Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 19:01 4 732 127

Неочакваният удар, който България нанесе на Русия

  • газ-
  • газпром-
  • сърбия-
  • русия-
  • унгария

Новата такса най-пряко засяга Сърбия и Унгария, които поддържат добри отношения с Русия въпреки войната, която Москва започна срещу Украйна

Неочакваният удар, който България нанесе на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България нанесе неочакван удар срещу руския енергиен износ, пише ФАЦ по повод новите решения на кабинета "Денков". България извърши драстичен обрат по отношение на Русия, коментира "Файненшъл Таймс".

Последният удар срещу руския енергиен износ бе неочаквано нанесен тъкмо от България, която някога беше толкова приятелски настроена към Русия. Това пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) в обширен материал за решението на българското правителство да наложи 60% данък върху печалбите на рафинерията на "Лукойл" в Бургас.

Властите не крият, че искат да принудят руснаците да продадат рафинерията, пише ФАЦ. Изданието разказва и за решението на правителството да въведе извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през територията на страната. Таксата е в размер на 20 лева на мегаватчаса. При сегашните цени това се равнява на поскъпване с около 1/5.

Денков: Унгария и Сърбия трябва да търсят алтернативи

Новата такса най-пряко засяга Сърбия и Унгария, които поддържат добри отношения с Русия въпреки войната, която Москва започна срещу Украйна. "Тези нови български правила застрашават сигурността на енергийните доставки за Унгария и Сърбия", оплакаха се министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Те дори заплашиха, че няма да оставят "неприятелското българско решение без съответния отговор".

Българският премиер Николай Денков, чийто натоварен държавен бюджет може да се възползва от тези допълните 1,2 милиарда евро, отхвърли критиките, пише ФАЦ. Допълнителната такса важи само за "Газпром", а Унгария и Сърбия трябва да търсят алтернативи на руския газ.

Германският вестник напомня, че Европейският съюз преустанови вноса на руски петрол, но не и на природен газ, а държави като Австрия, Словакия и Унгария все още получават газ от Русия през Украйна по договор, който изтича през 2024 година. Дали той ще бъде удължен между воюващите страни - Москва и Киев - не е ясно, а Русия търси алтернативни купувачи.

"Драстичният обрат" на България

"Това е голям проблем за нас и ще доведе до драстично увеличение на цената на газа с още 100 евро за 1000 кубически метра газ. Това е стряскащо увеличение и ние ще разговаряме с българската страна. Подобно решение не трябва да се прилага за Сърбия", заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Euractiv. Той декларира още, че ще разговаря по темата с българския си колега Румен Радев. Но както изданието отбелязва: "Разговорите с Радев и българското правителство обаче едва ли ще допринесат много. Новият български закон беше приет от проевропейското правителство, което през последните месеци действа напълно независимо от президента по отношение на Русия."

България извърши драстичен обрат, откакто проевропейското правителство дойде на власт през май, пише и "Файненшъл Таймс" в материал за решението. До неотдавна страната беше тясно свързана с Москва и не желаеше да се отърси от зависимостта си от руските суровини, допълва изданието. Източник от България, запознат с решението, обяснява пред "Файненшъл Таймс": "Макар и да не потребяваме повече руски газ, ние все още сме виновни за това, че в Европа (други страни) продължават да потребяват руски газ". Затова той обяснява, че целта на решението е "да са направи това малко по-неизгодно и да се принудят Сърбия и Унгария да потърсят алтернатива."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    78 46 Отговор
    Бълхата ухапала слона си издига паметник!
    Смешници!

    Коментиран от #69

  • 2 681

    79 45 Отговор
    При такъв случай, дали Унгария ще каже " Да" за членството на България в шенген?

    Коментиран от #5, #15, #110

  • 3 ХА ХА ХА

    90 40 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! НАШИТЕ ДЖЕНДЪРИ ЛЯГАТ НА ДРУГИТЕ ДЖЕНДЪРЛЯЦИ , ЗА ДА ИМ СЕ ХАРЕСАТ ОТНОВО ! ДРУГИЯ ПЪТ НА ИЗБОРИТЕ К.....Р
    ЗА ТАЯ СГАН !
  • 4 Лост

    81 30 Отговор
    С последното изречение си казва направо, че прави мръсно на Унгария и Сърбия. Някой ден те ще му го напомнят.

