Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 06:00 4 761 50

Тя превръща хората в зомбита: новата опасна дрога от САЩ

  • дрога-
  • наркотици-
  • сащ-
  • смъртност-
  • зомби-
  • зомбита-
  • транк-
  • фентанил-
  • хероин

Тя причинява дълбоки рани по телата на наркозависимите и висока смъртност

Тя превръща хората в зомбита: новата опасна дрога от САЩ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нов изключително опасен наркотик, характеризиращ се със "зомби" ефект, беше обявен от американското правителство за "заплаха за нацията". Транк, който съдържа активното вещество ксилазин, води до появата на дълбоки рани по телата на приемащите го, тежки симптоми на затваряне в себе си и много висока смъртност, пише германската обществено-правна медия ZDF. Но и други медии се спират на темата.

От месеци в социалните мрежи се разпространяват видеоклипове на хора под въздействието на транк, известен на разговорен език и като "зомби дрога". В платформите като ТикТок публикациите, показващи ефекта от него, стават изключително популярни, достигайки до 15 милиона клика. Какво се крие зад всичко това, пита в свой материал германската обществено-правна медия.

Активната съставка на новия наркотик - ксилазин - първоначално е била използвана при упояването на коне, елени и други животни. От няколко години насам тя вече се използва като добавка към наркотици като хероин и фентанил. Целта е удължаване на ефекта им. Уличното име на наркотика е транк.

Ефектът от новия наркотик

Продължителността на въздействието на обикновения фентанил достига до 1 час. Ако обаче в него е примесен и ксилазин, времетраенето скача до 8 часа. Именно този "зомби" ефект и загубата на контрол в продължение на часове и дни прави транк толкова опасен.

"Ксилазинът превръща фентанила, който е най-смъртоносната наркотична заплахаза страната ни, в още по-смъртоносен", обяснява директорката на американската Агенция за борба с наркотиците Ан Милграм. "Агенцията за борба с наркотиците е конфискувала смеси от ксилазин и фентанил в 48 от 50-те щати. Лабораторната система на Агенцията за борба с наркотиците съобщава, че през 2022 г приблизително 23% от фентаниловия прах и 7% от фентаниловите таблетки, които са били конфискувани от агенцията, са съдържали ксилазин."

Транк разяжда рани в телата на жертвите си, които нямат възможност да се излекуват. Нерядко се стига и до ампутации. Лекарят от Филаделфия Джо Д'Оразио споделя следното: "Определено виждаме много повече рани и то наистина тежки рани. Почти всички свързват това с ксилазина." Конвенционалните медикаменти за спешна помощ не успяват да помогнат при случаи, свързани със злоупотреба с транк, и не са в състояние да предотвратят смърт при предозиране. Същевременно симптомите на затваряне в себе си се смятат за особено тежки. Клиниките за рехабилитация все още не са се адаптирали към новата ситуация и не са намерили начин за справяне с нея, отбелязва ZDF.

Транк епидемията започна от Филаделфия, където ксилазинът вече се смесва в 91% от наркотиците, според разследване на местни здравни служители. Оттам епидемията е обхванала цялата страна. Транк е най-новата глава в дългата и тъжна история на наркотиците в САЩ. Кризата с опиоиди в Щатите започна през новото хилядолетие с болкоуспокояващото Оксиконтин, преди пазарът на наркотици да бъде залят с хероин през 2010 година. След това през 2013 фентанилът предизвика следващата вълна смъртни случаи, причинени от наркотици.

Защо в САЩ има толкова много наркозависими

Но защо САЩ са толкова уязвими към опиоидите? Един от важните фактори, коментира ZDF, е "Биг Фарма" - фармацевтичното лоби, чиято дълга ръка оказва влияние върху американската политика и култура. През 2020 около две трети от всички членове на Камарата на представителите и Сената са получили дарения от фармацевтични компании. Високата степен на криминализиране на наркотиците в САЩ също може би допринася за ситуацията в момента. "Заради криминализирането, дилърите винаги търсят още по-силни и дори още по-опасни наркотици", казва Адам Ал-Асад от организацията Севидж систърс във Филаделфия.

