Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 12:56 1 811 16

Последните ще станат първи

  • божидар чеков-
  • израел-
  • еманюел макрон-
  • хамас-
  • палестина

Макрон посети последен моргата в Израел и първи предложи изход от кризата, по начин различен от този на Нетаняху и на Хамас

Последните ще станат първи - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това предсказа Христос преди 2 хиляди години. Макрон посети последен моргата в Израел и първи предложи изход от кризата, по начин различен от този на Нетаняху и на Хамас.

Израелският министър председател призовава всички демократични страни за солидарност в борбата срещу ислямската заплаха. Бенямин Нетаняху стъпва по острието на бръснача, защото със сигурност ще бъде подведен под съдебна отговорност за подценяване на всички предупреждения, които са му били направени от израелското разузнаване за предстоящи нападания от страна на Хамас. Понастоящем, каквото и да се случи в Газа, той просто няма полезен ход.

Макрон също е в затруднение, но не споменава никога за "Война между цивилизациите". Изказва съболезнование на семействата на жертвите, организира панихида в замъка на "Инвалидите", повтаря редовно правото на Израел да съществува и да се защитава срещу всеки нападател, от където и да идва той. Френският президент обаче знае, че ако танковете на "ЦАХАЛ" започнат да мачкат жени и деца в Газа, френските предградия ще пламнат. Това се случи няколко пъти и вече открито се говори за възможна гражданска война. Тя ще стане неизбежна, ако религиозният заряд на сблъсъка вземе надмощие. А Франция след една година е домакин на "Олимпийските игри".

Ето защо Макрон зове за непримиримост спрямо Хамас, защото неговите бойци не защитават палестинците, а избиват евреите, защото са евреи! Във Франция, послушниците на ислямската идеология също заклаха учители и свещеници, именно защото са стълбове на цивилизационния начин на живот.

От друга страна, освен зверското посичане на 1400 невинни израелци, Хамас се дискредитира с лъжливото уж нападение на болница в Газа. Ройтерс, АФП, Ню Йорк Таймс и всички други подхлъзнали се медии, си направиха самокритика и обещаха за в бъдеще да не слушат само едната страна на конфликта.

Вътрешно политическата обстановка в съседните на Израел страни също се влияе от случващото се в Газа. В тях с малки изключения избори няма и управляващите са изключително внимателни с чувствителността на поданиците си към евентуалните отмъстителни действия на ЦАХАЛ. Те също като Макрон се страхуват от пламъка на евентуална религиозна война. Именно тази общо мюсюлманска солидарност се опитва да избегне френският президент, като в едно и също време отказва да говори за сблъсък на цивилизациите и в същото време зове за непримиримост с Хамас. Макрон заяви, че един човешки живот на израелец не е по-скъп от живота на един палестинец. Тази негова позиция му позволи да се срещне с арабски управляващи, които отказаха да приемат Джо Байдън. Не случайно в Кайро френският президент, на срещата си с Абдел Фатах ал Сиси, предложи формиране на военна коалиция за война срещу Хамас. Подобно обединение между арабски страни и западни демокрации разгроми ислямската държава DAECH, разпростряла се между Сирия и Ирак. Самият президент Сиси ненавижда ислямистите и египетските затвори са пълни с бойци на Хамас.

Постоянният критик на геополитическите инициативи на Франция в региона - Ердоган, вместо да порицае безчинствата на Хамас, той обяви терористичната организация за освободителна армия на Палестина. Тази негова позиция го доближи до Иран, който изцяло е застанал зад Хамас и Хисбула.

В тази изключително сложна обстановка, Еманюел Макрон стъпва на пръсти в мозайката на религиозни и икономически интереси. Той знае, че турците не са араби и съперничеството им със Саудитска Арабия за влияние върху мюсюлманския свят е безпощадно. Иранците също не са араби, а персийци и вмешателството им в палестинския въпрос не се приема от арабите с отворени обятия.

