Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 11:25 1 603 14

Американски и британски издания коментират хуманитарните измерения на евентуална израелска сухопътна операция в Газа

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху

В редиците на новото израелско военновременно правителство, което трябва да одобри плановете на военните, няма разногласия относно необходимостта от ликвидиране на "Хамас"

Американски и британски издания коментират хуманитарните измерения на евентуална израелска сухопътна операция в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел се подготвя за мащабна военна операция в Газа и предупреждава света, че след клането на неговите граждани от страна на "Хамас" миналата събота правилата са се променили, пише в. "Ню Йорк таймс".

В редиците на новото израелско военновременно правителство, което трябва да одобри плановете на военните, няма разногласия относно необходимостта от ликвидиране на "Хамас" - за да се гарантира, че тя никога повече няма да може да заплашва Израел и че отговорните за убийството на повече от 1200 израелски цивилни граждани ще бъдат елиминирани, посочва изданието, като се позовава на изказвания на официални представители.

Съществуват обаче тактически аргументи за това как трябва да започне евентуална операция и как най-добре да се координира огромната сила на Израел по суша, море и във въздуха, отбелязва вестникът. Въпросът е дали Израел ще продължи да се опитва толкова упорито, колкото в миналото - според критиците с малък успех - да спазва международните правила за водене на война, които забраняват нанасянето на вреди на цивилното население, коментира изданието.

Хуманитарни групи отправят все по-страшни предупреждения за последиците от военна кампания в гъсто населената ивица Газа, която вече е задушена от израелска и египетска блокада, пише в. "Вашингтон пост".

От началото на въздушните удари Израел не допуска никакви стоки в Газа, описвайки намеренията си като налагане на пълна обсада - тактика, забранена от международното право, коментира изданието. То цитира военни експерти, според които досега израелските военновъздушни сили са хвърлили 6000 бомби срещу цели на "Хамас" - зашеметяващ брой за само шест дни. За сравнение САЩ са хвърлили малко над 7423 бомби за една година по време на войната в Афганистан, посочва "Вашингтон пост".

"Хюман райтс уоч" (ХРУ) обвини Израел, че е използвал в Газа и Ливан запалителни боеприпаси с бял фосфор, способни да изгарят човешката плът, пише британският в. "Телеграф". Международната неправителствена организация заяви, че разполага с видеозаписи, показващи многократно използване на артилерийски снаряди с бял фосфор в Газа и Ливан във вторник и сряда, посочва вестникът.

Белият фосфор може да причини тежки изгаряния, излагайки цивилните граждани на риск от сериозни и дългосрочни наранявания, коментира "Телеграф". Според ХРУ употребата на това оръжие в Газа, едно от най-гъсто населените места на планетата, нарушава международните хуманитарни закони, отбелязва вестникът, но добавя, че говорител на израелската армия е казал, че няма информация този тип оръжия да са били използвани срещу Газа.

На фона на ужаса от нападенията на "Хамас" срещу Израел и отговора на израелските военни в Газа започнаха да се чуват призиви и към двете страни да спазват международното право, както и обвинения, че го нарушават, пише в . "Гардиън".

Вестникът посочва законовата рамка, уреждаща войната и въоръжените конфликти.

Основен принцип на международното хуманитарно право, който е приложим за всички участници, а не само за държавите, е, че цивилните не трябва да бъдат обект на нападения, пише британското издание. Освен това правото повелява, че нападения не трябва да бъдат извършвани, ако "се очаква да причинят загуби на живот на цивилни лица, наранявания на цивилни лица, щети на цивилни обекти или комбинация от тях", които биха били прекомерни спрямо очакваните военни ползи, отбелязва "Гардиън".

Съгласно международното право държавите могат да прибягват до война или до използване на въоръжена сила, посочва още вестникът. Упражняването на това право на самоотбрана обаче трябва да е подчинено на международното хуманитарно право, добавя той. С други думи, законното упражняване на правото на самозащита не позволява на държавата да употребява неограничени военни средства.

И срещу двете страни са отправяни обвинения в геноцид, въпреки че това е трудно за доказване престъпление, включващо "действия, извършени с намерение да се унищожи изцяло или частично национална, етническа, расова или религиозна група", пише още "Гардиън".

