Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 08:47 2 718 27

"Политически анализатор"?! Обществена тайна е, че у нас няма такова животно

  • кристиан шкварек-
  • политически анализатори-
  • соцолози

Може би най-близо до обективни, политически анализатори в тезите си са всъщност социолозите като Димитър Ганев, Първан Симеонов и Боряна Димитрова

"Политически анализатор"?! Обществена тайна е, че у нас няма такова животно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За пореден път включвам телевизора, прочитам името на еди кой си гост и отдолу надпис "политически анализатор", започвам да го слушам и чувам само единствено чиста, едностранчива, неприкрита полит-агитация. Директна, партийна.

Абе, време е да кажем едно нещо открито - в България няма такова животно "политически анализатор". Не съществува, или поне не сред онези, които ги (ни) обявяват по този начин в медиите.

Това е обществена тайна, табу, което всички се правят, че не знаят. "Политически анализатори" не съществуват, престанете да го употребявате като представяте гостите си в студиото. У нас всеки, и тук ще повторя - ВСЕКИ човек в общественото пространство, особено по медиите, който се обявява (или го обявяват) за "политически анализатор" е изцяло, на 100%, партиен или идеологически активист. Не анализатор - активист. Той не анализира, а проповядва или води политически битки ПРЕЗ "анализа" си. Нищо друго. И всички го знаем, но се правим.

Повечето такива са активисти на конкретни партии, някои само на идеологии и течения, трети на геополитически интереси. Но винаги, задължително, всеки с тази титла е активист, а не "неутрален и обективен анализатор", както медиите се опитват да ги изкарват с надписчето под името.

Аз, например, многократно съм бил писан така в медиите: "политически анализатор", без някога да съм бил питан преди това или обявявал себе си за такъв. Защото знам, че не съм това. В мен няма и една неутрална костица. Аз не правя "неутрални анализи". Аз съм активист, говорител или направо пропагандатор на много конкретно политическо течение, в което дълбоко вярвам - европейския, реакционен, десен консерватизъм. Моята цел е да оборвам тезите на либерализма, глобализма и атеизма, а не да правя "неутрални анализи". Копнея никога да не видя в България власт на онзи самоунищожителен либерализъм, който видях на Запад, и на база това подбирам партийните си, политически и обществени позиции. А не на база "неутрален, политически анализ", проведен в научна среда.

Просто за разлика от повечето, накичени като мен с тази титла, не го крия, а и не виждам причина да го правя - за мен е много по-достойно един активист да се заявява като такъв, вместо да се крие зад дрехата на "неутралността", "анализа" и "обективния поглед". Не, не сме неутрални, силно субективни сме, всичките дето сядаме на масичката в студиото. И знаем точно какво ще браним и какво ще нападаме без значение накъде ни заведе анализа.

Всички в България вече сме наясно с този фарс. В момента, в който видим панел в студио всички моментално знаем за кого точно е активист, или направо партиен комсомолец, даденият "анализатор" или "експерт" на масата. Разпознаваме ги по физиономии на секундата, барабар с това коя страна точно ще защитават, каквото и да става. Просто се правим, сигурно от възпитание, че не е така.

Когато в студиото например седнат Даниел Смилов или Евгений Дайнов всички знаем ,че това не са "обективни преподаватели", от които ще чуем някакъв "неутрален анализ, плод на академичната им мисъл", ами бесни либерални активисти, нерядко преминаващи към партийни комсомолци. Че тяхната задача, аз вярвам самопоставена, не е да използват академичните си познания за изграждане на обективен анализ, ами винаги и всячески да защитават поредния градски партиен проект - в момента ППДБ. Без значение какво "анализът" показва.

Може би най-близо до обективни, политически анализатори в тезите си са всъщност хора, които никой не обявява за такива - някои социолози. По-точно хора като Димитър Ганев от ТРЕНД, Първан Симеонов от ГАЛЪП и Боряна Димитрова от АЛФА. Просто има нещо в суровите, математически данни от поредния "терен", което те принуждава да си по-обективен в анализа си. Всички останали, кичещи се с прозвището "политически анализатор" в поредното студио са/сме чисто и просто активисти с ясно поставена, най-често от самите си нас, цел да убедим зрителя в конкретни политически или партийни пристрастия.

Моите ги заявявам максимално открито още преди да вляза в студиото - тук на страницата си. За да е ясно кой съм и за какво се боря. Призовавам и другите да почнат да го правят, да смъкнат картите на масата, та като се засечем другия път в студиото да можем директно да си кажем нещата в очите, вместо да увъртаме зад паравана на мнимата политическа "неутралност".

