Last news in Fakti

8 Март, 2024 13:16 4 535 33

Борис Ячев пред ФАКТИ: Бойко Борисов има аргументи да не иска Асен Василев

  • борис-
  • ячев-
  • борисов-
  • герб-
  • василев-
  • асен

А и вече имам информация, че за част от по-важните регулатори има съгласие кой какво взема, казва лидерът на „Консервативна България“

Борис Ячев пред ФАКТИ: Бойко Борисов има аргументи да не иска Асен Василев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ротация в „сглобката“… Дебатите са горещи, но кой има полза от тях. Финансовият министър Асен Василев отново стана част от дневния ред, но може ли да има кабинет без него. Решени ли са регулаторите… Какво още се случва… Пред ФАКТИ говори Борис Ячев, лидер на "Консервативна България".

- Г-н Ячев, кое е страшното на избори „2 в 1“, че от управлението се плашат с това. Ако не стане договорка, избори…
- Изборите се ползват чисто като публична заплаха и като опит за извиване на ръце между партиите в управлението. В същото време трябва да е ясно, че текат много усърдни разговори за постове. И това не е отсега, не е от вчера, а вече втора седмица се коментира разпределението на министерските постове и хората в регулаторите. Това стана, след като Борисов поиска места в управлението на държавата. Не че ГЕРБ и досега не са имали. Малко хора знаят, че ГЕРБ има заместник-министри във всичките 19 министерства. Тези хора подават информация към Борисов за онова, което се случва в министерството – за назначения, за различни обществени поръчки, за обръчи от фирми, както казваше един бивш политически лидер. Всичко това стига като информация при Борисов и му дава основание да иска оставка на един или друг министър. Срещу тази оставка може или ще бъде предоставен съответният политически компромат. Така че изборите остават като виртуална заплаха, а реална заплаха от избори няма. А и вече имам информация, че за част от по-важните регулатори има съгласие кой какво взема.

- Борисов ясно каза от кои министри не е доволен. Той не го крие това…
- Но също така виждаме, че списъкът с исканите постове на министри от страна на ГЕРБ се увеличава пропорционално на намаляване на дистанцията от време, когато ще бъдат проведени разговорите. Аз съм сигурен, че освен финансов, спортен, на туризма, здравен - обичайните заподозрени, за които се говори вече втора седмица, ще се отиде и към министъра на икономика, министъра на регионалното развитие. Защо? Защото това са ресурсни министерства, важни министерства, през които, ако се работи, могат при едни предсрочни или редовни избори да се свърши доста работа, която да помогне в хода на кампанията. Така че искането на ГЕРБ за нови министерства ще нараства и аз съм сигурен, че след събота и неделя, когато ще има разговори, в понеделник ГЕРБ ще се окаже с още няколко министерски поста повече, извън тези, за които се говори. Новите министри най-вероятно няма да бъдат политически лица на ГЕРБ, но при всички положения ще се ползват с подкрепата и с доверието на Борисов. Просто няма логика Борисов да работи с хора, на които няма доверие. И мисля, че това е съвсем нормална политическа реакция. След като ще носиш персонална отговорност, твоята партия ще носи политическа отговорност ти да нямаш поглед и доверие сред министерствата. За всички вече е ясно в държавата, че в досегашния Министерски съвет цареше един тотален хаос. И това е така, защото не бе приета програма за управление, нямаше подписана стратегия със срокове за постигане на тези стратегически цели, за които се говореше. Просто имаше един хаос, в който се даде възможност всеки министър да си работи по своя програма. И стана така, че едно министерство не знае какво се върши в друго. В същото време има редица законодателни и административни процедури, проекти включително, при които трябва да работят в синхрон две-три и повече министерства. Това нещо не се случи и точно това доведе до липса на капацитет и нулева резултатност в работата на повечето министерства – сега няма какво да отчетат.

