Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 09:01 1 941 94

Дерайлира ли окончателно крехкият влак на мира в Близкия изток?

  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • саудитска арабия-
  • сирия-
  • иран

Премиерът Нетаняху ще трябва много внимателно да калибрира своя отговор, ако е твърде слаб, Израел ще загуби силата си на възпиране

Дерайлира ли окончателно крехкият влак на мира в Близкия изток? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Близкия изток религиозни екстремисти отново дерайлираха крехкия влак на мира. На 4 ноември 1995 г. израелски еврейски екстремисти убиха своя министър-председател Ицхак Рабин в Тел Авив, защото преговаряше за постепенно създаване на независима палестинска държава на териториите на Западния бряг и Газа. На 7 октомври 2023 г., със своята атака на безпрецедентно насилие срещу Израел, арабските ислямистки екстремисти от Хамас се опитаха да дерайлират влака на Споразуменията Авраам, които щяха да включат Саудитска Арабия в този процес на политически, икономически и културен обмен между Израел и арабските страни (Обединени арабски емирства, Бахрейн, Судан, Мароко, в допълнение към Египет и Йордания). Това пише по повод на наскоро избухналото напрежение в Близкия изток политическият анализатор и военен кореспондент на френския вестник Le Figaro Рено Жирар.

Лидерите на Хамас несъмнено наблюдаваха със страх израелските оркестри, изпълняващи концерти в Дубай или Абу Даби, за радост на емирската публика. Повече от 150 000 израелски граждани са посетили Емирствата през 2022 г., - доказателство, ако въобще има нужда от такова, че хармоничното икономическо и културно съжителство между евреи и араби е напълно възможно и дори взаимно обогатяващо. В Близкия изток религията, вместо да остане лично, интимно преживяване, твърде често се намесва в политиката. Това предизвиква драма, защото абсолютната природа на религиозните доктрини забранява всякакви компромиси, докато политиката е изкуството да се създават компромиси между хората. За еврейските религиозни екстремисти дори най-малкото парче от Обетованата земя не може да бъде изоставено, защото тя е дадена от Бог на Моисей за еврейския народ. За мюсюлманските религиозни екстремисти всяка територия, принадлежаща на Дар ул-Ислям, трябва да остане там за неопределено време - подобно на Палестина, която е била провинция на Османската империя в продължение на четири века, преди да стане територия под британски мандат от 1922 до 1948 г.

Насилието и диващината, използвани от нападателите на Хамас, нямат шанс да прокарат идеята за необходимостта от палестинска държава, която да живее мирно заедно с Израел. Историята показва, че израелското общество никога не си позволява да бъде сплашено с насилие или фанатизъм. Палестинците направиха сериозна грешка, когато в началото на 21-ви век предпочетоха културата на Калашников пред ненасилствената борба "а ла Ганди". Защото по това време все още имаше голяма част от израелското население, което искаше да им се дадат национални права. Къде се проведе най-голямата демонстрация на възмущение в целия Близък изток след кланетата на палестински бежанци в Сабра и Шатила, извършени в Бейрут през септември 1982 г. от ливански милиции, под безразличния поглед на израелската армия? В Тел Авив! Очевидно е, че Израел не може да се подчини на Хамас и че ние, французите, трябва да бъдем солидарни с атакуваните израелци. 11 септември, Батаклан, 7 октомври - битката е същата: никога не се поддавайте на тероризма. В краткосрочен план трябва да подкрепим военните действия на Израел за освобождаване на техните заложници. Но в средносрочен план е също толкова очевидно, че разрешаването на палестинския проблем вече не може да бъде отлагано за неопределено време.

Идеалът на Давид Бен-Гурион за еврейска, демократична държава, живееща в добри отношения с арабските си съседи, не може да бъде постигнат, ако израелската десница продължава да се противопоставя на създаването на жизнеспособна палестинска държава. Защото еврейската държава е заплашена в сърцевината си от арабска демографска бомба. Има повече от 1 милион араби с израелска националност, повече от два милиона палестински араби в Газа, повече от три милиона на Западния бряг. В дългосрочен план еврейската държава е изправена пред несъстоятелна ситуация, ако продължи да иска да контролира или дори да ограничи такова голямо арабско население. Много израелци смятат, че бъдещата палестинска държава трябва да бъде в Трансйордания.

Дали това е много реалистична идея, когато знаем, че Аман не е съгласен с нея и че вече не е времето за масово преселение, каквото преживяхме в Европа през 1945 г.? Израелските сили за сигурност не са НКВД на Сталин. Когато крехкият влак на мира дерайлира в Близкия изток, най-тежката цена винаги плаща цивилното население. Нападателите на Хамас убиха или взеха за заложници предимно израелски цивилни по време на смъртоносната си атака на 7 октомври. От утре палестинските цивилни ще страдат най-тежко в обсадената Газа, лишени от вода, газ, електричество и храна. По време на бомбардировките няма да има къде да се укрият.