В миналото отговорът на Вашингтон при подобен ръст в употребата на наркотици е бил: криминализиране, операции за спиране, наказание. От няколко години обаче тази стратегия за "войната срещу наркотиците" среща все по-голяма съпротива. Критиците твърдят, че всяка вълна на криминализиране води единствено до появата на нови, дори още по-опасни наркотици на пазара. Транк е първият наркотик в историята на САЩ, обявен за "заплаха за нацията". Сега администрацията на президента Джо Байдън иска да се съсредоточи повече върху леченията и терапията, както и върху обширни изследвания, за да се опита да изведе "зомбитата" от улиците на страната, посочват медиите.

Засега Германия остава пощадена - новата дрога не е популярна във Федералната република, посочват германски медии.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    86 11 Отговор
    Сащ е нация на психично болни,наркомани ,лъжци и крадци!!!!!

    Коментиран от #2, #29

  • 2 СЗО

    16 47 Отговор

    До коментар #1 от "Тото":

    открихме че си пациент нула.идваме за теб
  • 3 Мнение

    17 14 Отговор
    Алкохолът е подобно на тия наркотици. Ако се прекали води до алкохолна невропатия.
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 3 Отговор
    Наркотиците са зло НОМЕР ЕДНО за младите хора.
  • 5 Гари Уеб

    45 2 Отговор
    "Но защо САЩ са толкова уязвими към опиоидите?" Ами разследващия журналист Гари Уеб дава отговор на този въпрос, но заради неговите статии, цру-то леко го самоубива с два куршума в главата. Така пише в уикито, намерен в апартамента си, с две огнестрелни рани в главата, разследващите органи го водят самоубийство
  • 6 Сомалийския пират

    7 34 Отговор
    Хаяско 1 от години е на такава дрога,а да не се и забравя че процента на наркомани и болни от СПИН Русия е световен шампион.
  • 7 Красимир Петров

    8 4 Отговор
    Споко и тук ще дойде
  • 8 Да попитам

    51 5 Отговор
    Какво хубаво е дошло от Щатите насам освен "Кръстникът"? Ако някой си спомня,да вдигне ръка..

    Коментиран от #30, #31

  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    39 2 Отговор
    "примерът" за дермокрация дето ни е налагат.


    Отговорът е "не" благодаря !!
  • 10 ...

    17 2 Отговор
    споко, ще ви набием "ваксини" и няма да сте зомбита :)))))))))))))))))))
  • 11 Исторически парк

    30 1 Отговор
    Сащ дават повече жертви от дрога отколкото русия на бойното поле 😉😏
  • 12 Ние и без ДРОГАТА сме ЗОМБИТА !

    29 4 Отговор
    Само си отвори ОЧИТЕ : Бойко всеки го знае що за ИЗОМРУД е , но той е все още жив, на свобода, не е подведен под отговорност, лидер на съмнителна групировка под формата на партия И ВОДИ В ПОРЕДНИТЕ Избори! Ти как мислиш - у нас ХОРА ЛИ ИМА или ЗОМБИТА от екстра категория - булгарикум бациликум зомбиликум !
  • 13 Нима не ни стана ЯСНО че ИЗБОР НЯМА

    17 0 Отговор
    Защото в тях участват само ТЕ - продажниците. На тях се позволяват всякакви криминални и правни ВОЛНОСТИ от САЩ и ЕС при ЕДНО УСЛОВИЕ : Заличаване СЛАВЯНСКОТО присъствие на наша ТЕРИТОРИЯ ! Ако не си го проумял до сега ЗНАЧИ , че Боба още не ти е УВРЯЛ и ти пак ще гласуваш за своите КАСАПИ !
  • 14 Соросоид

    11 0 Отговор
    Дайте ми транк вече не искам пико и фентанил
  • 15 Ццц

    17 1 Отговор
    Повод за гордост е какви нови неща пристигат от САЩ. Вижте коклко назад са руснаците. Нито една нова дрога не измислиха. Че даже бомбардират старите.....
  • 16 БгТопИдиот🇧🇬

    14 0 Отговор
    Двукраките земни паразити требе да се редуцират до 500 млн.

    така го редят френдовете от д.а=вос
  • 17 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    16 1 Отговор
    Това е САЩ - не очакваме нищо добро от там...
  • 18 Това НИКОГА у нас НЯМА да се случи !

