Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Юли, 2023 06:00 2 446 63

Терзиев, ДС и лустрацията: ще затворим ли тази страница?

  • васил терзиев-
  • ес-
  • спаси софия-
  • софия-
  • кметски избори-
  • лустрация-
  • държавна сигурност-
  • родители-
  • телерик

В България няма осъдени за престъпленията на ДС

Терзиев, ДС и лустрацията: ще затворим ли тази страница? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

Едва ли ПП-ДБ не са предположили, че като издигнат за кмет на София потомък на високопоставени офицери от ДС, ще влязат от "битата" страна в иначе затихналия дебат за комунистическите служби. Те добре знаят, че за много от привържениците им репресиите на ДС са дълбока биографична и морална травма, която подобен кандидат неизбежно възпалява. И че политическите им опоненти, естествено, ще хвърлят техните камъни по техните глави, като припомнят острите им реакции по сходни казуси.

Още новини от Украйна

Изборът на ПП-ДБ би имал разумно обяснение само ако те виждат в него решение, освен на кметските избори, и на самия дебат за ДС, проточил се през десетилетията.

В България няма осъдени за престъпленията на ДС

България най-малко успя да се справи с тайните си служби от комунистическо време в сравнение с другите бивши соцстрани в ЕС. И дори с Албания. Разбира се, тук трябва да изключим Русия, където модифицирана КГБ продължава да управлява и владее държавата.

Какво означава да се "справиш" с ДС? Първо, служителите и сътрудниците ѝ, според размера на вината им, да бъдат наказани за унищожените човешки животи и съдби. Второ, да им бъде отнет задкулисният властови ресурс и публичното им влияние. И трето - поведението им консенсусно да бъде идентифицирано от обществото като недопустимо, което да възпрепятства рецидивите му. Нищо или почти нищо от това обаче не можа да се случи.

След Десети ноември действително обект на съдебно преследване станаха някои от най-зловещите фигури на ДС като Николай Газдов или Юлияна Ръжгева, които в концлагерите в Белене, Ловеч и Скравена по свидетелства на оцелели лагерници лично са убили десетки невинни хора. Делата с адвокатски хитрости се отлагаха с години, за да бъдат прекратени по давност. Когато през 2015 година се прие, че подобно на престъпленията срещу човечеството и престъпленията срещу човечността, извършени по време комунистическия режим, нямат давност, беше след дъжд качулка, защото никой от подсъдимите вече не беше между живите.

Така фактически за престъпленията на ДС у нас осъдени няма, измъкнаха се даже тези, които са убивали извън "изпълнението на служебните си задължения", с други думи - за собствено удоволствие.

Лустрацията, която така и не се случи

Положението с лустрацията е още по-деморализиращо, защото тя не бе въведена нито от СДС, нито от ОДС, когато имаха мнозинство, въпреки че би трябвало да е задължителна стъпка за дясната им идеология. Костов и Стоянов си размениха взаимни обвинения, но най-вероятната причина са представителите на бившите служби, внедрени и в редиците на "десните". По време на Тройната коалиция пък лустрацията беше отхвърлена с мантрата "да не дразним БСП и ДПС", където въпросните представители бяха най-много. Парадоксално, тъкмо гласовете на бившите комунисти и на ДПС се оказаха нужни, за да се приеме най-после и у нас закон за "отваряне на досиетата" на ДС.

Лустрационна разпоредба всъщност се появи единствено в Закона за радиото и телевизията за членовете на СЕМ и на управителните съвети на БНР и БНТ, но действието ѝ и там бе прекратено от КС, тъй като била дискриминационна. Решиха да пазят от дискриминация лицата, за които дискриминацията е била поминък.

В резултат комунистическата агентура шестваше необезпокоявана из публичното пространство, независимо че режимът, който тя е обслужвала с доноси и насилие, беше обявен за престъпен. Така ДС се изсмя в очите на хилядите си жертви.