Премиерът Нетаняху ще трябва много внимателно да калибрира своя отговор. Ако е твърде слаб, Израел ще загуби силата си на възпиране. Ако е твърде силен, ако причини голям брой съпътстващи жертви, рискува да създаде омраза за дълго време: децата от Газа, които са загубили майка или сестра при бомбардировките, ще се закълнат, че един ден ще отмъстят. Когато Арафат и Рабин си стиснаха ръцете на моравата на Белия дом на 13 септември 1993 г., аз бях в Газа като специален кореспондент на Le Figaro. Телевизиите предаваха на живо церемонията по подписването във Вашингтон на споразуменията, които бяха тайно договорени в Осло. В града, окупиран по това време от израелската армия, се надигна огромен шум. Цялото население се втурна по улиците и видях палестински тийнейджъри да се втурват към израелските войници, охраняващи обществени сгради, за да ги прегърнат. В онази вечер наистина вярвах, че наближаваме края на израелско-палестинския конфликт. Бях изпълнен с надежда.

Вярно е, че палестинското ръководство по онова време (ООП на Арафат) не беше ислямистко и че пет години по-рано то призна правото на Израел да съществува и се отказа от тероризма. Не така обаче стоят нещата с Хамас - движение, произхождащо от Мюсюлманските братя. Надеждата за мир в Палестина днес е само проблясък, много далеч на хоризонта. Но нека не си правим илюзии. Не можем безкрайно да крием националните стремежи на един народ под килима. Те винаги в крайна сметка изплуват отново. И често по много насилствен начин.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    26 6 Отговор
    Докато го има този синьобял парцал, там няма има мир, няма исраел има Палестина
  • 2 НОК

    34 2 Отговор
    Където има евреи, няма нир и с справедливост. Или ще са насилници или ще са кредитори или ще го играят жертви.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ватман с костюм на батман

    21 4 Отговор
    незнам за този странне влак но изсраел е на път да “дерайлира” от планетата което пък ще е най-големия световен празник !!!
  • 5 да де

    30 3 Отговор
    Пак сте икономисали част от истината, а именно че Израел навремето е взел участие в създаването на Хамас като противовес на Ясер Арафат и "Фатах", ама пусто нали сте наведени мисирки как да го публикувате
  • 6 Израел са Нацисти

    23 3 Отговор
    Това е най важното в момента да се знае.

    Коментиран от #7

  • 7 ...

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Израел са Нацисти":

    Преродени.Истинските евреи не бяха такива.По принцип евреите са кротък народ.Не знам какво им е станало.С палестинците са генетично еднакви.Братя са.Сега от малки ги учат един друг да се мразят вместо да се разбират като братя.Потомци са на Авраам.
  • 8 Тот Атланта

    7 4 Отговор
    11 септември, Батаклан, 7 октомври - ВСИЧКО ТОВА Е ПЛОД НА СБЪРКАНТА ИДЕОЛОГИЯ НА ЕДИН УВРЕДЕН МОЗЪК, КОЙТО БАВНО И СИГУРНО СЛЕДВА ПРОТОКОЛИТЕ НА СВОИТЕ МЪДРЕЦИ!
    Нима все още някой вярва, че шепа пещерни араби с базука в ръка, са способни на такива зверства.
    ХОРААА, ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ И МИСЛЕТЕ.
    НА ГЪРБОНОСИТЕ НЕ ИМ ОСТАВА МНОГО ВРЕМЕ ЗА ДА ФИНАЛИЗИРАТ ПЪКЛЕНИЯ СИ ПЛАН ВЪВ КОЙТО НА 1 ОТ ТЯХ СЕ ПАДАТ 2788 ГОИ ОТ ВАС.
    ...... МИСЛЕТЕ.
  • 9 Израел трябва в Хага да бъде съден

    16 2 Отговор
    Има повече от 1 милион араби с израелска националност, повече от два милиона палестински араби в Газа, повече от три милиона на Западния бряг. И всички те са подложени на Апартейд и Нацизъм. За много палестинци моментът напомня опита на техните предци през 1948 г., когато милициите и след това армията на новосформирания Израел унищожиха повече от 500 палестински села и градове. Хиляди бяха убити, а повече от 750 000 палестинци бяха прокудени от земята си и принудени да бягат. Палестинците наричат ​​този период Накба или катастрофа. Тогава също никой не беше пощаден – нито жени, нито деца, нито възрастните хора, нито онези, които бягат от израелските атаки. Изселените през 1948 г. никога не са успели да се върнат. За тези, които бягат по израелски заповеди, възможността за повторение изглежда реална – ако изобщо има някой да се върне.

    Коментиран от #18

  • 10 Васил

    6 0 Отговор
    Дерайлира заради бездействието на НАТО все едно гледам нашето Данс!
  • 11 Израел е роден с тероризъм

    10 2 Отговор
    Израел винаги е бил терорист от самото си създаване и това трябва да се знае. Твърдя, че еврейският тероризъм още през 1940 г. в Палестина е бил важен както в тактическо, така и в стратегическо отношение. На тактическо ниво еврейските терористи успяха да подкопаят способността на британските сили за сигурност да контролират Палестина. Стратегически, това убеди Великобритания да се оттегли от Палестина, което от своя страна създаде условията, които улесниха както основаването на Израел. преди шестдесет години действията на еврейските терористи в Палестина грабнаха заглавията на вестниците по света. Въпреки че тази кампания не е толкова известна днес, тя повдига важен въпрос: дали съвременният близкоизточен конфликт, в който тероризмът играе важна роля, сам по себе си е продукт на терористична кампания? Тероризмът: тактическо оръжие за стратегически цели

    6 Еврейските подземни групи започнаха бунта си срещу британците на 31 октомври 1945 г. с поредица от координирани атаки срещу железниците, петролните рафинерии и полицейските лодки. Антибританското въстание продължава близо две години, на две фази.

