него,но той честен и какво стана--хем го набиха,хем го уволниха. Тук някой написал как е в Германия. Само че ние сме на светлинни години.Там институциите са институции,а тук...
  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    26 6 Отговор
    Голям кеф да видя главата на съседа, набучена на знака за зелената зона! Ще ми вдига шум и ще ми заема мястото за колата?! Какво обаче да измисля, за да го топна? Ам дааа, кара напушен емигранти от турската граница с новата си лимузина. Нищо, че един път ме закара с нея на работа, защото бях закъснял. Понеже празнувах до сутринта. Да живее доносничеството! Моето доносничество е по-добро от твоето доносничество!
  • 23 Бово

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Мераклийски":

    Много е смешно когато държавен служител или безработен(ром) обяснява на малкия,частен бизнес за нашите пари.Ако беше поискал документ за услугата щеше да получиш.
  • 24 Само да ти кажа

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мераклийски":

    Тук се борим все още за оцеляване.Принципно си прав,но като ти сложат върху цената още 20% за услугата,за да ти дадат бележка,ще се замислиш,защото,ако държавата ти дава пари колкото да съществуваш и се чувстваш работещ беден и нямаш никаква сигурност за бъдещето,пък си на доста години и ти е късно да емигрираш.Има много ако
  • 25 Милен

    31 0 Отговор
    Я може ли да подам един сигнал, че дупетатите взимат едни неотчетни пари за които не плащат данъци 😂😂😂😂
  • 26 Георги

    21 2 Отговор
    Доста българи сме живяли сред доносници по времето на комунизма и много добре знаем че тази утайка най долна на обществото само от тава живееше.Донуси бонус отключва във българина най долните черти на характера и най долнопробната част на обществото от който нищо друго не става стават най големите доносници.Тези боклуци почваха да заемат отговорни постове и да раздават правосъдие та до сега.Най богатите сега нали всички са имали нещо общо със ДС.А нали уж новите дойдоха на власт да се борят със олигарсите то пак ще го отнесе малкия и среден бизнес и народа.
  • 27 Никой

    16 1 Отговор
    Браво, точно във целта.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пак

    3 1 Отговор
    маниполирате оценките като ги понижавате.
  • 30 !!!?

    8 10 Отговор
    Абе този къде беше когато доносници извадиха чекмеджето с пачките и снимки на Боко от спалнята, да порицае "доносниците" !!!?
  • 31 Сандо

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "Румен Решетников":

    Когато си във военно време важат военновременни закони.И либералстващите в Русия трябва поклони доземи да правят на Путин за политиката му.Малко е трудно за разбиране от козяшките мозъчета,но жестоката реалност много хора е превъзпитала.Дано да не допре и до нас.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 разбирам

    14 2 Отговор
    сакрказма в публикацията, даже ми допада, но винаги има едно но.....
    Всъщност, очаквах да не чета малодрама против отговорните хора, защото трябва да правим разлика между доносник и съвестен граьданин. Значи, ако виждам как Х всеки ден си изхвърля боклука всеки ден през балкона (че му е по-лесно), трябва да мълча - иначе съм доносник и изгубил морала си. Ако чувам всеки ден как комшията трепа жена си и децата си, то пак трябва да мълча, иначе.....- нищо, че после някоя телевизия може да ми взема интервю на тема как са си живяли след поредното мрачно събитие на домашно насилие. Излиза, че каквито и гадости да гледам, трябва да мълча, иначе съм доносник.
    Мисля, че разговора трябва да се насочи към определяне на границите, т.е. къде свършва отговорното отношение и започва действително отблъскващото доносничене. Всичко друго е ...да се намираме на приказка

    Коментиран от #40

  • 35 българка

    9 1 Отговор
    Целта е била да се научи обществото да бъде отговорно и да участва в управлението на държавата, за което иска референдуми! Добре, само че подходът към това начинание е крайно неправилен и управляващите трябва да се консултират с капацитети от армията на "лозите", за да подхванат кампания, както за финансови злоупотреби, така и за поведението в обществото, за хигиената в населените места и много други недостатъци, които ни отличават от европейците и ни насочват към Анадола! Само си отговорете на въпроса - защо предпочитам почивка на море в Гърция?
  • 36 Алфа херинга