Как ДС овладя дебата за ДС

Отглас от този смях се носеше и от отложеното с над 15 години приемане на закона за отварянето досиета. Дотогава те бяха сериозно прочистени - само ген. Семерджиев бе успял да унищожи по собствено усмотрение 144 235 от тях. Така те представиха снимка на ДС, ретуширана от ДС. В закона под претекст за защита на националната сигурност бе предвиден "анклав" на недосегаеми служители и сътрудници, а обявяването на останалите бе сведено до списъци с имена, от които няма как да се разбере кой какво е вършил. Бил ли е елемент от репресивния апарат на ДС или е попаднал там, защото сам е бил репресиран. Така бе предпоставено интересът към свързаните с ДС лица да е повърхностно-клюкарски: дали не е излязъл някой, когото познаваш от екрана, от младостта си, от съседния вход…

Голите поменици от имена всъщност банализираха злото и постепенно изместиха обществената реакция в диапазона от "какво толкова" до "стига толкова". Вярно е, че комисия по досиетата, заедно с оповестяването на имената, както законът ѝ предписваше, по своя инициатива издаваше пространни сборници с архиви на ДС, които разкриваха много от престъпленията ѝ, но те не бяха в компетентността и полезрението на масовия читател. Бланкетното отваряне на досиетата по същество ги затваряше в общественото съзнание.

ДС в крайна сметка успя да се намеси и да насочи в своя изгода публичния дебат за себе си, защото задкулисно се беше съхранила след институционалното ѝ разформироване. Беше се превърнала в нещо като тайна ложа за взаимопомощ от масонски тип. Впрочем, много от членовете ѝ буквално станаха масони, тамплиери и пр. ДС буквално внедряваше свои хора на ключови места в бизнеса, политиката и медиите. Чрез тях упражняваше паралелна власт и именно така възникна дълбоката държава в у нас. Нейната върхушка с годините се обновява и все по-малко може да бъде установена "по документи" принадлежността ѝ към ДС, но това съвсем не значи, че се отказва от ресурсите и от методите на "приватизираните" комунистически служби. От корупцията и рекета, от изнудванията и заплахите, от връзките с местния ъндърграунд и постстъветския режим в Москва…

Шанс страницата най-после да бъде затворена?

Накратко казано, тридесетилетният дебат за ДС бе провален от ДС и в резултат нито тя беше осъдена, нито жертвите ѝ бяха удовлетворени, но за сметка на това темата ловко се използваше за разчистване на сметки с днешна дата. Продължаването по същия начин само засилва чувството за крах на справедливостта в българското общество. В този смисъл издигането на кандидат, чиито потомци са били от ДС, но който в ценностите и развитието си няма нищо общо с тях, може да се приеме като слагане на точка на дебата дотук и отваряне на нова страница. Тя трябва да се напише от лидерите на идващите поколения в евроатлантическа България, които са свалили от плещите си бремето на миналото и се заявяват с успехите си в настоящето. Стига, разбира се, по стар комунистически обичай да не ги обявят за "неблагонадеждни" заради семейния им произход.

Ако се справят, призракът на ДС ще е прогонен поне от живота на младите, а истината за нея ще излезе наяве, когато законът превърне Комисията по досиетата в Институт на паметта и му позволи да проследи персоналната генеалогия на мафията през прехода от службите през комунизма.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ценности?

    29 3 Отговор
    А первите 10 000 000 милиона или Те не са важни?
  • 2 Така де

    26 24 Отговор
    Президентът Радев и кандидат-кметът Терзиев са две много добри попадения на руското посолство.
  • 3 историк

    18 36 Отговор
    Престъпленията на ДС??? И какви са тези престъпления през 60-те,70.те,60-те?Измислена тема.Еми да се върнем към фашисткия период,турското робство...
  • 4 Жалко

    48 8 Отговор
    ПП-ДБ са най-продажната партия в българската история. Жалко за ошашавените им избиратели.

    Коментиран от #10, #40

  • 5 бдителен

    27 11 Отговор
    " В този смисъл издигането на кандидат, чиито потомци са били от ДС, но който в ценностите и развитието си няма нищо общо с тях, може да се приеме като слагане на точка на дебата дотук и отваряне на нова страница. " От къде си толкова сигурен, че в ценностите си и в развитието си, не е имал нищо общо с тях? и от къде си сигурен, че той не е примамка, заложена от руските тайни служби?

