Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 12:49 1 753 20

Какво ще помогне лустрацията и кои трябва да бъдат лустрирани

  • христо близнаков-
  • лустрация

Тя не е нищо друго освен разновидност на принципа за конфликт на интереси

Какво ще помогне лустрацията и кои трябва да бъдат лустрирани - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Христо БЛИЗНАКОВ

Позицията ми по въпроса трябва ли да има лустрация към наследниците на тоталитарния режим. Накрая примери, колко поколения надолу може да продължи лустрация (САЩ-158-годишна давност) и колко хард може да бъде (Европа след 1945 и след Френската революция - с две думи доста жестока).

Не става дума за никакво минало. За никакви конкретни личности не става дума. Става дума за нашите пари през следващите години. Какво ще помогне лустрацията и кои трябва да бъдат лустрирани. Мрежи които се Възпроизвеждат във Властта, независимо имат ли име и какво е то, бивши ДС, БКП, масони, секти. Обикновените членове на БКП имаха таван на израстване, както и обикновените служители на ДС. Реално управляващата върхушка преди 89г. беше 100 -200 човека. Те бяха проекция на крилата на КПСС и службите на СССР. Единствено кадрите в БКП издигнати от Сталин бяха избутани извън властта (Антон Югов, Вълко Червенков и т.н.) В България най-силна се оказа линия от кадри издигнати с подкрeпата на Хрушчов- Т.Живков е от тях. Всички следващи ръководители на СССР имаха собствени крила в БКП и службите. Най големия успех на задкулисието в началото на прехода беше, къде се постави линията на разделение в българското обществото, не без помощта на демократичните сили. Линията на разделение се установи между членовете на БКП и другата част от обществото. Вместо да бъде между реално управляваща върхушка и останалата част от обществото.

Лустрацията не е нищо друго освен разновидност на принципа за конфликт на интереси (основен принцип, приет от всички и отдавна не подлежащ на дискусия).

Ако майка ти разпределя обществен ресурс, не може фирмата на синчето да кандидатства за общественaта поръчка. Нарушени ли са правата на синчето? Ако примера е с баба и внук? Пак не може. Рискът синчето или свързаните лица да се изкушат е твърде голям. Щом това не може, защо ДС синове и внуци да имате повече права?

Има разлика между Човешки Права и Политически Права. Пример: кандидат за президент трябва да е български гражданин навършил 40 години. Тук нарушаваме ПОЛИТИЧЕСКИТЕ права на по младите от 40годишни и родените другаде, но това не им нарушава по никакъв начин Човешките Права. Лустрацията в меката си форма ограничава Политическите Права. Тук трябва да отпаднат доводите на тези които казват „Не искам и ние като комунистите да гоним заради произход“. Ще се съгласите, че комунистите съвсем не се задоволиха с политическите ви права, които бяха отнети на целия народ а ограничаваха ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. Така че да не сравняваме кон с кокошка.

Защо кандидат за президент трябва да е български гражданин. Вероятно за да се намали риска да е агент на друга държава. А ДС наследника може ли да е агент на ДС мрежа. Може, не само може, а е и доста вероятно.

Лустрацията не разглежда отделните казуси (личности), лустрацията само казва: „риска е твърде голям да играеш за старите си другарчета и тъй като НЯМА НЕЗАМЕНИМИ хора не си заслужава риска. Ако си много кадърен, помагай, обединявай, давай акъл само не искай най-висшите постове“. Ще пуснете ли педофил излежал присъдата си за учител в детска градина. Ама нали е излежал присъдата си. Точно така, риска е твърде голям. Само че държавата е доста по важна от детската градина. Много, много по важна от детската градина, най малкото защото включва всички детски градини. Не успяхме досега да наложим лустрация в държавата но вътрешнопартийни няма Никакъв проблем. Ако десните партии са се отказали от вътрешнопартийна лустрация, то това автоматично означава, че са се отказали да правят лустрация и на държавно ниво. Тогава да ни уведомят и да го махнат от програмите си.

Закъснели ли сме? Ни най малко. Както примерите по долу показват, 160години по късно може да има лустрация ако Мрежите се Възпроизвеждат.

