Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 20:01 3 069 35

От Газа до Ливан Израел е изправен пред заплахи на много фронтове

  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • ливан

Няколко проирански групировки, като хутите в Йемен или организацията "Бадр" в Ирак, вече предупредиха, че са готови да се намесят, ако Вашингтон се намеси в конфликта

От Газа до Ливан Израел е изправен пред заплахи на много фронтове - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато Израел струпва танкове и войски около границата с Газа на юг, след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври зачестиха случаите на ракетен обстрел и снаряди по северните граници с Ливан и Сирия. На фона на опасенията от подновяване на въстанието на Западния бряг експертите по сигурността поставят под въпрос способността на Израел да реагира на едновременни, разнопосочни атаки и заплахи на различни фронтове, пише France 24.

На 13 октомври, когато Израел нареди безпрецедентна евакуация на северната част на Газа преди очакваната сухопътна офанзива, "Хизбула" заяви, че е "напълно готова" да се присъедини към своя съюзник "Хамас" във войната срещу Израел, "когато настъпи моментът за действие".

Декларацията на заместник-ръководителя на "Хизбула" Наим Касем дойде в момент, когато израелски снаряд попадна над събрали се международни журналисти от другата страна на северната граница в Ливан, убивайки един журналист и ранявайки други шестима. Последният обстрел дойде след дни на ограничена размяна на удари между Израел и "Хизбула" след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Докато Касим се обръщаше към събралото се множество в южните предградия на Бейрут, иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан беше в Ливан и се срещаше с ръководителя на "Хизбула" Хасан Насрала.

През последните няколко дни Иран, който подкрепя финансово и военно "Хизбула" и "Хамас", призовава съюзниците си и регионалните арабски държави да сформират единен фронт срещу Израел.

Палестинските групировки на окупирания Западен бряг призовават за въстание срещу Израел и на 13 октомври няколко града, включително Рамала, Наблус, Тулкарем и Хеброн, избухнаха сблъсъци, в резултат на които най-малко девет палестинци бяха убити от израелски огън, според палестинското министерство на здравеопазването.

Ден по-рано иранският външен министър Амир-Абдолахиан предупреди Израел, че срещу страната може да бъдат открити "нови фронтове", ако не спре бомбардировките над Газа.

Това е предупреждение, което анализаторите в областта на сигурността обмислят от 7 октомври насам, когато израелската сухопътна инвазия в Газа изглеждаше неизбежна.

"Съществува ясен риск Тел Авив да се окаже принуден да управлява няколко фронта едновременно", смятат експерти по сигурността на Израел и Близкия изток.

На север заплахата от Хизбула

В северната част на страната най-належащата заплаха за Израел е на границата с Ливан, където нападенията на "Хизбула" станаха по-интензивни през последните дни. Според Хизбула това включва и удар с управляема ракета по израелска територия.

Междувременно най-малко шестима бойци на "Ислямски джихад" "са се опитали да преминат на израелска територия от Южен Ливан от 8 до 9 октомври", според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната ISW.

В Голанските възвишения ситуацията е по-объркана. По Голанските възвишения са изстреляни ракети, но "на този етап не знаем кой ги е изстрелял. Най-вероятният заподозрян остава "Хизбула", която има доказано присъствие в Сирия", посочват анализатори.

Но "Хизбула" не е единственият заподозрян. "Възможно е да е и една от многото малки пропалестински групировки, действащи от Сирия, като "Народния фронт за освобождение на Палестина - Главно командване" [НФОП-ГК]", обяснява Клайв Джоунс, експерт по Израел и Близкия изток в университета в Дърам.

Освен това от 9 октомври насам по данни на Института за изследване на войната на границата между Сирия и Израел са разположени и сили на просирийския режим. Войнственото крило на Сирийската социал-националистическа партия, "Орлите на вихъра", "разположи сили и обеща подкрепа на 9 октомври", се посочва в доклада на ISW.