Текстът е публикуван във Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от село

    12 3 Отговор
    А аз вЕрвам най много на АЛена, но след Бойко.
  • 2 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    18 0 Отговор
    АНАЛИЗАТОРИ - ТОВА Е ГРУПА ХОРА, КОИТО ПО СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА НЯКОЙ Е КАЗАЛ, ЧЕ РАЗБИРАТ НЕЩО В НЯКАКВА ОБЛАСТ.
    ВСЪЩНОСТ ТОВА СА ГРУПИ ОТ ХОРА, ПРИВЪРЗАНИ КЪМ НЯКОЯ ПОЛИТИЧЕСКА ГРУПИРОВКА И ГОВОРЯТ ТОВА КОЕТО ИМ КАЗВАТ НАЧАЛНИЦИТЕ.
    СЪЩЕСТВУВАТ И АНАЛИЗАТОРИ НА ХРАНИЛКА НА НЯКОЕ ПОСОЛСТВО КАКТО И АНАЛИЗАТОРИТЕ ОТ ТАКА ИЗВЕСТНИТЕ КОНСУЛТАНТИ КОИТО СА НАЙ-СТРАШНИТЕ, ТЕ ГОВОРЯТ С ЕЗИКА НА СВОЙТЕ НАЧАЛНИЦИ БЕЗ ДА ИМ ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ
  • 3 Марко

    26 0 Отговор
    Така е, анализатори нямаме, но за сметка на това какви анал-лизатори са по екраните....Слънчица ненагледни😂
  • 4 факуса

    18 0 Отговор
    те са анални лизатори
  • 5 Кан Тервел

    18 0 Отговор
    Браво, адаш! Адмирации за откритата и честна позиция.
  • 6 Божеее

    21 2 Отговор
    "Когато в студиото например седнат Даниел Смилов или Евгений Дайнов всички знаем ,че това не са "обективни преподаватели", от които ще чуем някакъв "неутрален анализ, плод на академичната им мисъл", ами бесни либерални активисти, нерядко преминаващи към партийни комсомолци."
  • 7 Ценител на свободното слово.

    5 1 Отговор
    Има много , на са продажни аналлизатори.
  • 8 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    13 0 Отговор
    То и с прословутите "експерти" с експертиза (вероятно експертизата им е написана от д-р Гълъбова) е същата работа, хвани единия - удари другия......

    Коментиран от #17

  • 9 Артилерист

    15 2 Отговор
    Отлично! Абсолютно точно казано! Браво! Даже и не помня в момента от кои беше този човек, но такова обективно и добре изявено признание скоро или въобще май не съм чувал. Призовавам атлантиците да го прочетат няколко пъти. Особено да се съсредоточат в характеристиката на ПОЛИТИЧЕСКИ АКТИВИСТИ, КАТО СМИЛОВ И ДАЙНОВ, КОИТО НИКОГА НЯМА ДА КАЖАТ НЕЩО ОБЕКТИВНО. БИХДОБАВИЛ И ВСИЧКИ ВОЕННИ ОТ АТЛАНТИЧЕСКИЯ КЛУБ...
  • 10 ххххх

    2 0 Отговор
    Всички пи, аят в едно гърне. М. Синабов, който лично не познавам, но работеше в пожарната и бяха приятели с едно по дребно, което и до днес е в пожарната, много умно и четящо човече сме чували, и двамата са родом от Кирковският край, митко синабов го изтегли бойко борисов в общината, заедно са учили и приятели с Борисов, днес е едър и много заможен бизнесмен, има фирма, но е издигнат за Кмет вKardhzali и подкрепен от Цветан Цветанов, а уж са врагове Цветанов и Борисов, иди ги разбери тия българи нагаждачи. Помака е трудолюбив, но и много да не обидя някого от тях, затова ще спра, кърджали както е тръгнало ще останат мохамедани и роми и тук там някои млади полицаи на бб и цвц и цвк. Жив геноцид, ще се оправим, но не и сега. Ерол ще спечели, поне за него нищо не се знае от много българи, а човека на герб е със средно образование, а казва пред агитки и сие, че трябва да се учи. Пълно несъответствие на казаното от човека кандидат от герб без ценз. Не ме еня за тях, но колкото си по огрсничен, толкова и бай тошо бе с тях, а сега и герб не са по различни, живяли и учили по тодорово и мурафетите им са едни и същи от 77 години. Безсмислено е да коментираме. Навързани са и крадоха до ненасита и днес с парите от народа откраднати от бкп дс са велики личности без книга да са прочели. По точно са силни в ръцете, но не и на други места цапцарап така животът им есладък наедрите и дребните крадци но бойко е зелена тиква и много неща няма как да знае, или си затваря опите