    Коментиран от #37

  • 6 Санчо

    24 9 Отговор
    Поздравления за червеното активистче Борис Бонев от Спаси София, който така умело води ПП-ДБ за носа.

    Коментиран от #15

  • 7 Е как да я затворим ?

    26 6 Отговор
    Тази тема ?

    Като пак си затворим очите ?

    Като щраусите ?
  • 8 Мнение

    27 2 Отговор
    Ще я затворим Лозанов тази страница,едва тогава когато всички служби,ви главе и сегашните, бъдат осъдени!!!
  • 9 Мнение

    8 0 Отговор
    Печатна грешка! Да с чете,во главе и сегашните....
  • 10 Правилно

    29 3 Отговор

    До коментар #4 от "Жалко":

    ПП-ДБ може да влезе в учебниците като пример за партия без абсолютно никакви морални стойности.
  • 11 Красимир Петров

    17 6 Отговор
    България винаги се е управлявала от ДС или от военни.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Питанка

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Санчо":

    Борис Бонев в какви родствени връзки е със Станиш Бонев - член на ЦК на БКП, директор на БКП-партийно-идеологическата АОНСУ, дългогодишен първи зам.председател на Министерския съвет, ......?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 впечатлен

    28 4 Отговор
    Г-н Лозанов, статията ви е образец за хибридно произведение, защото в крайна сметка, завършва с примиряване на двете антагонистични фактологии! Май и вашият косъм не е много чист!

    Коментиран от #36

  • 18 Фон дер Миндер

    7 1 Отговор
    Лицемери сте ! За това не ловите вяра
  • 19 Алооооооо

    23 1 Отговор
    ГУСДИН ЛОЗАНОВ ВИНАГИ Е БИЛ ОСОБЕННО ХЛЪЗГАВ И БЕЗГРЪБНАЧЕН ТОЕСТ МАЗЕН КАТО ПРИЧЕСКАТА СИ ЩОТО НА ВСИЧКИ Е ЯСНО ОТ ДЕ Е ПЪРВИЯТ МИЛИОН НА ТЕРЗИЕВ АМИ ОТ ТАМ ОТ КЪДЕТО И НА ОСТАНАЛИТЕ СИНЧЕТА НА ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ ТА ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЛОЗАНОВ ИЗПРАХТЕ БОРИСОВ СЕГА ЩЕ ПЕРЕМ ДС
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Опитах се да дам и гледната точка на Деца и внуци от репресирани родове,но уви демокрация-бг ги изтрива........Все пак и от тези родове някой поне станаха шампиони по шахмат на социалистическа кгб ,бг....
  • 21 Човек

    8 24 Отговор
    Дори и Терзиев да е стартирал бизнеса си с мръсните пари на баща си, той ги умножи стократно и плащаше на 800 човека едни от най-високите заплати в България. Приходите от софтуер идват отвън и влизат в нашата икономика, а бюджета се пълни с данъци. След като Телерик беше продаден за 262 милиона долара Терзиев направи академия, в която безплатно обучава българските деца на компютърни науки в 47 центъра в цялата страна. До момента е обучил 17 000 деца с парите, които вкара от чужбина. Какво излезе - дори и да е взел от мръсните пари на баща си, той ги върна многократно на българския народ. Този човек е национален герой, а измамниците, които направиха чадър на ДС и провалиха лустрацията, сега искат да го разпнат. По делата ще ги познаете.

    Коментиран от #26, #38, #43

  • 22 Иван Георгиев

    2 2 Отговор
    Да, това е голата истина в България!
  • 23 Човек

    6 19 Отговор
    И още нещо - Терзиев е бил на 11 години когато падна комунизма. Какво общо има той с ДС? Защо тези, които го сочат с пръст не извършиха лустрация? Защо народът, който го плюе, не притисна тогава политиците? С Терзиев за пръв път София има шанс да се отскубне от лапите на престъпниците. Да видим сега софиянци могат ли да мислят или са просто материал.