    Коментиран от #52

  • 5 Гаглей

    57 50 Отговор

    До коментар #2 от "681":

    Дреме ми на шапката. Унгария ако не и харесва ЕС да си заминава като Англия
  • 6 Град Симитли

    59 31 Отговор
    Ще ни излезе през носа, ама не от мърсолника на бай Николаки Денкоглу!
    ...... Той ще се изслуе като Тлъстото Баце!
  • 7 Българин

    80 34 Отговор
    Отново нашите неграмотни управляващи политици ........показаха , че са големи НЕКАДЪРНИЦИ и ЛИЗАЧИ на запада пред които лазят като прасета !!!!!!!!!!!
  • 8 Алекс

    59 39 Отговор
    Да дойде пак Русията за трети път!!!

    Коментиран от #48

  • 9 Бесен-_ Язовец

    82 39 Отговор
    Страхотен удар руснаците могат да не пратят части за АЕЦ Козлодуй и цената на руската газ транзитирана през Азербейджан може да скочи тройно за България страхотен удар зимния сезон наближава.

    Коментиран от #23, #49

  • 10 Предателите на Българите във затворите

    71 21 Отговор
    Предателите и продажниците на България трябва да се накажат сурово ....тия са такива и трябва да си понесат наказанието от Народа !!!!!
  • 11 Професора

    61 30 Отговор
    Първо Лукойл после и Газпром така могат да го набу.тата на козе сглобката, че ще тичат към колесника по рано от предвиденото.
  • 12 Алфа херинга

    71 27 Отговор
    Защо никой не казва, колко ще загубим от преноса на газ, след като Унгария и Сърбия го спрат? Тези коалиция не ни заробва, а направо ни загробва.

    Коментиран от #21, #22

  • 13 Ми то ......

    59 22 Отговор
    Колко ли още ще се излагат нашите управници ?????? На където ги бутне запада на там отиват .....Бойко и Киро много ги е страх да не влязат във затвора за престъпленията които извършиха !!!!
    Затуй играят това хоро което им свирнат западняците !!!!!
  • 14 реру

    54 21 Отговор
    Българофобите веднага са на амбразурата... защото "Газпром" трябвало да плаща...

    Коментиран от #19

  • 15 Гост

    56 28 Отговор

    До коментар #2 от "681":

    Нака пробва да каже Не. Не забравяй, че и ние сме в ЕС. Отделно, тези 20 % такса утре могат да станат 50. Тогава на какво ще каже Не.
    Когато им построихме тръби за 3.5 млрд. наши пари унгарците защо не казаха Не, а когато Русия ни спря газа, пак нищо не каза. Сега сърби и унгарци се ползват с превилегии и създават конкурентно предимство пред икономиките си на наш гръб. Време е да започнем наравно и въпросните тръби да придобият някакъв смисъл за нас, а не да обслужват чужди интереси на наш гръб.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 браво

    45 37 Отговор
    Значи за копейките е нормално България да построи газопровода .Да се изръси милиони ,а руснаци ,сърби и унгарци да печелят.Най-после нормална пробългарска проява.!

    Коментиран от #29

  • 18 Рошав таралеж

    37 36 Отговор
    Хахаха, съсела Денков атакува мечка 🤣🤣🤣. Това по нареждане на пос0лствоТ0 ли е?

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 666

    24 16 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа херинга":

    Ха-ха-ха. Щели да го спрат?!? Много интересно откъде ще доставят? Я вземи една крата и разгледаи, за обща култура, къде се намират Сърбия и Унгари и за всеки случай провери коя година сме и каква е ситуацията с преноса на газ в Европа.
  • 22 Антикомуне

    35 23 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа херинга":

    Наистина си херинга. Сърбите нямат алтернатива, как ще си спрат доставките??? Баце им построи безплатен газопровод на руснаците с пари от джоба на всички в България. Струваше 4 МИЛИАРДА, така, че ние си решаваме каква такса да вземем. Все нещо да вземем от този газопровод, защото газ не получаваме.
  • 23 Варненец

    23 26 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен-_ Язовец":

    Комунде, няма незаменими хора и ресурси, ходи си при простя копейкин, който иска да национализира и да ти направи апартамента или къщата ведомствени. Е неговата няма е да, купи си я със субсидия.

    Коментиран от #26

  • 24 реру

    34 14 Отговор

    До коментар #18 от "Рошав таралеж":

    "... Денков атакува мечка..."


    Забранено ли е или поне така учеха в детската градина... Мечка като мечка...

  • 25 Шадола

    34 21 Отговор
    Козяците не сте България и българския народ. Боко добре знае, че с Газпром не трябва да си правиш майтапи той и Дебели най добре го знаят.