Опасенията на израелската армия са, че тази взривоопасна ситуация на север ще се влоши още повече, ако и когато Израел започне сухопътна офанзива в Газа. Това от своя страна ще окаже огромен натиск върху израелските отбранителни сили.

"Смята се, че само "Хизбула" може да разположи между 80 000 и над 100 000 ракети, някои от които са управляеми ракети с голям обсег", обяснява Джоунс.

Дали тогава Израел ще може да издържи на шока от война на няколко фронта?

"На теория това е напълно възможно, тъй като израелската армия е обучена за нападение от няколко държави едновременно", е заявил Сим Так, военен анализатор, който е работил по въоръжени конфликти с участието на Израел в Ливан и Газа през 2012 и 2014 г. за Force Analysis, компания за мониторинг на конфликти. През 1973 г. например израелската армия успешно отблъсква атаки от Египет и Сирия по време на войната от Йом Кипур.

Но на практика подобен сценарий "би натоварил отбраната и би могъл много бързо да се окаже много скъп", допълва Джоунс. За да се справи с подобна война, "Израел вероятно ще трябва да използва всичките си резерви, което би имало очевидно въздействие върху икономиката, ако конфликтът е дълъг", е добавил той. Това е една от причините Израел да прави всичко възможно, за да провежда бързи военни кампании, отбеляза Джоунс.

Натиск върху "Железния купол"

Истинското изпитание в крайна сметка "зависи от това какво иска да постигне израелската армия", смята Так. Израел ще има по-малко проблеми, ако успее да се справи със заплахата на север единствено чрез нанасяне на въздушни удари по позиции на "Хизбула" и прехващане на ракети, изстреляни от шиитската милиция и нейните съюзници. "Но ако трябва физически да унищожаваме вражеските позиции, ще бъде много по-трудно да се справим както с южния, така и със северния фронт", обяснява той.

Друг проблем за Израел ще бъде дали неговата противовъздушна отбрана, прочутият "Железен купол" (Iron Dome), ще остане ефективна, ако има многопосочни ракетни атаки, изстреляни едновременно от Газа, както и от границата с Ливан и Сирия.

Израел разполага само с 10 батареи "Железен купол", всяка от които може да защитава от ракетен обстрел площ от около 150 кв. км. При обща площ от близо 22 000 кв км би било невъзможно да се защити цялата страна. "Възможно е Израел да бъде принуден да направи избор", смята Так.

"Железният купол" е система, предназначена срещу снаряди с малък обсег, които са основното оръжие на "Хамас" в ивицата Газа. Но "Хизбула" разполага с по-усъвършенстван арсенал и ако войната избухне на няколко фронта, "една от първите цели на израелската армия ще трябва да бъде унищожаването на пусковите установки за ракети с голям обсег на проиранското движение", обяснява Джоунс.

И това не включва евентуални атаки от Западния бряг. Макар че "Хамас" има присъствие на Западния бряг, "ще му бъде трудно да започне мащабни военни операции, не на последно място заради борбата за власт с "Фатах', който управлява тази територия", допълват анализаторите.

В допълнение към "Фатах" има "цяла поредица от малки групи от млади бойци, които се формираха през последните години, без да са лоялни нито към "Фатах", нито към "Хамас", и които могат да представляват сериозен проблем за Израел".

Възпирането на САЩ се превръща в цел

Новите, по-малки палестински бойни групи, които се появиха през последните няколко години в отговор на израелската окупация, не са оборудвани да обстрелват Израел със снаряди или да извършват нахлувания. Но "ако те нападнат израелски селища, към тях могат да се присъединят и други млади хора, което може да се превърне в народно въстание. В момента израелската армия не се нуждае от допълнителното бреме да охранява тези селища", отбелязват анализаторите.

Основната застраховка на Израел срещу война на няколко фронта са САЩ. Военните послания на Вашингтон досега бяха последователни. Пристигайки в Тел Авив, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остън заяви на израелските лидери: "Ние ви подкрепяме".

