Last news in Fakti

29 Октомври, 2023 19:00 3 260 35

Шест основни опасности пред човечеството

  • климатични промени-
  • човечество-
  • опасности-
  • климат-
  • космос

Ако бъдат достигнати критичните точки, процесът ще се окаже необратим

Шест основни опасности пред човечеството - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Необратими и дори катастрофални последици за хората и планетата" ще се окажат неизбежни, ако веднъж разрушените глобални екосистеми не могат да бъдат възстановени, се казва в новия доклад на Института за околна среда и човешка сигурност към Университета на ООН (UNU-EHS).

От изчезването на животински видове, през недостига на вода, до опасността от космическите отпадъци – съществуват редица ключови рискове, които заплашват бъдещето на света. Последиците биха могли да са необратими, ако човечеството не промени своята досегашна линия на развитие.

Критични точки за човечеството

"Чрез прекомерната експлоатация на водните ресурси, унищожението на природата и биоразнообразието, замърсяването - както на Земята, така и на космическото пространство - ние се приближаваме опасно близо до границата на няколко критични рискови точки", предупреждава Джек O'Конър, основен автор и водещ експерт на UNU.

До подобна ситуация се стига, когато една система вече не е в състояние да предпазва в достатъчна степен от рискове и да изпълнява дадени функции, се посочва в доклада. "Действията ни застрашават тези важни буферни механизми, от които ние сме извънредно зависими", коментира и Зита Себесвари, която също е сред авторите на доклада.

Екологичните бедствия от последните години - суши, наводнения и урагани - ясно са демонстрирали това, смята тя. В доклада са идентифицирани шест основни риска. Това са все по-голямото изчезване на биологични видове, изчерпването на подпочвените води, топенето на ледниците, космическите отпадъци, непоносимите горещини и загубата на икономическа сигурност.

Изчезване на видове

Изчезването на конкретен животински или растителен вид води до последици и за другите видове. Тексаската костенурка например копае дупки, които се използват от повече от 350 други животински видове за скривалища, места за размножаване или като резервно убежище при екстремни температури. Ако костенурката изчезне, останалите видове също стават застрашени. Докладът предупреждава още, че ако дадена екосистема загуби няколко особено силно свързани помежду си видове, тя се срива.

Загуба на водни източници

Друг проблем е изчерпването на подпочвените води. От повече от половината големи вододайни региони в света се извлича повече вода, отколкото може да бъде възстановена по естествен път. Докладът предупреждава, че заради това водни източници могат да пресъхнат. Тази критична точка вече е била достигната в Саудитска Арабия.

Топене на ледници

Заради глобалното затопляне ледниците по света също се топят двойно по-бързо, отколкото през последните 20 години, се твърди в доклада. Това води до значителни последици за водоснабдяването в много региони, се отбелязва в доклада, което може да доведе и до дълги периоди на засушавания.

Внимание - космически боклук!

Опасности дебнат и от Космоса. "Космосът има проблеми с отпадъците", се посочва в доклада на учените: "Това е така, защото нефункциониращите спътници биват оставяни в орбита около Земята". И тъй като тези тела се движи със скорост от над 25 000 км/час, дори и малко парче от космическия боклук него може да причини огромни щети при сблъсък. Заради това и Международната космическа станция, и спътниците, намиращи се в изправност, ще са принудени в бъдеще да правят редовни маневри, за да избягват подобни сблъсъци. А това крие рискове.

Непоносими горещини

Докладът посочва, че промените в климата ще причиняват непоносими горещини във все повече региони на света. В някои от тях вече са достигнати температури, при които хората трудно могат да работят и живеят на открито. А в бедните региони на света охлаждането с климатици и вентилатори е достъпно единствено за богатите.

Загуба на икономическа сигурност

Колкото по-тежки стават бедствията, толкова по-скъпи стават застраховките срещу тях, докато в един момент те се оказват и недостъпни. Това намалява икономическата сигурност на хората.

Докладът посочва, че решенията, които се прилагат днес, са съсредоточени върху това да се забави достигането на критичните точки, вместо върху същинското справяне с първопричините.

"Действията ни са ограничени само до настоящето", смята Зита Себесвари. "Твърде малко се мисли за бъдещите поколения." Авторите изброяват много възможни стъпки за подобрение на ситуацията, в която се намираме. Като цяло е необходимо повече да се зачита природата и нейното възстановяване, както и това тя да бъде възприемана като глобална система от взаимосвързани части, "в която ние, хората, сме само един малък елемент".

Автор: Стюърд Браун


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххххххххххх

    16 14 Отговор
    ООН говорят че планетата умира от 1983 г. и досега не са познали.
  • 2 дарк фючър

    35 5 Отговор
    Земята и Природата, ще намерят начин да се излекуват от човечеството!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Човечеството е грешка на природата

    19 6 Отговор
    и тя ще поправи тази своя грешка.
  • 5 Последно повтарям, няма

    9 3 Отговор
    Да има свършек на Земята.....Септември ще бъде май , Земята ще бъде Рай. - Гео Милев....но има време.....🌎
  • 6 Майна

    19 6 Отговор
    Това е толкова голяма глупост , упорито защитавана с правилни,,научни анализатори,,
    Голяма част от изчезването на птици и т.н. е предизвикано със алтернативните ,,зелени,, източници на енергия..
    Ами информирайте се и не се оставяйте да ви зомбират..
    1 600 учени опровергаха тези измислици в декларация ,с авторитетите си

    Коментиран от #7

  • 7 Тцтцтц

    16 9 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Викаш не е вярно а? Тука не е валяло от юни месец..пък сняг не вали от 10 години поне

    Коментиран от #12

  • 8 123

    26 4 Отговор
    Най-голямата опасност е Сатанистите да превземат Земята и да я превърнат в концлагер.