    Коментиран от #112

  • 26 Бесен-_ Язовец

    24 25 Отговор

    До коментар #23 от "Варненец":

    Точно чичо то Шорош ти надува цените на имотите и автомобилите и целта му е да те направи роб който да ползва всичко под наем от него .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Артилерист

    26 20 Отговор
    По указание на посолствоТО България драстично се конфронтира с Русия, Сърбия и Унгария, но не съм сигурен дали загубите от това противопоставяне американците няма да ни го компенсират както със самолетите. В смисъл да ни зарежат, когато засегнатите стран започнат да ни цакат при всяка възможност...

    Коментиран от #31, #34

  • 29 Незабавна забрана на

    32 20 Отговор

    До коментар #17 от "браво":

    Тотално антибългарската сбирщина от Израждане
  • 30 Вовка Пут

    32 28 Отговор
    Най-накрая се намери премиер, който мисли за просперитета на България, а не за просперитета на Газпром, Лукойл и Росатом. Над един милиард евро в хазната са малка компенсация, за десетилетия руско изнудване срещу страната ни. Воплите на Сърбия и особено Унгария, не ни засягат. След като са поели риска да са зависими от Русия, това си е техен проблем. Българското правителство има ангажименти към гражданите на България, а не към тези на Сърбия и Унгария. И без това и сърбите и унгарците играят двойна игра, за сметка на България.
  • 31 На СУЕВЕРНА

    31 22 Отговор

    До коментар #28 от "Артилерист":

    Му е през онази работа,че сме се конфронтирали с Унгария, Сърбия е Русия.Руските подлоги не сте част от СУВЕРЕНА.
  • 32 Някой

    25 20 Отговор
    Нанесе удар на Унгария и Сърбия. ЕС сега ще се дигне срещу България, защото решава срещу друга страна в ЕС. Сега ще видят Шенген през крив макарон. Евроатлантиците предатели на власт са просто и глупави. Отделно сигурно се нарушават договори и ще плащаме милиони компенсации. Евроатлантиците предатели като нищо дотук ни струват милиарди лева загуби, инфлация (освен 0 борба с картелите) и така нататък.

    Коментиран от #37

  • 33 Важно е

    18 13 Отговор
    И съседите да купуват втечнен газ от САЩ на тройни цени. Не може само ние да сме такива боунаци.

    Коментиран от #122

  • 34 РЗС

    28 21 Отговор

    До коментар #28 от "Артилерист":

    това е най-добрия закон взиман от както в Бългрия има демокрация! Това трябваше да се случи много одавна и сега България нямаше да има външен дълг! Един закон, който вкарва пари в хазната на България и то големи пари! Евала! Абсолютно евала! Ето, че и ние можем да извиваме ръцете, както са го правили на нас от време оно! България не зависи от Унгария и Сърбия, така че да стягат коланите или русия да им сваля цената.

    Коментиран от #46

  • 35 Коч Ина

    19 17 Отговор
    Вие гледайте Русия да не ви нанесе неочакван удар, че тогава ганиоландия става само лош спомен

    Коментиран от #55

  • 36 Някой

    18 14 Отговор
    Когато няма съд, да съди тези предатели, може да изкочи случайно Народен съд 2.0 . Новите кандидат кметове и съветници, одобрени ли са от посолството? Онзи само за такова изказване е за затвора. Защо не спазват интереса на народа, в което са се клели - клетва от конституцията в която се кълнят на първото заседание на парламента - член 76. Обслужването на чужди държави и организации е предателство (член 105 от НК). По конституция властта произтича от народа ... ама друг път.

    Коментиран от #40

  • 37 666

    10 10 Отговор

    До коментар #32 от "Някой":

    Това, коетого написа въобще вярваш ли му или само това можаха да измислят другарите като опорка?

    Коментиран от #38

  • 38 Някой

    17 11 Отговор

    До коментар #37 от "666":

    Абсолютно го вярвам. По от преден ден новина, ЕС вече се дигна да разглежда случаят. Като нищо самият ЕС ще ни накаже за това решение. А Унгария ще наложи вето на влизането ни в Шенген и други неща. Което е и нормално и правилно! А с решения като милиардите дадени за Ф-16, където само за първото решение ни ощетяват с минимум 1.4 милиарда лева спрямо избора за Грипен и неясно колко изпуснати приходи от пропусната инвестиция - завод за производство на 110%. Боинг със СААБ прави последните американски военни учебни изтребители. СААБ ползва двигатели като на Ф/А-18. А директор на Локхийд Мартин тук каза, че не знае какво визират под НАТО-вски стандарти, дето лъжеха. Докато Ф-16 и Грипен си летят заедно над Балтийско море. Ето имаме бронетранспортьори и сме произвеждали такива, но ще подаряват стари и взимат за 1.5 милиарда долара от САЩ. Ето такива решения ни правят с милиарди лева по-бедни!
    Освен това са заплаха за война - попадат в предателство член 98 от НК, освен и други като 103, 105, 162 и сигурно още. Трябваше да бъдат съдени като престъпници!