    Коментиран от #21

  • 12 Израел е роден с тероризъм

    10 2 Отговор
    Първата, често наричана фаза на „Обединената съпротива“, продължава от октомври 1945 г. до август 1946 г. През този период трите групи се опитват да координират действията си срещу британците, но политическите и стратегическите разногласия изключват напълно обединен фронт. Хаганата използва насилието като тактика за натиск , за да убеди британците да променят политиката си по отношение на еврейската имиграция в Палестина. ...."Тероризмът: тактическо оръжие за стратегически цели на Израел"" ...... Групи като "Haganah" и "Kach" и дори Ben-Gvir се учеха от школите на "Meir Kahane" един от еврейските равини, който е основател на терористично-ционисткото движение на Kach......Иргун: Взривяването на хотел King David (22 юли 1946 г.) един от най големите терористични актове в света извършен разбира се от евреи ....
  • 13 Израел е заченат с тероризъм

    11 2 Отговор
    и винаги е бил терористична държава. Държавният тероризъм винаги е бил официална политика в Израел и никакво право нямат да обвиняват Хизбула и Хамас. С годините Държавният тероризъм се превърна в Държавен Нацизъм, Апартейд и Холокост срещу палестинският народ. Никога Израел не е бил нормална държава ако въобще за държава може да бъде възприет, защото това действително не е държава а групировка, нацистки режим облечен в религия и дива омраза към всички, не само спрямо мюсулманите а към всички различни от тях. . .....тези които се величаят сами със своята "изключителност" в която няма нищо изключително освен малоумната алчност и извратеност.
  • 14 Ха ха ха така така

    4 9 Отговор
    Мирни палестинци няма и никога не е имало , след като се радват на клането на Хамас , значи са си заслужили всичко ,което им се случва и ще им се случва и за напред . Тези същите псевдо мирни палестинци си избраха Хамас да ги управлява и ръководи , и за това ще си сърбат попарата до край .......

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Българските турци

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ха ха ха така така":

    Този път операцията за сатанизиране на палестинците не успя , както в Украйна със сатанизирането на Русия и руснаците ! Явно за да се осъществи Армагедонът на Хънтингтън , трябва да предизвикат Турция да извади от дълбоките си архиви кафтана на последния Халиф и да обяви началото на новия Ислямски Халифат !... Щом евреите си имат главен хахам начело на еврейската хавра , както католиците си имат Папа и православните свой Патриарх , редно е вече и световният ислям да застане зад естествения си водач , за да се спре сатаничното обезобразяване на ислямската религия .чрез пъкленни манипулации и кървави марионетни терористични образувания , които служат за Пипала на Глобалистичния сатанизъм , които човъркат световния ред и влачат човечеството към един изкуствен и ускорен Ционистичен Апокалипсис !!!...Колко жалки са били винаги ония , които замаяни от мощ , власт и хегемония са започвали да си въобразяват, че са станали ръката на Бога !!!..
  • 16 Тероризма сега видиш ли бил лош

    12 0 Отговор
    Само по времето на "Антибританското въстание" продължава близо две години Израел извършва над 3500 терористични атаки включително и в САЩ и Европа с над 38000 цивилни жертви включително и над 9000 британски поданици..... Сега обаче видиш ли Тероризма станал бил лош..... нагли гнусни хора ей .....

    Коментиран от #20, #40, #42

  • 17 Мирни палестинци няма

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ха ха ха така така":

    Само концлагеристи и подлагани на Апартейд, Нацизъм и Холокост от Израел ......
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Израел са Нацисти, Терористи и боклуци

    9 1 Отговор
    Да призовеш хората (дори с листовки) да отидат в обявено за "убежище" от самият Израел училище на ООН в Газа, и след това да го атакуваш от въздуха - многократно, и да избиеш на куп над 258 жени и деца какво е да питам ? Някой може ли да ми отговори ?

    Коментиран от #26

  • 20 О...

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "Тероризма сега видиш ли бил лош":

    Числата са силно преувеличени, а и вие нямате право да се поставяте на мястото на британците и да търсите сметка, а и арабите са причинили на света толкова мъка , страдания и смърт от 7 век насам та и до днес , че е съмнително дори ако Израел хвърли едновременно всичките си 150 –200 ядрени бомби че ще постигне същия резултат

    Коментиран от #33

  • 21 Мхм

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Израел е роден с тероризъм":

    А ми наглите ингилизи как по друг начин да ги разкарашнот Земите си на които си бил от 5000 години насам
  • 22 Генерал 🇧🇬

    10 1 Отговор
    И нито дума за „Декларацията Балфур” -за еврейското заселване на Палестина.

    И нито дума за в годината на основаването си Израел анексира територии, разпределени на палестинците според Резолюция 181 на Общото събрание на ООН от 1947 г. По-късно Израел анексира Йерусалим (през 1967, и по-„официално“ през 1980 г.), както и сирийските Голански възвишения през 1981 г. Макар ООН и много страни да са осъждали тези анексии, те никога не са водели до негативни последствия за Израел.