Ако приемаме ценностите и рецептите на запада за добър живот (върховенство на закона, права на човека, антимонополно законодателство, конфликти на интереси и т.н.) този спор не трябва да бъде воден, защото лустрацията влиза в тези рецепти за страни излизащи от тоталитарни режими. Разговора трябва да приключи, или някой да каже: „Ние сме по умни от Запада, знаем по-добре как“. България, Беларус и Молдова не направиха лустрация и както се вижда сме най-бедните страни във и извън ЕС. Целта на лустрацията не е да отмъщава на някой, като не му позволява да заема най-висшите постове в държавата, целта на лустрацията е да се ПРЕСЕКАТ мрежи на влияние, които иначе се възпроизвеждат и унаследяват с ВЕКОВЕ (виж европейски маркери в индийската управляваща каста, маркери на 4500години). А когато режима е бил престъпен и тези позиции са били извоювани със сила и престъпления, рискът подобни мрежи да са превърнат в „Мафията си има Държава“ е много голям. Отново да повторим, целта е да се пресекат Скрити Зависимости. А те Не са пресечени в България и се ВЪЗПРОИЗВЕЖДАТ С ПЪЛНА СИЛА.

Самия двигател на промените от 1989 е желанието на управляващата Върхушка да си запази и най-вече унаследи привилегиите и позициите (същия процес от ранен към късен феодализъм). От страните в ЕС този план е все още успешен само в България. Ето малко примери: На 10те члена на Политбюро как се реализират наследниците през прехода? Както се казва как се реализират в живота? Политбюро на БКП е орган от 10човека, реално държащ властта преди 1989. Поне половината са по върховете на държавата след 2000г. Ето кои знам: Сергей Станишев (министър председател-син на политбюро, гражданин на СССР), Борис Велчев-(главен прокурор-син на политбюро), Бойко Борисов-бодигард на председателя на политбюро, Ирина Бокова (министър на външните работи и генерален директор на ЮНЕСКО) и сега искате да добавите Васил Терзиев братовчед на Петър Младенов- (зам председател на политбюро) по майчина линия и ДС Принц по бащина линия. Това знам аз, сигурно и другите наследници на Политбюро не са за оплакване. В политиката са п- видими, в бизнеса може да има такива които не знаем. Това не са случайности, това е добре предвиденото ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ. Както е казал Запада, иска се Лустрация. Някакъв гениален генофонд ли се върти в Политбюро или има нещо друго? Всеки има малко или много усет за вероятности, при 10 човека политбюро, при 7 млн. население каква е вероятността 1 от тях (не 5) да наследи позицията на баща си. Отглеждаме си БКП и ДС аристокрация или обяснението е гениалния генофонд?

Заставате на амбразурата да браните скандален избор и получавате следното:

1. Отлив на гласоподаватели, разцепление на демократичната общност (защо е дълготрайно в друг пост). Влизате в капана в който са влезли гласоподавателите на ГЕРБ (излъгания не му е удобно да си признае, че са го излъгали и продължава да гласува за ГЕРБ, и това е за отделен пост). Вече се обърнахте против BIRD, Боец, Бивол, Правосъдие за всеки, Христо Христов, Христо Грозев и всички други по Веригата. Не забравяйте че BIRD, Бивол, Боец, Правосъдие за всеки, Христо Христов, Христо Грозев не са били осъждани за КЛЕВЕТА до сега, цитират ги всички западни институции, като се почне от Държавен департамент, ОЛАФ, Европарламент, Европрокуратура, Магнитски и имат безброй награди за разкрития. Те са събирателния образ на днешния Левски, колкото и силно да звучи.

Правата на хората биват ограничавани ежедневно от почти всички закони и вие нямате нищо против, но за Политическите (не човешките) „права“ на ДС наследници чудно защото имате против. Още един пример за нещо което всички са приели и е много подобно на лустрация. Става дума за "Достъп до класифицирана информация". Ако на някой му бъде отказан достъп не е защото има неоспорими доказателства, че е "агент на друга държава" а в повечето случаи става дума за натрупани рискови контакти и факти в биографията му. Ако има неоспорими доказателства просто ще бъде съден. Това е вид лустрация, където много ясно се вижда термина надделяващ обществен интерес в действие. И още един пример за квазилустрация-карантината. Идва самолет от държава с върлуваща опасна болест. Пътниците са поставени в карантина, може никой да не е заразен, но това е надделяващ обществен интерес. Кандидатури с профила на Терзиев имат нужда от подобна карантина (лустрация), защото контактите им, мрежите които наследяват са по-опасни и от най-опасните болести.