    Коментиран от #28, #31

  • 24 🇧🇬🇪🇺💯

    10 5 Отговор
    “Чумата” на двадесети век БКП, ДС изе човешки животи и съдби, земята и собственоста на българите, коми идеологията изтри, заличи българското самосъзнание и националност, пропадналите идеологии на двадесети век, фашизъм, комунизъм, национал социализъм владеят умовете на българите и до днес?
    Ерго политическият, икономически и корупционен безпредел в България днес - 2023 07 19ти.
    Най голямото престъпление в човешката история е унищожаването и заличаването на труда на поколения българи след 1944 и отново след 1989г., разпроджбата и “креативното” унищожаване “в полза на ДС” на български икономически активи след 1989 за пет цента на долар?
  • 25 Помним

    5 0 Отговор
    Нищо не са предположили тея кресльовци, нямат нищо под шапката! Предишната им кандидатура не беше ли на един, чиято съпруга си завираше нещо в утробата!? После вместо, заедно с Манолова да превземат София, а от там вече ГЕРБ падаше, призоваха да се гласува по съвест, която понеже е дефицит в тази партийка качи отново Дани Билетчето на коня!

    Коментиран от #27

  • 26 Касапин

    18 1 Отговор

    До коментар #21 от "Човек":

    Е ТЕ ТИВА ИМ Е ИГРАТА В НАЧАЛОТО МРАЗЕХТЕ КРАДЦИТЕ ОТ ДС СЛЕД ТОВА ГИ ТЪРПЯХТЕ А СЕГА ПРАВИТЕ ОТ СИНЧЕТАТА И ВНУЦИТЕ ИМ НАЬИОНАЛНИ ГЕРОИ АМИ НЯМА ПО ЗАСЛЕПЕНИ АСПИРИНИ ОТ ВАС И ДА НЕ СЪМ ЧУЛ СЛЕД ПОЛОВИН ГОДИНА ДА МИ РЕВЕТЕ ЧЕ СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕС ТЕ ТАМ НИ Е МЯСТОТО
  • 27 Касапин

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "Помним":

    МНОГО ДОБРЕ ВИДЯХ КЪДЕ СИ ГО ЗАВИРАШЕ АМА КВО СИГА МОДЕРНО Е А ЗА ТЕРЗИЕВ ТИ КВО ОЧАКВАШ ОТ КИРЧО БОЙКИКЕВ И БОНЕВ ДА ПРЕДЛОЖАТ НЯКОЙ КОЙТО НЕ ИМ Е НАЛИВАЛ ПАРИ ЛИ ПОРЕДНАТА КУКЛА НА КОНЦИ
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 3 Отговор

    До коментар #23 от "Човек":

    как да няма като КОРЕНЪТ му е дс????
  • 29 Бамбука

    4 12 Отговор
    Терзиев успешно е развивал бизнеса си, плащал е данъци в хазната. От другата страна "десния" кандидат цял живот е получавал пари от бюджета и някои други екстри, ползвайки се от "демократичните" благинки. Практически погледнато какво искаме с избора на нов кмет ? Кандидат бизнесмен или кандидат ползвател. Ама дядо му, баща му, ама .. да но не те ще управляват столицата." Десния" бил чист, колко да е чист поддържайки Фандъкова ?

    Коментиран от #39

  • 30 🇧🇬🇪🇺💯

    7 4 Отговор
    За какво става дума?

    “Най голямото престъпление в човешката история е унищожаването и заличаването на труда на поколения българи след 1944 и отново след 1989г., разпроджбата и “креативното” унищожаване “в полза на ДС” на български икономически активи след 1989 за пет цента на долар?”

    Общо взето в Държавите от бифшият Социалистически Блок разпродажбата и “креативното” унищожаване в полза на Комунистическите Служби за Сигурност на Соц. Икономически Активи може да се проследи във всяка една Държава от Соц. Блока?
    Под утвърждаващият поглед на Бизнесът от Западният Блок, главно Германският Икономически Бизнес Елит?
  • 31 Факт

    22 2 Отговор

    До коментар #23 от "Човек":

    Терзиев има общо,защото ДС с неговата рода приватизира Оптикоелектрон в което той работи после.В борда на директорите има 7 човека от ДС ,в последствие те разделят фирмата и той вече става част от дъщерната .Има си ги фактите в Търговския регистър.Нищо не е случайно.
  • 32 Щом един син се отказва