- Чуваме от Борисов, че не иска Асен Василев за финансов министър, натърти на него, че не го иска. Възможно ли е да имаме нов кабинет, но без участието на Асен Василев в него?
- Бойко Борисов има два аргумента да не иска Асен Василев. Първият е чисто политически. Асен Василев продължава да задържа плащането към общините по тази програма, по която има 1,2 милиарда лева. А точно по тази програма Борисов обеща миналата година на общините и кметовете, че ще има пари. И това обещание на Борисов даде възможност да се снижат страстите в ГЕРБ - в лицето на кметовете, на политическите активисти по места, на общинските съветници. Борисов им обеща, че ще има пари, че ще има реализация на проекти, които вече две, три и повече години чакат. Борисов даде обещание пред местната власт, което обаче зависи от Василев. Имайте предвид, че тук става въпрос за проекти на стойност в големи общини между 80 и 100 милиона лева - каквато е община Бургас, примерно. Асен Василев задържа по много причини тези пари, според мен и умишлено, докато не се изчистят проблемите в така наречената „сглобка“. Василев задържа това плащане, а от Сдружението на общините преди няколко дни поставиха пак въпроса, но отговорът бе отложен напред във времето. Това изнервя кметовете и дискредитира Борисов, който каза, че веднага след Нова година започва работата по проектите. Сега чуваме, че нещата се отлагат за следващите две-три години, ако съдим по уверението на Николай Денков и на регионалния министър Андрей Цеков. Другият аргумент е, че с вкарването на името на Асен Василев Борисов в политическия диалог допълнително вклинява разцепление в групата на „Продължаваме промяната“, където много ясно се очертаха вече отделените лагерите – Лорер и Василев срещу Петков, Лена и други депутати. А и не трябва да забравяме така наречения аргумент, че трябва да искаш повече, за да можеш да отстъпиш. И днес виждаме Борисов, който няколко пъти повтори за оставката на Асен Василев, но и се смекчи, защото каза, че ако Габриел може да работи с него, тя си решава. Нали се сещате, че никой няма да остави в ръцете на Мария Габриел определянето на министрите, нито пък взимането на крайното решение кой министър ще бъде сменен и кой ще остане.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отвратен

    26 6 Отговор
    Само този коч в образа на човек ще ни оправи !!
  • 2 Ломския

    24 5 Отговор
    Разбират се кой какво да вземе а не какво дават
  • 3 Боювите

    30 3 Отговор
    аргументи са само далавери и мушенгии за балъци !
  • 4 Селянин

    22 4 Отговор
    Не си сама

  • 5 ХАХАХА

    29 6 Отговор
    Иска Б Б не иска кокорчо ще е ! От циркове на толупа до гуша ми дойде. Да не знаем кой и как реди сглобката да му вярваме ,ама се изтърка вече.
  • 6 Васил

    35 6 Отговор
    Да има аргументи че не може мафиота от Банкя да краде това му е проблема.
  • 7 Тоз

    27 5 Отговор
    пък "консерватор" и той пролази да каже , че бил чул , че банкянския не искал Асен Василев ! А кого ? Крадецът на милиарди Горанов да носи торби с пачки !
  • 8 Пътната карта - документи

    18 9 Отговор
    2,5% дефицит
    3,1% инфлация
    Увеличение ба пенсии и заплати
    Безплатни детски градини и ясли
    .....
    Путин е активирал ибpиka си Борисов.
  • 9 Айде

    31 3 Отговор
    Каква лична отговорност и за какво е понесъл Борисов за последните 15 години!? Та и сега! Целият им театър е за власт и пари! Мутрата иска финансите и външно, за да се хвали, че е вкарал България в еврото и в Шенген! В българската история няма по голям престъпник от Борисов!
  • 10 БОКО тарикат

    24 4 Отговор
    Боко хем иска да се пише на евроатлантик, хем не иска Тагарев. Сиганска работа!?!?
  • 11 Тиква

    12 3 Отговор
    Да се смее или плаче по повода? Широк джоб и голяма уста объркват ГЕРБ. Защото сега Ако дойдат, ще видят по-голяма кочина. Кое не е ясно???
  • 12 Този Ячев

    12 6 Отговор
    Какъв се явява че дава мнения навярно е борец за защита на Бойко.
  • 13 Лакомо магаре

    10 4 Отговор
    Абе мухa,тебе пък кой те е питал...тоя беше от неможачите на ВМРО-патерицата на опг герб.
  • 14 Мдааа

    17 2 Отговор
    Той аргумента е ясен като бял ден! Баце не иска някой друг да му стиска ковчежето! Друго си е Горанката, да бърка в кацата и да заделя за Баце.
  • 15 Наско

    8 10 Отговор
    Прав е Ячев- Асен и Спецата смачкаха бизнеса, поръчкови проверки и рекет безподобен...и няма на кой да се оплачеш - Денков не смее гък да им каже