    И нито дума за движението Хамас - основано и финансирано от Израел ,и е законно регистрирана в Израел от шейх Ахмед Ясин, ученик на основателя на Мюсюлманското братство Хасан Ал-Бана.

    Защото крият за да манипулират ?!

    Коментиран от #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Генерал 🇧🇬

    9 1 Отговор
    Ционистите използват факти от историята за да оправдаят своите престъпления срещу палестинците.Съвременните евреи обявяват права върху Палестина,защото преди близо 3000 години в Палестина имало еврейска държава.Но като погледнем всички факти виждаме,че малка част от съвременните евреи могат да кажат,че са от произхода на онези евреи и носят семитски черти.Така че, за никакви претенции за наследство не може да се говори.Палестинците не могат да се чувстват виновни нито спрямо племената на Мойсей, нито спрямо който и да е друг.

    Ционизмът предлага принцип, и ако тръгнем по него да възстановим всички древни държави,трудно един човек от цялата ни планета може да каже как ще изглежда света.Много държави трябва да бъдат изместени, други трябва да бъдат заличени. Евреите са минали от Египет и са се загубили в пустинята 40 години преди да окупират Ханаанската земя-тогавашното име на Палестина.По тази логика евреите трябва да бъдат върнати в Египет. Палестина тогава не беше празна и разказите на религиите ни информират какво са направили евреите с населението на Палестина.Еврейската държава продължи в Палестина близо 200 години преди да се раздели на северна и южна, и малко след това да бъдат унищожени една след друга.Северната е унищожена от асирийците през 722 г. пр. хр. от под ръководството но Сарджон ІІ, а Южната е унищожена през 586 г. пр. хр. от Килданците под ръководството на Набуходнусор…

    Коментиран от #34

  • 25 Факт

    8 0 Отговор
    Евреите говорят на Идиш тоест на Немски Германия да се застъпи и да им даде Бавярия за държава защото те са от Мюнхен там е имало най много евреи

    Коментиран от #27

  • 26 Отговор

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "Израел са Нацисти, Терористи и боклуци":

    Отговарям през Втората световна война в периода 1942–1945 анголамериканската авиаци бомбандирайки германските градове и села по метода на бомбения килим уби около 500 000 немски деца възпирайки варварският режим на нацистите. Дълбоко уважавам немският народ , и смятам че той е допринесъл за развитието на човешката цивилизация много повече, ама много повече от всички араби но невиждам какъв друг избор имаха англичаните и американците тогава, нямат друг избор и израелците днес.
    Сега надявам се ти е ясно

    Коментиран от #30, #38

  • 27 Въх

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "Факт":

    Не еврейте са от Юдея , нарочно прекръстена от римляните в Палестина и са много по рано на тази земя отвремето преди да се появи там първия арабин там.
  • 28 Още .....

    8 1 Отговор
    320 палестинци са били убити през последните 24 часа, включително много жени и деца, убити при израелски въздушни нападения на конвои, бягащи от град Газа, според здравни служители.
  • 29 ТрампЛин

    2 1 Отговор
    Не! Влака не е дерайлирал! Катастрофира Камаз!
  • 30 Не се прави на "завеян" моля

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Отговор":

    Говоря за терористични еврейски актове от типа на Иргун: взривяването на хотел King David
    (22 юли 1946 г.) !!!!! Над 28 подобни терористични актове е имало с хиляди цивилни жертви. Има инфо в нета ако не си чувал случайно. Говоря не за войната а за чиста форма на тероризъм човеко

    Коментиран от #37

  • 31 ЗОРО

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "О...":

    Израел е фашистка държава, а евреите са най-първите фашисти и расисти, самообявявайки се за богоизбран народ! Нима религия, пропагандираща, че някакво си ми ти племе е богоизбран народ не е същото като теорията на Хитлер за чистата раса, която е арийска и превъзхожда останалите! Същото е! Така, че варварите са израел! Мюсюлманите никога не са потискали евреите и те са живели спокойно в рамките на Османската империя! Факт! Да не говорим, че същата Османска империя приютява хиляди евреи от гоненията на инквизицията в Испания, нали така!!! Факт! Факте е, че назад във времето, гоненията срещу евреите винаги са били в Европа и далеч не се изчерпват с германския нацизъм през ВСВ и гоненията срещу тях от Инквизицията.... Факте е, че именно незаконното създаване на еврейската държава в Палестина води до напрежение между евреи и араби. И то е породено от обстоятелството, че евреи от цял свят се стичат в Палестина, които със силата на оръжито, зверства и кланета и тероризъм прогонват стотици хиляди палестинци от родните им домове и земя!!! Еврейската държава е смесица от фашизъм, апартейд и расизъм и тази част от света, която все претендира, че е цивилизована - САЩ и т.н. колективен запад, иска да продължим да си затваряме очите за този факт и за престъпленията срещу човечеството, които тази фашистка държава извървършва в Палестина и Газа в частност!

    Коментиран от #43

  • 32 ТрампЛин

    0 10 Отговор

    До коментар #22 от "Генерал 🇧🇬":

    Терористите от Хамас и Хизбула загубиха териториите които ООН им определи за създаване на собствена държава! Гнездата на осите трябва да бъдат смазвани и контролирани с препарат против повторно изграждане!!!
  • 33 И що реши че

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "О...":

    нямам право да се поставям на мястото на британците ? и да "търся сметка" а? ......., а впрочем палестинците не бяха ли точно британски поданици със всички произлизащи от това права ? Не всички разбира се но голяма част от тях.... Или темата е нещо неудобна за развиване? Аз обаче мога и то много аргументирано да го направя впрочем..