Но за да може възпиращата мярка да проработи, "Вашингтон трябва наистина да е готов да удари позициите на Хизбула".

С други думи, готови ли са САЩ да обстрелват ливанска или сирийска територия? Що се отнася до Сирия, всички експерти, смятат, че това е вариант от последна инстанция, тъй като може да се възприеме като провокация от страна на Русия, основния съюзник на сирийския президент Башар Асад. От друга страна, "Съединените щати биха могли да реагират, ако "Хизбула" започне да нанася удари по гъсто населени райони в Израел", допълват анализаторите.

Всяка намеса на САЩ би довела до ескалация на напрежението в региона. Няколко проирански групировки, като хутите в Йемен или организацията "Бадр" в Ирак, вече предупредиха, че са готови да се намесят, ако Вашингтон се намеси в конфликта.

"Те биха се затруднили да нанесат директен удар по Израел. Но биха могли да атакуват американските интереси в региона", посочват анализаторите.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    41 8 Отговор
    ,,Никой в ​​залите на правителството в Съединените щати не смее да признае, че тази атака срещу Израел може да е била, вероятно е била, планирана от отчаяна група богати израелци като начин да гарантират, че корумпираната им администрация ще остане на власт - но всички в Вашингтон знае тази забранена истина. Те просто се страхуват да го кажат.

    Никой не смее да признае, че тази кампания за изравняване на Газа е идеално проектирана да предизвика война с Иран, която неизбежно ще доведе до война с Русия, а след това и до световна война.

    Но всички във Вашингтон знаят точно какво се случва и знаят защо.

    Онези в правителствените зали, изглеждащи толкова почтени и авторитетни, повтарят измислици, баналности и приказки, докато през огледалото мрачно знаят, че се случва нещо съвсем различно, че портите на ада са широко отворени, дори и да са украсени с красиви орнаменти, за да изглеждат по-малко опасни.

    И така, ето ни, в ерата на чудовищата.,,

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Многовекторен фронт

    32 10 Отговор
    Той и Адолф се беше напънал да набие всички в дискотеката но не му се получи.Първата гума я пукна пред Москва,втората в Сталинград,третата на Курск,четвъртата около Ленинград и се прибра по джанти до Берлин.Та така..

    Коментиран от #12, #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Умозрително видение

    30 6 Отговор
    Някъде в Лондон или някъде в САЩ седи злият мозък, който сблъсква в бъдещ Армагедон горките израелци и горките палестинци. Обикновените евреи винаги са били жертва на мистичните представи на богатите евреи за великото предназначение на тяхната малка група хора и за обещаната им от някаква сила власт над целия свят. И израелците, и палестинците са жертва.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чак пък умен?

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "кочана":

    Можеше едни "" да сложиш около умен.

    Коментиран от #10

  • 7 Зоро

    39 9 Отговор
    Изплашиха се САЩ и агресивният свят от обединяването на арабските страни срещу колониалистите им и спретнаха нечуван геноцид! Избиват деца и жени, оставени без вода ,храна и светлина в ивицата Газа ,това са те израелските терористи и американските им помощници! Обединение е необходимо на арабите ,на тяхна страна са човеколюбивите народи ,но профашистките ни медии мълчат за милионите протестиращи по света в подкрепа на палестинският народ!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чингис Хан

    18 5 Отговор
    Великият Хан каза; Сковавайтв дървени подиуми и всичко ли е евреин-хазар, да се чува как мръсното му тяло се смачква под дървесината .
  • 10 кочанa

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Чак пък умен?":

    Вие сте разбрали и мисля че и останалите също ще разберат.В този сайт коментират и умни хора,не само "средноатлантици"
  • 11 Калпазанин

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Тсв чука на вратата, алчността на евреите ще ги погуби и тях и запада, кой каквото търси накрая си го намира, дано само да е за добро