    Коментиран от #42, #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кои са предстелите

    10 8 Отговор

    До коментар #36 от "Някой":

    В едногънковия ти мозък.Я разкажи да знаем,всички.Любимата ви дума предатели.

    Коментиран от #47

  • 41 По спокойно бе

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "Онзи":

    Недей плаши ,не става.

    Коментиран от #43

  • 42 Кои решения бе

    17 11 Отговор

    До коментар #38 от "Някой":

    Бронетранспортьори на над 40 г.Ти що не си караш 40 г.кола.Айде кажи ми.Стига ревали за старата руска скрап .

    Коментиран от #50

  • 43 Онзи

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "По спокойно бе":

    Ако има препатили,те ще кажат :)
  • 44 Дядо Благо

    17 11 Отговор
    Не разбирам смисъла на много от коментарите тук! Денков трябва да защитава българските интереси или тия на Русия и руските слуги от Сърбия и Унгария!? Да вземем да плащаме на тия три държави за това, че са ни уважили и са използвали НАШИЯ газопровод, това ли искат путинофилите?
  • 45 Я не говори

    9 11 Отговор

    До коментар #38 от "Някой":

    Тъп....ните си бе.Знаеш ли какво значение има с какво въоръжение е дадена техника.Грипените бяха почти голи,без въоръжение.Ти гледаш ли колко струват новите фрегати с и без въоръжение.Виж и тогава умувай.
  • 46 Ъхъ

    10 9 Отговор

    До коментар #34 от "РЗС":

    понеже си ограничен човечец, само да ти кажа, че когато се сключва договор за пренос на газ, в цената влиза и транзитната такса, която обичайно е 10% от договорената цена на мегаватчас...когато държавата, през която минава тръбата еднолично реши да вдигне таксата, това се прави след консултации с продавача и купувача...иначе може да сложат нашите умници и 300% такса...

    Коментиран от #71, #105

  • 47 Някой

    9 7 Отговор

    До коментар #40 от "Кои са предстелите":

    Търси НК и търси радел предателство и шпионство. Чети наред от член 98 до 105. Търси конституция и чети член 76 алинея 2 ли бе с клетвата. Нарушават и член 6, че права не се делят по националност - друг тип расизъм. Тези предадоха дори собствените си избиратели - Анти ГЕРБ и ДПС с ГЕРБ с ДПС.
  • 48 Аз Кочо

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "Алекс":

    Ми че те от 150 години са тук и никога не са си тръгвали. А и намот намерение да ни напуснат, услажда им се слугинажа на нашите превдокомунисти, които им поднасят на тепсия всички благини на нашата нация и нашата природа.
  • 49 Лошооооооо……, лошо!

    17 14 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен-_ Язовец":

    Руснака със и без промяна в таксата за преноса, няма намерение да ни изпрати части за АЕЦ-овете! Тия ни мразят, обявиха ни за вратове, шпионират ни, рекетират ни, избиват ни, а...... ние ги обичаме - Любов необяснима /четете Недялко Йорданов/.
  • 50 Някой

    9 10 Отговор

    До коментар #42 от "Кои решения бе":

    За бронетранспортьорите: Едно време не се пестяха материали. Сега може да ги направят от пластмаси. Русия и има титан, какъвто САЩ няма и дори като материали като нищо да са по-добри. А старите се модифицират и още се ползват нещо от и преди 70-те години във войната в Украйна. И нож е оръжие.
    Старите да ги дадат за ратопяване да се печели.
    Отделно къде е конкурса и конкуренцията? Ако най-добри са китайски, да взимат такива. В слугинажа сте готови да сте по-бедни. Тези милиарди лева загуби, значат че ти конкретно си със стоници лева по-беден! Ти! Дели милиардите на броя население на България. Е с толкова средно стават по-бедни българите.
  • 51 Бай Дън

    13 13 Отговор
    Нищо не можем да налагаме тази газ не добита в България, и не можем да налагаме мита на страни от ЕС. Така че това са мокри сънища на Денков и компания. Да не гледат Шенген през кривия бинокъл

    Коментиран от #73

  • 52 23999

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Лост":

    Някъде бях чел, че Русия е обещала на България
    да прави някакви в АЕЦ " Козлодуй" през декември
    месец тази година, без да уточни цената на ремонта.
    В руския печат се споменава за преговорите на Путин
    с Вучич и Орбан, в Китай, относно за газовите такси на България,
    но нищо не се казва кой ще ги плаща.
    Някои експерти предполагат, че след събитията на Близкия Изток
    газът през зимата ще поскъпне, а Европа ще наложи таван на
    цената до 2000 евро за 1000 куб.м. газ.