    Коментиран от #27

  • 11 мдаааа

    16 1 Отговор
    България е малка страна,но е населена с много kpе..ни. Изключително тъпи с иновативни идеи.... На всяка крача, анализатор, експерт, политолог генерал, професор /дори и алкохолици/ и всякакви kpе..ни, че и цели партии даже... добре обезпечени финансово от вездесъщата Америка за България. Не могат да различат сено от слама, но иначе всичко им е ясно и знаят как да оправят работите. Колапсът на българската народност е неизбежен и необратим. Който може да се евакуира от чалгария, това е. Тъпотата и простотията са сила която убива.
  • 12 Ветеринар

    6 11 Отговор
    Шкварек оставя впечатление на интелигентен, възпитан и принципен млад човек. Но всъщност е умряла лисица и троли здраво против ДБ.
  • 13 Има това:

    6 1 Отговор
    Политически анaл-лизaтор.
  • 14 гост

    10 1 Отговор
    Списание "Монд дипломатик" статия "Машина за оглупяване" : " Медиите се отнасят с народа така сякаш той е непълнолетен, не е способен да мисли, оценява и избира. Важното е хората да смятат за нормално обществото състоящо се от "специалисти" и "невежи", които постоянно се нуждаят от помощ" ! В същност тези т.н. анализатори, политолози, наблюдатели, културолози и тем подобни водят казано по модерному "ПРОКСИ ВОЙНА" , а по старому "ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ" АЛА ТЕХНИЯ БАЩИЦА ЙОЗЕФ ГЬОБЕЛС !
  • 15 Объркано Атлантиче

    10 2 Отговор
    Ами какво очаквате след като двете купени от ЦРУ телевизии, Нова и БТВ, се превърнаха в обикновени трибуни за строго подбрани говорящи безполезни иди-оти. Едни и същи безлични твари ходят по всички предавания и повръщат в ефир върху българската държава и нация. И въпреки, че това вече се знае от всеки български гражданин те продължават да го правят с усърдие и страст. Толкова тъпи, неграмотни и невежи същества закичени с научни звания и държавни титли не сме имали от създаването на българската държава. Но сега ги има в излишък!
  • 16 Объркано Атлантиче

    10 4 Отговор
    Ирландският евродепутат Клер Дейли:
    От години предупреждаваме за опасностите от масово завземане на общественото мнение от ЕС в нашите общества. Съществува дезинформация. Това е проблем. Но ЕС е последната институция, която трябва да решава кое е истина и кое лъжа. Политическата култура тук е толкова нетолерантна, че всичко, което противоречи на официалната история, се счита за дезинформация. И сега маската е свалена. ЕС подкрепя израелския терор.

    Обществото е възмутено, така че се правят опити да се контролира информацията. Палестинската солидарност е забранена по улиците. Основната преса повтаря лъжите. Социалните мрежи са последното останало пространство. Резултатът е предвидим – подчинението и мълчанието на палестинците, които се опитват да говорят за невъобразимото престъпление, което се извършва срещу тях. Междувременно информационните източници на гражданите са наводнени с платена военна пропаганда от израелското външно министерство.
  • 17 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Д-р ГЪЛАБOBA E ЛИЧEH "ЛЕЧИTEЛ" НА ............ MУНЧО ЗЕЛEHOЧОРАПСКИ ......... ФАКТ !
  • 18 Факт

