Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 07:22 4 080 41

Ти знаеш ли кой съм аз?

  • андрей киряков-
  • гордост-
  • бог-
  • грях

Гордостта е първи грях пред Бога

Ти знаеш ли кой съм аз?  - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С доста голямо учудване, преди няколко години, научих от един праведен християнин, че именно гордостта е първият, главен грях пред Бог. Защо гордостта, чудех се аз, има толкова по- страшни неща, които могат да бъдат извършени и не намирах точното обяснение.

Думата гордост в българския и в славянските езици идва от "гръд"– която е изпъчена. Това е най- характерното за един горделив човек - изпълнените гърди, а оттам се е появила и самата дума в древността. Няма нищо лошо, човек да е независим, да е доволен от резултатите на своето дело. Проблемът идва след това, когато човек се приеме за напълно независим, започва да се величае и да се мисли повече от другите, започва да отхвърля Бог, защото започва да смята себе си за най-велик. А този процес е неизбежен, защото егото и самочувствието на човека имат склонност да нарастват до безкрайност, преди Господ, във великата си милост, да ни нанесе удар, с който да ни опомни, че вървим по грешен път.

Именно поради гордостта дяволът, Луцифер, който първоначално бил помощник на Бог и също ангел в небесата, се помислил за по- велик от Бог и бил изхвърлен от небесното царство. Именно поради гордостта и ние човеците сме склонни да отхвърляме присъствието на Бог, да убеждаваме себе си, че всичко става благодарение на нас, а не чрез Неговата милост.

Навсякъде в Светото Писание се говори за последствията от гордостта, като например в Притчи 16:18 „ Гордостта предшества погибелта, а високомерието - падането.“ Гордостта е взимане на славата, която принадлежи на Бог и присвояването ѝ за себе си. В крайна сметка гордостта е отхвърляне на Бог, затова се счита за най- голям грях пред Него.

Виждаме и днес от какво се разпалват конфликтите по света – от гордост и надменно отношение към другите, считани за по- нисши същества, от нас. Според църковните поучения, гордостта е „предтеча на безумието, знак за безплодие на душата, причина за бесуване, виновница за паденията, извор на гняв, пазител на греховете“ и т.н. и т.н. Затова добре е да помним, малко странния на пръв поглед факт, че именно гордостта е първи грях пред Бога.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    9 22 Отговор
    За бог не знам, но в природата на тая планета си ловец или плячка.

    Коментиран от #7

  • 2 Име

    7 4 Отговор
    Е - а де. Ако така се и постъпва - а не само - се мисли - ще те обявят за комунист. Не че вече не си живеят така на Запад, затова се напъват всички натам, само тук е забранено.

    Има теория, че животът е някаква джунгла - това вече не е така, напротив имаш равни права, всекиму според възможностите. И наистина - не всеки може да е програмист, но - всеки има нужда от облекло, храна и жилище.

    Вече не е толкова примитивно, какво значат уменията на едни, всеки има умения.

    Коментиран от #38

  • 3 Егология

    4 13 Отговор
    Археолозите би трябвало да си копаят кокалите и грънците, а не да се занимават с трактати по философия и теология.
  • 4 Студопор

    13 27 Отговор
    "И създаде Господ Бог човекът по свой образ и подобие". Следователно, гордостта не е чужда и Нему.
    След това се говори за това как Бог дава свободна воля на човека, за да взема сам решенията си. Следователно - имаме правото и да грешим. Но след като сме създадени по Негов образ и подобие, следователно и Той греши. Ако това не е вярно и Бог е без грешен, то следва, че и ние като Негови подобия сме безгрешни. От това следва да изведе тезата, че грях няма.
    Дори и да има, то в същото Свето писание, което авторът цитира, се казва, че Бог е все опрощава. Значи ще ни прости. Ако го направи, това обезсмисля Ада. Ако ли пък не го направи, значи не е всепрощаващ.
    Като цяло християнската доктрина куца на много места. На пример - Дяволът (Луцифер), наказва грешниците в Ада. Но... След като са грешници и той ги наказва за греховете им, защо той да е лошия? Просто съвестно си върши работата.