    Коментиран от #53, #74

  • 53 23999

    2 5 Отговор

    До коментар #52 от "23999":

    Някъде бях чел, че Русия е обещала на България
    да прави някакви в АЕЦ " Козлодуй" ....

    Коментиран от #54

  • 54 23999

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "23999":

    Някъде бях чел, че Русия е обещала на България
    да прави някакви РЕМОНТИ в АЕЦ " Козлодуй" ....
  • 55 Бат Сали

    10 11 Отговор

    До коментар #35 от "Коч Ина":

    Че то от руската любов, какво да се очаква. Руснаците са го казали "който обича, бие, бие, бие,.... този когото обича, попой от лябов е доказателство за истинка любов". Е, голяма е братската луска любов към нас, бъхтят ни постоянно, вече 150 години. И оттърване няма от тази "любов". Дори ние в махалата не се бием толкова. Сигурно сиганската любов е по-слаба от руската.
  • 56 ЦАФ

    9 3 Отговор
    нали на тиквун бакиите трябва да плащаме
  • 57 Грънчар

    11 12 Отговор
    Гърнето удари камъка по заповед на посолствоТО ... Българи, мислихте ли като гласувахте за партиите от Сглобката? Хайде другата седмица мислете!
  • 58 Матей преображенски

    8 12 Отговор
    Аааа,включИ алтернатора,реверсирай,деникин в ролята на белогвардейска контра,интервент.Напоследък пролича някакво сближение ,сходимост по много въпроси между Путин и Орбан,а Вучич си е по принцип изцяло на руска страна.И на американските умници им хрумна пак чрез България да играят сечено на такива неприемливи сближения и връзки.Тая простотия и угозничество пред амбасадата няма да донесат печалби за хазната,тъкмо напротив,ще се загуби и малкото ,което получават като по божия милост,Но глупака и със злато да го затрупаш ,утре пак няма да има нищо. Русия ще ни отреже от всякакви проекти,които досега крепяха донякъде положението и запада ще ни опропасти в кратки срокове.

    Коментиран от #75

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 българин

    20 13 Отговор
    Продажниците и предателите русофили пак плюят по родината и държавата си. Мръсно племе е това русофила.

    Коментиран от #62, #67

  • 61 С две думи

    6 10 Отговор
    Пеерунгелска история.
  • 62 Някой

    12 18 Отговор

    До коментар #60 от "българин":

    Кой плюе по България? Плюем по предателите на власт. Които вместо да спазват интереса на народа, спазват чужди. Защо все налагат неща одобрявани от 20-25% от населението и неодобрявани от мнозинството? Те не трябва ли да представляват народа на България?

    Коментиран от #70, #72

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ха,ха,ха

    10 17 Отговор
    Какво може да се очаква от национални предатели? Те не работят за нас ,а за чужди интереси и най- много да ни скарат със съседите.

    Коментиран от #65

  • 65 Бухахаха

    18 6 Отговор

    До коментар #64 от "Ха,ха,ха":

    Не ми пука за сръбските съседи Истина ти казвам.
  • 66 Бако

    14 6 Отговор
    Браво на Киро Скалата. Да им го върнем на изедниците тъпкано
  • 67 В България няма русофили.

    18 8 Отговор

    До коментар #60 от "българин":

    В България има руски подлоги.
    Русофил е бил капитан Петко войвода.
    Спас Турчев го е лекувал.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Селянин си

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    слоне
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Да.........

