Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 23:23 1 824 23

Внезапната война в Израел и ивицата Газа обърква дипломатическите и политическите сметки в региона

  • сащ-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • саудитска арабия-
  • иран

Почти сигурно е, че Израел ще отвърне с пълномащабно фронтално нападение срещу управляваната от палестинската групировка "Хамас" ивица Газа и вероятно части от Западния бряг

Внезапната война в Израел и ивицата Газа обърква дипломатическите и политическите сметки в региона  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчерашната офанзива на палестинските бойци срещу Израел - може би най-смъртоносната и най-мащабната досега - ще промени драстично дипломатическите и политическите сметки в Близкия изток и ще лиши Вашингтон от всички лостове за влияние върху Израел, твърдят дипломати и анализатори.

Почти сигурно е, че Израел ще отвърне с пълномащабно фронтално нападение срещу управляваната от палестинската групировка "Хамас" ивица Газа и вероятно части от Западния бряг, при това, което вчера израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече война. Експертите твърдят, че 18 години след като Израел се изтегли от Газа, не е изключено отново да се стигне до сухопътно настъпление.

Сега на ред идва неотложният въпрос дали боевете ще се разпространят по-далеч в региона, въвличайки Ливан или други райони, където са базирани антиизраелски бойци, включително и тези на ливанското движение "Хизбула".

Вчера, докато броят на загиналите израелци и палестинци непрекъснато нарастваше, залавянето на множество израелски заложници от страна на бойците на "Хамас", които проникнаха в южната част на Израел, представляваше нов непредвидим елемент от конфликта.

Друга непосредствена жертва на безпрецедентното насилие ще бъдат подкрепяните от Съединените щати опити за установяване на дипломатически отношения между Израел и Саудитска Арабия - високо ценена историческа стъпка, която набираше скорост пред последните седмици.

За да се съгласи със сделката, Саудитска Арабия претендираше за редица отстъпки от страната на Съединените щати и Израел, включително предприемането на действия, които биха приближили палестинците до създаването на независима държава. Израелският премиер и неговото ултранционалистическо правителство непоколебимо отхвърлиха предложението, въпреки че както е известно администрацията на американския президент Джо Байдън настояваше за постигането на споразумение за прекратяване на израелско-палестинския конфликт чрез създаването на две независими държави.

"Всички лостове, с които администрацията на Байдън разполагаше", за да изисква от Нетаняху отстъпки във връзка с подобряването на условията за палестинците, "вече напълно изчезнаха", заяви Арън Дейвид Милър, бивш специален пратеник за Близкия изток, който сега е старши сътрудник във Фондация "Карнеги" за международен мир.

Въпреки че може би все още не се е стигнало до пълната ѝ гибел, "нормализацията претърпя значителен удар", отбеляза Милър в интервю. "Не знаем докъде ще стигне всичко това, но кръвопролитията ще продължават да растат от всички страни", добави той.

Заради шока от мащаба на кръвопролитието, на този етап би било невъзможно за когото и да е било министър-председател на Израел да предприеме отстъпки спрямо палестинците, отбелязват редица анализатори. По подобен начин големият брой жертви сред палестинските граждани би усложнил компромисите, които саудитците биха били склонни да направят спрямо Израел.

През следващата седмица държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън бе планирано да посети Израел, палестинския град Рамала на Западния бряг и Саудитска Арабия, но сега това пътуване вероятно ще бъде отменено. Най-малкото то ще се превърне в кризисна дипломация, вместо в усилия за постигане на напредък към сключване на израелско-саудитски отношения.

Междувременно във Вашингтон Белият дом навлезе в кризисен режим на работа. Блинкън, президентът Байдън и други високопоставени служители в областта на националната сигурност проведоха спешни срещи по въпроса. Американският държавен секретар се обади по телефона на редица световни лидери в опит да се вземе решение за начина на действие, заяви говорител на Държавния департамент.

Осъждането от страна на САЩ на масираната изненадваща атака бе единно и всеобщо. Европейските правителства, които обикновено са по-благосклонни към палестинците, отколкото администрациите на американските президенти, също бяха силно критични към нападението.

Байдън заяви, че е разговарял с Нетаняху, за да "осъди недвусмислено потресаващите... ужасяващи и неспирни нападения в Израел". "Ясно заявих на министър-председателя Нетаняху, че сме готови да предложим всички подходящи средства за подкрепа на правителството и народа на Израел", се казва в изявление на американския президент.