    15 0 Отговор
    Подаване на ДОБРОВОЛНА ОСТАВКА ! Защо ли ? Защото ЗОМБИТО няма чуства за : добро и зло , правдивост и грях , доблест и подлост, покаяние , свян , милосердие, съчуствие , отговорност, благоприличие . Нима не сме вече ЗОМБИТА ? Вместо издигане на образованието и културата гледаме Димирър Рачков и Краси Радков . Пак ли не си съгласен с мен. Нима си вече ЗОМБИ !?
  • 19 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    11 1 Отговор
    ПАК ОТ ДЕМОКРАТИЧНАТА ФАЩ ИДВА ВСИЧКО
  • 20 Урюрвкос

    8 0 Отговор
    то да беше само Филаделфия, заразата стигна и до малките спални градчета
  • 21 САЩ разбиха ЮГОСЛАВИЯ а за нас прилагат

    20 2 Отговор
    Дермо крация ! Не си го разбрал ? Защото средствата за масова Дез информация са ПРЕС ститутки и провеждат именно ЗОМБИРАНЕ на населението и довеждане на държавата ни до минимизиране подобно на СЪРБИЯ ! А това е стратегическа ЦЕЛ - да ни ЗАЛИЧАТ ! Пак ли ще ми поставиш МИНУС ? Ако си ЗОМБИ , ще го поставиш.
  • 22 ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ на факта

    6 0 Отговор
    Разминаваме се но не се ПОГЛЕЖДАМЕ, като че ли дори не ЗАБЕЛЯЗВАМЕ присъствието на другия ! Как мислиш , правдиво ли е мнението ми ?
  • 23 пешо

    10 1 Отговор
    ВСАЩ ДА СИ ГИ ПОЛЗВАТ СЪС ЗДРАВЕ, ОЩЕ И ОЩЕ!!!
  • 24 ЗАЩО РОКАДИТЕ в правителството

    7 0 Отговор
    Се нарича ИЗБОРИ , вмето вътрешни РОКАДИ и заблуждават нас , не случайно Зомбита , че ДЕМЕК ИЗБОРА е НАШ ?
  • 25 Всички

    10 0 Отговор
    украински военнослужещи употребяват наркотик против страх!Убива ги или наркотика или руснака!
  • 26 Некой си

    1 3 Отговор
    Баширов и Петров дали не са се записали в кръжока Химик-любител?
    Щото друго обяснение няма.
    И, да добавя - САНКЦИИ!
  • 27 Интрересувани до кога Мафията

    16 0 Отговор
    Ще управлява и Краде Държавата и Народа!! ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС!!! Проблема с Зомби дрогата в САЩ сие тяхен, и ще го решат по някакъв начи!! При нас Проблема е по Страшен!! Изчезваме като Нация!!
  • 28 Незная как ти се ЧУСТВАШ

    11 0 Отговор
    Но аз се СРАМУВАМ да се нарека българин именно за това , че убихме ЧОВЕШКОТО в душите си . Колкото и да бе УПОРОЧЕН соца , той все още стои на по-достойна позиция в сравнение с днешната ДЕМАГОГИЯ за просперитет, стандарти и какво ли още не , което въобще е АЛА БАЛА ! Нуждаем се от нова Национална , Социална Идеология , Теория и Политика - но такава все още на хоризонта я няма. Очакват ни ГИБЕЛНИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ които аз не ще ги дожевея .
  • 29 фактите

    0 8 Отговор

    До коментар #1 от "Тото":

    Описал си руската нация каскет.Нещо бъркаш нещата,ама като за продажна невежа е разбираемо.
  • 30 Гост

    4 16 Отговор

    До коментар #8 от "Да попитам":

    САЩ е държавата благодарение на,която идва всичко което знаеш за развитието на света мужик.Дори телефона от който пишеш,интернета който ползваш,компютъра който ползваш,въобще всичко което се сетиш е дело на САЩ ! Ти с тея две капки акъл обаче откъде да знаеш ?!
  • 31 Някой

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "Да попитам":

    Повечето неща идват от Сащ...и още толкова дето не можеш да си ги позволиш-драскай си от китайскОТО телефон!
  • 32 Що наш Политик :" Де простико ПРОСТИДИС"

    6 0 Отговор
    За него НЕ Е ВАЖНО до къде ще се Простира ПРОСТОТИЯТА му , а е ВАЖНО - КОЛКО ДЪЛГО ще се простира ПРОСТОТИЯТА му !" Аз дори виждам и физиономията му , а ти ?
  • 33 Що е наш Политик" Де простико ПРОСТИДИС"