    Коментиран от #36

  • 34 О...

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Генерал 🇧🇬":

    Нацистки глупости, как определи кой от евреите от къде произхожда , черепите ли им мери. А тази земя им я възстановиха с решение на ООН демек народите по земята и там щеше да има място и за вас, ако през 1948 се бяхте подчинили на решението на ООН и не бяхте нападнали , а сега освен по силата на историята и на решението на ООН, те са на тази земя и със силата на оръжието, щото вие започнахте първи и през 1948 и сега и изобщо повечето пъти започвахте първи войни за да ги изхвърлите в морето и всеки път не успявахте, и като глупци които не са успели вече 75 години се надявате че времето работи за вас, а е точно обратното ерата на главната ви сила – нефта полека лека отива в историята и след 25–50 години когато окончателно си отиде, няма да ви остава нищо друго освен да се върнете при камилите, щото за повече от 1000 години нищо не сте създали, а се наежихте през последните 75 години само заради петрола и заради това че западния човек а не вие намери начин за какво да го използва и как да го добива.

    Коментиран от #92

  • 35 Факт

    4 2 Отговор
    Сега е момента да приемем Палестинците от Газа.Външно да се задейства това са млади хора които невъмнено ще подобрят демографската картина в застаряваща България има много свободни земи тук които можем да им дадем безплатно.
  • 36 Няма

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "И що реши че":

    Няма отделен палестински арабски народ. С този термин тъкмо британците са назовавали всички живеещи по тези земи : араби, евреи, християни. Голда Мейр дори показва през 1970 паспорта си издаден тъкмо от британските власти в който е обозначена за Палестинка. А термина палестинци в смисъла на отделен палестински народ е измислен по спомените на избягалия шеф от румънското разузнаване от генерал Йон Михай Пачепа през 1964 г , тъкмо с цел да сегрегира тези арабите и да ги превърне в Ударен отряд на "прогресивното" човечество които ударен отряд да насочи срещу Изрел и Западния свят нещо което прави и до днес.

    Коментиран от #41

  • 37 м да

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Не се прави на "завеян" моля":

    Не чети само нета там е пълно с всичко и истина и много лъжи, намери книжки, по възможност по–дебели и не една и чети, сравнявай и мисли

    Коментиран от #44

  • 38 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Отговор":

    Това е образец за промито съзнание , което е способно с лека ръка да превърне в плява и плесен , всяка светлина , която излъчват всички народи ,нации или етноси обитаващи тази планета !...Арогантността на богоизбрано и висшо изчадие , напира със своята грандомания и пръска цинизма на ксенофобията и кръстоносния религиозен фанатизъм !..."Най големите банкери евреи" най ги е бъз от непокорните !...Когато те са малко на брой , те се справят с всизвестните си сатанични методи с тях !...Доктрината " Светът е по голям от ПЕТ !" разнася вируса на непокорството и броят на непокорните расте всеки ден ! Скоро всички като се обидинят , двукопитните опашати банкери ще свият опашка ! Те вият от Ватерлоо до днес и вече прегракват и имат броени дни !... Идва отново ерата на древните Източни цивилизации !...

    Коментиран от #48, #49

  • 39 Браво

    1 0 Отговор
    Франсетата тепърва ще научат за какво става дума!
  • 40 Човек говориш за неща които са табу

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Тероризма сега видиш ли бил лош":

    За "Антибританското терористично еврейско въстание" което е продължило близо НЕ две години а ТРИ и младите въобще не знаят и не са чували за подобно нещо. Масово е мнението че САЩ и Великобритания са помогнали за създаването на терористичната държава Израел но това категорично е погрешно мнение. "Антибританското терористично еврейско въстание" е изключително срамно явление в световната история и ако трябва да си говорим честно Великобритания и САЩ трябваше да го смачкат със цялата си мощ но онези години това не беше приоритет за света и евреиските терористи с финансовата си мощ успяха да се възползват в ущърб и на палестинците и на Великобритания. Тази глава от историята е впрочем много интересна и много гнусна. В нея активно са участвали и еврей воювали на страната на Хитлер.... Още се намират едни еврейски монети по аукционите със фашистката свастика....ъхъъъ
  • 41 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Няма":

    Дори конспиративните теории изискват основа от достоверни данни , факти и знания !... Иначе звучат като приказки на Андерсен , Шехерезада , Шарл Перо, Братя Грим и басните на Крилов и Лафонтен !!!

