Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 13:10 4 193 35

Георги Паничарски пред ФАКТИ: Намаляването на горивата със 73 стотинки е абсолютно политическо говорене

  • георги-
  • паничарски-
  • лукойл-
  • горива-
  • отстъпка-
  • цени

Ако се стигне до спиране работата на „Лукойл“, това ще причини голям катаклизъм на пазара на горива, казва експертът

Георги Паничарски пред ФАКТИ: Намаляването на горивата със 73 стотинки е абсолютно политическо говорене - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дерогацията за руския петрол, която си извоюва България по времето на правителството на Кирил Петков, продължава да бъде ябълката на раздора в политическите среди. Какво да очакваме… Пред ФАКТИ говори Георги Паничарски, който е член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

- Г-н Паничарски, темата „Лукойл“ и бъдещето на рафинерията определено е най-интересната в последните дни. Какво очаквате да се случи? Дерогация, цени…
- Дерогацията е хубаво нещо, ако от това има полза за България и хората. Има ли полза… Тук вече въпросът е в работата на държавата за хората. Това нещо не се случва. Вижда ли се ефект от разлика между цената на руския петрол и другите сортове нефт, след това преработката и така до продукта за крайния потребител. Има ли полза за държавата и хората, или тази дерогация е в интерес на една част на фирма?

- На колко по-ниска цена влиза руският петрол в България, защото се появи информация, че трябва да влиза на 60, а влиза на 90 долара за барел - колкото струват и другите сортове?
- Не мога да бъда много точен по този въпрос. Има специалисти, които могат да се произнесат доста по-добре от мен за търгуването на нефтопродуктите. Иначе това лесно може да се види като цени на петролните пазари. Не е лошо да я има тази дерогация, въпросът е държава и хората да получават дивиденти от това нещо.

- Какъв пазарен дял държи „Лукойл“ в доставките на горива в България?
- Делът на „Лукойл“ е близо 80%, а останалите 20% са внос. Ако се стигне до спиране работата на рафинерията – за мен в никакъв случай не трябва да се допуска подобно нещо, това ще причини голям катаклизъм на пазара на горива. От друга страна внос в такива обеми към момента не може да се случи толкова бързо, за да се обезпечи пазарът. Ще се получи един вакуум, а потърпевши ще са всички.

- Когато говорим за останалите 20%, откъде най-много горива се внасят в България?
- От Румъния и Гърция. Но е абсурд да говорим, че с внос може да се покрие такава голяма нужда. Разбира се, това във времето може да се случи, за да се направи някаква компенсация, но това изисква много логистика, транспортни средства, чакане по митници, ако трябва границите всеки ден да минават стотици цистерни. Почти немислимо е. Това е най-лошият вариант за държавата, ако стане така, че да спре рафинерията да работи. Все си мисля, че политиците са трезво мислещи хора и няма да го допуснат.

- При големите играчи в търговията с горива нещата може да са малко по-оптимистични, но малкият търговец на горива какво го чака, ако се случи катаклизъм с рафинерията…
- Когато имаме криза с горива, страдат всички. Тук не става въпрос малък ли си, или голям, дали си търговец, или потребители. Ако имаме криза с горивата, ще има проблем с доставките. Говорим за отлив на клиенти, които и без това не са чак толкова много, когато говорим за малките бензиностанции.

- Ако „Лукойл“ си плати данъците, горивата да се намалят със 73 стотинки. Вие имате ли някаква визия, имате ли информация как точно може да се случи това?
- Това ми е много смешно, когато чух, че може да се намалят горивата със 73 стотинки. И причината е, че това е абсолютно политическо говорене от хора, които не са наясно с материята на бизнеса с горива. Те хвърлят някакви приказки като предизборни обещания и говорят за стотинки… То не е лошо, ако наистина се случи, но въпросът е в това –

защо говориш нещо и го обещаваш, а 20 години преди това не си свършил нищо в тази насока.