    Коментиран от #13

  • 12 Калпазанин

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Многовекторен фронт":

    Хитлер беше сам срещу всички, сега е мнооооого по различно

    Коментиран от #26

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    25 3 Отговор
    Уж армията на Израел сама можеше да се справи с всички околни държави, а това се оказа измислица. Две велики сили (САЩ и Великобритания) са изпратили самолетоносачи, за да бранят ционистите. Освен това САЩ захранва Израел сега с боеприпаси и поддържа Железния купол.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Чичо Сам

    6 18 Отговор
    САЩ ще се намесят и ще смачкат мюсюлманската сган , както смачкаха Ирак, Либия и Сърбия !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КПСС-БКП

    7 3 Отговор
    Слава на България и на непобедимата българска армия !!!!!
  • 20 Мечката

    17 3 Отговор
    Евреите трябва да бъдат заличени от лицето на земята,за да има мир ,всички войни са на банките.
    Писмо на братята Ротшилд
    Вие просто храните банкерите.
    "Всичко е по план, защото те са проектирали системата.Щеше ли да има Първа световна война,ако банкерите не бяха там ,за да го направят със заеми и на ДВЕТЕ страни?Те създадоха системата ,за да обслужват себе си и хората,от които се нуждаят да поддържат системата на място.
    "Малцината , които разбират системата, или ще бъдат заинтересовани от нейните печалби ,или ще бъдат толкова зависими от нейните предимства,че няма да има опозиция от тази класа,докато от друга страна,огромната маса от хора,умствено неспособни да проумеят огромното предимство, което капиталът извлича от системата,ще понесе своите тежести без оплакване и може би без да подозира че системата е враждебна на техните интереси.

    - The Rothschild brothers if London writing to associates in New York,1863
  • 21 Вовка Пут

    6 15 Отговор
    Ако бъде поставено под заплаха съществуването на Израел, Сирия, Иран и който се присъедини към палестинските терористи, ще почувстват на собствен гръб, адекватният отговор на евреите. Това се е случвало много пъти, ще се случи и сега.

    Коментиран от #33

  • 22 !!!?

    7 11 Отговор
    Активирането на прокси терористични групировки срещу Израел в близкия изток, направлявани от диктаторските режими Иран и Сирия, разкрива дългата ръка на Кремъл !!!?

  • 23 Арабела

    17 3 Отговор
    Ако не бяха подкрепяни от САЩ, арабите отдавна да бяха смачкали еврейте.
  • 24 Сомалийския пират

    8 14 Отговор

    До коментар #2 от "Многовекторен фронт":

    Ако не бяха американците сега бирата в Москва щеше да е пет райхмарки.

    Коментиран от #31

  • 25 Много Фронтове

    15 1 Отговор
    Горките ционисти - да им пратим всякаква помощ както на Украйна
  • 26 Мхм

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Калпазанин":

    Я Япония Италия Румъния България Унгария Чехословакия за кой бачкаха плюс евреите и военопленицитебпо концлагерите.Сам ама друг път
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мдаааа дааа

    13 0 Отговор
    Божееее.... и света ги подкрепя...
    Преди 60 години политиците излъгаха един народ, че ще имат държава... е още я нямат и се борят за нея.

    „Хиляди демонстранти излязоха по улиците на редица британски градове, за да изразят подкрепата си за палестинците на фона на безпокойството на международната общност от ситуацията в Израел и Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.“
  • 31 А пък Фашингтон и Белия дом

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Сомалийския пират":

    Щяха да са почивна станция за SS...
    Разединени така щеше да е ... прав си!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Започва млатене

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Вовка Пут":

    на кравари и ционисти
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    1 2 Отговор
    АКО НЕ БЯХА АМЕРИКАНЦИТЕ ,
    СЕГА БИРАТА В ПАРИЖ И МАДРИД ЩЕШЕ ДА Е 5 РУБЛИ :))