"Тероризмът никога не е оправдан. Израел има правото да защитава себе си и своя народ. Съединените щати отправят предупреждение към всяка друга враждебна срещу Израел страна, която търси изгода в тази ситуация. Подкрепата на моята администрация за сигурността на Израел е твърда и непоколебима", заяви Байдън.

"Солидарни сме с правителството и народа на Израел и изказваме съболезнования на израелските жертви, загинали при тези нападения", се казва в изявление на Блинкън. "Оставаме в тесен контакт с нашите израелски партньори. Съединените щати подкрепят правото на Израел да се защитава", добави държавният секретар.

Пентагонът "ще работи, за да гарантира, че Израел разполага с това, което е необходимо, за да се защитава и да предпазва своите граждани от безразборното насилие и тероризъм", заяви от своя страна министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, без да дава допълнително подробности.

превод от английски език: Симеон Томов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    3 15 Отговор
    Първо изравняване на Газа, после дипломация до дупка.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    И после оцелелите ще тръгнат да отмъщават в Европа и първата страна на пътя им е България.Ще стане кървава баня.

    Коментиран от #6

  • 4 Коментар

    8 0 Отговор
    Отворете хуманитарни коридори.Няма смисъл и от двете страни да загиват невинни жени и деца.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Русофил

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Географските карти друго показват, ама в руския сървър всичко е наобратно

    Коментиран от #9

  • 7 Последния Софиянец

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Русия и Украйна са рожби на Великата Българска цивилизация.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    През Турция право на нашата граница.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Войните

    6 0 Отговор
    са бизнес за големите империи, те от какво са изградени в крайна сметка. Мир може да има само ако се трансформира човечеството, иначе всички приказки за мир са просто забавление
  • 12 Палестина и

    11 0 Отговор
    тя има абсолютно същото право да се защитава със всички възможни средства. Стига с тези дженди двойни стандарти- за едни може а за другиго не може.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сък Май Дик

    3 0 Отговор
    Който мята гoвнa, noсле яде от същата манджа
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стършел

    0 3 Отговор
    Тези от Хамас, някой много здраво ги засили по пързалката.🤔🤔🤔
  • 17 Калин

    7 3 Отговор
    Такава държава Израел няма, както няма държави Украйна, Косово , Тайван и Македония. Тези изкуствено създадени държави не са признати от половината свят и са на изкуствено дишане с цел да се подклаждат конфликти от краварите.
  • 18 Калпазанин

    6 3 Отговор
    Кой каквото търси с години накрая ще си го намери, не араби и руснаци имат бази из целия свят. Ами сега къде по напред? Укрия ли, Тайван ли Африка ли Ирак ли Либия Сирия ли, а сега де при седна ли ви? Питам аз и отговор не искам и отвсякъде се чува еврейски вой скоро и самият ротшилд ще се включи в концерта
  • 19 Уса

    4 3 Отговор
    На запад е много модерно да си правиш сметките без кръчмар особено, когато е изгодно само на смятащата страна а другата да го д.ха
  • 20 Уса

    3 0 Отговор
    Време е да се направи едно голямо бойно поле и всички враждуващи да си замъкнат там армиите и политиците и кой оцелее да не загиват обикновените хора
  • 21 Тони

    5 0 Отговор
    Пореден сблъсък на цивилизациите.
  • 22 Сащ са злото

    7 3 Отговор
    От десетилетия Израел извършва геноцид и терор в окупираните исторически палестински земи. Ивицата Газа е превърната от израелските окупатори в затвор, ограден с бетонни стени. В нарушение на всички резолюции на ООН Израел си е присвоил правото да убива хиляди мирни палестинци и да разрушава селищата им. Безнаказано. Естествено този геноцид среща съпротивата на палестинците и арабския свят. Двойните стандарти на Сащ създадоха терористичен Израел по свое подобие.
  • 23 Цинизъм

    4 3 Отговор
    2,5 млн палестинци (от които 1 млн деца) са оставени без ток, вода, гориво, храна, лекарства, като Израел унищожава селищата им... Това не може да е отговор на цивилизована страна. Западните/американските политици десетилетия наред цинично подминават геноцида над палестинците и с двойните си стандарти саботират справедливото решаване на израело-палестинския въпрос...