    14 9 Отговор

    До коментар #46 от "Ъхъ":

    Не разбрах с кого се преговаря? С ония с ватенките ли? Ми те не говорят с никого, те заповядват! Време е да спрат да ни заповядват! Обявиха ни за врагове, ами тогава как да преговаряш с диктатори, които са свикнали ние винаги да им се подчиняваме. Бойко трябваше да ги накара те да си платят тръбата и сега да я национализираме. Национализацията е пиниз, който сме го научили от блатните хора с ватенките.
  • 72 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 10 Отговор

    До коментар #62 от "Някой":

    За това защото, преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава земята на Българите с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Тракийското въстание 1828г. и ареста на организаторите и предводителя кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...?
    През Априлското въстание 1876г. излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи... Само от патриота-търговец Николай Миронов са закупени 8 000 пушки Уинчестър за Априлското въстание, които са ръждясали в одеските складове на "братушките"...
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...
  • 73 Икономист

    12 7 Отговор

    До коментар #51 от "Бай Дън":

    Да си вземем парите, които ни се полагат, пък Шенген и без нас може да мине. Можем и със и без Шенген, но с празен джоб - неможем.
  • 74 И аз бях чел някъде...

    13 8 Отговор

    До коментар #52 от "23999":

    Някъде бях чел, че червената армия била непобедима......., бях чел също, че руснаците ни били чного багодарн, на нас БЪЛГАРИТЕ, че сме им дали азбука, научили сме ги на четмо и писмо, дали сме им христианството и от диваци сме ги направили православно христиани, бях чел също, че руснаците правили най-добрите чесавници на света......, е.... само последното се оказа вярно..., но не съвсем - вярното е че руснаците правили най-бързите часовници на света и стова много се гордеели.

    Коментиран от #117, #118

  • 75 А дано, ама надали!

    14 9 Отговор

    До коментар #58 от "Матей преображенски":

    Пишеш, че "Русия ще ни отреже от всякакви проекти" - дай боже! От кога чакаме тая блага вест! От твоята уста, в божиите уши!
  • 76 Здрасти

    8 14 Отговор
    Не България е нанесла удърбпо Русия, а група продажни шпиони работещи за чужда държава! Дано руснаците си пуснат хората след време и ги изчистят тези боклуци от лицето на земята!
  • 77 примка

    10 9 Отговор
    Съкрушителният удар ще е върху зглобката.Те вярват ли си,че биха се отървали и скрили?
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Поправка

    9 11 Отговор
    Неочакваният удар, който посолствоТО нанесе на България



    ...сащ днес са тук утре ги няма, с Русия и Сърбия сме съседи от векове..познайте, кой след това ще сърба надробената американска супа !?
  • 80 Урюрвкос

    2 5 Отговор
    кабинета "Денков" изпълнява стриктно договора със народонаселението на поверената му територия да е сито, облечено обуто и да не бяга по чуждите държави.
  • 81 Василев

    11 9 Отговор
    Много се чуда на хората който защитават Газпром, най-вече и интересите на неприятелска Сърбия и необичаща ни Унгария...
    Много ясно ,че е страхотно да взима 1.2 млрд евро такса от преноса на на наша територия .
    Защо да прави ГАЗПРОМ млрд от наша транспортация....
    Ако така се бяхте загрижили за Българския интерес като този руската Газпром , да сме процъфтяваща икономика!!!!!
    Цял живот хора продаващи националния ни интерес реват....
    Живи да ги оплачеш горките олигарси от Газпром ....

    Коментиран от #82

  • 82 Васил

    11 9 Отговор

    До коментар #81 от "Василев":

    Защото има международни договори които се нарушават. Утре по твоята изопачена логика Унгария и Сърбия може да си вдигнат пътните такси за българските камиони и да им кажат да си потърсят алтернативни маршрути през Украйна и Полша защото магистралите са си техни и те си определят цените за транзита на камиони. Единствените пътища за Европа от нашата страна минават през Сърбия и Унгария!!

    Коментиран от #84, #85

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Василев

    10 10 Отговор

    До коментар #82 от "Васил":

    Каква Унгария и Сърбия говориш като те имат дългсрочни договори с Газпром???
    Цената се дига за Газпром ....печалбата и !
    По твойта логика защо Русия спря международен договор с нас за газта???
    Значи те могат , (никаде нее записано да е в Рубли плащането напротив в долари)
    а ние не можем?
    Това е правилното стига жалей за Руския Газпром ,мисли за Българския интерес стига вече с тая Русия плакахте!!!!!

    Коментиран от #114

  • 85 Василев

    8 7 Отговор

    До коментар #82 от "Васил":

    Едно допълнение явно не си карал през Европа от България....
    Нее единствения път през Сърбия и Унгария...
    Ами през Румъния къде забрави ?
    Македония , Хърватско ,Чехия ???
    Пътувам от 9 год. с кола цяла Европа от Англия провери първо преди да пишеш изопачаващи факти!!!!

