Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 12:35 684 4

До 1 декември! Косово удължи срока за пререгистрация на автомобили със сръбски номера

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти-
  • кейфор-
  • косовска митровица

Проблемът с премахването на регистрационните табели, които Белград издава за Косово, предизвика поредица от кризи през последните две години, както и доведе до напускането на институциите в Косово от страна на сърбите през ноември 2022 година

До 1 декември! Косово удължи срока за пререгистрация на автомобили със сръбски номера - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Косовското правителство съобщи късно в понеделник, че ще удължи до 1 декември срока за пререгистрация на автомобили със сръбски табели към нови регистрационни номера с обозначението на Република Косово (RKS), съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа, цитирана от БТА.

Правителството посочи в решението си, че старите сръбски номера, които обозначават косовски градове – „PR”, „KM”, „PZ”, „GL”, „UR”, „PE”, „DA” или “ĐA”, трябва да бъдат сменени с табели RKS, но това няма да бъде възможно за автомобилите, които са се снабдили със сръбски номер в периода 10 юни 1999 – 21 април 2022 г.

„Собствениците на превозни средства, оборудвани с регистрационни табели „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ или „ĐA“ от 10 юни 1999 г. до 21 април 2022 г., няма да имат възможност да регистрират тези превозни средства с регистрационни табели RKS, да влизат или да се движат във и през територията на Република Косово", пише в решението на косовското правителство.

На 17 октомври заместник-директорът на полицията за Северно Косово Ветон Елшани каза за Радио Свободна Европа, че стотици граждани са поискали удължаване на срока зда пререгистрация на автомобилите със сръбски регистрационни номера.

Въпросът за регистрационните табели беше една от основните причини за напрежение в отношенията между Белград и Прищина миналата година. Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, на която Белград продължава да гледа като на сръбска провинция.

След барикадите, издигнати на 31 юли 2022 г., налагането на глоби и дори конфискация на превозни средства със сръбска регистрация от страна на Прищина, представителите на преговорните екипи с посредничеството на специалния пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак постигнаха споразумение в Брюксел на 23 ноември 2022 г. Сърбия се отказа от по-нататъшното издаване на регистрационни номера с кодове на различни градове в Косово, а Косово се отказа от процеса по пререгистрация.

Въпреки това двете страни по диалога интерпретираха различно споразумението, отбелязва Радио Свободна Европа.

В началото на декември 2022 г. правителството на Сърбия прие наредба, въз основа на която превозните средства с регистрационни табели KM (Косово и Метохия, както Сърбия нарича територията на Република Косово – бел. ред.) и други обозначения на косовски градове ще продължават да бъдат издавани. Наредбата е свързана със специални условия за валидност на регистрацията на автомобилите и в нея е заложено те да продължават да се движат свободно само със застрахователна полица и документ за технически преглед на автомобила.

Официална Прищина разтълкува тази стъпка на Белград като подновяване на регистрацията на превозни средства със сръбски табели, която Косово не признава. Това на практика би означавало, че онези граждани, които са регистрирали автомобила си с „КМ“ номера в сръбската система след ноември миналата година, не могат да се движат на територията на Косово.

Проблемът с премахването на регистрационните табели, които Сърбия издава за Косово, предизвика поредица от кризи през последните две години, както и доведе до напускането на институциите в Косово от страна на сърбите през ноември 2022 г.

Крайният срок, който косовското правителство даде за пререгистрация на сръбските регистрационни табели в страната, изтече през април тази година, но в Косово все още има голям брой превозни средства с табели „KM“.

Според някои оценки, цитирани от медията, до октомври миналата година в общините в Северно Косово е имало около 10 000 превозни средства с регистрационни номера „KM“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    2 1 Отговор
    Haдyпвaм се за дребни koпeйkи! Има ли мepakлии?

    Коментиран от #2

  • 2 Пyтин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Ще те причестя беzплатно, чадо!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.