    Така че... Хайде само не на мене тия християнски глупости! Християнството, Ислямът и религията като цяло, вече нямат нищо общо със действителността! Действителност, в която сме сами и се избиваме като животни. Действителност, от която отсъстват всички божества и демони. Защото демоните сме ние и Адът не е измисленото огнено пъкло след смъртта. Адът е да си жив или да се раждаж сега, в това време и в това общество!

    Коментиран от #5, #9, #15, #16, #28, #29

  • 5 БеГемот

    11 16 Отговор

    До коментар #4 от "Студопор":

    Добър си!Взе ми думите от устата дет са вика...всъщност религията е психотерапията на древността за слабите иначе ужаса на реалността би бил непоносим за тях .Друг е въпроса че мишките така придобиват сила чрез групата и като се появи правилният водач с амбиции тръгват да правят някое свято дело с огън и меч...
  • 6 Лошо

    12 4 Отговор
    Ченгето Гудняев няма да припомни това на джуджака Пу Ботоксов
  • 7 А може

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    и да си част от цивилизована държава.
  • 8 Биволъ

    10 11 Отговор
    "Представете си свят без граници и религии"- Джон Ленън.
  • 9 някой си

    5 18 Отговор

    До коментар #4 от "Студопор":

    А ако махнеш Ада от писанието - самата религия става непотребна...
    Затова опростачват всички - да не мислят...

    Коментиран от #22

  • 10 уви ФАКТ

    4 16 Отговор
    Ислям значи християнство, ислямист значи християнин. ИСА Е ИСУС. Твърди се, че Махди е бъдещият краен водач в ислямската есхатология, за когото се смята, че ще се появи в края на времената, за да отърве света от злото и несправедливостта. Твърди се, че той е потомък на Мохамед, който ще се появи малко преди Пророка ʿĪsā и ще поведе мюсюлманите да управляват целия свят. Иса е Исус, Махди е архангел Михаил; Откровение на св. Йоана Богослова 2:9 зная твоите дела, скръб и сиромашия (но ти си богат), и хулите на ония, които казват за себе си, че са иудеи, а не са, но са сатанинско сборище. (партизаните от БКП-ДС, днес управляват България, заедно с Новият Рим - САЩ-НАТО-ЕС, тези партизански родове са като фарисеите, но Рим унищожи тяхното царство 40 години след като предадоха Исус, евреите от ДС-БКП партизаните предадоха Маркс, комунизмът. И в Христос няма нищо дясно - сатанинско. Желанието за успех и богатство и власт е АНТИХРИСТиянството. Исус се отказва от успехът. И иска равенство за всички. Блудният син постъпва като десен. Самарянинът постъпва като ляв. Евреите когато искат дясно - тоест цар, Господ им казва какъв гнет и слугуване ще претърпят от такава политика. Дяволът принцът на този свят се опитва да изкуши Исус, без да знае - че не е просто свят човек, като му предлага царство което си избере като го повдига в орбитата на планетата. Дясното-елитаризмът принцовете - монархията е от дяволът и подчинени му. ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА?)
  • 11 Християнин

    14 3 Отговор
    Не разсъждавай и не се усъмнявай за замисъла на Бог а изпълнявай Всичко друго е сектанство

    Коментиран от #19

  • 12 Християнин

    17 2 Отговор
    Поздравления за поучителната статия. Имаме необходимост ежедневно да бъдем поучавани с тези важни и непреходни истини. С ценните ценности.
  • 13 Тея които Окрадоха държавата и е

    6 4 Отговор
    доведоха до Разпад не са същите, които сложиха знамето на Рожен!! Първите са Червените Олигарси, Наследниците на Червената Номенклатура, ДС ченгетата и Мафиотите от създадените от тях: СИК, ВИС, ТИМ и подобни! Тея, които сложиха Пилона със Знамето са Обикновени Родолюбци!!
  • 14 А де....

