Last news in Fakti

28 Декември, 2023 16:00 1 509 31

Грехът като добродетел

  • емил кошлуков-
  • бнт-
  • грях-
  • коледа

Ние не даваме, за да ни е приятно на нас. Даваме, за да помогнем на другите

Грехът като добродетел - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Покрай Коледа винаги се усилва всякаква благотворителност.

Което е чудесно, не ми се влиза в стария спор защо само по Коледа, не е ли лицемерно това, че през другото време не е така, това е само показност и т.н. Според мен винаги е хубаво, когато хората отварят сърцата си за бедните и слабите. И Коледата е хубава, чудесен повод, не единствен, разбира се. Днес обаче се замислих за нещо друго.

В Деянията на апостолите има една случка, която ме е впечатлила дълбоко. С нея започва пета глава в книгата: Един човек на име Ананий заедно с жена си Сапфира продава своя имот и носи парите на църквата. Той откликва на Христовия призив да даряваме заедно с много други по това време. От парите, които е взел, запазва малка част за себе си, другото е донесъл на апостолите. И тогава става страшно, ето какво пише точно:

А Петър рече: Анание, защо изпълни сатана сърцето ти, да излъжеш Светия Дух и да задържиш от цената на нивата?

Догдето стоеше непродадена, не беше ли твоя? И след като се продаде, не бяха ли парите в твоя власт? Защо си намислил това нещо в сърцето си? Не си излъгал човеци, но Бога.

И Анания, като слушаше тия думи, падна и издъхна; и голям страх обзе всички, които чуха това.

Деяния, 5: 1-5

Той е поразен със смърт за нещо, което е похвално - дарява от своите пари на нуждаещите се. Да, запазил е част от сумата, но защо това да е проблем? Защо да е излъгал Бога, не заслужава ли награда вместо жестокото смъртно наказание?

Библията ни учи, че и в добродетелните ни постъпки може да се крие грях. Не съм теолог, не искам да навлизам в тази тема повече, но посланието е ясно - ако искаш да направиш добро, недей да увърташ, не прави тънки сметки както нашия бай Ганьо, който не че вярва като онези прости хорица, ама сегиз-тогиз удря по едно кръстене, нали си спомняте главата ,, Бай ганьо у Иречека". Алеко го е описал чудесно, според мен по-ясно за нас от апостол Петър:

,,Бай Ганьо, преди да почне обедът, начева да се кръсти, хем се усмихва, с което иска да покаже на стопаните, че той не е от онези простите хорица и не че дотам вярва, ама все не е лошо (с дявола сме добре, какво бива и на господа малко тамян да покадим - за зор заман).

- Аз съм леберал, от лебералната партия - пояснява той, - ама сегиз-тогиз удрям по едно кръстене, то не е зле, хора сме... "

Мисля, че и в двете случки има едно и също послание: Лицемерието във вярата ни. Мисленето, че можем да си купим спасение на части, дай ми двеста грама прошка, моля. Че е възможно да избираме парчета от тортата, че може да сме добри, но към когото пожелаем. А в евангелието отново изрично е казано: "Защото, ако обичате само ония, които обичат вас, каква награда ви се пада? Не правят ли това и бирниците? И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не правят ли това и езичниците?" Матея, 5: 46-47

Сега по Коледа ще се озовем отново в подобни ситуации. Ще даряваме на бедни, но не и на просяци, защото те са мафия, организирана, имат началници, които им прибират парите, знаете доводите. Ще даваме на българчета по улиците, но не на циганчета. Ще дадем на старите клошари, а младите да ходят да работят, бе, здрав, прав, пък седнал да ми проси. С подобни аргументи се сблъскваме всеки път, когато дойде време да решим кой заслужава помощ. И е донякъде обективно, все пак помощта е оскъдна, не може да има за всички. Ние трябва да избираме, нали така?

Мисля, че не е така. Точно затова е наказан Ананий. Не защото не дарява, ап. Петър му го обяснява много добре. И нивата, и парите са били негови, не е длъжен да помага, това е по собствена воля. За алчните и богатите, които не помагат, вече знаем, трябва да намерят начин да прокарат камилата през иглени уши, иначе горко им. Обаче за даващите е поуката тук, за тези, които в своята добродетелност носят пристрастие, лично доволство.

Ние не даваме, за да ни е приятно на нас. Даваме, за да помогнем на другите, дори да не са ни приятни. Иначе е просто духовна проституция, плащаме си за удоволствието да се чувстваме много добре, милосърдни и състрадателни. Към българчета, към мили старици, към синеоки и т.н.

Не знам, просто се замислих по темата, ей така. Коледа е, хубаво е, ще ми се да сме добре и добри към всички.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 19 Отговор
    Точно и е Факт

    Коментиран от #3, #10, #14

  • 2 По коледа

    21 0 Отговор
    Командите и апачите връзват по една ръка на кръста и се възползват от тази доброта. Самите комачи не дават милостиня на просещите си братя. Нещо знаят повече от нас.
  • 3 Ти ако не се изпуснеш, не може

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Точно и е факт, трябва да го потвърдиш, за да се намираш и ти на работа. Търтейчето ми то,.

    Коментиран от #17

  • 4 Нищо...