    17 1 Отговор
    публично от родителите си, той е мръсник
  • 33 🇧🇬🇪🇺💯

    9 2 Отговор
    Има последователност в сервилноста на “Бифшите” Комунистически Служби за Сигурност (в случаят ДС - Държавна Сигурност) в замяна на 5 Цента за Долар разпродажба Български Икономически Активи под Егидата на Иван Костов?
  • 34 Демократ

    18 4 Отговор
    Това е много точен анализ, липсва само този период, който оформи днешните млади и успяли бизнесмени в България ,които са все потомците на ДС и БКП по биологически причини- татковците предадоха политическата власт ,превърната в икономическа, на децата си. Случаят Терзиев е ярко доказателство за това, защото началото на преуспелия му бизнес е точно в областта на ДС родата му, военната техника, но това не се коментира, а само той не отговаря за родителите си. Но благодарение на тези родители е бизнесмен. Така че цинизма точно уж демократи да убеждават истинските демократи,че това е правилно за България, доказва колко дълбоко ДС е подкопала държавата с участието на псевдодемократи навсякъде. Затова само ние нямаме институт на паметта, но имаме МОЧА, 186 паметника на окупационната съветска армия и на партизани и нямаме паметници на великите българи,строители на България. Поради липсата на справедливост в България талантливите млади хора я напуснаха, за да приложат таланта си по света, там, където получават признание, което е много печално.Ние ,българите в България, научаваме от света какви талантливи българи има във всички области. Представяте ли си каква щеше да бъде България, ако ги беше съхранила тук? Но тези, които ги изгониха, ни управляват и се мъчат да ни убедят колко е хубаво техните деца да ни управляват и затова сме на дъното.
  • 35 Правилно

    12 0 Отговор
    ПП-ДБ може да влезе в учебниците като пример за партия без абсолютно никакви морални стойности.
  • 36 Също впечатлен

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "впечатлен":

    И мен това ме изуми най-много. Уж добър анализ и накрая "какво толкова".
  • 37 Така е

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "бдителен":

    Много съмнителен тоя Лозанов! Звучи като поръчкова статия от ДС!
  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор

    До коментар #21 от "Човек":

    "Дори и Терзиев да е стартирал бизнеса си с мръсните пари на баща си...."
    И спрях да чета !
    Извинявай , това е точно
    " Не ме питайте за първия милион, за всеки цент после имам фактури ❗"

    Значи ли , че мога да открдана един милион от теб и после да стана ЧЕСТЕН бизнесмен 🤔🤔🤔
    Не чакам отговор 🍹
  • 39 Истината

    20 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бамбука":

    Да се каже истината за началото на бизнеса на Терзиев с военна техника, приватизирания завод Оптикоелектрон-панагюрище, точно това, за което е отговарял баща му в ДС. Коментира се само преуспелия бизнесмен в IT сектора, но защо е продал печелившата фирма Телерик на уж американската Прогрес със съмнения за перачница на руски пари? Кой преуспял предприемач и бизнесмен ще си продаде печелевшия бизнес? Това са важните въпроси,които никой не коментира публично.Истината е, че благодарение на ДС родата си е станал милионер и сега ДС кастата го вкарва в голямата печеливша политика - кмет на София. Хранилка безкрай, но това не е бизнес, а политика, от която таланта Терзиев няма никакво понятие и ще прави това, което му се каже. Нещастна София няма никакъв облик, мръсна, прашна,без инфраструктура,без канализация, с хаотично безумно строителство и безбройни комунално-битови проблеми, град в пълен хаос, точно заради такова непрофесионално, но крадливо и лъжливо управление.

    Коментиран от #42, #45

  • 40 Също

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Жалко":

    Падението на ДСБ е унизително и унищожително. Абсолютни решили!

    Коментиран от #41

  • 41 Също

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Също":

    Резили
  • 42 Тази истина

    6 8 Отговор

    До коментар #39 от "Истината":

    Васил Терзиев не може да бъде обвиняван за нищо. Ами има си пари човека, купил си дясна партия ПП-ДБ. Какъв е проблемът?

