Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 08:53 2 748 13

Как се запасява Държавният резерв с горива? Пред ФАКТИ говори и.д. председател на агенцията Асен Асенов

  • асен-
  • асенов-
  • държавен резерв-
  • горива-
  • база

Към момента обезпечеността е 81 дни, което осигурява спокойствие на страната ни, че при евентуална криза и затруднения в доставките агенцията ще е готова да реагира, казва той

Как се запасява Държавният резерв с горива? Пред ФАКТИ говори и.д. председател на агенцията Асен Асенов - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво ще се случи, ако „Лукойл“ наруши доставките си на петрол, респективно и производството на горива. Как ще се намеси Държавният резерв? Пред ФАКТИ по темата говори и.д. председател на Държавния резерв Асен Асенов.

- Г-н Асенов, ако се стигне до проблем с доставките на нефт за „Лукойл“, Държавният резерв с какво количество горива разполага, за да компенсира недостига, ако се стигне до такъв?

- Съгласно нормативната уредба България трябва да съхранява количества осигуряващи потреблението за 90 дни, като това задължение е разпределено между агенцията и икономическите оператори. Към момента обезпечеността е 81 дни, което осигурява спокойствие на страната ни, че при евентуална криза и затруднения в доставките агенцията ще е готова да реагира. За тези подсигурени почти три месеца държавата и бизнеса ще имат време да предприемат необходимите действия, за да нормализират ситуацията и пазара, така че крайните потребители да не бъдат засегнати от случващото се.

- Държавният резерв как подменя запасите си с горива. Колко и кои са фирмите, които участват в обществените поръчки? - Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ (ДА ДРВВЗ) купува и продава запасите от горива, както и всички други видове запаси, на стоковите борси и при спазване разпоредбите на Закона за обществени поръчки (ЗОП). В сделките за горива с агенцията през последните няколко години са участвали 5, 6 фирми, тъй като в тези процедури могат да участват всички фирми, които имат желание и възможност за това. За нас е важно резервите и запасите, които поддържаме, да са с необходимото качество и договорите с всеки един контрагент да се изпълняват в срок - както от наша страна, така и от тяхна. Всяка една фирма, която има желание, може да участва по обявяваните от нас процедура за покупка и продажба на резерви.

- На какъв период от време се обновява резервът? - Една от основните ни грижи е поддържането на материалите в срок на годност и качество, така че да са в готовност за предоставяне на населението във всеки един момент. Агенцията поддържа много широк спектър резерви с различни срокове и специфики на съхранение. За всяка една различна по вид група материали се грижат специалисти в съответните области, които следят за правилното съхранение и навременното обновяване на материалите. Честотата на обновяване на всяка една стока е различна, като зависи от съответния срок на годност на продукта. Стоките се реализират преди изтичане срокът им на съхранение и с получените финансови средства се закупуват нови.

- Ако се стигне до колапс на „Лукойл“, Държавният резерв ще се обърне ли към чуждестранни доставчици, за да запълни запасите си? - Попълването на запаси от горива става чрез закупуване на стоки от стоковите борси. Агенцията не участва в избора на доставчик. В търговете по съответния ред може да участва всяка една фирма, включително и чуждестранни. Важното за нас е сделките да са на най-добрата възможна цена, при гарантирано качество и в договорените срокове за доставка. Фирмите трябва да са изрядни данъкоплатци и да нямат задължения към бюджета.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    14 0 Отговор
    Държавния резерв е доста разтегливо понятие за съжаление се разбира дали е наполовина пълен или празен когато се наложи да се използва.
  • 3 ЛОБИЗЪМ ЗА ГОРИВАТА

    15 1 Отговор
    А за сиренето и кашкавала кога ще ни връщат парите ?
  • 4 хмм

    17 0 Отговор
    Докато не излезем по улиците ще става по-лошо.
  • 5 Закс

    17 0 Отговор
    Интересното е къде отиват горивата от държавният резерв ?
  • 6 73 стотинки ще дават политиците

    10 0 Отговор
    А за хранитните продукти?
    Схеми за приятели въртят
  • 7 А ТОКА И ПАРНОТО

    8 0 Отговор
    ПЕЕВСКИ ли ще плаща?
  • 8 ТРАНСПОРТВИТЕ ФИРМИ

    9 0 Отговор
    Ще получат милиони от тези 73 стотинки
  • 9 СЗО

    0 0 Отговор
    Защо, ако по закон трябва да има бензин за 90 дни, в момента има само за 81 дни??? Не е ли това противозаконно, и има ли някой наказан?....само питам.
  • 10 Спомен

    2 0 Отговор
    Какво стана с разследването по източването на държавния резерв по времето на Министерството по бедствия и аварии с министър Имел Етем от ДПС? Министерството го закриха. Синът на Емел стана млад милионери. Браво на младежа.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    обсъжда вариант как да вкарат единствената рафинерия в колапс но така че крайните потребители да не бъдат засегнати от случващото се. Даже не е смешно.
  • 13 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Първо трябва да се отбележи,че руската страна няма вина за това положение,всичко е от итригантството на посланика и на деникин,правят някакъв шантаж,при все,че ние ще загубим повече,ако се разтури работата.Деникин се опитва навсякъде да играе сечено на руските проекти,иска някакви крупни суми,ей тъй,за негов хатър и извънреден данък.По настояване на американците сигурно ще бъдат спрени всякакви доставки от РФ ,НО ВСЕ ОЩЕ СЕ ПРАВЯТ НА ИНТЕРЕСНИ,уж недоволни от печалбата и постоянно ще вдигат мизата.Нито руснаците ,нито сърбите и унгарците ще търпят подобно изнудване и отговора ще бъде асиметричен и неприятен за правителството.