Ето и примера за лустрация в САЩ, която компенсира неравенства от ПРЕДИ Гражданската война, приключила през 1865г. Университетите в САЩ имат квоти за афроамериканци. Всяка година бели американци кандидатстват за безплатен прием по успех. Да кажем изкарвате 50точки и не сте приети. Афроамериканци с 45 точки биват приети. Избора ви е да си платите образованието или да се откажете и да отидете на пазара на труда. Колко бели американци са засегнати? Над 30 000 на година.

Другите пример за Европа. Цитат от лустрацията в Германия след 1945 статията на wikipedia за Denazification - "До началото на 1947 г. съюзниците държат 90 000 нацисти в ареста ; на други 1 900 000 е забранено да работят като физически работници. [38]От 1945 до 1950 г. съюзническите сили задържат над 400 000 германци в лагери за интерниране в името на денацификацията. [39]"

А сега и крайностите в западна Германия след 1945. „Децата и внуците на определени лица са били обект на дискриминация или преследване поради връзката си с предишни режими:

1. Западна Германия след Втората световна война: След края на войната и свалянето на нацисткия режим в Германия, децата и внуците на някои висши нацистки длъжностни лица бяха подложени на дискриминация и социално изключване. Тези лица бяха изпускани от образователни институции, нямаха достъп до определени работни места и имоти, и им беше отнето гражданството“. Да повторим-Отнето Гражданство. Във Франция след френската революция има национализация и на практика цялата класа от френски благородници изчезва (за разлика от други западноевропейски държави).

Ако се отърсим от целия спор и го погледнем отново от малко по друг ъгъл.

W7F по ягодите се случва тук? Наследници на Берия, Ягода, Ежов, Сталин, Хитлер, Гьобелс, Химлер. Примера е едно към едно, точно тези позиции са заемали роднините на Васко. Естествено, че е недопустимо тези хора да се доближават до властта.

Иначе научих как е редно да се говори за Васко. Човек като Васко това, човек като Васко онова- пишат хора научили името му преди 10 дена. И любимото ми, най-силния довод, американската фирма направила „Дю дилиджънс“ преди да закупи Телерик, демек проучила го и той вече е гарантирано чист. (тук се самоцензурирам)

Какво да се направи? Оттеглете го. Както го издигнахте с фанфари с още по големи фанфари си го прибирайте. Не са нужни вътрешно коалиционни избори. Може всяка, коалиция да си издигне кандидат, ПП с един ДБ с друг, като предварително се разберат, който стигне балотаж всички гласуват за кандидата стигнал балотажа. Това като довод, че Васко бил избран, защото обединявал по МАГИЧЕН начин. А сега деца предположете какви са магичните му способности да обединява.

Всеки е полезен там където е силен (вижте основателите на най-големите фондации Карнеги, Рокфелер и сега на Бил Гейтс, те не са ИЗЛИЗАЛИ ОТ ПОЛЕТО КЪДЕТО СА СИЛНИ за да влизат в политиката), Васко не е архитект или урбанист. Да направи следващ ИТ проект за 200млн, и да го дари на Софийския бюджет. Иначе стартираме Новия Политически проект на Задкулисието, не си мислете, че правите нещо друго! Даже и да не е новия политически проект на задкулисието, защо да поемаме риска. Кой пое риска, като Бойко Борисов се оказа проект на задкулисието. Ами всички ние години наред плащахме скъп нефт и газ, върховенството на закона го сънувахме, а Румъния ни задмина с 200. На едната везна Васко е най-добрия кмет и ще оправи две улици повече, а на другата везна риска да гледаме новите номера на задкулисието години наред. Защо да поемаме този риск, защото е незаменим ли, няма други архитекти, урбанисти, които да са далеч по подходящи. Къде са на Васко даренията към BIRD, Bellingcat, Бивол, БОЕЦ, Христо Христов, Правосъдие за всеки. Ами няма ги, толкова му е интереса към борбата с корупцията. Може би е дарявал на прокуратурата, нали тя се бори с корупцията? Къде са на Васко позициите му през годините на важни за страната теми. Как реагира като взеха Крим през 2014. Няма ги. Сега решил да говори глупости за отваряне на досиетата, нещо което отдавна е свършено. Излагация. Не е бил политически и обществено активен, ама... добре взимаме го щом казвате, да бабуваме на новия проект на ДС.