    Коментиран от #22

  • 16 Дедо Пене

    17 1 Отговор
    МУТРАТА НЕ ИСКА КОКОРЧО, ЗАЩОТО Е БЛОКИРАЛ НЕ САМО ПАРИТЕ НА НЕИЗРЯДНИТЕ И КРАДЛИВИТЕ ГЕРБаджийски КМЕТОВЕ НО И НА ФИРМИТЕ, НА КОИТО БОРИСОВ РАЗДАВАШЕ ПАЧКИТЕ ОТ ДЖИПА!!! НЯМА ПАРИ ОТ РЕСТОТО И ЗА ШКАФЧЕТСТА НА БОЙКО И ТОВА ГО ИЗНЕРВЯ МНОГО! АЛЧЕН И КРАДЛИВ ВЪПРЕКИ МИЛИАРДИТЕ В ОФШОРНИ СМЕТКИ, ТИКВАТА Е ВЕЧНО НЕДОВОЛЕН И СИПЕ НАЛЯВО И НАДЯСНО ЗАКАНИ, ЛЪЖИ И ОБЕЩАНИЯ!!!
    БЪЛГАРИЯ ОТ 1879г. ДО СЕГА НИКОГА НЕ Е ИМАЛА ПО-ВРЕДЕН ПРЕМИЕР ЗА ДЪРЖАВАТА, КОЙТО НЯМА ДОСТОЙНСТВО И ЧЕСТ - НО ОТ МУТРА ТОВАНЕ СЕ ОЧАКВА!!!?
  • 17 хмм

    8 2 Отговор
    Отдавна забравените откъде се появиха пак? Не желаем да слушаме преразказ от трети лица. Който има аргументи, да ги каже сам, иначе се разпространяват като клюки!
  • 18 рачко пръдлето

    4 1 Отговор
    Този на снимката е пълен пед.... ст!
  • 19 ПЪТНАТА КАРТА

    12 1 Отговор
    А НИЕ ИМАМЕ АРГУМЕНТИ ДА НЕ ИСКАМЕ БОКО ТИКВАТА!
  • 20 Тази среща с ЕНП в Букурещ са е

    4 1 Отговор
    Гледали и Баширов, и Петров!! Нашия се хвали Яко колко много оръжие и снаряди е дал на Украйна???Повече бил дал от Голямите държави!! Може дае "Повел" в списъка!! Да не го мислиме!
  • 21 Пацо

    9 1 Отговор
    Отдавна има аргументи банкянския толуп да е в затвора

    Коментиран от #24

  • 22 Експерт

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Наско":

    Наско, Борисов и ГЕРБ мачкаха бизнеса така, както по мутренските времена не е мачкан, за собствена изгода заедно с Дебелото от ДПС!!!
    Който пере пари и не плаща данъци ше страда и няма твои и свои, иначе няма оари за здраве, учители, армия, полиция, социални и пенсии!!!
    Не може в България да има над 400бр.-Ролса, Ферарита, Ламбурджини и Бугати, а работещите бедни и 40%от пенсионерите да мизерстват защото бившите БКП/ДС собственици крият данъци.
  • 23 Този Ячев е от Митничарското

    5 2 Отговор
    Крило в ГЕРБ! За това и реве срещу Ас Василев!
  • 24 Българин

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "Пацо":

    Няма съдебна система, прокуратура и специални служби, които да действат в интерес на правото и държавата. Навсякъде са инсталирани калинки с чадъри, които пазят покровителите су-политици. ГЕРБ и Бойко имитират желание за реформиране на съдебната с-ма но РЕШИТЕЛНО СПЪВАТ ПРОМЕНИТЕ И НИКОЙ НЕ БИВА ОСЪДЕН И ВКАРАН В ЗАТВОРА ПРИ КРАЖБА НА НАД 100млрд.лв.ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 18г.!!!
  • 25 ВСЕКИ ИМА АРГУМЕНТИ

    3 1 Отговор
    ДЪРТ БИЛ
    АМА ЧАЛАМЛИЯ
    ДЕБЕЛ БИЛ
    АМА ПУФКАВ
    ОПУЛЕН БИЛ
    АМИ ОПУЛЕН ЩЕ Е ТО СИ Е ЗОР
    ТА БАЦЕ НЕ Е ПРАВ ТА ГО ПЛЯКА НИ РИВА СЕГА КО РИВЕШ
  • 26 Бамбука

    3 1 Отговор
    ББ няма да се успокои докато не се назначат крадливи министри в неговия кабинет. Няма да се учудя и ако предложи КараБилла на мястото на Тагарев. На всичките негови протежета им текат лигите по паричните потоци.
  • 27 ха ха

    2 0 Отговор
    пак залъгалки за малки деца , вкарваме интрига за да не се види че назначенията са от посолството
  • 28 КИРО ЖЪРТЪ