В настоящия конфликт, който неизбежно ще се разрасне има само две опции. Първата е на израелският министър председател, втората на френският президент.

Стремежът на Еманюел Макрон да създаде отново коалиция, за ликвидиране на Хамас и неговия религиозен заряд не е за пренебрегване. Той може да успее само, ако крайната нейна цел е създаването на две отделни държави. Израел и Палестина.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайдеееее

    9 3 Отговор
    Подхлъзнали се били.В Газа камък върху камък не остана,вода и ток нямат,но срещу Хамас се водела войната.Гутиереш май също се подхлъзна или....каза истината?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Умирам от смях

    8 2 Отговор
    Бабофакъра е смешен с предложението за коалиция срещу Хамас, а Сиси ще се види в чудо от революцията която ще последва в Египет ако подкрепи жидовете.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Смея ти се много

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ихтиандър":

    Евреите мразят християнството повече от исляма ако не си запознат.

    Коментиран от #7

  • 6 ха ха

    5 3 Отговор
    Глобалистите спретнаха на Бенямин Нетаняху солидно активно мероприятие. След като посегна на окупирания от НПО-та съд на Израел, за него прошка нямаше да има. Бадън се нуждае от засилване на американската икономика за изборите догодина. Как да се справи по най-елегантен начин? Ами, цената петрола да падне. Стимулира потреблението в САЩ, правителството ще понапълни петролните резерви, които разпродаде и ще удари едно рамо на зелените бандити. Тръмп ще пие една студена вода с неговите идеи да намали цената на петрола като увеличава добива. На Бай Дън му трябва нисък петрол чак напролет за да има подем преди изборите през ноември. Ето и фактите:
    1. Споразумя с Венецуела за възобновяване на доставките при честни избори. Напълно наясно сме, че и двете страни знаят, че "честни избори" е оксиморон. Не случайно на машинките казваме "мадуровки".
    2. Арабските страни възнамеряваха да свиват производството на петрол за да сържат цената висока. Сега Израел ще ги принуди да харчат повече за въоръжение и потушаване на недоволството в самите тях. За да си позволят стабилност ще са принудени да произвеждат и продават повече петрол компенсирайки руските конкуренти.
    Възоснова на горното не можем да изключим бандитите от Давос да са подкокоросали Хамас и подхлъзнали Нетаняху. Резултатът е изцяло в полза на Бай Дън и зеления Давос.
  • 7 Приятел

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Смея ти се много":

    Ти май си за смях! До сега не съм чул някой евреин да е заколил християнин обаче за мюсулмани заклали християни има безброй случай!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Прочети като не си чул

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Приятел":

    Това,че не си чул не значи,че не е имало.
  • 9 факуса

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Приятел":

    гад зееви направо ни закла,пасито и той ни сипа черпака,а през турското гости евреите много зулуми са ни пшравели,та нахрен им на богоизбраните,да ходят при тейко си
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 християнин

    3 1 Отговор
    Макарон е отритнат от целия ислямски сват в този момент, а тази статийка е старичка, защото жертвите вече в Газа са над 5000 хиляди, като повече от половината са деца а останалите са техните майки, бащи, баби и дядовци.
  • 13 християнин

    2 1 Отговор
    Абе Чеков! Що лъжепророчестваш като предаваш пророчествата на Христо така, както ги предава дявола?
  • 14 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Макрон къде се навира и той,във Франция е бъкано с мюсулмани,всяка ескалация с палестинците ще рефлектира в самата Франция,а той и за олимпийски игри си мечтае.Досега инициативата се владее от деструктивните и империалистически сили--сащ и израил,които мачкат директно и безогледно като слоньове в джунглата.ООН не го зачитат ,не го броят за слива,колкото и да им се четат порицателни резолюции,в един момент Русия и Китай би трябвало да измислят някакъв различен способ за въздействие.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.