Факт е, че при тази рафинерия от приватизацията ѝ досега са минали 20 години. От тях само 1 или 2 години компанията излиза на печалба. И сега хората, които са управлявали преди това 12 години, да ми говорят, че ще раздават 73 стотинки… Някак не е добре. Говорят, че сега ще приберат печалбата на „Лукойл“. Това не е лошо като идея. Но преди това ти 12 години нищо не си направил, а сега се сети, когато дерогацията свършва след една година. На думи всичко е много хубаво, но аз не виждам как ще стане това. Пак казвам, че това е абсолютно политическо говорене и хвърляне на предизборни обещания. Аз лично много се съмнявам, че ще се случат така нещата. Иначе се надявам да го изпълнят, но не вярвам, че ще удържат на думата си. Както обича г-н Борисов да казва – у нас беше ножът и сиренето. И какво… Добре, нека накарат тази компания да си плаща тази данъците и да направят нещо в полза на хората, но се съмнявам.

- Колко се печели от продажбата на горива в една малка бензиностанция?
- Печалбата у нас не е никак големя, ако се сравним с европейски държави. Говорим, че чисто процентно печалбата у нас е по-малка от други страни в ЕС. Средно между 2 и 5% е печалбата от стойността на горивото на колонка. Може да си направите сметка какъв процент е това от 2,80 лева. Маржовете не са големи, но трябва и да се вземе предвид това, че инвестицията, която трябва да направиш, за да го пуснеш бензиностанции, е доста голяма. Бих казал, че маржовете са съвсем нормални за една бързооборотна стока като горивата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нека говорят, но

    23 3 Отговор
    Ако не ги намалят до изборите, НИКОЙ да НЕ гласува за тях!
  • 2 И тоя...

    12 24 Отговор
    Е руске ботуш.Сигурно захлебва от евтиния уралски петрол.Ако не поевтинее бензина поне ще е много по-качествен.Знаете каква е разликата като налееш бензин от западна държава.

    Коментиран от #7, #11

  • 3 Красимир Петров

    37 4 Отговор
    Тиквата е цар на голите обещания преди избори.
  • 4 Иван Попов

    25 4 Отговор
    ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС=МАФИЯ
  • 5 Сатана Z

    17 6 Отговор
    Българите имат пари за бензин,няма какво да ги мислим.От петък до неделя вечер в София и околните пътища в радиус до 100 километра трафика е като в Мюнхен и околията.
    И 5 лъва за литър да стане тунджата,пак ще се вози българина за да не си търка подметките на обувките и да пести от билети за транспорт

    Коментиран от #10

  • 6 Писна ни

    15 1 Отговор
    Ще ви изгоним Продължавайте да не си плащате данци и мита
  • 7 Абе цървул

    15 9 Отговор

    До коментар #2 от "И тоя...":

    Кога па си бил в Западна държава,че и с кола?
  • 8 Тома

    21 4 Отговор
    Щом герб го казват е много ясно.Супер лъжеца и крадеца боко тиквата като ти каже добър ден веднага трябва да излезеш и провериш дали е ден

    Коментиран от #13

  • 9 Анонимен

    13 8 Отговор
    сигурно ще излезе онзи некомпетентен президент и ще говори за вето
  • 10 шопо

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Е па селяните, като тебе се домъкнаа у София и сам виждаш резултато !
  • 11 любител

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "И тоя...":

    хахаха голям смях а откъде идва петрола в европа бе.
  • 12 Българин

    8 12 Отговор
    Поредния, който ни обяснява как ще Омрем без браЦка Россия.

    Коментиран от #15, #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БСП за България и Радев

    9 8 Отговор
    То бе ясно и за първолак. Това неонацистко правителство на Козяк е далеч от хората. Истината е, че за истинските българи като мен е чест и привилегия да дарим тези 73 стотинки на литър при всяко зареждане за подкрепа на борбата срещу неонацизма по света и единственият спасител на православието - другарят Путин
  • 15 фен на ПП

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Ти си спокоен защото имаш магаре, но аз имам автомобил !
  • 16 да допълня

    5 2 Отговор
    Ами вярно е политическо говорене. Само политиците го говорят и то не всички, а някои им пригласят заради лична изгода или без изобщо да се замислят какво означава.

