Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 10:00 4 622 23

Кой е грехът на Черния чичо (= Карадайъ в превод на български)?

  • грях-
  • черен чичо-
  • мустафа карадайъ

Но в триъгълника от ментори: Биг Брадър/еврочиновници – Анкара – Сараи с какво помага сегашното лансиране на нежелан от Брадъра кириак-стефчовец като шеф на парламентарната група и един от често говорещите от сглобката-некоалиция ?

Кой е грехът на Черния чичо (= Карадайъ в превод на български)? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колегата Жоржета Пехливанова закачливо поднася за коментар статията на Валерия Велева в „Епицентър.бг” „Завръщането на Доган. Защо?” Не съм специалист по „Тюркие”, ДПС и българските мюсюлмани с различните "чешити" тюркско или турско самосъзнание, въпреки че имам 4-годишна практика в Братислава с две подобни консулки. Статията първоначално прокоментирах с впечатлението, че „ино-партийците” има какво да се поучат от ДПС извън вождизма и новобранската казармена партийна дисциплина. Г-жа Велева е добър анализатор-журналист и явно компетентна по Движението. Но в триъгълника от ментори: Биг Брадър/еврочиновници – Анкара – Сараи с какво помага сегашното лансиране на нежелан от Брадъра кириак-стефчовец като шеф на парламентарната група и един от често говорещите от сглобката-некоалиция ?

*Също: Не съм убеден, че от авторитарна ориенталска етно-групировка с няколко „гяур-паши” е възможен преход към либерална европейска модернизация.

**Добре прозвуча, обаче и версията на г-жа Нина Тошева, че грехът на Черния чичо (= Карадайъ в превод на български език) е априлският му топъл прием през т.г. на конкурента на Реджеб Т. Ердоган в президентските избори в „султаната” Кемал Калъчдароглу. Тогава Кемал ефенди си провел резултатна предизборна кандърма (пардон!), кампания, поне в Кържалийския край сред населението И с турско гражданство, с право да участва в изборите в „Тюркие-султаната”. И 70% от тези хорица предпочели Калъчдароглу на вота пред „Султана”. А той, Ердоган, не прощавал недоверия! Така, че от кметската надпревара у нас на 29 октомври предварително още отпадна реномираният кърджалийски кмет Хасан Азис, вероятно оказал прекомерно внимание на бай Кемал паша ефендю.

***Не знам коя от двете дами-новинарки има право, но също бе изненадващ отказът да се кандидатират и дългогодишните „феодални” от ДПС градоначалници на Омуртаг, Руен и Черноочене. И смехотворни бяха доводите на други разбирачи сред родната „журнаГлистика” (по Кольо Босия, мир на духа му!), почерпени явно от Сараите, че „опитните сами били отстъпили на младите”.
**** Не звучи убедително подобна мъдрост за Ориента!

Текстът е публикуван в личния блог на автора ogniangarkov.blog.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честит десети ноември, българи!

    9 5 Отговор
    Александър Лилов посочва:
    „Наивно е да се смята, че както в България, така и в другите европейски социалистически страни можеше в условията на Варшавския договор и СИВ да се предприемат сериозни политически промени без консултации с Москва, още по-малко – против Москва. Несериозно е да се отричат консултациите с Москва, активността на съветския посланик в подготовката на 10 ноември 1989 – неговите неколкократни срещи с Живков”.

    Тогавашният съветски посланик в България Виктор Шарапов по-късно ще потвърди ролята на Москва:

    „СССР действително изигра определена роля в събитията от 1989… Тогава Съветският съюз само даде пример за демократично преустройство… Ние приехме с удовлетворение промените”.
  • 2 ТаУмВзе

    26 1 Отговор
    Де пе се е Незаконна сбирщина. Във Конституцията пише, че партия на етно религиозна основа е Незаконна. Па то кое е законно на приключилата Вчера територия де.

    Коментиран от #4, #13, #14

  • 3 Хасковски каунь

    16 0 Отговор
    Аз му викам Карадахлъ - черният дахлия
  • 4 прав си

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Остана да разчепкаме, кой 1990 година има властта да направи етническа партия в България противно на всички закони на страната и как никой в държавата не можа да му се противопостави.
  • 5 Максим Загоричански

    16 5 Отговор
    Практиката ти с двете конселки не ти е помогнала да научиш турски-Karadayi в превод означава Черен вуйчо или Вуйчо черния. Не отива на дипломат такъв циничен език и бездарен стил. Ерементарна стилистика...
  • 6 Рамбо

    21 2 Отговор
    В ДПС има един господ и той е КГБ. Неговият пророк е агент Сергей - Сава. Който не им служи докрай, изгаря!
  • 7 Чистка

    9 4 Отговор
    Елементарно. Карадайъ водеше про ЕС и НАТО политика, и беше за Ердоган, както и юнал лютфи и именно това е проблем за доган. Доган е за расия и против Ердоган, ЕС и НАТО
  • 8 Андропов

    8 6 Отговор
    Ако този автор е дипломат, то аз съм пророк. Доган е наше момче, агент на КГБ и ДПС не е турска партия, а руска. И доган не означава сжкол, а раждащ се, раждащ се агент провокатор.
  • 9 ГУБИШ РАЗГРАД,