    Коментиран от #46

  • 42 Иргун: Взривяването на хотел King David

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тероризма сега видиш ли бил лош":

    След него бяха арестувани над 2000 еврейски терористи само в Палестина от британците, но корупцията и алчността надделя. Бяха откупени с парите на еврейското лоби .....
  • 43 М да

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "ЗОРО":

    Между турците и арабите има ОГРОМНА разлика и тя не е в полза на арабите. Безспорно е че католическата църква е извършила много неправди и дивотии срещу евреите, и уж православната Руска империя много по9 късно е првила същото. Но тук на Балканите където се е боособило и развило истинското христянсктво - православието нито Византия нито България нито някоя от останалите балкански страни са извршвали репресии над еврейте.
    А за мюсюлманите ще ти кажа следното:
    1. Мюсюлманското малцинство Уйгури е жестоко подтискано от китайците, ясно е комунистическият режим не е цвете за мирисане, той подтиска и друг малцинства, но така жестоко не се отнася към никое друго . Що ли една толкова древна и богата култура си има най–голям проблем точно с мюслманите.
    2. Мюсюлманите воюват и с индусите, също древна и богата култура воюват отдавна и безпощадно.
    3. Как воюват мюсюлманите с еврейте няма да разкязвам ......всичко се видя
    4. Още от 7 век мюсюлманите воюват и с християните дълго упорито и жестоко ... така е и до дне, като се сетиш само: кан Тервел, карл Мартел, Испанската Реконкиста, битките при Вина.....
    5. В Япония коята не е имала директен сблъсък с мюсюлманите е забранено печатането на Корана, защо ли една също древна и богата култура дала много на човечектвото е принудена да постъпи така
    Всички тези древни култури са имали проблеми и помежду си но повече или по–малко са ги уредили и само с мюсюлманите проблемите никога не са спира ли
    Що ли
    Аз имам

    Коментиран от #54

  • 44 Точно ТИ се съмнявам младеж

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "м да":

    че можеш да ме съветваш "книжки, по възможност по–дебели" да чета ..... освен че съм чел такива, и съм писал подобни по темата, сигурно още когато прав си ходил под масата и не щото една жена ми е казала нещо, а защото непреки мои роднини в събитията са участвали .......

    Коментиран от #47

  • 45 За хората които се интересуват

    2 0 Отговор
    В Труман библиотеката със свободен достъп могат да се прочетат хиляди страници с документи описващи еврейският ТЕРОРИЗЪМ преди, по време и след втората световна война включително и стотици документа за така нареченото "Антибританското терористично еврейско въстание" продължило !!! ТРИ години а НЕ ДВЕ както се е тиражирало в медиите по онова време ......
  • 46 О...

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Българските турци":

    Всичко друго разказано от генерал Йон Михай Пачепа се е потвърдило , та ще е чудо само за това да е излъгал или заблудил, още повече че това е само Незначителна част от спомените му. Но има и други ЯВНИ потвърждения на тезата за ролята на КГБ :
    1. До 1988 Йордания не признаваше , че на Западния бряг живее някакъв отделен палестински народ и официално ги третираше като йорданци
    2. Същото до 1967 г по отношение на арабите от Газа правеше и Египет смяташе ги за ....египтяни
    3. Създаването наотделна изкувствена нация чрез обособяването на регионална част от съществуваща нация и даването на име на тази нация използвайки регионалното обозначение на тази изкувствено обособена част е отработено от КГБ 20 години преди това на наш гръб посредством създаването на изкувствената македонска нация, по пътя на отделянето и от българскиият народ и придаването на името на едно регионално название на статус на име на нация
    Така , че няма никаква конспирология няма и тнр Палестински народ е изкувствено сегрегиран и обсобен постепенно след 1964 г. по идея на КГБ

    Коментиран от #50, #56

  • 47 О...

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Точно ТИ се съмнявам младеж":

    Дай заглавие, ще съм благодарен да се образовам
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 М да

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Българските турци":

    Епитети....епитети..... и епитети .....само Глуп.ците могат да бъдат заблудени с тях.....де са фактите 500 000 хиляди заги.нали немс.ки деца са факт, ......айде сега дай още малко епитети.....за убедетелност де......може пък и да хванат дикиш......
  • 50 Питам те само

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "О...":

    Няма значение как ги наричаш Йорданци, Марсианци или Палестинци: Човек който има акт за собственост с печата на Кралицата дори и платени такси към нея и му бъде отнет с инвазия 1948 г а после изселен и затворен в лагер за 16 години как да защити правата си ? В британски съд, в международен съд или с молитви ? А ако все още живее в Израел или наследници има и е запазил някакъв имот има ли право на мюсулманин да го продава и колко е присъдата за това в тази НАЦИСТКА ДЪРЖАВА Израел ? Можеш ли да ми отговориш, а ако не можеш аз да ти кажа......????

    Коментиран от #51

  • 51 М да

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Питам те само":

    А що е затворен в лагер....защо съплеменниците му египтяни са построили по яка и бетонна стена от еврейте. И защо същите тези съплеменници египтяни не отворят границата....айде "гадните ционисти" я затвориха НО ЗАЩО НЕ Я ОТВАРЯТ СЪПЛЕМЕННИЦИТЕ ИМ.

    Коментиран от #53, #57, #60

  • 52 🇧🇬🇪🇺💯

    0 1 Отговор
    Ицхак Рабин беше Man Of Peace, A Prophet of Peace и Бъдеще за Израел, Палестина и Близкият Изток.

    Още си спомням Денят в който съобщиха за Assassination of Yitzhak Rabin, не можах да разбера Защо, без да следвам Еврейската Политика и Еврейският Въпрос, I was “dumbfounded” of his Assassination, nothing could make sense?

    Сега хората в крайно Дясно в Ислямският Свят “have come full circle” to delineate the tomorrow of no future,?изпълнено с дивашка жестокост, “благодарение” на Assassination на Ицхак Рабин, от the Jewish Far Right, the Future is Dark.