Израел не е член на Международния наказателен съд (МНС), но палестинците са част от него от 2015 г. и престъпленията, извършени на палестинска територия (от всеки гражданин, включително от лица, които не са палестинци), както и от палестински граждани (на нейна територия или извън нея), могат да попаднат под юрисдикцията на МНС, посочва вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А50

    16 3 Отговор
    И други освен Израел се подготвят за сухопътна операция. Пълно е с приятели около тях и ще им сервират една 100годишна сметка
  • 3 Англосаксите

    19 2 Отговор
    са причината да няма независима Палестина от 1949 г
    Където да стъпили те, туземците да унищожени
  • 4 Българин

    21 4 Отговор
    В нищо не се е провалил ЦАХАЛ, нито пък МОСАД и ШАБАК. Всичко е планирано "проспиване", за да може Нетаняху да се задържи на власт, което и постигна, както и да има повод за нападение над палестинците. А спирането на водата, храната, лекарствата, горивото и дори възможността да се напусне Газа (защото е блокирана по суша и море) е СРЕДНОВЕКОВНА варварска тактика, която до нищо няма да доведе. Навремето са я правели с цел да умират от глад и жажда обсадените, но сега това са два милиона и половина души, така че няма да се получат нещата. Освен това, Израел се бави да нахлуе в Газа, защото по техни изчисления ще имат над 1000 загинали войници, отделно ранените и заложниците. И сега евреите измислят ултиматума цялото население на Северна Газа да се пресели в южната част, т.е. 1,1 млн. души. Това е с три хитри цели: 1) изселилото се население да освободи място за израелските военни, за да навлязат по-лесно и с по-малко жертви; 2) струпвайки цялото население на юг да предизвикат бежанска вълна, защото хората няма да могат да живеят на тясно; така искат да намалят населението на Газа; 3) въз основа на втората цел създават свободна територия за незаконни еврейски селища в Газа, както правят на Западния бряг, т.е. окупират земята. Това е смисълът на хитростта на еврейската блокада, но палестинците не са толкова глупави, че да се вържат. Те казаха, че няма да се местят от Северна Газа, а и Египет съзира горния израелски план и каза на палестинците да си седят, за д
  • 5 Вашето мнение

    15 3 Отговор
    Англосаксонската измет никога не се е интересувала от броя на жертвите, за постигане на целите си. Завземане на територии, ограбване, подчиняване.
  • 6 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    14 2 Отговор
    АКО БЕШЕ РА РУСИЯ ЩАХА ДА ПИШАТ АГРЕСИЯ НО ТЕЗИ СА ОТ НАШИТЕ ОПЕРАЦИЯ
  • 7 Защо?

    13 2 Отговор
    Защо народите не могат да живеят в мир и разбирателство? Защо точно евреите постъпват така с палестинците, както Хитлер и фашизмът ги е преследвал и унищожавал? Човешките закони трябва да възпират и ограничават силните, които често се самозабравят, и да подкрепят и закрилят слабите...Човешките закони...
    Такъв примитивизъм, такава диващина, каквито наблюдаваме и в езика, и в действията на еврейските политици отдавна не са замърсявали публичното пространство...Един народ, подложен на изтребване в миналото, днес да унищожава по същия начин друг народ, какво е това? Последна степен на дивачество?
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    ХУМАНИТАРНО
    и
    НЕХУМАННО
    са различни неща ❗❗❗
    Много различни❗
  • 9 е ще има

    2 1 Отговор
    но е нормално . земетръса в турция и сирия доведе до криза . за месец е преодоляна . това е работата им, да откриват последствия от евентуални и ненастъпили действия . или ще има или не . в бг малцинствата като правят престъпления ги изселват . сега с 3 милйона е друго , но нямат подкрепа . и решението е малко странно . ще има за какво да се пише .
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор
    Така е
    МОСкарАД си намери повод
    " Израел се подготвя за мащабна военна операция в Газа и предупреждава света, че след клането на неговите граждани от страна на "Хамас" миналата събота правилата са се променили."❗
    Както СеРеУ с измислените самолетчета на 11-ти ❗
  • 11 стоян георгиев

    3 3 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, който подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бен Горион

    0 1 Отговор
    Само, който е преживял Холокост,може да го режисира детайлно сега.