    Коментиран от #9, #21

  • 9 Име

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Късно е вече за китка за сатанистите, оти така 😁
  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    10 4 Отговор
    Местя го за тази цивилизация !

    Явно сме се изчерпали и вървим към самоунищожение !

    ще дойде нова .
  • 11 Маг

    5 7 Отговор
    Опасността вече идва , и повечето от вас , ще доживеят да я видят. Скоро ( до 30 години от днес ) , ще започне масово изчезване на хора. Хиляди. Това ще е индикация , че започва инвазия на извънземните. Ще наричат себе си , нещо като " Сдружението " , или близо до това , а символа им ще бъде пирамида или зикурат. И няма да са точно извънземни , а ще предявят претенции към земята , като нейни стари господари. Ще воюваме с тях , и няма да победим , но няма и да загубим.

    Коментиран от #13, #29

  • 12 Порно

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тцтцтц":

    Пък при нас си вали редовно. В последните 10 години в 4 от тях сняг валя дори в Саудитска арабия, обикновенно се случва веднъж на 20 години. И един въпрос с повишена трудност- къде отиват парите от въглеродните емисии и кой ги харчи?
  • 13 Ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Маг":

    За такива, Спасителя е казал. - Не ги познавам.....🌏😁
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ха ха

    9 1 Отговор
    и как да благодарим на световния лидер който ни докара тоя колапс
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 постройте повече обсерватории

    4 2 Отговор
    Че обсрахте цялата Земя. Особено, пък, Дв.
  • 18 две планети си говорят

    9 2 Отговор
    - А,бе, май, съм хванала някакви хомо сапиенс?!
    - Не се притеснявай. Бързо минава.
  • 19 мама планета към детето си

    4 1 Отговор
    Ела веднага да ти измия тая атмосфера, че като нищо ще пипнеш и хора.
  • 20 лУчени глави

    6 2 Отговор
    Разстоянието между Слънцето и Земята, както и силата на Слънцето,.не се споменава ...... или учените не са толкова учени. Космически боклуци 😅😅

    Коментиран от #22

  • 21 че те са

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    си я взели по-голямата и част включително и нас защо мислиш че вече 34 години рязко вървим на долу ?
  • 22 Само

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "лУчени глави":

    Тези без средно образование не знаят какво е разстоянието ! И други селяндури...
  • 23 Мамул

    4 1 Отговор
    Това е "идеологията" на финансовият капитал, чиято цел е да манипулира и управлява индустрията. Най големият грях на индустрията е, че създава средна класа и може да сътвори богат човек от бедни родители. Това е непростим грях.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Коментар

    8 1 Отговор
    За момента единствената опасност идва от побъркани политици,които видимо се дрогират.Ще ги познаете по празния поглед,увисналите ченета и призивите да се дават оръжия за мир.Говорят за запазване на природата,а дават снаряди с обеднен уран и гърмят газови потоци.Значи лъжат,че са загрижени за природата.
  • 26 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Ние Хората Съсипваме Всичко а и Най Важно Някога Бяхме Хора Вече Доброто и Човещината са Малко
  • 27 Име

    3 1 Отговор
    Сигурно е така, но хората се съобразяват вече. Изобщо всички истерии около климата са неверни.

    Няма как да е фатално. Всичко си кара по старому и - зима има, чак пък затопляне.

    Възможно е, но това е положението, какво ни осведомяват - какво може да направи отделна мравка.

    Работата е полу-откачена, това е положението.
  • 28 Артилерист

    2 0 Отговор
    Всяването на природни, климатични, космически и прочие страхове у масовия прекариат носи милиарди на нароили се безчетни паразитни "еко" организации...
  • 29 Мале, Мале.

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Маг":

    Толкова проблеми си имаме, а ти с извънземни се разправяш.

    Коментиран от #32

  • 30 Швейк

    0 0 Отговор
    Просто идва краят на изперкалото човечество.
  • 31 Касапин

    3 0 Отговор
    АЛЧНОСТ И ГЛУПОСТ ТОВА СА ПРОБЛЕМИТЕ
    И НЕ ЗНАМ КОЙ Е ПЪРВИ

    БОГАТИТЕ СА АЛЧНИ И КРАДАТ И ПИЛЕЯТ

    БЕДНИТЕ СА ТЪПИ И СЕ РАЗМНОЖАВАТ КАТО ХЛЕБАРКИ ЗА ДА ИМА ОТ КОГО ДА КРАДАТ БОГАТИТЕ
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 пак да ви кажа!

    1 0 Отговор
    Докато си говорим едни хубавци палят екваториалните гори в Африка и Лат. Америка. Дооста значими площи. - Никой не забелязва,
    Същевременно на бедните европейци им се обяснява как да ядат скакалци и да не раждат деца за да си намалят "въглеродния отпечатък".
  • 35 факуса

    0 0 Отговор
    така ще е с таз система за повече печалбимтребе глобална смяна на мисленето и ценостната система