    0 3 Отговор
    Те са заедно и играят в един отбор. А в сащ живеят хората, на Борисов, Цветанов и това са Шевкет Чападжиев, Вълневи, Сорос, дали са в един сайт, който не четете явно един милион чападжиев Шевкет от Мадан и по живково явно пуснат да избяга. Те мохамедани турци роми евреи и др без българите са много единни и си гледат възрастните родители, а чападжиев Шевкет е дал милиона, за да не ходят неговите хора на запад. И който и да спечели за Кмет, а то ще е турчин, или ако е той, младите турци са за запад, а моханеданите отиват печелят и обратно се връщат, а българина Кмет е с богатите турци и мохамедани. Както и да го въртят пп и възраждане, няма да им се получи на цветанов и тия жилища може парите да са от изброените по горе, знае ли се. Те разполагат с милиарди Шевкет, войната е между мохамедани и турци, но вторите са малцина и са на преклонна възраст. Норят се за много, а българина е ок само коо, на бойко младите ченгета, послушковци. Бойко много знае през 1984 бил на 25 гонил мацките, а се изживява, за много умен, умен е за балъците, но не и на нас тия номера, от комуниста бб цц цвк асен христов рома от варна, директор на фирма закупена от него в карджалда формопласт, уйдорми йорданке. Танковите ако бяха смачкали всички не хора на живков, а оставили на бко дс най харно щеше да ви бъде днес, но дойде доган ага младши от бкп дс и абталите свалиха сините знамена на зенята, вместо да го напердашат яко и да се бе оправила България с живите останали хора. 1 към 1 ис
  • 19 Консерва

    5 0 Отговор
    Прав е! Ама, кой да го чуе!
  • 20 Ами да

    5 0 Отговор
    Но, не е най-лошото това, че преднамерено вземат страна! Още по-лошо е, че никой не казва или не знае какво и защо трябва да се промени! Нефелната ни псевдо демокрация на никого не прави впечатление! Липсата на мандатност във всички държавни власти, без президента, не ги вълнува! Цялата политическа система е настроена така, че да се краде масово и безнаказано!
  • 21 Анонимен

    0 2 Отговор
    Саръев попа от дс кгб цк на бкп ченгета, от кого ще да е, бре Борисов, много му дреме за България на страната бай боби. Важно е хладилниците да са с еко пивка и създърма. Към къде ни водите, мило отечество любимо, думи на бащицата му, др тодор живков. Изчилявай математико бойко, към къде е проблема, защо 35 години, не можеш да кажеш две думи на кръст за прочистването на християните, които са без партии, а тяхните връзки са в гробището.
  • 22 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 0 Отговор
    ПОЛИТОЛОГА ПЪРВАН СИМЕОНOB E ........ PEПЛИКА НA .......... ПИШMAH "ПОЛИTOЛОГ"А....,..... ЧЕРBEH KOЛЬО ........... ФАКТ !
  • 23 инж. Ганчо Илков

    2 1 Отговор
    Знаем, че в България Реални Политически Анализатори по обективна Причина няма. Политическите и Правни Науки се Изучаваха в Софийския Университет и бяха Предоставени предимно на Лица с Протекции от БКП (Документ от Активни Борци срещу Фашизма). Голяма част от Записаните Студенти са чрез РАБФАГ (Лица които не могат да преодолеят Приемните Изпити). От такива "Специалисти - Експерти" какъв, ако не Пристрастен Политически Анализ може да се Очаква. След Завършване на Политическото си Образование, отново с Протекции от БКП се назначаваха на Работа. Тези Експерти се ползваха преди всичко за Манипулиране на Обществото. И как може да бъде друго. Обикновените Българи работеха на Минимална Заплата, нямаха Възможноста да Изучават Децата си в Реална Професионална Образователна Система - такава не Същтествуваше (в Документите за Кандидатстване се попълване Политическата Принадлежност на Родителите). Дори да Преминат през Ситото на Приема след Завършването си за Стартиране на Придобитата Специалност отново се Изискваше Партийна Протекция. В този Период се Налагаше Диктатурата на Пролетариата. Формираше се Мирогледа и Манталитета на Българина. Такава е Основата върху която следва да бъде Изградена Демократична Правова Държава. Може ли на такава Основа да имаме не само Политически, а и Икономически и Социални Анализатори? В такава Среда може и има само Олигархия и Корупция.

    Коментиран от #26

  • 24 Мдаааа

    3 0 Отговор
    Че у нас няма политика, камо ли политически анализатор. У нас има мафия, дуслук, шуробажинащина и всичко от този род. Само политика нама и няма да има. Политиката е за умни и начетени люде, а за Ганя е далавера!
  • 25 Като видя

    1 2 Отговор
    Като видя и чуя пореден шматарок титулован като културен антрополог, експерт, цоциолг,културолог,анаблизатор ...и ми се повдига.
  • 26 А днес

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "инж. Ганчо Илков":

    А днес НБУ, Американският колежеж и университет, Благоевградският.... бълват орди функциионално неграмотни соросоиди и анаблизатори.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.