    Коментиран от #55

  • 53 Ти отговори на въпросите в коментар 50

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "М да":

    А не Дей в девета глуха да забиваш
  • 54 Пръцко

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "М да":

    Бих казал - фанѝ едните, блъснѝ ги в другите, една стока са! Нека споменем и вечните вътрешно ислямски войни, например шиитско-сунитските - едни от най-кървавите, дълги и жестоки :(

    Коментиран от #58

  • 55 Да да

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Това добре но ЗАЩО ЕГИПТЯНИТЕ НЕ ПОЖАЛЯТ СЪПЛЕМЕНИЦИТЕ СИ И НЕ ОВОРЯТ ГРАНИЦА , айде "гадните" ционисти що са я затворили уж е ясно ами египтянете ЗАЩО ?

    Коментиран от #59

  • 56 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "О...":

    Микеланджело е изваял и Давид и Мойсей, на основата на библейските истини за човечеството ! Хора,които са затънали в мрака на атеизма , не могат да съзират светлината на истината , защото са заслепени от кривите огледала на идеологиите !... Хора, които гледат света през криви призми , виждат изкривена и манипулирана реалност , в името на която оправдават своята кръвожадна корист и алчност ! Когато невзрачното еврейско овчарче Давид , въртеше своята прашка застанал сам срещу великана Голиат , там имаше две армии ...едната беше еврейска , а другата палестинска !... Но това са фантасмагории и митове и легенди ! Румънеца знае истината за вселената най добре от всички ... доказал е с факти всичките си твърдения !?... Нали ?!...

    Коментиран от #61, #65

  • 57 Знаеш или НЕ знаеш ?

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "М да":

    Примерно в Ерусалим.... има ли право някой на мюсулманин имот да продава и колко е присъдата за това в тази НАЦИСТКА ДЪРЖАВА Израел ? Има ли дори екстрадирани от чужбина включително и от САЩ и осъдени ефективно на над 5 години строг затвор? Колко са подобните случай под или над 320 ? Частната собственост гарантирана ли е ? Израел Демокрация ли е ?...
    ..
  • 58 М да

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Пръцко":

    Вярно си пръцо....пак срещу факти....празни приказки....
  • 59 🇧🇬🇪🇺💯

    0 2 Отговор

    До коментар #55 от "Да да":

    Защо?

    Защото не е работа на Българските “разбирачи” да са “на всяко гърне мерудия”.

    Коментиран от #62

  • 60 Знаеш или НЕ знаеш ?

    3 2 Отговор

    До коментар #51 от "М да":

    Ако ти си продадеш панелката на български мюсулманин от Разград примерно, трябва ли да лежиш от 5 до 11 години ефективно в затвор ? Мислиш ли че е нормално а ? Ако мислиш така значи си точно за Израел ....
  • 61 О...

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "Българските турци":

    О поназубрил си нещичко ама моооооого ти личи че е така и дори не прилагаш назубреното съвсем на място та вместо да звучи възвишено и интелегентно и леко загадъчно та да изглежда умно казаното стои леееко безумно.... между другото я назови някой ученик на Микеанджело
  • 62 М да

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Следваща фаза на природната голота..... от епитети да минем към лека неучтивост.....интересно дали ще видим и следващата фаза....
  • 63 Някой може ли въобще да посочи

    4 2 Отговор
    По НАЦИСТКА ДЪРЖАВА от Израел ? НЕ нали ?

    Коментиран от #64

  • 64 Да.....

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "Някой може ли въобще да посочи":

    Едно време имаше такова определение за милиционерите: тъ.п но упорит
  • 65 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Българските турци":

    Когато заклещиш някое влечуго , то започва неистово да кърши снага и да се гърчи безпомощно , вепреки че има остри зъби и пълен заряд с отрова !!!...
  • 66 Пак повтарям !!!!

    1 1 Отговор
    За хората които се интересуват професионално !!! В Труман библиотеката със свободен достъп могат да се прочетат хиляди страници с документи описващи еврейският ТЕРОРИЗЪМ преди, по време и след втората световна война включително и стотици документа за така нареченото "Антибританското терористично еврейско въстание" продължило !!! ТРИ години а НЕ ДВЕ както се е тиражирало в медиите по онова време ......

    Коментиран от #68

  • 67 Знаеш или НЕ знаеш ?

    2 1 Отговор
    Че Примерно в Ерусалим.... има дори двама мюсулмани които са убити само защото са си продали имотите на мюсулмани ..... Престъпниците така и не са разкрити и осъдени и до момента.

    Коментиран от #69

  • 68 и къде

    2 1 Отговор

    До коментар #66 от "Пак повтарям !!!!":

    И къде се намира Труман блиотеката
    Какво е кариерното развитие на този човек
    Коя е най–голямата изненада с която той се е сблъскал в професионалния си път и как е разбрал за нея
    И коя е най–знаменитата фраза останала от него в историята

    Коментиран от #73

  • 69 Брях

    2 1 Отговор

    До коментар #67 от "Знаеш или НЕ знаеш ?":

    Брях....цели двама.....и ти ги знаеш поименно нали ....щото са само двама де ....надявам се да си ги запомнил....изглежда , че поне умееш да помниш.....готови клишета.....