    Коментиран от #55

  • 43 Бравос

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Човек":

    ТИ ВЗЕ ЧЕ КАЗА ИСТИНАТА БЕЗ ДА ИСКАШ ЗНАЧИ ТВРЗИЕВ С ПОМОЩА НА ДС НАПРАВИЛ 260 МИЛИОНА ПОСЛЕ ИЗХАРЧИЛ 26 МИЛИОНА И СЕГА ИСКА ДА СТАНЕ КМЕТ ЗА ДА МОЖЕ ЧРЕЗ ПОСТА СИ ДА ВЪРНЕ ПАРИТЕ НА КРЕДИТОРИТЕ АМ ЧИ БРАВО НЕ ЧЕ КИРЧОКОКОРКО НЕ СА СЪЩИТЕ
  • 44 Как

    8 2 Отговор
    Как да затворим страницата, като не сме я отворили и прочели докрай? Вечно ли България трябва да бъде управлявана от ДС мафията? Някога някой ще има ли смелостта да каже цялата истина за състоянието на държавата и хората, за пипалата на октопода ДС, обхванали всички области? Защото точно заради кражбите и лъжите на ДС мафията България е на дъното.

    Коментиран от #56

  • 45 Бамбука

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Истината":

    За Фандъкова няма данни да има ДС връзки, но какво направи за София ? Да припомняме ли проектите и ремонтите на ремонтите, кражбите и всички други "десни добрини" които направи в София ? За Лилков също няма за сега сведения за връзки с ДС, но с каква добрина можем да го споменем направена за София ? С подкрепата си за Фандъкова ли и някои други "десни" другари ? Терзиев започнал бизнеса си с пари на ДС. Може и да е вярно, а може и да са само предположения. Има ли документи доказващи или подкрепящи тази теза ? Крал ли е ? Най-десния от десните Драгалевския започва кариерата си подкрепян от родата си активни борци, женен за партиен секретар, преподавател по политикономика на социализма, предложен от Андрей Луканов за финансов зам.министър и т.н. и т.н. Чист "десен" ли е ? И като такъв да се върнем ли към "приказната" приватизация извършена по негово време ? Време е да заровим томахавките и да мислим практично, защото всички в тази наша малка страна сме братчеди по една ли друга линия.
  • 46 Елементарна логика

    12 2 Отговор
    Американското СДС с американски костов, когато имаха мнозинство не направиха лустрация. Днес американската коалиция-ППДБ,ГЕРБ,ДПС също няма да го сторят по една причина - от посолствоТО нямат този интерес. Амариканското посолство използва плашилото ДС,Комунизъм за параван/обвинение, за грабежите, изсмукването, разрухата на страната.
    Ако разкрият и махнат от властта всички бивши ДС, после кой ще обвиняват за тоталният разпад на държавата!?

    Коментиран от #47, #53

  • 47 Мнение

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "Елементарна логика":

    Шапка ти свалям за този коментар! Да си жив и здрав!
  • 48 Генерал 🇧🇬

    8 1 Отговор
    ДС е имало и по царско време , само, че се е казвало ОБ - Обществена безопасност. ДС става през 1925, а не през 1944. ДС не е само политическа полиция. Всяка държава има такава служба ,но не всяка я осветява ,както направи us-Желю Желев. Едно от "малките" предимства на Държавна сигурност е, че държавата беше сигурна.Турците нямаха своя партия и не ни задължаваха да им строим магистрали за връзка на Анадола с Европа.САЩ не определяха енергийните проекти за България.Тежки престъпления просто нямаше.Ученичките не проституираха.Дрогата беше непозната. Без агентурен апарат нито една служба по света не може да работи ефективно. Една от главните причини за лошите резултати от борбата с престъпността сега, е липсата на такъв. Той просто бе унищежен. А методите за вербоване са най-различни, и са общо взето еднакви за всички служби по света.
    Всъщност какво е ДС.
    -борба със организираната престъпност и търговците на наркотици
    -борба с международният тероризъм. В последствие е бил обособен специален отдел и за борба с турските терористи действащи на територията на БГ.
    -борба със сектите, различни от традиционните вероизповедания
    -борба с престъпленията извършвани във висшите етажи на властта, или в самите служби. Да не се бърка с икономическата милиция, която се занимаше с друго.
    -военно контраразузнаване
    -промишлен шпионаж и контра шпионаж
    -борба със престъпления извършвани на психопатна основа
    Тава са само някои. Кое от тях не е обществено полезно. Ритори

    Коментиран от #49

  • 49 Генерал 🇧🇬

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "Генерал 🇧🇬":

    Тава са само някои. Кое от тях не е обществено полезно. Риторичен въпрос. Манипулаторите се концентрират само и единствено на шесто управление, занимаващо се с антикомунистическата дейност, като и тука лъжите са много повече от това, което действително е ставало.