Контра примерите които давате не са точни, Кристиян Таков, Иво Инджев и другите демократи с БКП произход, не са се кандидатирали за най-висшите постове в държавата и десетилетия наред са изразявали ясна позиция по болните теми наследени от тоталитарния режим. При Васил Терзиев е обратното, сети се за болните теми, когато реши да се кандидатира. Все още не е дал разрешение да се отворят досиетата на баща му и дядо му.

Почти няма престъпление, което да е заснето, било то уговорка за корупция, убийство или нещо друго. Повечето присъди се издават от натрупване на доказателства-вероятности. Имаш мотив, телефонът се е вързал до най-близката клетка до престъплението, гледал е в нета нещо свързано и т.н. По тази логика на вероятностите, децата на бившите да стигнат върховете на властта по собствени заслуги може да се случи 1/7 000 000. Или 1 към населението на страната. (добре, добре, извадете, тези и онези и циганите и пак не излиза сметката)

В прав текст това, което част от нас си мислят. Най вероятно става дума за галеник на ДС мрежата, тръгнала по пътя на нов политически проект. Подпомаган от посткомунистическата мафия. Кметския пост им трябва за трамплин. Това не е обикновен наследник на ДС офицер. Това е ДС Принц. „Васил Терзиев е внук и син на ключови опорни хора на режима на БКП и Тодор Живков. Тук не става дума просто за някакви хора "с картонче от ДС", за редови доносници или кадри от среден калибър. Иде реч за крайно доверени хора на режима и лично предани на диктатора, които крепят властта му като дългогодишни ръководители на две управления на ДС.“ Дядо му е бил 22години началник на трети отдел а чичо му на 4ти отдел на ДС.

Самия факт да се обясняваме за тези работи е скандален. Защо да е скандален? Ами може ли да се убиват хора с десетки хиляди след 1944, а другите да се държат с по-малко права от колкото по турско? Ами не може. А поне техните наследници да ни управляват? Еми пак не може.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Авторът е роден през 1975 г. в Пловдив, завършил е финанси и работи в социологическа агенция "Неохрон".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Твойта е ясна-враг Български!!!

    12 13 Отговор
    Ице вярно е, за това ти плащат, но 34 години една и съща притоплена манджа, не ви ли стига все някой друг да ви е виновен, стига лъжи! Кога ще лустрираш сегашните за 34 години, или за това не ти се плаща!!!
  • 2 От ПосолствоТО

    12 7 Отговор
    Ние ще преценим кой е за Лустрация и кой за Илюстрация.Докато сме тук,така ще е! Ма вие си църкайте,църкайте си - нема вреда..
  • 3 Хорейшио

    11 12 Отговор
    Оффф, докога бе другари антикомунисти, родени и израснали в червени комунистически семейства, ще продължавате да дъвчете тая дъвка с лустрацията? Това беше тема преди 30 години, сега вече е нелепо.
  • 4 Град Симитли

    9 11 Отговор
    Цял ферман, за да каже:"Не гласувайте за терзийски!
    ... Ми не гласувайте за него, гласувайте за Григорова!
    ... Или и тя е пра-пра-пра внучка на някой учредител на БРСДП на Бузлуджа?!
  • 5 БСП на Бунището

    8 10 Отговор
    Ето ви и Комунистически и Путинофилски партии за Лустрация..Три Комунистически партии и Коалиции..