    8 6 Отговор
    Българинът е свръхинтелигентно създание със средно IQ 200, което знае всичко за медицината, ваксините, политиката, глобалния ред, история, социални науки и пр. Единствен недостатък е, че като му се каже социализъм си оголва зъбите, за да покаже доминантност и започва да крещи, че нямало достатъчно банани....общество над религия..ахахахахах
  • 15 Само че

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Студопор":

    Бог не е толкова елементарен, колкото си мислиш! Дано го проумееш!
  • 16 Точно

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Студопор":

    Тази статия е писана точно за теб. Толкова си горделив, че си взел само цитати, както дяволът чете евангелието.
  • 17 Артилерист

    8 3 Отговор
    Авторът не е посочил имена от действащите политици, които страдат от пъчене, но на първо място ми се явява мутрата Борисов. Известни са неговите фукливи представления как той-винаги говори от първо лице ед. число-за всичко е най-първи. Непосредствено до него на тази писта е просто Киро. Той е неуморим в празноговорие колко само и единствено работи за българските граждани. Със същото пъчене се отличават и всички бивши военни от Атлантическия клуб. Те всичките с абсолютен акцент се пъчат, колко велики са американските оръжия, тактически им процедури и прочие, и колко голям късмет ни е озарил да паднем под тяхно влияние, да си им даваме парите си и да ги следваме неотклонно и безпрекословно. Темата с пъченето сред публичните персони определено е дисертабилна, за да успеем да я изчерпим в един кратък пост, но поне да я загатнем.
  • 18 Име

    3 1 Отговор
    Всеки изкарва някакви предимства. Ама - не може всичко да е на един.
  • 19 БеГемот

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "Християнин":

    Това си е чиста диктатура бе кон с капаци ...после що Луцифер му теглил една майна ....може да се каже ,че той е първият борец за свобода ,равенство и братство...

    Коментиран от #32

  • 20 Урюрвкос

    6 2 Отговор
    и в Корана е така, гордоста е признак на несъвършенство. Човек който се гордее със натрупани материални блага презира останалите и си слага венец от слава на главата.
  • 21 Чекмедже бабаит

    0 2 Отговор
    Ще подхвърля Юдаизъм, богоизбран народ и всеизвесния законен пример на джунглата или стадото.

    Коментиран от #24

  • 22 хе хе

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "някой си":

    Не ви опростачват. Само ви напомнят, че има и по-големи ловци от вас, ако мога да използам метафората от първия коментар. 😎
  • 23 Мъдрият

    11 1 Отговор
    Браво, авторе! Една от малкото читави статии в тоя сайт!

    Така е наистина - гордостта е дяволско качество!

    И големият проблем при нея е, че човекът който е обладан от гордост, не вижда този проблем! Смята, че всичко при него е наред, смята се за праведен...
    И много е трудно да се избавим от тоя грях гордост!

    Затова Господ допуска понякога такива хора да паднат в много голям грях, за да се осъзнаят и покаят!

    Нека Бог да ни пази от тоя грях!
  • 24 пфф

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Чекмедже бабаит":

    Прибери си закона в чекмеджето! Спасителят изравни всички повярвали. Затова недоволните са го преследвали за богохулство.
  • 25 Значи Бойко Борисов

    7 1 Отговор
    е най големият грешник. Все Аз, Аз, Аз, .....

    Коментиран от #31

  • 26 Коментар

    5 1 Отговор
    Има проблем в тази статия и той се състои в това,че пишат за българите,а не за всеки един човек на тази планета!Това се отнася за ВСИЧКИ!
    Миналата година по медиите обиждаха абсолютно всички български граждани,че сме били не знам си какво племе и го повтаряха като някаква мантра,за да ни смачкат,а сега четем следното:
    "Проблемът идва след това, когато човек се приеме за напълно независим"