    Коментиран от #87, #88, #89, #90, #91, #92, #94, #95, #96, #97, #98, #99, #100, #101, #102, #103, #104

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Васил

    9 9 Отговор

    До коментар #85 от "Василев":

    Ти ако искаш карай през Македония и Албания за Европа.....лек път!!! Боже къде ви намират такива недоучили???

    Коментиран от #111

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 РЗС

    6 5 Отговор

    До коментар #46 от "Ъхъ":

    май не осъзнаваш кой е с ограничението. тази тръба преминава през нашата страна и можем да решим да им вземем колко преценим за пренос. Ако не им харесва и не плащат режем го от двете страни и да се оправят! При положение, че русия прави кажи речи чисти пари от газта, може да си позволи да плаща по-висока транзитна такса, най-малкото тия са за жалене. Ограничението ти идва от това, че когато следваме руските практики на вас не ви изнася, ти и останалите които сте против закона, който вкарва чиста пара в хазната на България сте предатели и бих ви екстрадирал в руската федерация с удоволствие да се кефите на путин пред кремъл.
  • 106 Иванушка🇺🇲

    9 8 Отговор
    Целта на нашето правителство е една. Да се затвори кранчето на фашистка русия за нови приходи а от там нови бомби и ракети срещу Украйна.
  • 107 Абе, кой е длъжен

    5 3 Отговор
    На тия да им строи тръба и да им толерира "приятелското" отношение с рашата, тия на ъмни ли се правят
  • 108 Един

    3 4 Отговор
    Забележете къде се отразява удара : СЪРБИЯ и УНГАРИЯ !!! Газпром - боли го !

    Коментиран от #115

  • 109 Никаква драма няма!

    8 2 Отговор
    Просто парите взети като кредит за построяването на продължението на "Турски поток" на Българска територия трябва да се връщат.И ако някой на Запад от нас си е въобразявал, че евтината цена на газа му ще е за сметка на България значи си е правил грешна сметка.Всичко на този свят си има цена!
  • 110 дедо ти Ванго

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "681":

    Ич ми не дреме ко щела да каже Унгаия. То ни стигат Австрия и Унгария. Иначе на мене Шенген мине требе, па ти са опраай как си знаеш..
  • 111 ТИРаджия

    6 2 Отговор

    До коментар #88 от "Васил":

    Василеее, Всиле.. много си просто парче бе. Да ти кажа- за ТИР аджиите най-добрия път за Западна Европа е през Игуменица..Тръгвам днес сутринта и утре сутрин съм на Анкона..с икономия на гориво, отпочинал и готов за път и най -вече без да съм напълнил джобовете на сърби и маджари.. а тия дето ги дробиш на ситно..запази ги за себе си..
  • 112 Монетата има две страни

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Шадола":

    Боко и дебелия до сега защитаваха руският интерес,и изведнъж се обърнаха на 180 градуса? Защо,задавам ти въпрос,защо? И ще ги помогна! Защото сега трябва да спасяват продажните си руски задница! Защото сега трябва да защитят личните си финанси които са в западни а не в руски банки,защото американците хванаха перачите на парите на Борисов и ДПС-съответно Пеевски и братята с гела от Разград-Домусчиевите които перат парите на Борисов в САЩ чрез трите фармацевтични завода в Калифорния,и които осигуряват охолен живот на бившата му жена доктор по образование,и която щивее в Флорида в къща за 5 мл.долара и която може да си позволи с докторската заплата къща за не повече от 500000долара!!! А отделно по "Магнитски" на Пеевски са хванати суми за над 2млд.долара! Затова сега Борисов и Пеевски са най-големите приятели на американците и временно отсвириха руснаците!Интереса клати феса което важи особено при тях! За това Борисов вие от злоба и гняв но прави това което му кажат новите господари-американците и Европа чрез ПП и ДБ-и това ще е така докато те кажат,защото американците ги "активирана като видяха какви ги върши лакеят на руснаците-Радев.Сега вече Борисов и Пеевски вече работят за БЪЛГАКСКИЯТ ИНТЕРЕС,наблюдавани от ПП и ДБ!!! Монетата има две страни,и сега е на страната на САЩ които все още са господари на долара,в каквато валута са и парите на Борисов и Пеевски!!!
  • 113 един от съдиите

    3 7 Отговор
    През 2024 година ще има Народен Съд срещу всички предатели на България без изключение, но в този случай просто ще бъде една присъда срещу всички евроатлантически предатели и просто ще бъде изпълнявана в цяла България от всеки Българин, а присъдата ще е смърт, и как ще бъде изпълнявана ще зависи само от съдия изпълнителят.
  • 114 От оня свят

    4 5 Отговор

    До коментар #84 от "Василев":

    Малоумник! Не Русия спря газа за България, а сега управляващата нацистка хунта, която спря да плаща, което докара България до просешка тояга, но и за това има лек – ще започне ликвидирането на всички, особено жестоко ще бъде изпълнението към сегашните управляващи и техните ментори на територията на България, и никой няма да им помогне от страх!!
  • 115 Чети и тогава пиши...