    4 2 Отговор
    Губиш поста си.....
  • 10 Българските турци

    12 1 Отговор
    ДПС е една корумпирана псевдоетническа партия, произлязла от лоното на комунистическите специални служби на България!... Тъй като е скалъпена не по запланувана програма , а в една екстремна аварийна ситуация , тази уж политическа формация , се ражда с множество "генетични " недъзи ! Основният и недъг е ,че не е етническа партия , а е чиста марионетка на трансформиращият се тогава политически елит в България !...Днес благодарение на лицемерния си "агентно - доноснически политически стил и необходимоста от забулването на гузната възродителна съвест на българското общество, са все още фактор в жалката политическа действителност на България !!!..В днешни дни нараства тенденция според която има усилия да я обявят за протурска партия , явно с цел да ги елиминират по някакъв начин от политическата сцена на България, смятайки ги вече за излишни !

    Коментиран от #11

  • 11 Българските турци

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    продължение

    Но едва ли всичко е толкова елементарно , колкото изглежда ?!...64 113 941 са точно регистриралите се гласоподаватели в Турция !...А гласуващи с Бг паспорти са има няма 200 000 !... Хайде да добавим и потомците на изселниците на Вълко Червенков от 1950г и Татовите от седемдесете години ?!... Пак като сравниш , нищо работа !... Ама хората отидват на предизборна кампания и в Шумен и в Кърджали нали ?!...А за България 200 000 са солидна работа !... А има ли българска партия (неетническа ) , която да ни е дошла тука в Истанбул , в Бурса или другаде в Турция където са двойните Бг граждани ?...Има ли някой , който да е дошъл и да ни е обещал нещо, ей така по обичай и да е искал да гласуваме за тях ?!... Какво ?!...Мислите, че няма да има кой да им гласува ли ?... Да дойде някой свестен Българин с калибър сигурен съм, че ще събере повече от ония бивши ,агенти и доносчици от ДПС, които идват и обират гласовете с евтин етнически шовенизъм и си отиват да "леят от пусто в празно " в Българското народно събрание , без грам полза нито за вас , нито за нас ...нито за Турция ,нито за България !!!

    Коментиран от #12

  • 12 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    продължение

    Не се знае защо, всички в България виждат хората с двойно (бг. ) гражданство в Турция като едно "аморфно струпване" податливо на всякакво влияние , натиск, идеологични манипулации, насочване или пренасочване и лесно управление ?!!...Дори има някои които смятат ,че за 33 години са се превърнали по еволюционен път в малоазиатски маймуни ?!...А всъщност тези хора , ако не бяха прокудени от България, едва ли щеше да има ДПС и етническа политика в България !?....Както не е имало от 03. ІІІ.1878 до основаването на ДПС !!! На нас от тук ни е много интересно и забавно да наблюдаваме , как някои "хора"...бивши мижитурки и двулични селски доносчици , ви въртят политиката в България !?...В официалното определение за харарактера на ДПС няма и намек за етнос или религия... а това , че за тях гласуват българските граждани от етнически и религиозни малцинства , не е доказателство за това ! Възраждане и другите национални партии по скоро да разсъждават какво да направят, че тия хора да не гласуват за такива компрометирани бивши ортаци на най върлите "възродители" от БКП и ДС !... Да разсъждават и размислят... как и за кого са гласували тия хора на изборите в България от 1878 до деня на учредяването на ДПС !!! И какво трябва да направят че да ги убедят отново да гласуват нормално!!!

    Коментиран от #20

  • 13 Искаш да кажеш, че

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Останалите парти са само от атеисти небългари ли?
  • 14 ТаУмВзе

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Научи се да пишеш грамотно бе адаш! 😀😀😀😀😀
  • 15 Кой е грехът

    0 1 Отговор
    Те реално са два:

    1. Не тежи 180 кила
    2. Не се казва Делян
  • 16 Българските турци

    7 0 Отговор
    "Мъдростта на Ориента" отвъд Капитан Андреево е тъмна Индия за съвременния "евроатлантически" Българин !
  • 17 Аре нема нужда !

    1 2 Отговор
    Ако искат журналята да са актуални и интересни да се обърнат към турското посолство.Там решават кой и защо ще ръководи ДПС.
  • 18 Това не става за четене

    1 0 Отговор
    Сори
  • 19 ДПС,ГЕРБ,ППДБ най-голям враг наБългария!

    5 0 Отговор
    На Доганчо му се изчерпва краденото, че да го допълни!!!
  • 20 Стършел

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българските турци":

    Дет казваш, че ви е интересно да гледате как ни въртят едни дребни доносници и т.н. Те просто си пазаруват (корумпират) целенасочено и напоително, съгласилите се да им влизат в схемите. Така са обучавани. Купуват евтино, крадат милиарди и те така, вече 33-34г Така са заложили в схемите си да има уж нещо като "преход". Помним борчетата и всички подобни, които създаваха хаоса за да си ловят риба в мътна вода, тези които трябваше. Сега искат почти по същите схеми(най-пресния пример, забрана за машинно гласуване на първи тур) да ни изработят по подобен начин.

    Коментиран от #21

  • 21 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Стършел":

    А правилният превод е - Черен вуйчо (= Карадайъ в превод на български )
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.