    Коментиран от #71

  • 70 Така е хора, спор не може да има

    4 0 Отговор
    НАЦИСТКА ДЪРЖАВА Е ИЗРАЕЛ ? Дори Мащабно проучване от 2021 г. установи, че една четвърт от американските евреи категорично смятат Израел за „държава на апартейда“, "враждебна" към палестинците, цифра, която е много по голяма .... !!!!! Влизате в НЕТА и четете..... Факт е ! Не е тролска измислица а официално заявено от две еврейски организации в САЩ ! От две!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 къде се намира Труман блиотеката ?

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "и къде":

    Има я и в нета за свободен достъп разсекретени материали ....... Или мислиш че е някъде в София а?

    Коментиран от #75

  • 74 Важното е да се знае че

    3 1 Отговор
    Израел са НАЦИСТИ ! Това е важното !

    Коментиран от #76

  • 75 до тук добре

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "къде се намира Труман блиотеката ?":

    До тук добре.....а по нататък....
  • 76 Е....

    1 3 Отговор

    До коментар #74 от "Важното е да се знае че":

    Дай нещо друго, тва е ясно.....то от Центъра отдавна дойде указанието : Израел са нацисти, Хамас не са терористи.....А Путин е ........миротворец......нещо друго дай....по така засукано.....интелектуално един вид де
    Щото нещо не се получава съсвсем добре....например с учениците на.........
  • 77 Йон Педеруга

    1 0 Отговор
    Всич не ми пука за Демокрацията, аз ще си правя кубиц у Сливен
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Йон Педеруга

    1 1 Отговор
    Да правим кубици хора, сега му е времето ....Подкрепа от правителството и парламента има за кубиц държава

    Коментиран от #86

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Хахахаха

    1 0 Отговор
    Кибуци било не кубици, ама все тая.....

    Коментиран от #83

  • 82 Йон Педеруга

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "отлично":

    Кибуци....Кибуци !!! хахаха..... Не било кубици а Кибуци
  • 83 А....

    0 1 Отговор

    До коментар #81 от "Хахахаха":

    А кубици не било...кибици....и не е все тая

    Коментиран от #85

  • 84 Първи ромски

    1 0 Отговор
    "Ромско-евангелистки" еврейски Кибуц ши правя у Сливен па не знам.
  • 85 Все тая

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "А....":

    Все тая
  • 86 Точно така е !

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "Йон Педеруга":

    Пълна Подкрепа от правителството и парламента има за кубиц държава.... Абсолютно на там вървим

    Коментиран от #87

  • 87 "Кибуц" държава

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Точно така е !":

    Не "кубиц" държава бе братко ром !
  • 88 Важното е да се знае че

    2 0 Отговор
    Израел са НАЦИСТИ ! Това е важното !
  • 89 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    One more observation.

    Европейският Континент е Numero Uno - най анти - семитският, разбирай анти - jewish/еврейски Континент на света.

    На времето излизаме в Чужбина, без да посочвам Държавата, friend от чуждата Държава се опитваше да разкаже как при тях има много омраза и антисемитизъм, как семейството са мислили да емигрират в Израел но са останали, това беше някога, (every friend is a good one), сега hate is
    insurmountable.
  • 90 Дурхан

    0 0 Отговор
    Не е ли нацистко да се пише че демографския растеж на палестинците е бъдещ проблем за Израел и затова трябва да се подлагат на смърт , убийства,глад и емиграция ?!!
  • 91 Дурхан

    1 0 Отговор
    Най добре би било евреите да се заделят в САЩ ..без туй те управляват ..децата им ще растат в мир и благоденствие
  • 92 Генерал 🇧🇬

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "О...":

    Я виж кои са израелските земи определени с решение на ООН и къде се намира израелската незаконна територия сега!?

    А Ционизма бе забранен с резолюция на ООН-3379/1975г. В 1975г. ООН гласува с голямо болшинство една резолюция, която осъжда ционизма като форма на расизъм. Правдоподобността обаче на тази резолюция оттогава и до днес се доказва от репресиите, налагани на палестинците в окупираните територии.

    И правителствата на Израел, САЩ и Великобритания нарекоха тази резолюция антисемитска. Парадокс - Ционизмът в Израел провежда политика на геноцид, на унищожение на един семитски народ, какъвто в случая е палестинският !?

    Коментиран от #93

  • 93 Ако

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "Генерал 🇧🇬":

    Ако небяхте ги нападнали през 1948 щяхте да живеете на отредените ви земи , а след като ви побеждаваха всеки път съвсем логичное да задържат и териториите взети със силата на оръжието- В крайна сметка вие владеете достатъчно земи от Атлантическия до Индийския океан, между впрочем огромната част от тях завладени също със силата на оръжието. Така че: да би мирно стояло не би чудо видяло

    Коментиран от #94

  • 94 Генерал 🇧🇬

    3 0 Отговор

    До коментар #93 от "Ако":

    Ами, АКО баба беше мъжка, немаше а пъшка.
    Ако не искаха да правят държава в палестински земи с палестинско населения, нямаше кой да ги напада.
    Евреите започват да се заселват още от началото на 20 век из палестинските земи и палестинците ги приеха. Нямаха проблеми едни с други до появата Ционизма там.
    Политиката на Ционизма е създаването на еврейска национална родина или държава в Палестина.