    Все едно в днешно време да се упреква ДАНС , че води политика самостоятелна и различна от това , което и възлагало правителството . ДС е институция , пряко подчинена на определени висши институции и дейности. Била е такава , каквато е била определена със закон . Накратко - институция , която е ДЛЪЖНА да оказва ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ , каквото и да означава това . Както е в момента ДАНС.
  • 50 явер

    10 1 Отговор
    Софиянци, ако го изберат за кмет, ще видите как баща му и чичо му ще започнат да управляват общината и на всички важни места ще назначават хора на ДС или приятелите си, и започва голямото крадене. Просто това е отработена схема при тях, елементарна за глупаци.
  • 51 Отговорноста е на издигали го

    11 1 Отговор
    Какъв е човек отказал се от рода си, от майка си, от татко си... ами РОДООСТЪПНИК, МАЙЦЕПРОДАВЕЦ, ПРЕДАТЕЛ... БЕЗРОДНИК...кой и как може да разчита на такъв елемент, а тоя иска и кмет да ми става!!! Но тоя в случая може само да се гордее с родата си, а те ако са живи могат само да се срамуват от него Но въпроса не е за човека от ДС, а за издигащата го фирма за почистване на Баце ПП-ДБ(БКП-ДС)....
    От кога казваме, че фирмата за почистване и избелване ПП-ДБ е отроче на БКП-ДС... лошото е, че от години ни продъниха ушите... ДС това, ДС онова, наследници, 9-то коляно и сега хоп... наше момче може и от ДС(БКП)!!!
    Въпроса не е за младежа може и да си е добър и способен, но се чудим на акъла и проповедите на фирмата по чистота ПП-ДБ(БКП-ДС).... защо лъга и продължава да лъже десните избиратели!!!
    До вчера гласувах за вас, вече си минавам директно за ДС и ще гласувам за БСП, посредници не ми трябват... оказва се, че от ДС(БКП) са по умни и по способни!!!
  • 52 историк

    3 7 Отговор
    Престъпленията на ДС??? И какви са тези престъпления през 60-те,70.те,80-те?Измислена тема.Еми да се върнем към фашисткия период,турското робство...
  • 53 Елементарна ами

    4 3 Отговор

    До коментар #46 от "Елементарна логика":

    Не знам за кое посолство пишеш, но руското си сложи свой президент и сега е на път да има и кмет на София.
  • 54 Съсед на ДС

    9 1 Отговор
    Живея до бившия цех на Оптикоелектрон Пловдив. Няколко декара халета със машини бяха ограбени варварски! Сега там се намира Викиват-магазин за електроника. Имам и познати които работиха в Оптикоелектрон. Знам нещата отвътре. Чудовищен грабеж! Мащаба на грабежа надхвърля въображението ви! Това беше цех към централния офис в Панагюрище.Всички машини се разпродадоха и раграбиха. Цеха се намира в ляво от моста на Герджика от южния бряг. Около 10 декара е целия парцел. Централна градска част. Бивш завод Чайка, после Прогрес. Няма давност за престъпленията на ДС спрямо държавата и българския народ!

    Коментиран от #60

  • 55 Така е

    8 2 Отговор

    До коментар #42 от "Тази истина":

    Досега ДС управляваха България задкулисно. Вече влизат във властта явно? !
  • 56 Е как

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Как":

    Е как някой да ти каже истината, след като такава коалиция като ПП-ДБ, които са уж носители на промяната, всъщност са креатура на ДС. Или изцяло купени!
  • 57 Четец

