Last news in Fakti

9 Септември, 2023 13:18 4 872 20

Най-голямото езеро в Турция умира

  • околна среда-
  • ван-
  • езеро-
  • турция-
  • климатични промени-
  • замърсяване-
  • екосистема

То представлява уникална екосистема, но днес е в опасност

Най-голямото езеро в Турция умира - 1
Снимка: Shutterstock

Езерото Ван в Източна Турция е най-голямото в страната - площта му е 3700 квадратни километра, а на дълбочина достига до 450 метра. Със своята уникална природа eзерото привлича много туристи. Но и то е засегнато от климатичните промени: засушаването и горещините си казват думата - езерото постепенно пресъхва, пише германската обществено-правна телевизия АРД в обширен репортаж по темата.

Само за няколко години неговата площ е намаляла с 1,5 процента. Учените посочват като причина за това повишаващите се температури, все по-редките валежи в района и изпаренията. С над 20 процента по-малко са били количествата паднал дъжд в района тази пролет. Почти три пъти повече вода се изпарява от езерото, отколкото постъпва в него от дъждовете. Проблемът вече е толкова сериозен, че властите призовават местните фермери да не отглеждат култури, които изискват твърде много вода. Увеличават се проблемите и на животновъдите в региона, посочва германската обществена медия.

Експертите бият тревога

Мустафа Акуш е преподавател във Факултета по рибарство в местния университет Yücüncü Gil. Той следи отблизо водните ресурси в басейна на езерото и потвърждава, че засушаванията са трайна тенденция. Други фактори, които се отразяват негативно, са замърсяването, недостатъчните валежи и усиленото изпаряване на водни маси.

Езерото вече губи от 3 до 4 пъти по-бързо вода, отколкото преди, уверява Акуш. Той припомня още, че говорим за затворен воден басейн - без приток на вода отвън. А това го превръща в най-голямото в света содено безотточно езеро с високо съдържание на сол.

Високи стойности на замърсяване

Експертите са обезпокоени и от нарастващото замърсяване, тъй като в езерото Ван се вливат отпадните води на повече от един милион души - често нефилтрирани. До известна степен всяко езеро може да абсорбира замърсяването. В случая с езерото Ван обаче тази граница вече е далеч надхвърлена, четем по-нататък в публикацията на АРД.

Решението на проблема е пречиствателните станции за отпадни води да работят с пълен капацитет. Но заради високите разходи това не се случва. Така страдат всички, защото езерото и околните природни зони са поминък за десетки хиляди хора - особено в земеделието и животновъдството. Освен това езерото Ван е важен туристически обект и сега експертите се опасяват, че всичко това може да доведе до отлив на туристи, до икономически сътресения и засилена миграция.

Разкриват се погребани съкровища

Но намаляването на водата в езерото има не само недостатъци. Изведнъж на бял свят излизат скрити досега исторически съкровища. Например десетки издълбани в скалата пещери, за които се смята, че датират от периода IX-VI век преди новата ера. Сега много местни жители настояват тези находки да бъдат каталогизирани от властите и след това отворени за туризъм. Това би могло да даде икономически тласък на този отдалечен регион на страната, посочва АРД.

Политиците също са разтревожени. Приетият план със спешни мерки трябва да предотврати екологична катастрофа в района. Започнало е изграждането на био пречиствателна станция, предстои да бъде почистено дъното и да бъдат направени подобрения в отвеждането на отпадните води и отстраняването на отпадъците.

Първите резултати от този план за действие вече са налице: от дъното на езерото са премахнати над милион кубически метра тиня. Дали тези мерки обаче ще са достатъчни, за да бъде съхранена уникалната екосистема на езерото Ван, засега не е ясно, пише АРД.

Автор: Маркус Рош ард


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И на мен не ми дреме

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ич, ми не дреме":

    Че и България е същата учас и не ги интересува безбожниците.