    5 20 Отговор
    Не разбрах от смисъла.Сигурно съм тъп.

    Коментиран от #6

  • 5 Сила

    13 20 Отговор
    Кошлука никога не даваше белото, само го взимаше....... Та така до ден днешен(докато е словоблудствал тука, пак е взел), личи му, познавам го добре

    Коментиран от #18

  • 6 Сила

    5 16 Отговор

    До коментар #4 от "Нищо...":

    Не братко, НЕ СИ ТЪП..... виж коментар 5 и ще разбереш......

    Коментиран от #7

  • 7 Сега светнах...

    6 16 Отговор

    До коментар #6 от "Сила":

    А аз се бях притеснил.
  • 8 плюс минус

    9 16 Отговор
    На Кошлуков мандатът му изтече преди половин година.
    Защо още е начело на БНТ?
    Защо СЕМ бездейства?
    Защо Кошлуков сам не напусне.
    Вреден е за българските зрители
  • 9 БеГемот

    5 16 Отговор
    Алчен бог ,сребролюбец и зъл,зъл....ууууууу...оставка!
  • 10 Критика

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Приятелю бедни, притчите в Светото Писание са разтълкувани отдавна от светите отци на Светата Православна Църква. Няма нужда от допълнителни мъдруване. Само ще загатна, че не става въпрос за пари и за имоти. Става въпрос, че с лъжа не може да се твори добро. Не може трънката да роди круша.

    Коментиран от #15

  • 11 !!!?

    21 2 Отговор
    Деяния 9.9.1944
    Съветската армия дарила свобода на комунистите, а те избили 35 хиляди българи за благодарност.
    Деяния 1.2.2022
    Радев се покланя на мемориала на жертвите на комунизма
    Деяния 13.12.2023
    Радев за демонтажа на ПСА: Режат историята ни парче по парче, ще има последици...!!!
    !!!?

  • 12 Всякакви

    8 16 Отговор
    Подобни помощи са цинизъм
    Те говорят много зле организирано общество
    Държавата дава милиарди примерно за оръжие и за какво ли не
  • 13 Зрител

    5 16 Отговор
    Нагъл, по-нагъл, Кошлуков. Крайно време е да излети от БНТ с 200.
  • 14 Разумно

    3 15 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Става въпрос, че с лъжа и лицемерие добро не се прави. Затова, светите отци съветват добро да се прави тайно, и задължително в името на Бога Исуса Христа. Всяка друга мотивация от типа, дай за да получиш е пагубна. БНТ също да си вземе поука!

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 КОЙ КОШЛУКОВ БРЕ

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сила":

    Тоя дето разказа играта на комунистите ли?????

    Коментиран от #25

  • 19 КОШЛУКОВ ПОВЕДЕ БЪЛГАРИТЕ

    15 4 Отговор
    Към свалянето на БКП комунистите и отхвърлянето на комунистическата диктатура на пролетариата в България.....нищо не е забравено, никой не е забравен.

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мъдрият

    5 15 Отговор
    Първо не празнуваме коледа, а празникът е Рождество Христово!

    И човек, който не разбира това, няма как да ни учи на християнство и благотворителност, а още по-малко да тълкува правилно пасажи от Библията!

    Така, че Кошлуков - не коментирай теми, които не разбираш!

    Обикновените хора не им е работа да тълкуват Библията, това могат да правят само светци( и то не всички), чрез Светия Дух!

    Има Тълкувание на Новият Завет, признато от всички православни църкви на блажени Теофилакт архиепископ Български - прочети го и ще си изясниш много неща! Има и тъкувания и на други свети отци!

    ОК, аз ще го обясня накратко:

    Господ каза: „Всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости на човеците; и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят” (Мат. 12:31-32; Марк. 3:28-30; Лук. 12:10).

    Църквата има строго тълкуване на греха срещу Светия Дух. Виждаме това в Деянията на св. апостоли, когато Анания и съпругата му Сапфира паднали мъртви, понеже излъгали Светия Дух (Деян. 5:1-11). Църквата възприема греха на отстъплението, извършен след присъединяването към нея, като непростим грях.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Любопитен

    15 2 Отговор

    До коментар #20 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нещо май пенсията искаш да ти вдигнат?
  • 25 Сила

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "КОЙ КОШЛУКОВ БРЕ":

    СЪЩИЯ, ДЕТО ДОКЛАДВАШЕ НА ДС ЗА ВИЦОВЕТЕ НА ДРУГАРИТЕ СИ В КАЗАРМАТА И МОМЧЕТАТА ИЗГНИХА ПО КАРЦЕРИ И ДИСЦИПИ....... тоя същия
  • 26 Сила

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "КОШЛУКОВ ПОВЕДЕ БЪЛГАРИТЕ":

    Това ЧЕРЕН ХУМОР ли е, или просто си ПРОСТо......
  • 27 Име

    1 0 Отговор
    Рождество е! Дайте секс на Емил!
  • 28 Когато от висотата

    1 0 Отговор
    на държавната службица се обяснява безсребрието запазвам лек скептицизъм.
  • 29 Име

    0 0 Отговор
    Единственият грях, който е добродетел, е първородният!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.