    1 1 Отговор
    Най много се краде от 78 жив свидетел, именно от вас комунистите, разпръснати във всички партии и след 1989 година. А младежа, помогнал ли му е човека бизнесмен Барселонгей, вторият съпруг, на жената, която не е доказано, че има дете от Борисов, народ бг. И ако е истина и комунистите на герб едва ли биха, ако съм аз, да го подкрепя, или има нещо, което се крие от народа. За Лорер сте писали, че е еврейски не християнин, А защо не излезе и отрече, написаното от сайтове други, че именно вторият съпруг от Испания е помогнал на младото от ппдб. Не ме интересува България и политиците ви, но много се лъже и отрича всичко и от всички.
  • 58 Развеселен

    1 0 Отговор
    И какво хубаво сме видяли от българите и България 78 години. За някои хора е без значение, религия, пол, вероизповедание, важно е да не се лъже и краде, но се прави и изход не виждат много хора. Объркани са. Някои де. Лорер е умен, кики също, асен също, но този е с въпросителни кандидат кмета ви от ДС, Барселона и борисов, ако го подкрепи става голям смях.
  • 59 ДС издънка

    6 1 Отговор
    Много интересно как всички родни "бизнесмени" са все деца и внуци на ДС ченгета и червени номенклатурчици??? Как така не се появи един млад и успял като Васко, който да е потомък на политически затворници? Как така няма нито един, чийто баща и дядо са били мачкани от режима, били са общи работници, защото ДС не им е давала да следват и т.н.? Как така Васко, който няма експертиза в IT сферата и няма нищо общо с хора като Светлин Наков например, създава милионен бизнес едва излязъл от университета? Не, той нищо общо няма с дългата ръка на ДС! Да не си помислите нещо!
  • 60 Стига бе

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Съсед на ДС":

    Нещо си се объркал. Още през 1990 американците накараха ДС комунистите да подпишат плана Ран-Ът. План за тотален грабеж - приватизация. Така им развързаха ръцете. Не са крали само комунистите, но те бяха болшинство, и е нормално след 1989.
    По- този начин се корумпира и съсипва държава, за да бъде превзета отвътре и управлявана лесно.
  • 61 Язека

    2 0 Отговор
    Максималното постижение на евентуалната лустрация ще бъде да се изчетка някое дребно петно. Ние,обикновените хора, може да сме наивни, но не толкова колкото ви се иска!
  • 62 Само дето

    3 0 Отговор
    Разплетена та дамаджана е в голямо заблуждение. Не за много, а само за някои от електората на ДБ/ПП Терзиев е морална травма. Болшинството електорат пепе-дебетата са наследници на номенклатурата - едра, средна и дребна, които пъргавелски се тунингована в неомарксисти,троцкисти и жендъри. Посолството от отдавна ги припозна за негови хора и сега можете само да им пръднете на дедовия та ако щете в 10 Беленета да сте лежали. Накрая и тоя културтрегер стига до примиренчески изводи само дето ми се появи по телевизора.
  • 63 Въпроси

    2 0 Отговор
    Защо се опитват да ни убедят, че само ДС децата са умни и способни и трябва да управляват България и бизнеса ? Фирма Телерик е произлезла от Фирма Кимкооп, създадена веднага още през 1990 г.след приватизацията на държавната фирма Оптикоелектрон за производство и търговия търговия с оптически оръжия. Това как щеше да се случи, ако татковци и дядовци не бяха в ДС и не отговаряха точно за тази дейност?Тя прехвърля на Телерик през 2005 г. милионите си, а през 2014 г. Телерик е продаден на фирма Прогрес , компания с 40-годишна история на световния пазар. В България навлиза в края на 2014 г. с придобиването на българската "Телерик". Компанията създава продукти за разработка, пускане и управление на бизнес приложения, които се ползват от организации като Microsoft, NASA и Световната здравна организация. В София се намира най-големият офис на Progress с близо 600 служители, сред които са екипи по разработка на продукти, управление на продукти, дигитален маркетинг, продуктов маркетинг, продажби и много други. Обучението на нашите деца в академията Телерик е замислено и осъществено от ДС сценаристите мероприятие и не става въпрос колко са невинни и способни момчето Терзиев и другите около него,защото всичките са потомци на ДС номенклатурата, а за истината за превзетата държава и невъзможността да се измъкне България от желязната хватка на ченгеджийницата.Стига лъжи!