    Коментиран от #31

  • 17 Брюксел

    14 1 Отговор
    лукойл калкулират нефта на 90 долара, а не на 60.
    прибират си разликата в швейцарската фирма, която стои на входа и на изхода.
    Огромна печаба отива в Швейцария, а за България една гола 0.
  • 18 между редовете

    5 2 Отговор
    На мен горивото ми идва скъпо и се ограничавам , от там обаче зацикля всичко около мен.Скъпо гориво и енергия , срив в икономиката , не плащане на данъци , дупка в бюджета , това е токоз просто и логично .Спдна им потрвблението на гориво и се чудят как пред обществото да намалят цената за да тръгне пак потреблението и взятката .Съдеда ми е заможен човек и кара само нови коли , може да си позволи електрическа , обаче отишъл и си монтирал газова уредба , каза , че близките 5 години няма да мисли нито да купува кола , нито да продава , нито ще им танцува по гайдата .
  • 19 хикс

    7 1 Отговор
    Колеги , казвал съм ного пъти , бъдете спокойни цената на петрола ще падне на 77 долара за барел
  • 20 Милер

    4 1 Отговор
    "Бръщолевене", ако трябва да сме точни.
  • 21 Двуликият Янус

    21 1 Отговор
    Делян Добрев защо не ни осигури тези 73 стотинки, когато ГЕРБ управляваха еднолично, а той беше председател на парламентарната комисия по енергетика? А-сетих се. Тогава Бойко играеше белот със Златев, а сега се прави, че не го познава.
  • 22 Матей преображенски

    16 2 Отговор
    Тоя денчев сега пък размаха връзката моркови,предизборно.Никакво поевтиняване няма да има,като кажат нещо такова ,значи очаквай с обратен знак,увеличение.Задърдори и за нови блокове в АЕЦ Козлодуй,щели да почват сега и след 10г.--готови.След 10г. я камила та, я камиларя.АЕЦ Белене трябваше да заработи преди 30г. + шестте блока на Козлодуй и щяхме да продаваме ток на половина Европа.Ама ни мина котка път на десети ноември и американците удариха балтията на всичко,нахвърлиха ни се като обиграни хищници и сега техните лакеи продължават да пускат опашати лъжи и да залъгват случайно оцелелите наивници.
  • 23 Станислав Лем

    15 1 Отговор
    Шиши премиера може да върне парите заграбени от КТБ и ето ти цени от порядъка на 1.50 за литър.А дано, ама надали.
  • 24 факуса

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    ами вече измираме ако не си забелязал,32г.
  • 25 Я съм на метан

    3 4 Отговор
    И не ма боли за комунистическата бензиностанция комунистойл
  • 26 Интересно

    3 1 Отговор
    като нефтохимиците излязат на улицата, как после ще ги накарат да бачкат в името на ... по избор
  • 27 Ще успеем въпреки всичко

    6 4 Отговор
    Много продажници в тази България затова нещата не вървят на добре Още се борим за независимоста си от руския ботуш Трудно

    Коментиран от #30

  • 28 Тити

    6 1 Отговор
    Много ясно след изборите ще се забрави тази тема за намаляването на горивата.
  • 29 абе

    1 3 Отговор
    Този комрад май е забравил, че всъщност Лукойл е държавна и ако спре работа, най-много бързичко да стане отново Нефтохим.
    Колкото до 73те стотинки технически е напълно възможно, като държавата намали акциза на горивата със 73 стотинки а си ги приспадне от парите внесени от Нефтохим.
  • 30 важното е

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ще успеем въпреки всичко":

    че ставаме все повече. Има светлина в тунела.
  • 31 Цената на олиото слезе до 1.99лв/литър

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "да допълня":

    А, беше близо 5лева. И на горивата ще падне, както го прогнозират.
  • 32 разритаха хранилката

    3 0 Отговор
    и всеки ощетен по линията зацвича на умряло.Как румънците минаха без никакъв проблем на казахстански петрол, а тук не може?
  • 33 Тома Неверни

    3 0 Отговор
    Разликата между "руския петрол" и "другите сортове нефт". Откъде ги взехме тия "други сортове нефт"?

    Коментиран от #35

  • 34 Тираджия

    1 0 Отговор
    Кого лъжете, бе!? На 20.01.24 та тунджата, най- некачествената ще е 3 лева (1.55 евро)! На бас! Това е така, онова джукестото от герп ще нареди цената. Дрън- дрън!
  • 35 Мухарем

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Тома Неверни":

    От Ашхабад и Душамбе- от другаде няма да потече!