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Никакъв тарикатлък не приключва. Напротив тепърва започва. Само че такива като тебе никога няма да го проумеят. Сега ще ти обясня. Тарикатлък е, когато докараш една държава до такова ниво, че да внася абсолютно всичко, а ти да обираш траншовете от уж европомощите и да ги наливаш в твои фирми. Това ще бъдат шепа тарикати, а всички други ще бъдем пълноправни роби. А, това да посетиш някого за фаса е ок, но познавайки българският манталитет, съседът ти ще изсипе купчина фасове пред вратата ти, след като е извикал вече ченгетата. После иди и обяснявай че нямаш сестра. Той ще си прибере бонуса. Иначе, ми е много смешно, как всичките като тебе сте борци против комунизма, ама всичко което предлагате е едно завръщане там. Включително и това.
  • 37 не мисля

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    че навлизането в чуждото пространство е отговорно отношение. Да "докладваш" някой за боклук, неправилно паркиране, крясъци, побоища или куп други видими за всички неща - може да изглежда като отговорно отношение. Обаче, да клепаш някой, че не си е платил данъците - извинявай, да не си му светил, когато е попълвал данъчната си декларация! Откъде ще имаш информация, какво печели и какво е платил - това вече си е чиста форма на доносничество, и за съжаление от най-низко ниво. Реално ти нищо не знаеш за човека, но дай да му направим мръсно като му пратим данъчните. Низост.
    Днес за данъците, утре за какво ще си способен "докладваш" - под завивките на човека ще се набуташ ли!
    Има огромна разлика между отговорно към обществото отношение и навлизане в личния живот. Добре е да научим границата и след това да се научим да "докладваме". Ако не сме способни да намерим границата, то по-добре е да се откажем от всякакви идеи за "донос-бонус"
  • 38 бай Даньо

    2 12 Отговор
    Поредните безумия на Йотовски, не можах да стигна до края ... а как се създава ред и цивилизация бе мъдрец с страхливо мълчане , робско траене , антисоциално безучастие и насърчаване на гьосуратлъка на прoстaците ли !?
  • 39 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    Когато държавните органи са си свършили работата или я вършат старателно, честно и почтено, тогава мога, допущам че мога, да уведомя съответните службаши, че колата на съседа ми е оставила на асфалта огромна маслена локва !?
    Но кому да докладвам, че някой си е изхвърлил стария телевизор, компютър или друга електроника в гората ?? А и защо да го докладвам, когато може да обикаляш своята Община по всички населени места и никъде няма пункт за подобна техника ? Същото е и за стари мебели. Тук-там има сборни пунктове за стара електротехника. Там електроника, мебели , дрехи .....не приемат .
    За какъв Шенген се натискаме, кого за какво да докладваме, когато страната ни е потънала в боклуци, каруците вървят по пътищета без сигнализация, номерация и регистрация и каккто казва Д.Туджаров В БЪЛГАРИЯ САМО СЛЪНЦЕТО СВЕТИ БЕЗ РУШВЕТ !!
    Че аз двадесет пъти да ходя по избори, двадесет кмета да избера, нито кмет, нито съветници помислят за елементарни неща от нашия живот. НО ....дай сега да докладваме за нередности ближния си. Ами утре аз ще бъда принуден от ОБСТОЯТЕЛСТВАТА да вляза в дребно нарушение....... И ЗАЩО ?? Защото властите не си вършат работата както е редно !!! Тях кой на кого да ги докладва, че да влязат"у пътя " ?? Виж, данъци, такси, глоби .... да събират ...могат !!
  • 40 Поучили се

    12 0 Отговор

    До коментар #34 от "разбирам":

    Никой не те спира и сега да сигнализираш за боклука или,че някой бие жена си. Ама май ти се ще и да пИчелеиш 10% ,както се изразяваше Стоичков? Днешните се се поучили от ДС. ДС подхвърляше жълти стотинки на доносниците,а тия ще бецалят яко - например 10% от 100 000 или от един милион? Пък и така ще си подбират кадрите,както правеха десарите от родата на Терзиев. Пък после се тръшкат,че им викат неотроцкисти.
  • 41 Буден селянин

    10 0 Отговор
    Момчета, поне пишете доносите грамотно, защото остават в архивите. Да не се излагате пред поколенията.
  • 42 Емо