    2 0 Отговор
    КОИ РЕВАТ, АМИ. ТИЯ. ДЕТО
    ОТ ЗЗ. ГОД СА. НЕ. УПРАВЛЯВАЛИ А. СА. ГРАБИЛИ
    И. ДОКАРАХА. ЧАСТ. ОТ
    ХОРАТА. ДО. ОЛИГОФРЕНИЯ.
    ЛЪГАХТЕ. , КРАДОХТЕ, И. СЕГА
    РЕВЕТЕ СРЕЩУ. ТИЯ. КОИТО
    ИСКАТ. ДА. ПРОМЕНЯТ. ТОЯ
    МИЗЕРЕН. ЖИВОТ. КОЙТО. ВИЕ
    МОШЕНИЦИ. ИМ. ОСИГУРИХТЕ .
    БОРИСОВ, ДОГАН, Г. ПЪРВАНОВ, Р.ОВЧ, МАГНИТСКИ,ДАНЧО
    МЕНТАТА, НИНОВА, ВИДЯ. СЕ КАК. Е. РАБОТИЛА ПРОКУРАТУРА , СЪД, ПОЛИЦИЯ
    ДАНС, МВР, ВСИЧКО. ЗАПОЧНА. ДА. ИЗПЛУВА, И. СЕ. ОПИТВАТ ДА СЕ. ПРИКРИВАТ. ЕДНИ. НА
    ДРУГИ, ПЪЛНА. ПОРНОГРАФИЯ. В СИСТЕМИТЕ. ПЪЛНО. С
    ПРОДАЖНИЦИ.ГОТОВИ. ДА
    ПРОДАДАТ. И. МАЙКА. СИ И
    БАЩА. СИ. ЗА. ШЕПА КОПЕЙКИ
  • 29 Напиши коментар

    0 1 Отговор
    То - няма аргументи и един тип да е вечно на "прожекторите", не е ясно - точно какво върши нещо си там, ами - ако се окаже един "шарлатанин", че той даже не може да говори на международни срещи - нещо срича то е срам - българите сме известни именно с "кирилицата", това е нашата азбука и е азбука на много народи и - изведнъж един тип - дето не може да свърже "А" и "Б", аз го уважавам - ама чак дотам - да се излагаме, хеле - Румен Радев трябва да ни отстрамва.

    Ние сме дали Станислав Стратиев на света - примерно и на фона на това - Тодор Живков и - Бойко Борисов, то като лудницата - не че са лишени от самокритика - ама къде ти - айде стига сега.

    Един пълен с обич човек - дарява на другите също от своята топлина, един студен тип - каквито са много кандидати за "слава", какво ще ни дари той.

    Асен Василев говори с топлота за хората - може да нямаме наистина пари - но трябва да има солидарност, ГЕРБ са номенклатура - при това - на дребно.

    БКП и те бяха на дребно - вместо ние да произвеждаме "Нокия", един вид - имахме ли "Правец" сега сме - чипирани.
  • 30 Напиши коментар

    2 1 Отговор
    То - няма аргументи и един тип да е вечно на "прожекторите", не е ясно - точно какво върши нещо си там, ами - ако се окаже един "шарлатанин", че той даже не може да говори на международни срещи - нещо срича то е срам - българите сме известни именно с "кирилицата", това е нашата азбука и е азбука на много народи и - изведнъж един тип - дето не може да свърже "А" и "Б", аз го уважавам - ама чак дотам - да се излагаме, хеле - Румен Радев трябва да ни отстрамва.

    Ние сме дали Станислав Стратиев на света - примерно и на фона на това - Тодор Живков и - Бойко Борисов, то като лудницата - не че са лишени от самокритика - ама къде ти - айде стига сега.

    Един пълен с обич човек - дарява на другите също от своята топлина, един студен тип - каквито са много кандидати за "слава", какво ще ни дари той.

    Асен Василев говори с топлота за хората - може да нямаме наистина пари - но трябва да има солидарност, ГЕРБ са номенклатура - при това - на дребно.

    БКП и те бяха на дребно - вместо ние да произвеждаме "Нокия", един вид - имахме ли "Правец" сега сме - чипирани.
  • 31 Курд Околянов

    4 0 Отговор
    Бойко усеща, че губи ГЕРБ от Габриел и компания. Може да не е умен, но е хитър и мнителен, също като Тодор Живков. И ще стане като с Тодор Живков.
  • 32 анонимен

    3 1 Отговор
    Най компетентния финансов министър от прехода - единствен мислещ и действащ за повишаване стандарта на хората.
  • 33 9689

    0 1 Отговор
    Кой си ти бе,мутрата трябва да е в кауша.