    6 1 Отговор

    До коментар #108 от "Един":

    Руската газ пристига на границата на Сърбия и Унгария на твърда цена и те не са губещи,губещ е само Газпром,и то не толкова много, щом продава газта на Китай на 2 пъти по ниска цена.Това което им подари Борисов сега трябва да се възстанови чрез таксите,защото безплатен обяд няма!!! Какво не разбра,-не чети само заглавието,чети най-важното-съдържанието!!!
  • 116 Българин бг

    2 4 Отговор
    Виновниците които продадоха Лук Ойл забогатяха и още са живи да бъдат бесени
  • 117 23999

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "И аз бях чел някъде...":

    Много си чел, но нищо не си разбрал.
    Вече стана ясно, че няма дерогация, няма и
    газови такси за България.
  • 118 23999

    2 6 Отговор

    До коментар #74 от "И аз бях чел някъде...":

    Сега срещу Русия се опълчи
    цяла Европа плюс ФАЩ,Канада и Англия ....
    около 50 държави. В момента сраженията се
    водят на територията на Украйна, така че
    Червената Армия все още е силна.
    Славянската азбука е създадена от Солунските братя.
    България просто е създала условия за опазване на
    Славянската писменност. Русия криво-ляво прави някакви
    часовници и автомобили, руски кораби обикалят Космоса,
    а какво правим и произвеждаме ние - българите ????

    Коментиран от #121, #124, #125

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 1111

    1 0 Отговор
    ЗАЩО ИЗТРИВАТЕ ИСТИНАТА БЕ,ДА НЕ БИ ДА СЪМ ИЗЛЪГАЛ НЕЩО?
  • 121 Статистик

    0 2 Отговор

    До коментар #118 от "23999":

    Е как какво - произвеждаме тикви и продажници в промишлени количества!
  • 122 Бивш канадец

    0 3 Отговор

    До коментар #33 от "Важно е":

    Само че корабите с този втечнен газ "от САЩ" се товарят в руския терминал в Ямал. Пък ти си мисли, че е американски - само цената му е такава!
  • 123 Мата на Хари

    1 0 Отговор
    Евтиният руски газ използван в Сърбия прави и нейната индустрия по-ефективно от българската. Затова таксата е добра за по-конкурентни условия на производство у нас,а не инвеститорите да ни заобикалят.
  • 124 Предателю предателски

    2 0 Отговор

    До коментар #118 от "23999":

    Руснако, руски, необразован и неграмотен, Тия двамата братя за които си писал са свети свети КИРИЛ и МЕТОДИ. Те са чисти българи! Руската измамна схема е да ги нарича "славяни"!!! Само и само да не са българи!!!! Дори наскоро ги нарекоха македонци!!!??? Може и италианци или германци да ги изкарат! И това е само и единствено продиктувано от ограмната им "братска обич" към българите. Руснаците искат да ни принизат до тяхното дивашко ниво, но нашият народ винаги ще си остане велик народ /изключвам няколкото русофила, изявяващи се тук, които определено не са българи/.
  • 125 ХаХаХа

    2 1 Отговор

    До коментар #118 от "23999":

    Точно пък руските космически кораби ли споменаваш!? По-голям срам за "великата безаналогова" руска техника, няма! Тия бомбардират луната с отпадъчен материал и скоро марсианците ще съдят руснаците за замърсяване на Луната с железа от средновековието. Как се опознава космоса от неандерталци!? Ами така, както се опитват да го направят хората с ватенките.
  • 126 М3 голд

    0 0 Отговор
    Този псевдоакадемици се взе много на сериозно. Тия 20 лв на МВТ обаче не ми е ясно кой най накрая ще плати. Сърбите казват, че техния договор на доставка е франко сръбската граница. Нашите мишоци се чудят откъде приходи за кухия бюджет и респективно за крадене. Тя играта под чужда свирка понякога излиза много скъпа.

    Коментиран от #127

  • 127 Дон Отворко

    0 0 Отговор

    До коментар #126 от "М3 голд":

    Ти "щастлив" пенсионер ли си или бачкатор в частна фирма, че не те интересува БЮДЖЕТА НА БЪЛГАРИЯ?