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Не е точно така. Като плащаш данъци, трябва да можеш да участваш в решенията, които засягат живота ти, в управлението. А сега няма такова нещо. Отгоре ти спускат заповеди и изпълняваш. Само плащаш - за въжето, с което те бесят. И данъци, и осигуровки и всякакви таски в България са огромни, в сранение с доходите. Така че разкарай се с твойта скапана философия. държавата с 90% от наште данъци идръжа армия от безполезни институции и хрантутници.
  • 43 Му ха ха!😏

    4 1 Отговор
    Да, ама като ти пуснат в пощенската кутия флашка със запис как жена ти се пляка наляво и надясно, ще останеш доволен!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Защопъкне

    2 0 Отговор
    Няма много да знаеш, защото ще те кажа на другарката. И сега е пълно с доносници, само дето не им плащаха както трябва, както например по Българските телевизии :Драги мутри пардон драги зрители, свидетел на инцидента е живущ на втория етаж. Прозорецът му ... Само дето не съобщават, гледайте пак да объркате апартамента... От мен вносителят Василев какво възпитание на слагач е получил мислите, че без свян внася откачени предложения...
  • 46 Иван

    0 0 Отговор
    Думата доносничество е неправилно употребявана в един важен момент да демокрацията в България. И това е негласно свързано с разни други понятия и дейност на предишната ДС. Комунистическата пропагандата заклеймява такава дейност в обществото пространство. В Западните цивилизации, към които уж сме се запътили се приема като увъзможност частието на всеки обикновен човек да участва в управлението на държавата. И то е така. Точно анонимността гарантира на гражданина, че неговата бдителност, ангажираност към обществото може да се окаже в много случаи полезна без да вгорчава неговия личен живот от самото общество И това трябва да е възнаградено не с публичност, а в съвсем човешка потребност за облагодетелстване. Разбира се, разбира се, че всеки анонимен анонс подлежи на правилна и квалифицирана проверка и бъдещи действия. Това трябва да се обясни на хората ясно. А то и това като други неща се прави със закъснение или не добре и хоп - хвърлят хората в посока - демонстрация, примерно. Странно е как пък в парламента депутати хем не знаят, не правят опит да разберат за какво всъщност става дума, се изказват пламенно и вместо да помагат на обществото, те му вредят защото гонят своя личен партиен интерес.
    Например: Правилно е да се подаде сигнал, анонимен от служител, забелязал дейност на друг служител, която е нелоялна към вътрешната дейност и политика на фирмата. Има и още много примери защо и кога е удачно да съществува тази практика. Това подлежи на законоуст

    Коментиран от #52

  • 47 Путин

    1 0 Отговор
    Каква. Демокрация. Ве. Ние. Имаме. Нашето. Мвр. И. Каквото. Каже. Сглобката. Това. Ше. Става. Зад. Нас. Е. Урсулата. И. Евро. Комисията. Да. Го. Духате
  • 48 Путин

    0 1 Отговор
    Вижте. Ве. Това. Нешо. Във. Германия. Го. Има. От. Пам. Ти. Века. И. Германците. Са. Добре. Вие. Си. Направете. Сметката. Кое. Е. Хубаво. И. Кое. Лошо. За. Държавата. Ауф. Видерзеин???
  • 49 даммм

    0 1 Отговор
    Какво ли си търсил в Германия отивай при Путя там е твоята родина.

    Коментиран от #50

  • 50 Путин

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "даммм":

    Слушай. Ве. Тъпанар. Такъв. За. Това. Нешо. Германците. Са. Хиляда. Години. По. Напред. От. Нас. И. Не. Са. Проданов. Племе. Като. Над. Българите. Яснолитие. Това. Нешо.
  • 51 Ами дааааа

    1 0 Отговор
    Шесто управление се възражда. Най-вероятно ще се възобнови Белене, Скравена и другите ми там затвори за неудобните на ПОСОЛСТВОТО. Интересно е дали ще подновят досиетата. Айде честит ви СССР(ЕС) 2.
  • 52 Само че тук е България

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Иван":

    и доносничеството тук няма нищо общо с това в Западна Европа. Виж само какви продажници ни управляват и си направи сметката. Иначе коментара ти е относително правилен.