    6 0 Отговор
    За него НЕ Е ВАЖНО до къде ще се Простира ПРОСТОТИЯТА му , а е ВАЖНО - КОЛКО ДЪЛГО ще се простира ПРОСТОТИЯТА му !" Аз дори виждам и физиономията му , а ти ?
  • 34 123456

    8 1 Отговор
    Браво - нека шмъркат яко , всички крави нашмръкани !
  • 35 ДНЕС НАУЧИХ , че си е подал ОСТАВКАТА

    7 0 Отговор
    Директора на ХЮМЕН РАЙТС в ООН - Craig M. затова , че неговият департмент за толкова ГОДИНИ не е успял да ПРЕКРАТИ ГЕНОЦИДА на палестинците в Израел. Изразявайки тази неудача на ПОДДАВАНЕТО работата на ООН на силовото влияние на САЩ . ЗОМБИРАНЕТО не е тайна , че цели създаването на УПРАВЛЯЕМ СВЕТОВЕН ХАОС ! Защо нашите ПОЛИТИЦИ не подават оставки а ще си издерат очите , кой да стане КРУПИЕ на държавната ЯСЛА ? Защо ? Ти как мислиш ?
  • 36 Артилерист

    15 3 Отговор
    Американците са злото на планетата и от там тръгват всички злини. Тяхните "свобода", "демокрация", "права на човека" и прочие, са кухи термини и фрази, които нямат здрав идеен фундамент. В какво всъщност се възпитават американците? Защото няма място оставяме настрана ежедневните убийства, злоупотреба с дрога, агресия, водеща до невъзможност за свободно движение на гражданите, посещения на паркове, квартали, че и цели населени места, лузърите и успелите (за какво?), и обръщаме внимание на ПРЕДОПРЕДЕЛЕНОСТТА НА АМЕРИКАНЦИТЕ ДА ВОДЯТ И ОПРЕДЕЛЯТ СЪДБАТА НА СВЕТА. Това според мен е най-лошото във възпитанието, тоест в изграждането на американците като хора. Това е причината за съгласието на американците да отделят такива колосални ресурси за армия, оръжия и войни. Тях никой не ги заплашва, на тяхна територия война, освен гражданската, не е имало. Но те, понеже са ПРЕДОПРЕДЕЛЕНИ, с непреодолима готовност, отиват до всяка точка на света и водят войни с всеки, който по някакъв начин е застрашил тяхното ВЛАСТВАНЕ. Всичките "свободи" в САЩ целят американците да се огъват пред всяка зловредност, като дрогирането в случая, но не и пред ГОТОВНОСТТА ДА "ЗАЩИТАВАТ" ПРЕДОПРЕДЕЛЕНОСТТА СИ ЗА ВЛАСТВАНЕ НАД ДРУГИТЕ НАРОДИ.

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 руски zvине

    1 17 Отговор

    До коментар #36 от "Артилерист":

    САЩ е най-важната държава за планетата и човечеството.Ако не са САЩ сега още щеше да общуваш с пръчки и звуци каскет неблагодарен и продажен ! Това да не е Русия,че е една излишна държава,носеща само злини,тероризъм и убийства ?!

    Коментиран от #46, #48

  • 39 младеж

    14 1 Отговор
    В Ю-туб , може да напишете "Улиците на Филаделфия " на английски и ще ви падне шапката .Цели улици дрогирани хора които живет в колите си или в палатки .Капитализма се оказа не човешки строй , а САЩ чистото зло .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Механик

    10 0 Отговор
    Те тия и без наркотици са си зомбита.
    Скачаха от терасите с виковете "Руските идват".
    После излязоха по улиците със сешоари в ръка да прогонват идващата буря.
    И на края, но не на последно място, пиха белина срещу ковид.
    А сега вече ще ходят по улиците с разлагащи се тела.
    Нация-буломач, съставена от деградирали хипопотами.
    Жалко за индианците, които избиха за да им откраднат земята и съкровищата.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Леко консервативен

    2 0 Отговор
    Американски ценности, сър...
  • 46 Пилотът Гошу

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "руски zvине":

    Глупи, хората, сътворили днешните технологии, щяха да го направят и в оригиналните си държави. САЩ все пак са сбиротак на хора от други държави. Индианец не знам да е сътворил нищо от нещата, които визираш. Дали в Германия, Франция, Англия, Русия, Япония или Индия примерно, тези хора пак щяха да направят откритията си. Както и са правили...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 американска

    1 0 Отговор
    сбирщина и измет…
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.