    Коментиран от #4

  • 3 Мдааа

    12 6 Отговор
    Значи туристите се натискат да ходят да гледат отпадните води на 1 млн души! Интересно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Христо

    10 5 Отговор
    Археологическите находки трябва да арменски. Или персийски

    Коментиран от #6, #8, #11

  • 6 Кой разбрал, разбрал...

    12 10 Отговор

    До коментар #5 от "Христо":

    Е то няма как да са турски, защото Османска държава се създава едва в началото на 14-ти век и то благодарение на Константинопол, който наема за съюзници местния турски бейлик, който в стремежа си за независимост е създал своя войска, нарушавайки на законите на самата Римска империя. Докарвайки ги на Балканите срещу българи и сърби и оставяйки ги да действат безконтролно, със съдействието на Константинопол завладяват нови земи, набират огромна допълнителна войска от местното население, превръщат се в империя и накрая унищожават окончателно самата Източна Римска Империя. Точно по тази причина всички средновековни и по ранни археологически находки на територията на днешна Турция нямат нищо общо с турците и тяхното историческо наследство. Всичко е дело на народите населявали тези територии преди появата на турците, а не малка част от тях са с произход или близки родственици на населението на Балканите по това време. В последните десетилетия много факти сочат, че и българите са тръгнали от Балканите, а няколко века по късно част от тях се завръщат и освобождават окупираните от римляните свои роднини.
  • 7 Фермер

    7 1 Отговор
    Хем водите са му солени, хем се призовават фермерите да не ползват толкова вода.....

    Коментиран от #17

  • 8 Арменски са.

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "Христо":

    Това са бивши арменски територии, преди падането им под турско робство. В древността Армения е била голяма и могъща държава.
    А някой забелязва ли, че и преди това водите на езерото са били по - ниски, щом сега се откриват следи от човешка дейност? Сигурно това е някаква цикличност с повишаването и спадането на водите му? Само глобалето гледа да плаши и агитира лековерните, за да пробута пъклените си планове за световно господство.

    Коментиран от #9, #13, #16

  • 9 Тб2

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Арменски са.":

    Арменците са загиващ народ,така че коментара е просто безмислен

    Коментиран от #20

  • 10 Павел пенев

    14 1 Отговор
    Пак глупости. Езерото било с високо съдържание на сол във водата и кой фермер полива със солена вода или дава солена вода на животните? Такива простотии само DW може да дрънка.
  • 11 ха сега де,

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Христо":

    Може и да са български. В своя летопис от VІ в. арменския историк Мовсес Хоренаци съобщава за „страна на българи” в Задкавказието, на север от ез. Ван, чиято територия е била колонизирана от българин Бунд и от неговото име води всъщност произхода си арменския топоним „Вананд” (известен по-късно и като „Багреванд”). Изследователите са обърнали внимание, че „българите-vh’ndur” на Хоренаци от VІ в., съответстват на „българите-Woghkhondor” от допълненията към „Арменската география” от VІІ в. на Анани Ширакаци.
  • 12 Господ

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "България е и избрана":

    Каквото дам на теб на съседа ти дваж. И българарина - изкарай ми едното око.
  • 13 Боксуваш на място

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Арменски са.":

    Водатата на езерото се е повишавала и намаляла но не и твоя умствен материал.
  • 14 ЦРУ

    1 7 Отговор
    От рашист, индонезиец индийец, и ханец и турчин оринталец не очаквайте езерото да гъмжи от живот, където е стъпил бриксаджийски и шосаджийски крак, живот не гъмжи

    Коментиран от #15

  • 15 Тъпизмите ти нямат край

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "ЦРУ":

    За 25 години Турция чукарите ги направиха гори а в България горите станаха чукари.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Момчил

    0 2 Отговор
    И без това не е тяхно,а арменско ! К.адци на територии са турците и нищо повече
  • 20 Момчил

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тб2":

    Хич не са загиващ ,а много обединен народ имащ поне по 2+ деца. Отиди и виж ,явно никога не си бил там и не си наясно. Също така са супер патриоти и жените им и не се навиват да имат мъж различен от арменец ( а не като нашите к.рви,които веднага скачат на врата на чужденеца).
Новини по държави: