Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 10:01 1 768 4

Дарители на Републиканската партия на САЩ виждат в Ники Хейли най-голямата надежда за победа над Тръмп

  • ники хейли-
  • републиканска партия-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • рон десантис

Едно от усложненията пред Хейли е съревнованието ѝ със сенатора Тим Скот, който също е от Южна Каролина и също се опитва да спечели умерените гласове в партията

Дарители на Републиканската партия на САЩ виждат в Ники Хейли най-голямата надежда за победа над Тръмп  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изглежда, че Ники Хейли - кандидат за номинацията на американската Републиканска партия за президентските избори догодина, е един от най-големите бенефициенти на колебливата кампания на губернатора на Флорида Рон Десантис. Все повече партийни донори казват, че гледат по-внимателно на нейната кандидатура, като на алтернатива на фаворита Доналд Тръмп.

Ройтерс разговаря с четирима дарители и с човек, който е приближен на голям партиен донор, които са били впечатлени от представянето на бившия губернатор на Южна Каролина и бивш постоянен представител на САЩ в ООН на първия президентски дебат на републиканците, който се състоя миналия месец. Те заявиха, че са ентусиазирани да продължат да предоставят дарения на Хейли, ако тя продължи да се утвърждава като кандидат.

Разговорът с тези събеседници се е провел преди втория дебат в Калифорния в сряда вечерта.

Десантис, който преди беше разглеждан като най-страховития съперник на бившия държавен глава Доналд Тръмп, сега се бори да възпламени кампанията си на фона на грешките, които допусна, и на безмилостните атаки на Тръмп срещу кандидатурата му. Въпреки водените от него борби в хода на кампанията си той загуби подкрепата на някои големи дарители.

Спонсорите играят ключова роля за поддържането на надеждите на кандидатите за Белия дом. Желанието на част от дарителите да се огледат за лице, различно от Десантис, хвърля светлина върху трудностите му да ги убеди, че е най-добрата алтернатива на Тръмп. Това разкрива и отчаянието на някои дарители на Републиканската партия, които търсят жизнеспособен кандидат, различен от Тръмп.

Трима от петимата спонсори, които са насочили вниманието си към Хейли, са изпуснали по-голямата част от кампанията досега. Четвъртият е направил дарения за Десантис, а петият го е подкрепял, но не му е предоставял средства.

Ройтерс разговаря и с половин дузина спонсори, техни съветници и дори и с поддръжници на други кандидати, които споделиха, че все повече дарители насочват вниманието си към Хейли.

Един от дарителите на републиканците, който е подкрепил кандидатурата на Десантис с над 1 000 000 долара, заяви пред Ройтерс, че има съмнения относно шансовете на губернатора на Флорида да спечели изборите и сега проявява интерес към кандидатурата 51-годишната Хейли. Тя води кампанията си, позиционирайки се като ястреб във външната политика и наблягайки на факта, че е относително млада в сравнение със 77-годишния Тръмп.

"Не бях забелязвал силата и присъствието ѝ преди първия дебат. Категорично ще обмисля възможността да ѝ направя дарение", каза спонсорът, пожелал да остане анонимен.

Той допълни, че ще реши дали да подкрепи Хейли или Десантис, след като прецени кой му изглежда като "най-способен" да се изправи срещу Тръмп и в крайна сметка срещу президента демократ Джо Байдън на изборите.

Милиардерът от козметичния бранш Роналд Лаудър, който все още не се е ангажирал с дарения, също е проявил интерес към Хейли след първия дебат, въпреки че не е решил дали да я подкрепи, казва запознат източник.

Със сигурност част от шума около Хейли е породен от неангажираните дарители, които сега, с приключването на лятото, отдават по-голямо внимание на надпреварата в Републиканската партия. Но това, че все повече спонсори насочват погледите си към нея, не означава автоматично, че в крайна сметка ще подкрепят стремежа ѝ да бъде номинирана от партията.

Предизборният щаб на Хейли не отговори на молбите на Ройтерс за коментар относно подкрепата на спонсорите. Андрю Ромео, говорител на щаба на Десантис, каза, че в хода на кампанията продължава да се наблюдава "огромен ентусиазъм от страна на обикновените хора и на някои големи поддръжници" и че с нетърпение очаква "успешното набиране на средства да продължи и през това тримесечие".

Фаворитът на гласоподавателите

Спечелването на номинацията на републиканците е колосална задача както за Десантис, така и за Хейли. Но дори спонсорите, заставащи зад Хейли, да се увеличат, подкрепата им може да се окаже напразна, понеже много гласоподаватели републиканци изглежда са на страната на Тръмп.

Тръмп води Десантис с почти 40 процентни пункта, сочат резултатите от последната анкета на Ройтерс/Ипсос, въпреки че някои от неотдавна проведените проучвания на общественото мнение в щати като Ню Хемпшър показват, че Хейли набира сила и дори изпреварва Десантис.

Джон Йейтс, дарител от Ню Мексико, който първоначално има някакъв интерес към Десантис, заяви, че харесва позицията на Хейли относно Китай и Израел, но че би искал да научи повече за вътрешнополитическите ѝ планове.

В крайна сметка Йейтс подчерта, че търси някой неочакван кандидат, който да победи Тръмп. "Не искам някой загубеняк", каза Йейтс.

Но дарители като Фрайда Левин, бивш изпълнителен директор в издателския бранш от Ню Мексико, са се отчаяли в опитите си да намерят кандидат, способен да надвие Тръмп. Леви възразява срещу "грубостта му" и "популистките" му политики.

"Парите няма да променят динамиката на тази първична надпревара", каза тя.

Едно от усложненията пред Хейли е съревнованието ѝ със сенатора Тим Скот, който също е от Южна Каролина и също се опитва да спечели умерените гласове в партията.

Фред Зейдман, който набира дарения за Хейли от ранния етап на кампанията ѝ, заяви, че представянето ѝ на дебата е убедило някои колебаещи се спонсори да я подкрепят. "Имаше няколко души, които потърсиха контакт и написаха чекове", допълни Зейдман, който работи в Тексас.

Роб Годфри – стратег на републиканците, предоставящ съвети на някои спонсори, заяви, че също наблюдава ръста на подкрепата за Хейли в Южна Каролина. Той беше говорител на Хейли, докато тя бе сенатор.

превод от английски език: Николай Велев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Развеселен

    5 1 Отговор
    Ха, ха, Ники Хейли - тази, която размахваше заплашително пръст на посланниците в ООН, като ги предупреждаваше да внимават как държавите им гласуват и в чий интерес. Дори атлантическите ястреби се срамуваха от нейната арогантност. Дано да стане президент, че ми се иска някой да хване ..... за опашката най-после
  • 2 Сандо

    1 0 Отговор
    От тази само Камалата е по-голяма карикатура.Докъде стигна само америката,жално да ти стане.

    Коментиран от #4

  • 3 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Искам да видя как Ганчопитекус Депрорубус Расизмус Зеленокартус ще гласува за тая кандидатка от Сливен !? Ха-ха!
  • 4 Риши Бунак

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    "Докъде стигна само америката,жално да ти стане." Стигна дотам, докъдето и кораба-майка Обединеното кралство. До "американски политик и дипломат от индийски произход" Нимрата Рандхава, по-известна като Никки Хейли. Дафта буле со мангелас!