    Т.е. те искат ние да сме ЗАВИСИМИ от някой и да ни поробят.Светна ли ви червената лампичка в мозъка като прочетохте това?Като не постигнаха своето с обиди миналата година сега се пробват чрез религията ама не знаят,че точно вярата в Бог ни помага да оцелеем при евентуално заробване.Ако ни отнемат вярата пък от другата страна ги чакат с вуду кукли така че хич да не се пробват хаха.Аман от желаещи да заробят славяните...това е,защото те думата "славяни" го превеждат като "роби" ама им е грешен превода.Точно славяните ще ги познаете по жажадата за свобода и независимост.
  • 27 Име

    4 0 Отговор
    И религията не е супер разрешение - в Средните векове са избили котките, щото са от дявола, после нямало кой да лови плъховете и са умрели от чума. Не трябва да се абсурдизира. Детето гладно, окъсано - родителите се молят на Господа. Не става и така.

    Науката ни даде много - имаме ток, автомобили, всякакви екстри. Е - разбира се - не сме всемогъщи, но все пак.

    Ако никой не развиваше, изобретяваше - щяхме да си бием по цял ден челата в земята.

    Впрочем на една церемония питах попа кой е днешният светец, за сведение и - той извади модерен телефон и цъкна сайта на Патриаршията, та така.

    Коментиран от #30

  • 28 Пловдив

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Студопор":

    Това че Бог е създал човек по свой образ и подобие, говори не че Бог е несъвършен, а точно обратното - че човек трябва цял живот да се стреми към съвършенство.

    Коментиран от #36

  • 29 +++

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Студопор":

    Човек е бил безгрешен и подобен на Бога до първородния грях (образовай се Студопоре). След това ни е останал само образът Божий, а подобието Божие трябва човек сам да достигне, тъй като има право на избор.
    Правото да грешиш никой не ти го отнема, но това има последствия. Греховността превръща душата в плесен .Благодатта Божия е като светлината на слънцето, от която цветята цъфтят, а плесента изгаря. Така че, в ада душата се мъчи от собствените си грехове, а също така и демоните.

    Коментиран от #35

  • 30 Не забравяй, че ...

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Име":

    Много енергия харчите за НТП, а тя не идва от нищото. Телефонът не работи без зарядното, а книга винаги можеш да отвориш!
  • 31 мдаа

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Значи Бойко Борисов":

    Мисля, че по този въпрос спор няма. 😀
  • 32 в десетката

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "БеГемот":

    Призна ли си накрая кой е баща на комуноидите!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Студопор

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "+++":

    Единственото нещо, което може да се научи от християните е, че умират да си налагат вярата на този и онзи. Без значение какви ще са последствията.
    В миналото, сляпо сте вярвали, че Земята е плоска и всичко се върти около нея, защото Бог така искал...
    Хора, които са казвали нещо различно, са били изгаряни на клада. Днес вече знаем, че въпросните "еретици" са били прави.
    Ако сте греша ли за хелиоцентричната система, защо да сте прави за нещо друго?

    Коментиран от #37

  • 36 Студопор

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Пловдив":

    Съвършенството е скучна работа. Предполага липсата на развитие. Достигнал си лимит и не можеш да го надскочиш, защото няма повече на къде.
    Това е като да създадеш универсален разтворител - гениално е, но няма смисъл от него, защото няма в какво да го съхраняваш.
  • 37 +++

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Студопор":

    Очевидно не си запознат с веровите въпроси, но е обяснимо поради възрастта ти Студопоре. Има огромна разлика между католици йезуити и православни християни, а както и между православни и икуменисти... Когато човек си позволява да изказва мнение, то би трябвало да има познания по темата.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Регулатор

    0 1 Отговор
    Руската подлога Киряков коментира християнски текстове... Да се смееш или да плачеш? Русия... държавата-агресор като правоприемник на СССР е убила най-много източноправославни християни... Разрушил е и огромен брой църкви, а други е превърнала във фабрики за водка... И точно този Киряков /Киряк Стефчо/... тръгнал да коментира гордостта... като грях човешки... А гредата в окото си не вижда...