    Това са Комунисти и Путинисти стоящи зад В Григорова.
    Подписите си под споразумението поставиха Иван Таков, представляващ Коалиция "БСП за България", в която влизат ПП "Българска социалистическа партия", ПП "Политически клуб "Екогласност" и ПП "Политически клуб "Тракия";

    Костадин Паскалев, представляващ Коалиция "Левицата", в която влизат ПП АБВ (Алтернатива за българско възраждане), ПП "Изправи се, България" и ПП "Движение 21"

    ; Валентин Григоров и Тинка Стоилкова, представляващи Коалиция "Неутрална България", в която влизат Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, "Нова сила" и "Русофили за възраждане на отечеството";
    Цветан Миньовски, представляващ Коалиция "Алтернативата на гражданите", която включва ПП "Зелена партия", ПП "Българската левица", ПП "Обединена социалдемокрация", ПП "Движение за социален хуманизъм",
    както и Мирослав Паскалев, представител на ПП "Атака".
    Честито на Печелившите!!
  • 6 Анонимен

    5 3 Отговор
    Терзиев как ще го лустрираш? Старите измряха.
  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    7 1 Отговор
    Извода:
    ПП и ДБ са комунисти и агенти на ДС до мозъка на костите си.....
  • 8 Мдаа

    9 0 Отговор
    Синът на придворният поет на бай Тошо, как ще го лустрираш? Днес той е професор и антикомунист номер 1. Нищо, че е роден в Москва, отрасъл по станциите на ЦК на БКП и завършил образованието си в СССР.
  • 9 Хмм

    11 0 Отговор
    Ами атлантика Соломон Паси? Тоя каква дебела комунистическа номенклатура е, майко мила. Отрасъл също по станциите на ЦК на БКП. Баща му за цял ресор е отговарял в ЦК на БКП и Т.Живков го е много слушал.
  • 10 Всъщност

    7 6 Отговор
    Това ретро е демоде ! Сега трябва да се лустрират щатско-турските агенти ! А това статийче ...направо го слагайте в раздел вкаменелости !
  • 11 КДС

    8 1 Отговор
    Занимавате се с глупости. Първият началник на BND, във ФРГ е бил генерал лейтенант Райнхард Гелен. Лично доверено лице на Адолф Хитлер. Кадрите са изцяло от АБВЕРА и ГЕСТАПО!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Имам въпрос

    5 1 Отговор
    Баща ми е син на фабрикант и сътрудник на Абвера, а майка ми е дъщеря на активни борци против капитализма и фашизма. И двамата бяха от БКП, а сега са от СДС. Ще трябва ли да бъда лустриран?
  • 14 Никола Гешев

    3 1 Отговор
    При всъпването си на служба в КДС и РУМНО ченгетата подписваха клетвен лист. В него се кълняха във вярност към БКЛ и СССР!
  • 15 Но пък помня

    4 2 Отговор
    Маже и замазва това пишлеме.Аз от тая управляваща върхушка от 100-200 души не познавам лично никого,ноооо пък точно помня какви слагачи бяха Инджев,Дайнов, Огнян Минчев,Кръстев, внучето Хр.Гозев, коминтерновеца Бойкикев, Левчев,внука на Петко Таков...Във всеки окръг имаше по 100-200 богопомазани, тоест 3000-6000 ,а с общинските скакалци не по-малко от 10 000.
  • 16 Умен по цялата глава

    4 1 Отговор
    Елементарно е - щом има Закон за обявяване на Комунистическия режъм за Престъпен,то всички комунисти,които са го реализирали и защитавали са Престъпници по смисъла на Закона...Едно Допълнение към този Закон ще лиши Престъпниците в ОПГ да управляват демократичната Държава в Партии,Коалиции и НПО та...Ще ги лиши от Образователен ценз в комунистическите школи като АОНСУ и руските такива...Елементарно е!!!Политическите офицери от Армията - също!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 фактите

    3 0 Отговор
    Прекалено дълго, с някои добри попадения, но накратко - Васил Терзиев трябва да бъде далече от публичния живот, а не да ми се показва по телевизията, па и кмет да става. КАК ПЪК НЕ ГО ДОСРАМЯ, БЕ?!